Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΩΪΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Καλά τούλεγε η θειά Μήτσαινα κάτσε χάμω και κάνε την δουλειά σου στην άκρη του κήπου και μην πας στο αλώνι. Ο μπάρμπα Μήτσος σίγουρος ότι κανένα μάτι δεν θα τον έβλεπε , πρωί πρωί , κατευθύνθη στο τζιρακαίϊκο αλώνι , κάτω από τις πουρναρίσιες τούφες. Το μέρος ήταν απόμερο και υπήνεμο, με καταπληκτική θέα το χωριό και τους γύρω λόφους για την ικανοποίηση των αναγκών του. Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στο πάνω μέρος του αλωνιού υπό γυναικός να βρίσκεται σε στάση αφοδεύσεως και να σιγοτραγουδά. Αυτό ήταν το πρωινό ανακοινωθέν που έκανε πάταγο όχι μόνο στη τζιρακαίϊκη γειτονιά αλλά και στα πέριξ. Η ανακοίνωση κυκλοφορούσε από πόρτα σε πόρτα με μισόλογα ,με καμώματα και με γέλια . Όσο απλωνότανε στις γειτονιές, προστίθεντο νέες ειδήσεις καινούργια πράγματα, καινούργιες απορίες. Άλλος έλεγε ότι η γυναίκα ήταν ή Σπύραινα, άλλος η Μιχαλάκαινα άλλος Κώσταινα. Το βέβαιο είναι ότι φορούσε σκούρα μπαρέζα ήταν κοντόχοντρη, περπάταγε σκυφτή και ανηφόριζε με βιασύνη, για τα χωράφια. Αλαφιασμένος προσπάθησε να σηκωθεί για να κρύψει το πίσω μέρος του σώματός του. Άλλαξε γνώμη και έμεινε στην αρχική του θέση για να μην αποκαλύψει τα άλλα απόκρυφα μέρη του σώματός του στα μάτια της γυναίκας. Η γυναίκα χαμογέλασε πονηρά προς στιγμή έριξε μια κλεφτή ματιά στον Μήτσο, τον φωτογράφησε στο μυαλό της και χωρίς κουβέντα έφυγε. Ο Μήτσος κατέβασε το κεφάλι του κατά γής , το κράτησε στην χούφτα των δύο χεριών του, σκεπάζοντας έτσι και τα μάτια του και είπε: «μας πείρε το ποτάμι μας πείρε …….» γιατί ήξερε τι καζούρα θα πάθαινε. Όταν τελείωσε την φυσική του ανάγκη, έδιωξε τα χέρια από το κεφάλι , πείρε μικρές πέτρες από γύρω του , χρήσιμες και οι μόνες για την περίσταση και κοίταξε μπροστά του. Η γυναίκα δεν φαινόταν πουθενά, είχε γυρίσει πίσω.
Μετά την αμηχανία που βρέθηκε άρχισε να ξεκαρδίζεται στα γέλια ενώ συγχρόνως ξανάφερνε στο μυαλό του και άλλες πολλές όμοιες καταστάσεις. Μονολόγησε! Τι διάβολο ήθελε η γαϊδάρα τέτοια ώρα εδώ. Δεν με άφηνε να ανακουφιστώ ελεύθερα. Καλά να πάθη που γύρισε πίσω και τα γέλια συνέχισαν.
Δεν σκοτίστηκε και πολύ με το γεγονός ,διότι πρόσφατα τα ίδια έγιναν στην πλεύρα κοντά στου ψηλού το χάλασμα με τον κυρ. Γιάννη και τον κυρ Πέτρο. Υπήρξαν και χειρότερα σε άλλη γειτονιά , μαλώματα βρισιές και μηνύσεις . Μάλωσαν για το ποιος πρώτος θα χρησιμοποιήσει τον χώρο και ποιος μετά . Θα περιμένουμε να ιδούμε, τι απόφαση θα βγάλει το Γλαντσιώτικο ειρηνοδικείο.
Μήπως και ο ίδιος πηγαίνοντας στα διαβολάκια στο ίδιο μέρος δεν πέτυχε μια συγγενή του να κάνει την χρεία της και ένιωσε σύγχυση και ντροπή ενώ άλλοι γελούσαν. Είχε πάθη πολλά χουνέρια ο μπάρμπα Μήτσος. Τις προάλλες προτού καλά, καλά τελειώσει την χρεία του έπιασε απότομα μεγάλη βροχή, περίκοψαν τα ρούχα του και ασθένησε πολύ σοβαρά.
Άλλη φορά πάλι έφαγε στο σπίτι του πάνω από τρεις οκάδες σταφύλια και χόρια αυτά στ’ αμπέλι . Το πεπτικό σύστημα διαταράχθηκε ,τον έπιασε κόψιμο και συχνές κενώσεις τον βασάνιζαν επί δυήμερον . Τελικά το κακό δεν απεφεύχθη. «……!……»
Θυμήθηκε τον κυρ Σπήλιο στα αρδούνια που κωλοκάθισε για την χρεία του και ώσπου να τελειώσει έπαιρνε φύλλα από παπαρούνες και τις έσκαγε, και όταν οι παπαρούνες τελείωσαν , με ελαφρό πλάγιο πήδημα, μετακόμισε πιο δίπλα και συνέχισε το σκάσιμο σίγουρος ότι, δεν τον βλέπει και δεν τον ακούει κανείς.
Ευτυχώς που ο χώρος για την χρεία του είναι δημόσιος και δεν έχει μπελάδες. Ο κυρ Γιώργης καταδικάστηκε με εκατόν τριάντα μεταλλικές δρχ. πρόστιμο διότι καταπάτησε ανερώτηγα τον κήπο του Μαρινάκη.!
Ήρεμος πλέον ο μπάρμπα Μήτσος ότι κανένας δεν θα τον ενοχλούσε δεν βιαζόταν να τελειώσει . Ώσπου ο ίσκιος ενός ανθρώπου πλησίαζε όλο και πιο κοντά του, και άξαφνα ακούστηκαν βήματα. Ποιο πέρα , ποιο πέρα , είπε με την δυνατή φωνή του. Είναι άλλος εδώ. Δεν ανοίγεις τα γκαβά σου είπε σιγανά προς τον ίσκιο που πλησίαζε. Ο γείτονάς του ανταπάντησε Μήτσοοο είμαστε και εμείς εδώ και τράβηξε σχεδόν τρέχοντας , μη μπορώντας να κρατηθεί άλλο, για το ρέμα του Μητρόγιαννη , για την ίδια ανάγκη.
Όταν τελείωσε σηκώθηκε αργά αργά ,τράβηξε προς τα απάνω το άσπρο υφασμένο με το αργαλειό μακρύ μέχρι τους αστραγάλους σώβρακό του. Ύστερα τράβηξε την χοντρή πλεκτή φανέλα προς τα κάτω και κούμπωσε το σώβρακό του. Κούμπωσε και το χιλιομπαλωμένο παντελόνι του και έκανε ένα βήμα μπροστά. Χωρίς να το θέλει έριξε πίσω του μια τελευταία ματιά και τούρθε μια μπόχα . Μπρέ τι είναι εδώ, ρε ζέγνει ο τόπος ούλος είπε. Διέκρινε στην γη κατακίτρινα σπυριά καλαμποκιού και χαρόνια που είχε φάει από βραδύς, και δεν είχαν μπει στην διαδικασία της χώνεψης.
Ευχαριστημένος και ανάλαφρος με το στομάχι ήρεμο γύριζε στο σπίτι ενώ στο μυαλό του στριφογύριζε η σημερινή χωρίς μηλιά επικοινωνία με την γυναίκα και τον γείτονα . Άφησε κάτι βροντερά αέρια καθώς προχωρούσε στο δρόμο , τα πρώτα είναι για την γαϊδάρα είπε και τα υπόλοιπα για τον γείτονα. Μονολογούσε και έλεγε γαϊδάρα καλά να πάθεις και χαμογελούσε ευτυχισμένος.
Ο μπάρμπα Μήτσος μετά το πάθημά του και με τις προτροπές της θειά Μήτσαινας κάνει την χρεία στα ριζά του τοίχου στον κήπο του. Όταν χρειάζεται με λίγη στάχτη σκεπάζει τους μικρούς σωρούς η μόλις ανοίξει το κοτέτσι οι κότες τον ανακατώνουν τον τσιμπολογούν , και με την μύτη τους κάνουν σχέδια.
Πέρασαν χρόνια ήρθε ο πολιτισμός στα μέρη μας, ήρθε και η αστυνομία με ορμήνιες με φοβέρες, με μηνύσεις και οι ανεπανάληπτες εικόνες και σκηνές πήραν τέλος. Μέ τέσσερα παλούκια μπηγμένα στον κήπο του, σε σχήμα μικρού καλυβιού, φραγμένα γύρω γύρω με πουρναρόκλαρα εξασφάλισε ο μπάρμπα Μήτσος την κρυψώνα του.

