Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Έτσι ξεκίνησε ο αιματηρός Δεκέμβριος του ΄44. Πως έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ

Έτσι ξεκίνησε ο αιματηρός Δεκέμβριος του ΄44. Πως έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ (φωτογραφίες)

Σχεδόν ένα μήνα μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα και τα πανηγύρια της απελευθέρωσης, η πόλη θα ζούσε την πιο αιματηρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Τα Δεκεμβριανά.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, κατέφτασαν στην Ελλάδα οι Βρετανοί, με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Ρόναλντ Σκόμπι. Οι Βρετανοί αρχικά αντιμετωπίστηκαν από τον κόσμο ως σωτήριοι σύμμαχοι, αλλά σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν. Σκόπευαν να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και όχι απλώς να επιβλέψουν και να διατηρήσουν την ηρεμία.

Ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι με τους Στέφανο Σαράφη (ΕΛΑΣ) και Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ), Ελλάδα 1944 Dmitri Kessel εκδ. Άμμος. Πηγή: freeathens44.

Ο βρετανός στρατηγός Σκόμπι ανάμεσα στον Στέφανο Σαράφη (ΕΛΑΣ) αριστερά και τον Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ). Πηγή: Ελλάδα 1944 Dmitri Kessel εκδ. Άμμος. Πηγή: freeathens44

Τον Μάιο του 1944 σχηματίστηκε στον Λίβανο η ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Έξι από τους υπουργούς προέρχονταν από το ΕΑΜ. Η συνεργασία της νέας κυβέρνησης φαινόταν να κυλά ομαλά, μέχρι που έφτασαν στο ζήτημα του ελληνικού στρατού.

Οι προτάσεις που ήθελαν την κυριαρχία των «δεξιών» στον στρατό απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τους υπουργούς του ΕΑΜ, οι οποίοι αποζητούσαν μία πιο ισορροπημένη σύνθεση για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οι διαβουλεύσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα.

Συλλήψεις στα Δεκεμβριανά. Διακρίνονται κοκκινοσκούφηδες Βρετανοί αλεξιπτωτιστές και Έλληνες στρατιώτες. Δεξιά διακρίνεται ένας αξιωματικός της χωροφυλακής. Επιχρωματισμός Χρ. Καπλάνης

Τον Νοέμβριο του 1944, οι Βρετανοί πήραν την τελική απόφαση. Απαίτησαν, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, τον άμεσο αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.

Οι εντολές τους αγνοήθηκαν και επικράτησε τεράστια ένταση μεταξύ των Βρετανών και του Κομμουνιστικού Κόμματος, την οποία μάταια προσπαθούσε να κατευνάσει ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Την 1η Δεκεμβρίου 1944, δόθηκε η οριστική εντολή από τον αντιστράτηγο Σκόμπυ, για διάλυση των ανταρτικών ομάδων. Οι υπουργοί του ΕΑΜ αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόφαση και παραιτήθηκαν.

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 1944. Ο διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας Άγγελος Έβερτ με διμοιρία αστυνομικών στην Πλατεία Συντάγματος. Φωτογραφία D. Kessel. Επιχρωματισμός Χρ. Καπλάνης

Η κατάσταση είχε πια εκτραχυνθεί και το ΕΑΜ, για να δηλώσει την υποστήριξή του στους υπουργούς, οργάνωσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις 3 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση έδωσε αρχικά τη συγκατάθεσή της, αλλά αργότερα το απαγόρευσε, αν και γνώριζε ότι το συλλαλητήριο θα πραγματοποιείτο ούτως ή άλλως.

Ήταν εμφανές πως η σύγκρουση ήταν προ των πυλών και όπως αποδείχτηκε, το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο ήταν η αρχή των Δεκεμβριανών, της εμφύλιας μάχης της Αθήνας που διήρκεσε 33 μέρες και είχε χιλιάδες θύματα.

Το συλλαλητήριο βάφτηκε στο αίμα, καθώς οι διαδηλωτές δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άτομα και να τραυματισθούν 148.

πηγη

2 σχόλια :

  1. Στον κουπέ ενός τρένου κάθονται από τη μια μεριά ένας Έλληνας και ένας Γερμανός και από την άλλη μια γριά 80 χρονών και μια εικοσάχρονη γκομενάρα με μια σούπερ μίνι φούστα, πολύ προκλητική, χωρίς να γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Όλη την ώρα o Έλληνας και ο Γερμανός έτρωγαν την κοπέλα με τα μάτια τους, αλλά δεν τολμούσαν να κάνουν κάτι λόγω της γριάς. Σε κάποια στιγμή το τρένο μπαίνει σε ένα τούνελ και τότε μέσα στο βαθύ σκοτάδι ακούγεται o ήχος μιας σφαλιάρας... ΦΑΑΑΑΠ! Και σκέφτεται o Έλληνας: Ο άτιμος o Γερμανός βρήκε την ευκαιρία τώρα με το σκοτάδι, έβαλε χέρι στη μικρή και αυτή του έριξε σφαλιάρα! Σκέφτεται ο Γερμανός: Ο κωλο-Έλληνας έβαλε χέρι στη μικρή ... κι έφαγα ΕΓΩ τη σφαλιάρα! Σκέφτεται η γκόμενα: Κάποιος από αυτούς τους δύο μαλάκες πήγε να μου βάλει χέρι, το έβαλε κατά λάθος στην ΓΡΙΑ και η γριά του έριξε σφαλιάρα! Σκέφτεται και η γριά : Κουφάλα Γερμανέ ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΩΣΤΑΓΑ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλό!!χαχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.