Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η ΓΟΥΡΟΥΝΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ

   ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Έξη ολόκληρα χρόνια ήταν κοντά στον κυρ Ντίνο και είχε κάνει πάνω από δέκα γέννες στο διάστημα αυτό. Τα γουρουνάκια της είχαν φθάσει σε όλα τα γειτονικά χωριά. Είχε ενσωματωθεί στην οικογένειά του και όλοι την πρόσεχαν και την αγαπούσαν . Έπαιζε με τα παιδιά του, πολλές φορές ξάπλωνε στην αυλή κάτω από την γέρικη συκιά και δεχόταν τα χάδια τους. Πόσες και πόσες φορές με τα μικρά γουρουνάκια που πούλαγε δεν είχε καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του αγοράζοντας άλλοτε μια σάκκινα αλεύρι ,άλλοτε ένα ντρίλινο παντελόνι, καουτσουκένια παπούτσια και ρούχα για να ποδέσει και να ντύσει τα παιδιά του και τόσα άλλα .Η γουρούνα πρωί πρωί κάθε ημέρα γύριζε στα σοκάκια του χωριού γρυλλίζοντας και ανάσκαφτε λαίμαργα τη γη με την μουσούδα της Την γουρούνα και τα μάτια σου έλεγε στην κόρη του την Διαμάντω όταν έφευγε για δουλειά. Την πρόσεχε η κυρά Διαμάντω γιατί αγάπαγε το ζώο ; γιατί φοβόταν τον πατέρα της; κανένας δεν ξέρει. Μάζευε το νερό από το ξέπλυμα της σκάφης που ζύμωνε, του τέντζερη και των πιάτων όταν τά πλενε σε μια μισόλατα, πρόσθετε λίγα πίτουρα που εύγεναν από το κρισάρισμα του αλευριού τάβραζε και τάδινε στη γουρούνα. Η γουρούνα με τυρόγαλο με σκαντζίκια και άλλα χόρτα πάχαινε και μεγάλωνε. Τελευταία πριν τα Χριστούγεννα τα παιγνίδια και τα τρεξίματα λιγοστέψανε από το πάχος. Το βράδυ την έμπαζαν στο κατώι , πήγαινε κοντά στο παχνί των γαϊδουριών, ξάπλωνε σε μια γωνιά και πούφ πούφ ευχαριστούσε τους συγκατοίκους της. Θα ήταν μούρτζωμα 15 Δεκέμβρη και η Διαμάντω τις φώναζε ιομ ιομ ιομ. Δεν έρχεται να μπει στο κατώι η σκασμένη έλεγε. Πεινάει φτιάχτεις λίγο πλύμα και δώστο στην γουρούνα Διαμάντω της είπα. Με τι φτιάχνουν το πλύμα ξέρεις; Με αλεύρι της απαντώ. Τι λές ρε αν είχα αλεύρι θα έφτιαχνα πλύμα για μένα και χαμογέλασε. Μα εσένα δεν σέχουμε για θρευτάρα. Αυτό θα μούλειπε να με κάνετε θρευτάρα. Ώρες προσπαθούσε να την βάλει στο κατώι μέχρι που την κορόϊδεψε με πέντε σπιριά βελάνι. Το πρωί όμως δεν κρατιόταν η γουρούνα. Με την μουσούδα τ ης χτύπαγε την κατωγόπορτα ,. Ζού ζού ξεφώνησε η συναδέλφησα κυρ Διαμάντω του επάνω ορόφου ,σταμάτα θα ρίξεις το σπίτι κάτω. Περίμενε θα σου ανοίξω της είπε και έβαλε το χέρι της στον μάνταλο και άνοιξε την πόρτα. Το θεριό πράςτ έκανε και έφυγε προς τα έξω για την πρωινή βόλτα στα σοκάκια της γειτονιάς.
Φέτος σαν πλησιάζανε τα Χριστούγεννα ο Ντίνος ήταν όλο χαρά ,είχε για θρεφτάρι μια γουρούνα μακρουλή να μη βασκαθεί και παχιά .- Την καμάρωνε και όλο λογαριασμούς έκανε τελευταία. Κανόνιζε όταν την σφάξει με το κρέας να βγάλει πολλά χρέη και να φάει η φαμελιά του κρέας τα Χριστούγεννα . Με αγωνία περιμέναμε να έλθει η ημέρα που θα σφάξουμε την γουρούνα και δεν ήταν άλλη από την παραμονή των Χριστουγέννων. Μαζέβονταν από το πρωί το σόϊ «Κοζάτος, Μπιτσίλης, Μπαρουναίοι, Βρούς, Τζιρακαίοι θεός σχωρέστους »σε ένα από όλα τα σπίτια για να κάνουν το ξεκίνημα στο σφάξιμο των γουρουνιών. Μετά το σφάξιμο του γουρουνιού θα λίγδωνε το έντερό μας με το συκώτι του όσο θα έμενε από τους σφάχτες, με το κρέας του , την οματιά την τσιγαρίδα την σγόρτσα και την αλοιφή που θα βάζαμε πάνω στο ψωμί και θα αρταίναμε τα φαγητά. Χαιρόμαστε και δεν μας ένοιαζε τόσο πολύ για το χαμό της γουρούνας που ένα χρόνο ολόκληρο την ταίζαμε με χορτάρια πίτουρα αποφάγια να μεγαλώσει και να παχύνει.
