Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ

Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:
Καλημέρα σας,
Καταρχήν να σας συγχαρώ για τον εξαιρετικό ιστότοπό σας, για τη δημοσίευσή σας «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ» και σίγουρα για όλο το υλικό που δημοσιεύετε.Επισυνάπτω και μία φωτογραφία του μπαρμπα Μήτσου με την τσάντα του ταχυδρομείου. Αν συμφωνείτε μπορείτε να την ανεβάσετε στη δημοσίευση «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Αν χρειαστείτε περαιτέρω πληροφορίες η υλικό, παραμένω στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Ζαφειρόπουλος
(εγγονός του μπαρμπα Μήτσου)

               ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο καταλύτης χρόνος δεν μπόρεσε να μου σβήσει τις όμορφες νοσταλγικές αναμνήσεις και εικόνες που είχα για τον μπάρμπα Μήτσο τον ταχυδρόμο του χωριού μας.
Τον θυμάμαι μετά τον εμφύλιο το 1953 και ύστερα σε ειρηνικές εποχές. Μας έφερνε μηνύματα από τον κόσμο της πολιτείας από τα γύρω χωριά από τα καμποχωρια και τα πέρατα του κόσμου που ήταν οι ξενιτεμένοι μας. Περιμέναμε ώρα την ώρα να τον δούμε με τα πόδια η καβάλα στο μουλάρι του να ξαναφάνει στις απάνου ράχες και νάρθει για να χαρίσει την χαρά της επικοινωνίας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Ήταν ο σύνδεσμος του χωριού με τον έξω κόσμο. Μπάρμπα Μήτσος για μας τους μικρούς ο κυρ Μήτσος για τους μεγάλους ήταν αγγελιοφόρος και πηγή καλών και κακών ειδήσεων και πληροφοριών. Ήξερε ποιος πέθανε, ποια γέννησε, ποιοι παντρεύτηκαν, ήξερε το χωριό ανάσπιτα ποιος ξενιτεμένος ζει στη ν Αμερική και ποια η συγγένεια των συγχωριανώ ν μου. Στην πλατεία του χωριού το απόγευμα κάτω από το ίσκιο του πλατάνου αργοπίνουν τον καφέ τους οι προεστοί του χωριού ο πρόεδρος ο παππάς και ο δάσκαλος περιμένοντας τον κυρ Μήτσο. Η καραμούζα ήταν μια μικρή σάλπιγγα καμωμένη επίτηδες για να ειδοποιεί τους κατοίκους για την άφιξή του. Με δυο απανωτά παρατεταμένα σφυρίγματα από τις κάτω ράχες στου ρουμελιώτη ανάγγειλε τον ερχομό του στο χωριό.

