Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Έτσι φθάσαμε στο Μνημόνιο...

Όταν τα παλιά χρόνια συναπαντιόταν στο δρόμο η θείτσα μου με τον παπά του χωριού έλεγε στον παπά «βλόησον» και ο παπάς απαντούσε «βλοημένη». Ούτε άλλη κουβέντα ούτε άλλη. Ο καθένας πήγαινε στη δουλειά του και όλοι μαζί, δια της παραγωγικότητος, ανέβαζαν το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα ( τόση μπομπότα, τόσο σμιγάδι, δυο λαήνες γουρνόλιπο, μια λάτα τυρί, λίγη τσιγαρίδα... για μια μπουκιά κι ένα ποτήρι και δόξα τω Θεώ ). Σήμερα οι θείτσες, από τη Μεταπολίτευση και δώθε, στυλώνουν μεσοδρομίς τα πόδια επειδή θεωρούν ιερό καθήκον της να λημεριαστούν στο μπλα μπλα ως τηλεπερσόνες: «Καλημέρα, Παπαντώνη, τι κάνεις, τί κάνει η παπαδιά, τα παιδιά καλά, είστε ούλοι καλά;». Ε, τι να πει ο Παπαντώνης που είναι και εκ φύσεως ευγενής... « Όλα καλά, Βγένω, δόξα τω Θεώ». Επιμένει η θείτσα: «Με κείνον τον Πουλακίδα, πώς τα πας, παπά μου ; Άμα σου γίνεται τσιμπούρι στο ψάρεμα, να τον στέλνεις στον οξαποδώ, μην περιμένεις με το λιβανιστήρι στο χέρι». «Εντάξει, Βγένω, έχουμε τίποτα άλλο;». «Ε, τι να χουμε, βλοημένε; Και άλλα να έχουμε από αυτά που έχουμε και ακούμε ολημερίς στην τελιόραση;». «Εντάξει, γριά, φεύγω, πρέπει να μεταλάβω κάποιον - την ευχή μου έχεις ». «Και τη δική μου, παππούλη. Καλό δρόμο, αφού βιάζεσαι και είναι τόσο πολύ βιαστικό».
Αβαδαίος 6.12.10

16 σχόλια :

  1. Ανώνυμος6/12/10 14:19

    τωρα νις που εβγαλες εκεινες τις καλικαντουρες
    τα εγγλεζικα θα γραφω και εγω εδω.χασιομεραου αλλα το βγανω περα ,δε βγαινει αβαδαιε εδω εισοδημα με το κοπιουτερ με μενα ουτε για κοτα οχι για ανθρωπο
    νις θα βαλεις δηλωτη ηποκα να παιζω με τον σολωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/12/10 15:15

    δηλωτη χωρις θεατες....................ξενερωμα εκτος και υπαρχει συμετοχη οοοολων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/12/10 18:07

    Σωστά,εχεις δικιο.Αν δεν έχεις τον Κώτσιο του Φλεβάρη πάνω απ το κεφάλι σου να σε διορθώνει και να σε νευριάζει και τόσους αλλους να σε κουλουμπώνουνε ειναι πράγματι ξενέρωτη.
    Οσο αναφορά για την πόκα,καλύτερα μην παίξεις ποτέ με Σόλωνα και με Διαμαντή.Μας παίζουν όλους χωρίς ν ανοίξουν τα χαρτιά τους καθόλου.
    Νίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/12/10 18:48

    Και μιας ο λόγος για δηλωτή έχω να σας διηγηθώ ένα καλό με τον Κίμωνα:
    Ένα καλοκαίρι είχα κατέβει στο χωριό και είπα του Κίμωνα να παίξουμε μια δηλωτή
    -Ελα(ν) να παίξουμε(ν)..ξέρεις(ν);
    -Κάτσε και θα δεις του λέω απειλητικά
    Δεν μου έδωσε και πολύ σημασία ,αλλά μου έδειξε ότι αγγαρεία θα κάνει, αγνοώντας τελείως την απειλή μου .
    -Τα λουκούμια του λέω
    -Τα λουκούμια(ν)
    Και ενώ είμαστε ακόμη στην πρώτη παρτίδα , η τύχη έδειξε την προτίμηση της (ας πούμε) στον Κίμωνα.
    6+2+1 9 δηλώνει ο Κίμωνας.
    5+4 9 εν συνεχεία
    8+1 9 πάλι
    7+2 9 ξανά
    6+3 9 για τελευταία φορά
    Μάζεψε την μισή τράπουλα!!!.
    Όταν τα πήρε μονολογεί: Είναι(ν) μια(ν) βρασιά(ν).
    .
    Νίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/12/10 00:48