B girakas

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/1/11 15:01

    .Χρόνια πολλά σε όλους σας .
    Όλοι μαζί να κάνουμε αυτή την χρονιά αντίστασης και ξεσηκωμού.
    Ο κουκουλοφόρος του χωριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/1/11 14:03

    ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΓΓΕΛΑΚΟ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΕΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ. ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ .ΣΥΝΧΑΡΙΤΗΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/1/11 14:11

    Θα παρακαλέσω όλους τους φίλους ,συμπατριώτες και αναγνώστες μας όταν αναρτούν σχόλιο στο τέλος του κειμένου να γραφούν και το ονομά τους. Θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ,γιατί θα υπάρχουν ανταπαντήσεις στους σχολιασμούς και πιστεύω ότι θα είναι μια πρόκληση για εγαλύτερη συμμετοχή και διασκέδαση.
    Ευχαριστώ
    Γ.Ν.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/1/11 14:17

    Εξαιρείται ο Αβαδαίος και ο κουκουλοφόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/1/11 08:25

    Καλη Χρονια σε ολους Πατριωτες.
    Ας ειναι αυτη η χρονια,χρονια αλλαγων και επιστροφης στις ριζες.Η Αθηνα δεν παλευεται αλλο.
    Καλη Χρονια με υγεια,ευτυχια και αναπτυξη.
    Δημητρης Χ .(εγγονος Τσιριμογιαννη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/1/11 11:59

    Που εισαι βρε Δημήτρη!!!Στο τέλος θα μηνεις απο απουσίες
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/1/11 12:57

    Εδω πα ειμαι.Με το αγχος αν θα ανανεωθει η συμβαση η οχι.
    Δημητρης Χ (εγγονος Τσιριμογιαννη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος4/1/11 18:50

    Μόνο ο Στρόν Καν το ξέρει αυτό
    Ευχομαι να σου πάνε όλα καλά
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/1/11 20:37

    Ευχαριστω πολυ.
    Ο Δεν Τρως Καν.Μην του αλλαζουμε το ονομα ντε.Αυτος και η παρεα του θα μας μουρλανουν μπιτι.Εγω λεω να τους αμολησουμε στον Τραφο να τους φαν τα τσακαλια.
    Δημητρης Χ. (εγγονος Τσιριμογιαννη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.