Στο άψε σβήσε μαζεύτηκαν πολλοί χωριανοί , γριές νέοι, γέροι, παιδιά στην πλατεία. Σωστό πανηγύρι ,χαιρετούρες , ανταμώματα, συζητήσεις, χαμόγελα, αστεία, πειράγματα ευχές και άλλα. Κάποιοι που δεν άκουσαν τον ταχυδρόμο ρωτούν, άκουσες ταχυδρόμο πάει πολύ ώρα που βάρεσε την καραμούζα ,¨. Τώρα θα είναι στου τσίρου ώσπου να φθάσεις στην πλατεία προφταίνεις η απάντηση. Βλέπεις ήταν ημέρα να περάσει ο ταχυδρόμος και πολλοί χωριανοί είχαν από νωρίς μαζευτεί. Το πεταλωμένο μουλάρι του με τον ταχυδρόμο καβάλα το τορβά και την ταχυδρομική σάκα περασμένα στα μπροστινά κολιτσάκια σταυρωτά ξανάφαναν . Στo πίσω κολιτσάκι ήταν δεμένα λίγα χερόβολα σανού για την τροφή του ζώου. Στην πλατεία που έφτασε σαλαγάει το μουλάρι του δύο φορές Ντέ Ντέ το δένει απόμερα και του ρίχνει το σανό για να φάει και να ξεκουραστεί. Σε λίγο θα φύγει για το διπλανό χωριό να σκορπίσει και εκεί την αγωνία την χαρά την ελπίδα και την πίκρα. Ο κυρ Μήτσος δεν ήταν ταχυδρόμος του χωριού μας μόνο αλλά ήταν της Κερπινής της Γλόγοβας της Τοπόστας του Καρνεσίου της Λάστας των Μαγουλιάνων του Βαλτεσινίκου και άλλων χωριών . Κάθε ημέρα έκανε πολλά χιλιόμετρα μέσα στο κρύο μέσα στη ζέστη στη βροχή στο χιονιά σε ανηφοριές , κατηφοριές σε μονοπάτια και γιδόστρατες με φορτίο κυρίως τα γράμματα και τα δέματα.
Είχε τόσα πολλά να φέρει? Γράμματα από την ξενιτιά, επίσημα έγγραφα του κράτους είτε της Μητροπόλεως είτε του Επιθεωρητή είτε της Νομαρχίας, μικρά δέματα, επιταγές καμιά εφημερίδα και ένα σωρό παραγγελίες /ποιος πουλάει λαθούρι ποιος έχει μπομποτάλευρο ποιος έχει σιτάρι κλπ. Κάποια ώρα ιδρωμένος κατάκοπος θα ανέβει στην πνύκα {στο τουράκι της εκκλησιάς μπροστά στο ιερό] για να βλέπει όλο το ακροατήριο και να είναι σίγουρος για τους παραλήπτες των γραμμάτων. Ο κυρ Μήτσος μέτριου αναστήματος μελαχρινός με μάτια που σπινθηροβολούσαν με την ταχυδρομική πέτσινη με πολλές θήκες τσάντα του ντυμένος την υπηρεσιακή του στολή και το πλατύ με γείσο καπέλο του σκόρπαγε γύρο του καλοσύνη και αγάπη. Το φορτίο ένα μικρό δεματάκι το ανοίγει με ιεροτελεστία και επιδεξιότητα βάζει τα γυαλιά του και αρχίζει να διαβάζει τα ονόματα τω ν παραληπτών,Νεκρική ησυχία στο ακροατήριο , Πολύδερας Γεώργιος η Κόλιας ο πρώτος παραλήπτης εδώ ακούγεται μια φωνή και παίρνει το γράμμα, Κων/νος Χριστόπουλος εδώ είμαι και παίρνει το δώρο του και ο ταχυδρόμος συνεχίζει να διαβάζει ονόματα παραληπτών , Μποσμής Γεώργιος, Κοσμάς Θεόδωρος , Πολύδερας Γεώργιος κανένας δεν απαντάει έχουν μπλέξει τα πολλά ίδια ονοματεπώνυμα και χρειάζεται να διαβαστεί ο αποστολέας, Μποσμή Γιαννούλα,Πρόεδρον Κοινότητος Κομπόλην Γεώργιον . Στο τέλος διαβάζει τα συστημένα γράμματα τα δέματα τις επιταγές και τέλος παράμερα με διακριτικότητα για να κρατηθει το απόρρητο θα κάνει την συν αλλαγή .Η διανομή τελειώνει αυτοί που δεν θα λάβουν τίποτα θα σουφρώσουν στην άκρη και με την φαντασία τους θα έρθουν κοντά στους δικούς τους. Στις γριάς μάνας τα μάτια ίσως να κυλήσει ένα δάκρυ που την ξέχασε ο ξενιτεμένος της.
Άλλης μάνας τρέμει το χέρι της καθώς παίρνει από τον ταχυδρόμο το γράμμα από τον γιό της. Είναι σαν να ήλθε κοντά της το ίδιο της το παιδί το πασπατεύει το χαϊδεύει το σφίγγει με τα χέρια της το φέρνει κοντά στο στήθος της και όταν της το διαβάσουν νομίζει ότι ακούει την φωνή του παιδιού της. Τα γράμματα συνήθως τα διαβάζει παράμερα ο δάσκαλος η κανένας άλλος γραμματιζούμενος.
Ανοίγεται το πρώτο γράμμα στρατιώτη και διαβάζεται
20/11/1957