    Σπάω το κεφάλι μου όλες αυτές τις ημέρες και τις νύχτες να καταλάβω για να αναλύσω την δήλωση του του πρωθυπουργού (και μάλιστα στο εξωτερικό, εκεί στους άλλους σοσιαληστές) : << Είμαι υπερήφανος που είμαι γουρούνι>>. Κάποιου άλλου πολιτικού παρόμοια δήλωση σε μια έξαρση αυτοκριτικής δεν θα με βασάνιζε καθόλου. Πα…μφάγος γενικώς και οι δηλώσεις του, φέρνουν λίγο με μούγκρισμα. . Δεν θα με βασάνιζε τόσο αν αντί για γουρούνι έλεγε π.χ. κότα .Κατοικίδιο ζώο είναι επίσης και η γάτα αλλά ευτυχώς που το απέφυγε . Η άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς είναι αυτή που εδραιώθηκε εδώ και μερικά χρόνια μέσα τους. Δεν αλλάζει είτε τους ψηφίζουν είτε δεν τους ψηφίζουν . Την άποψη των πολίτικων για τους ίδιους δεν γνωρίζουμε. Από ότι γνωρίζω γουρούνια( pigs) μας αποκαλούν στο εξωτερικό τα δημοσιογραφικά έντυπα ευρωπαϊκών χωρών για το διαπλανητικό χρέος (το χαρακτηρίζει ο Τράγκας) που συσσώρευσαν στην χώρα οι πολιτικοί μας. Σε καμία περίπτωση δεν αποκαλούν pigs τον Κούλα, τον Ξερικό, τον Τακογιώρη, τον Κούλη, κλπ Εν πάση περιπτώσει ,για να επανέρθω, δυσκολεύομαι αφάνταστα να εξηγήσω την δήλωση του πρωθυπουργού ,και πριν τρελαθώ τελείως θα προσφύγω και εγώ στον κατάκοπο από τις δημοτικές εκλογές Σόλωνα για θεραπεία και θα αφήσω για τον φιλόσοφο Σόλωνα την ερμηνεία της δήλωσης.
    Το IP μου στην διαθεση της διαχείρισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/12/10 17:19

    αν εχεις δει δηλωτη με ζιολη-κιτσιουλη μαγγογιωργη και λοιπους αλλους και εχεις καταλαβειτην σκεψη τους τοτε η δηλωση του γιωργακη μοιαζει απλη ....οποτε φανατικα δηλωτη με σκοπο να ανοιξει το πεδιο σκεψης μας.καλο βραδυ σε ολους.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/12/10 18:41

    Φανατικα δηλωτη λοιπον, γιατι αυτοι θα μας τρελανουν.Καλα λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/12/10 21:39

    Να μάθουμε και τον Γιωργάκη δηλωτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/12/10 17:51

    ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ .ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΤΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/12/10 17:18

    εχει και μακαριτης ο τουρκος να πηγαινε για μαθηματα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος9/12/10 17:23

    <>>ηθελα να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9/12/10 17:24

    φυγει................πετυχε!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος9/12/10 18:02

    ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ!!!!!!!!!!!!!
    ΘΕΟΣ ΣΥΧΩΡΕΣΤΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος13/12/10 23:34

    Θα παρακαλέσω όλους τους φίλους ,συμπατριώτες και αναγνώστες μας όταν αναρτούν σχόλιο στο τέλος του κειμένου να γραφούν και το ονομά τους. Θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ,γιατί θα υπάρχουν ανταπαντήσεις στους σχολιασμούς και πιστεύω ότι θα είναι μια πρόκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή και διασκέδαση.
    Ευχαριστώ
    Γ.Ν.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το νοικοκυριό

    Η Χώρα η δική μας, μου φαίνεται πως μοιάζει, με το νοικοκυριό, που ο νοικοκύρης λείπει, που και η κυρά του, θέλει και αυτή, την καλοπέραση της.

    Αυτή!...Πιάνει ψωνίζει βερεσέ σε όλα τα μαγαζιά του χωριού.

