Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Λιάσκοβα: Tην εγκατέλειψε ακόμη κι ο χρόνος!

                                                                     SOS 
               

Θα μπορούσα αυτές τις φωτογραφίες να τις βάλω σαν κουιζ για όσους έχουν να επισκεφτούν την Λιάσκοβα πολλά χρόνια Αυτή την ιστορική πηγή που όπως γράφω και στην λεζάντα της πρώτης σελίδας " Πότισε όνειρα και ελπίδες Ξεδίψασε την φτώχεια και την κακουχία." Η θλίψη ,το μαράζι και η εγκατάλειψη που βγάζει απο μέσα της την μεταγγίζει  στην ψυχή και το πρόσωπο σε όποιον την αγναντέψει ! Οχι δεν την κατάντησε ο χρόνος έτσι γιατί οι πηγές δεν γερνάνε ,στερεύουν κάποτε αλλά δεν γερνάνε Μένουν εκει και περιμένουν να ξανά δώσουν νερό μετά απο πολλά χρόνια οταν αλλάξουν πάλι οι κλιματικές συνθήκες Κι αν δεν δώσουν νερό μένουν μαζί με την ιστορία τους να μας αγγίζει τις μνήμες  του καθενός ξεχωριστά ,μνήμες που όπου και να τις αγγίξεις πονάνε !
Τι να ειπώ στο παιδί που ήμουν τότε ,που πήγαινα και πότιζα το μουλάρι στην κορύτα και το φόρτωνα βαρέλια με νερό της Τι να ειπώ σε κείνες τις γυναίκες που πλένανε στο ρέμα της απλάδια,κουρελούδες, κουβέρτες και σαϊσματα  ! 

Τι να ειπώ σε κείνες τις τσιούπες που ζαλωνόσαντε τα βαρέλια και τα φέρνανε στο χωριό 
Τι να ειπώ στον Αβαδαίο που θέλει να κάνει βουτιά στην κάτω Λιάσκοβα, στο περιδιοδικό και στο μειλ που δώσαμε τ όνομά της  
Τι να ειπώ σε κείνους που ψάχνανε για καβούρια ,τι να ειπώ σε όλο ον κόσμο και σε όλο τον ντουνιά 
Η σημαντικότερη  κληρονομιά μας θάβεται  και καταστρέφεται μέρα μέρα με την μέρα από την ίδια μας την αδιαφορία και οχι από τον χρόνο!
Κάνω έκκληση σε κάθε πατριώτη Γλανιτσιώτη όπου κι αν βρίσκεται και  σε όλους τους φορείς του χωριού να κινητοποιηθούν άμεσα για να  σώσουμε και να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά κι αυτή την ιστορία 
Γ.Γ.(Νις)

4 σχόλια :

  1. Παρούσος
    Δεν μ αφήνετε ούτε να διακοπέψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φτάνουν, δεν χρειάζονται περισσότερα, μας συγκίνησες με αυτά που είπες και όπως τα είπες. Εύγε, χαλάλι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω να απονέμονται έπαινοι και από άλλους και να...δράσουμε ακόμη περισσότεροι, μετά την συγκίνηση που σκορπισες με την θλιβερή διαπίστωση ότι η βρύση στέρεψε κι ερήμωσε
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/8/21 07:48

    Εξαιρετικό και πολύ συγκινητικό ! Όλη η ευαισθησία στην πένα σου !!
    Είναι αρκετό να γίνει κινητοποίηση για να σωθεί η ιστορία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.