Σεβαστή μου μάνα μάθε από υγεία είμαι καλά το αυτό επιθυμώ και για εσάς. Παρουσιάστηκα στο στρατόπεδο στις 17 του μήνα, σήμερα με κουρέψανε γουλί και με ντύσανε στο χακί για να υπηρετήσω την πατρίδα .Ο στρατός μάνα είναι για όλους το ίδιο αυστηρός και δεν γίνονται εξαιρέσεις γιαυτό δεν παραπονιέμαι. Εχθές συνάντησα και τον Γιώργη του Τάκη ήταν κουρεμένος και ντυμένος και αυτός .Είναι σε άλλο λόχο είπαμε λίγα του χωριού και χωρίσαμε γιατί χτύπαγε η σάλπιγγα. Θα σου γράψω περισσότερα σε άλλο γράμμα. Σε φιλώ ο γιό σου
Αγαπητέ Ξάδερφε Χρίστο, το δεύτερο γράμμα
Μετά από ένα μήνα που είμαι στην Αθήνα τα κατάφερα και έπιασα το θυρωρείο στα κάτω πατήσια και θα αποφύγω το Μαίναλο και το Αίγιο. Δεν έδωσα πολλά χρήματα γιατί είχε συζητηθεί το πράμα από τον Στάθη. Στήν πολυκατοικία φαίνονται καλοί άνθρωποι μερικοί μας κοιτάγανε παράξενα όταν σκουπίζαμε τις σκάλες που θα πάνε όμως θα στρώσουνε. Τώρα το πρόβλημα είναι να μάθω τα κατατόπια να κυκλοφορώ .
Πολλά χαιρετίσματα στους Πατριώτες
Ο Ανδρέας έβαλε κάποιον πολιτευτή στο χέρι, και έλαβε το πιο κάτω γράμμα
Αγαπητέ Ανδρέα,
Εδώ και πέντε μήνες σου δάνεισα 1500 δρχ και είχαμε συμφωνήσει τον Απρίλιο που θα πουλήσεις τα κατσίκια θα μου στείλεις τα χρήματα. Σου υπενθυμίζω ο καιρός πέρασε και δεν έλαβα καμία απάντηση. Σου στέλνω αυτό το γράμμα συστημένο για να είμαι σίγουρος ότι θα το πάρεις και θα μου απαντήσεις.
Σε χαιρετώ . .Κ
Ο Ανδρέας στον δάσκαλο που διάβαζε το γράμμα ; Δεν μας λέει για ποιόν Απρίλη είπαμε;
Τι να πρωτοθυμηθώ μετά το μοίρασμα των γραμμάτων, για τα συναισθήματα των χωριανών μου, την περιέργεια που είχαν, την αγάπη την συμπόνια και την αλληλεγγύη που έδειχναν μεταξύ τους και τις ευχές που μοίραζαν. Προτού καλά καλά απομακρυνθούν από την πλατεία άρχιζαν οι ευχές και οι ανακρίσεις. Καλός το δέχτηκες το γράμμα Ντίνο από πού ήταν; Να ζήσουν τα παιδιά σου όταν επρόκειτο για αραβώνα για γάμο ,Συγχαρητήρια για την επιτυχία του γιού σου στην Ακαδημία. Πότε θα ρθούν από το Αίγιο Κωστούλα ,είχε πολύ λαδιά φέτος τι σου γράφει, χρόνια πολλά για την γιορτή του. Τι σου γράφει από την Αθήνα ο Κώστας έπεσε σε καλό γιατρό; πως είναι; Τόσες και τόσες ευχές έλεγαν μεταξύ τους και αίτιος ήταν ο κυρ Μήτσος.
Καμιά φορά στην τσάντα του φαίνεται φακελάκι με μαύρη κορνίζα. Κάποιος δικός μας πέθανε στην πόλη μακριά από τους δικούς του. Πολλές φορές κάποια εφημερίδα γίνεται αντικείμενο συζητήσεων. Οι κομματικοί παράγοντες από το ΚΚΕ την ΕΡΕ και τη ΕΚ χωρισμένοι υποστηρίζουν τους πολιτικούς αρχηγούς τους και η συζήτηση δεν έχει τελειωμό. Η ημέρα σιγά σιγά τελειώνει σε λίγο θα σημάνει η καμπάνα εσπερινό. Λίγοι αργοπορημένοι περνώντας ρωτούν για τον ταχυδρόμο για γράμματα και για νέα. Η θεατρική παράσταση τελείωσε για σήμερα ,αυτές τις όμορφες εικόνες που έδωσε στο χωριό ο ταχυδρόμος θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά 2-3 φορές την εβδομάδα.
Θα πάρει τα γράμματα που έχουν έτοιμα οι χωρικοί και με το μουλάρι του η χωρίς αυτό θα πάει στο κοντινό χωριό να δώσει το ίδιο πλήθος συναισθημάτων στους κατοίκους του. Ο κυρ Μήτσος ,ο δικός μας άνθρωπος , ο φίλος μας, ο σύμβουλός μας, ο άνθρωπος που ξέρει να συμπονάει και να παρηγορεί, ανάλαβε την σύνδεση του χωριού μου με όλα τα πέρατα της γης . Με ένα μικρό μισθό ανάλαβε ένα τόσο μεγάλο έργο να συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους να φέρνει χαρά και πίκρα, ελπίδα και αγάπη τον πόνο και την λαχτάρα της μάνας της αδελφής του αδελφού του πατέρα. Αυτός ήταν ο κυρ Μήτσος ο Ταχυδρόμος του χωριού μου ένας ήρωας για τα δύσκολα εκείνα χρόνια.
Σε ευγνωμονούμε για την γενναιόδωρη προσφορά σου αείμνηστε Μπάρμπα Μήτσο
B.GIRAKAS τηλ 2106514415 7/12/2010