    Πηγαίνει και στην χώρα!...
    Και όποιος και όσα και όπου, ότι της δίνουνε παίρνει. Και για την καλοπέραση της, λουκούμια, καραμέλες παίρνει μπόλικες, για αυτή και τα παιδιά της....

    Για να χορτάσει την κοιλιά της!... μοιράζει και στην γειτόνισσά της!...
    Τα παιδιά, σαν τσαπώσανε και αυτά λιγάκι, δεν τα έμαθε τις κότες να ταΐζουν, αυγά για να γεννάνε, αλλά τα συμβούλευε από τα δανεικά, τα αυγά, να φάνε!

    Βγήκαν και αυτά στην πιάτσα, στην αγορά, στα μαγαζιά, και όπως ήσαν κακομαθημένα, με το κιτάπι ψωνίζανε αδιακρίτως, για να φάνε, χωρίς να ξέρουνε στον ποιόν, που, τα πόσα και γιατί χρεωστάνε.

    Έτσι περνούσαν στο νοικοκυριό, την ζωή τους, για την ευχαρίστηση τους, στην τεμπελιά, στην καλοπέραση, στην ραθυμία, χωρίς στην δουλειά, για προκοπή, καμία προθυμία!..

    Ήρθε η ώρα, που οι χρεοφειλέτες έστειλαν στον νοικοκύρη το λογαριασμό και αυτός τραβάει τα μαλλιά του.... Εχάθηκε η λαλιά του...

    Το πώς τώρα να θρέψει τα παιδιά του;...

    Δεν ξέρει από το που να αρχίσει... Σε ποιόν, το τι, τα πόσα να πληρώσει;...

    Το πως τα κακά αυτά να διορθώσει;...Να διώξει... Το νοικοκυριό του να γλιτώσει;...

    Και μόλις το ένα χρέος, ξεχρεώνει, το άλλο, αμέσως ξεφυτρώνει, σαν την λερναία Ύδρα, που όλοι τους την είδαν...Μα κανείς δεν ζυγώνει... και ποιος την σκοτώνει;

    Που τώρα πια θεριώνει, του τραβάει και το παντελόνι!...

    Ποιος τώρα τον σώνει;...

    Που και αυτός τώρα έχει την Αχίλλειο φτέρνα;

    Στο νοικοκυριό, όλοι τους, δεν βάζουν φρένα!...

    Δεν έχει στην φαρέτρα, τα φαρμακερά τα βέλη!...Το τέρας να σκοτώσει!...Το νοικοκυριό να περισώσει...

    Και αυτό, το στοιχειό, χαμπάρι τον επαίρνει και τον περιπαίζει.

    Παίζει τώρα με αυτόνε το κρυφτούλι, για να γελάνε τριγύρω ούλοι!

    Τώρα που οι χωροφύλακες, τριγύρω, γύρο, μαζί με τους κλητήρες τριγυρνάνε και από τα στρεματιάτικα ακόμη, το μερδικό ζητάνε...

    Το δίνει, χωρίς να κρίνει και άκρη, τελειωμό δεν έχει, δεν βρίσκει. Το για να βρεθεί η άκρη, πρέπει να την λογαριάσει, να την καταγράψει, με το μολύβι στο τεφτέρι, το πόσα και το που χρωστάει και πως και πότε, το τι πληρώνει, για να ξεχρεώνει...

    Αμέσως, τώρα γρήγορα πρέπει να αποφασίσει, και αν έχουνε μείνει στο νοικοκυριό, αναχρικά, κεντήματα, ασημικά ,κιλίμια και κειμήλια από νωρίς, χωρίς να αργήσει, πρέπει να αρχίσει να πουλήσει!... χωρίς να τον πάρουνε χαμπάρι, γιατί από το σφυρί ο χρεοφειλέτης στο τζάμπα, θέλει να του τα πάρει.

    Και πρώτα, πρώτα, από όλα αυτά, την απόφαση να πάρει την μεγάλη, χωρίς λύπηση, χωρίς καμία χάρη, την σπάταλη νοικοκυρά πρέπει να διώξει ή να σκοτώσει, σαν θέλει τα παιδιά του, να γλυτώσει...

    Και προσοχή τώρα μεγάλη, αυτά να τα κάνει χωρίς ζάλη!...

    Μόνο το χώμα, την Γη, να κρατήσει!...Να μη πουλήσει!...

    Και από την αρχή με υπόληψη, για προκοπή να αρχίσει.

    Γιάννης Στ Βέργος {Γορτύνιος }

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.