Τελικά ήρθε η ημέρα που περιμέναμε και νάσου πρωί πρωί συναντήθηκε το σόϊ Καλημέρα Κώστα, Καλημέρα Γιώργη καλός τον Δημητράκη πως είσαι Φίλιππα είπαν μεταξύ τους και ακόνιζαν τις μαχαίρες τους. Ο Ντίνος είχε κρατήσει μια ανεσμίδα για να γεννάει και να μην χαθεί το επάγγελμα ,κατάμαυρη όμοια με την μάνα της. Κατέβηκε στο κατώι έδεσε την γουρούνα από τον λαιμό με ένα χοντρό σχοινί και την τράβηξε να την φέρει στην αυλή. Γρύλλισε στην αρχή, στύλωσε τα πόδια της κάτω, λες και ένοιωθε το μοιραίο στερνό δρόμο που έπαιρνε. Την έσπρωξε μαλακά από πίσω την χάδεψε τις φώναξε ίομ ίομ και την έφερε στην αυλή. Τις έριξε λίγο καλαμπόκι για να τη ν ηρεμήσει και να την καλοπιάσει και όλοι μαζί οι χασάπηδες του σογιού τέλειωσαν το ζώο που τόσες και τόσες ανάγκες είχε καλύψει. Τώρα πρόσφερε το ίδιο της το σώμα για φαγητό και αρτυμή. Έβαλαν στο ανοιχτό στόμα της ένα λεμόνι, έβγαλαν από το λαιμό του ζώου τον καρούντζαφλα τον έψησαν στην θράκα και ο κάθε ένας έπερνε μαζί με ένα ποτήρι κοκκινέλι ένα κομμάτι και καλό χαιρετούσε, χρόνια πολλά καλό φάγωτο.
Έβγαλαν τα εντόσθια του ζώου, έκοψαν τα πόδια και τα έβαλαν σε ένα μεγάλο χαλκωματένιο ταψί που μόλις τα χώραγε. Ξάπλωσαν το ζώο σε ένα μεγάλο τραπέζι και με βρασμένο νερό που είχαν σε ένα λεβέτι έριχναν σε όλο του το σώμα, μέχρι που το τρίχωμά του έβγαινε με τα χέρια εύκολα από το σώμα του. Ύστερα πέρασαν τα πισινά πόδια του ζώου στο τσιγκέλι και το κρέμασαν στο πατερό. Οι ανάγκες κείνον το χρόνο ήταν μεγάλες και ο Ντίνος είχε ενημερώσει τους δανειστές του ότι θα τους έδινε κρέας για το χρέος του. Σε λίγο ήρθε ο κυρ Βασίλης ο μπακάλης της γειτονιάς ,του χρωστούσε του ανθρώπου από είδη μπακαλικής που είχε αγοράσει . Έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι κρέας το ζύγισε ήταν υπέρβαρο από όσο είχαν συμφωνήσει και του το έδωσε. Ήρθε και ο κυρ Αντώνης μπακάλης και αυτός χρώσταγε εδώ και τρείς μήνες 65 κιλά λαθούρι 35 κιλά βίκο και μια σάκκινα αλεύρι. Έκοψε και σ΄ αυτόν ένα μεγάλο κομμάτι κρέας και το έδωσε. Ο κυρ Κώστας του είχε δώσει δυό σακιά αραποσίτι, ο κυρ Γιώργης του είχε δώσει 45 οκάδες σιτάρι και είχε δανειστή μετρητά από το Παππά .-Σε όλους αυτούς έκοβε κομμάτια κρέας και το έδινε. Ήρθε και ο συμπέθερος το έφτυσε δέκα φορές είπε καλοφάγωτο και δεν έφευγε αν δεν έπαιρνε ο μερτικό του. Στον σέμπρο του τον Νάσιο που τον βοήθησε με το ζευγάρι του να οργώσει τα χωράφια του και δεν είχε χοιρινό ,να τον αφήσει έτσι;Σε κανα δυό πατριώτες που τον είχαν εξυπηρετήσει τους είχε τάξει όταν σφάξει το γουρούνι θα τους δόση κρέας .Πως τώρα να αθετήσει τον λόγο του, έδωσε και σαυτούς από δυό οκάδες. Τέλος πούλησε λίγο κρέας σε διάφορους και πείρε λεφτά να αγοράσει μια σάκκινα αλεύρι .
Κουράστηκαν τα χέρια του με το τσεκούρι και το μαχαίρι να κόβει κομμάτια την γουρούνα και να την μοιράζει. Ξάφνου σαν κάποιος να του δωσε ένα κούνημα σαν να τον ξύπνησε χλόμιασε, ζαλίστηκε και ένας κόμπος στάθηκε στο λαιμό του και τον έπνιγε. Στο τσιγκέλι κρεμόταν όλο όλο πέντε οκάδες κρέας για να κάνει η οικογένεια του Χριστούγεννα. Θυμήθηκε ότι κάτω από το τραπέζι ήταν τα εντόσθια με την κοιλιά και τα ποδαράκια, και χώρια η γουρνοκεφαλή. Καλός πατσάς θα γίνει είπε μέσα του και μαλάκωσε ο πόνος και η στενοχώρια που η γουρούνα του ογδόντα ολόκληρες οκάδες είχε σχεδόν εξαφανιστεί .Είχε νυχτώσει για τα καλά και ο Ντίνος έλεγε και ξανάλεγε για την μεγάλη τετράπαχη γουρούνια του πού είχε τέσσερα δάχτυλα λίπος. Θυμήθηκε το πρόστιμο που πλέρωσε στο δικαστήριο όταν τον έγγραψε ο Αστυνόμος γιατί γύριζε η γουρούνα λεύτερη στα σοκάκια του χωριού. Το ξεροβόρι φυσούσε και έκανε τις νιφάδες του χιονιού να χορεύουν τρελά και χαρούμενα γιορτάζοντας την γέννηση του Χριστού. Πέρναγαν από τις χαραμάδες των κεραμιδιών και την καμινάδα και έφταναν στο πρόσωπο και τα χέρια των παιδιών και εκείνα τα άπλωναν στην φωτιά για να ζεσταθούν. Η Διαμάντω είχε καθαρίσει την κοιλιά και τα ποδαράκια ,τα έβαλε στον τέτζερη και η πατσά σιγά σιγά έβρασε. Το χιόνι έξω πέφτει απαλά απαλά και κάλυψε στα κατάλευκα όλη την φύση. Μέσα στην βαθιά νύχτα χτύπησε η καμπάνα Ντάν ,Ντάν, Ντάν που καλούσε τους χωριανούς για να δεχτούν την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Το Χριστουγεννιάτικο γουρούνι κουβαλάει πολλές ιστορίες ,οικογενειακές γιορτές ,πανηγύρια χαρές, στρωμένα με πλούσια φαγητά τραπέζια, ευχές , ελπίδες, και καλά θα είναι να το θυμόμαστε διότι έτσι δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους μας τους συγγενείς μας το χωριό μας.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

B girakas

9 σχόλια :

  1. Ανώνυμος17/12/10 18:46

    ..PARA POLY WRAIO !!!!BRAVO BAGGELH !!!!

    TELIKA ESY EISAI GIA OLES TIS DOULEIES APO KHPOUROS ...KTISTHS K.T.L. KAI OPWSDHPOTE KALOS PATRIWTHS !!! XRONIA POLLA KAI KALH XRONIA KAI SE SENA !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννααα :)

    http://hamomilaki.blogspot.com/2010/12/diples-arkadia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/12/10 17:09

    axxx koulaaaaaaaaa piges me ton pakistanooooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/12/10 22:25

    Καλές γιορτές και σε σένα χαμομηλάκι : ))
    Συνεχεια για τον Μπλε
    Σε κάθε γιορτή λοιπόν εκείνη την εποχή καλούσαν σαν εκπρόσωπο της οικογένειας τον μακαρίτη τον Κομπόλη, αδελφό του Γιάννη του Μπλε.Όταν όμως χρειαζόντουσαν κάποιο για αγγαρεία φωνάζανε τον Μπλε. Αυτό γινόταν συνεχώς .Κάποια στιγμή αγανακτισμένος ο Μπλές όταν τον φώναξαν να μεταφέρουν ένα πατερό καθώς ήταν και βαρύ ξεσπασε:(Τσε) οταν είναι για γιορτή έλα Γιώργη (τε) όταν είναι για πατερό (τσε) έλα Γιάννη
    Νις 1:2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/12/10 16:59

    και του χρονου να μαστε καλα!!καλες γιορτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/12/10 09:28

    Αχ ρε Βαγγελη.Μας συγκινησες ολλους.Δε πρεπει να ξεχναμαι το φτωχικο απο το οποιο ξεκινησαμε γιατι ετσι γινομαστε καλυτεροι ανθρωποι.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/12/10 20:20

    καλησπερα.το ψιλοπαρατησαμε το χωριο παντως..κατι να το ανεβασουμε λιγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/12/10 22:41

    Καλησπερα σε ολους.Ο μονος τροπος να ανεβασουμε το χωριο μας,ειναι να γυρισουμε και να ζουμε εκει μονιμα.Μακρυα απο την κολαση της Αθηνας.Καποτε το ειχα σαν ονειρο αυτο.Τωρα πλεον,ειναι αναγκη και ο μονος δρομος για ποιοτητα ζωης.
    Ειδωμεν.
    Δημητρης Χουγιας (εγγονος Τσιριμογιαννη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/12/10 19:49

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΥΓΔΑΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.