19 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/12/10 17:09

    παρα πολύ καλό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/12/10 20:25

    Ευχαριστουμε τον Βαγγελη που εδωσε σε μας στους νεοτερους την εικονα της ειδησης' πως εφτανε στο χωριο και με τι αγωνια οι κατοικει περιμεναν κατι νεο για τους δικουστστους ανθρωπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/12/10 22:26

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΠΟΥ ΕΦΙΑΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ .ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΣΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΑΝΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/12/10 01:39

    POLLA BRAVO STO GIORGO KAI SE OLOUS POU SYMMETEXOUN!!!EPIKROTO THN ANOTERO PROTASH GIA TO LEGOMENO 'ANTAMOMA' POU POLLA XORIA SE OLH THN ELLADA GIORTAZOUN !!!AKSIZOUN POLLA SYGXARHTHRIA STO BAGGELH GIA TA GRAFOMENA TOU KAI IDIAITERA O TROPOS TOU, POU MAS GYRIZOUN TOSA XRONIA PISW.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/12/10 17:21

    καθε 2 μηνες τουλαχιστον....ανταμωμα ρε..για να μην πω καθε μηνα!!!!50 η βενζινη και αλλα τοσα τα τσιπουρα..θα γυριζουμε με νεο συκωτι ...αξιζει τον κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/12/10 13:18

    ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.......!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/12/10 23:32

    Θα παρακαλέσω όλους τους φίλους ,συμπατριώτες και αναγνώστες μας όταν αναρτούν σχόλιο στο τέλος του κειμένου να γραφούν και το ονομά τους. Θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ,γιατί θα υπάρχουν ανταπαντήσεις στους σχολιασμούς και πιστεύω ότι θα είναι μια πρόκληση για εγαλύτερη συμμετοχή και διασκέδαση.
    Ευχαριστώ
    Γ.Ν.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/12/10 14:37

    Δεν είμαι από την Αρκαδία, αλλά σερφάροντας στο internet έπεσα επάνω σε αυτό το ευθυμογράφημα που το υπογράφει ο κύριος Τζιράκας. Τολμώ να πω ότι μου ξύπνησε και δικές μου αναμνήσεις γιατί τελικά όλοι εμείς που ζησαμε στην επαρχία τον προηγούμενο αιώνα έχουμε κοινά βιώματα και κοινές νοσταλγίες.
    Οι πιο μεγάλοι που οι θύμησες αυτές είναι νωπές στο μυαλό σας μην διστάζετε να τα γράφετε γιατί πλέον αυτά είναι τα κληροδοτήματα που αφήνετε σε εμάς τους νεότερους.Α.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/12/10 16:36

    Ευχαριστούμε που μας παρακολουθείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως το άκουσα από τους παλιούς

    Πήγε ο Μπλες στη ζωοπανήγυρη να πουλήσει το μουλάρι του. Με τα πολλά κάποιος το αγόρασε, αλλά το ζωντανό το σκασε και πήγε μόνο του στη Γλανιτσά.
    Βρήκε τον Μπλε ο άτυχος αγοραστής και παραπονέθηκε.
    Και τι φταίω εγώ; Του απάντησε ο Μπλες.
    από δω τσέρει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος16/12/10 09:40

    Μπράβο ,καλό .Ολα αυτά θα τα συγκεντρώσω και θα τα βάλω στο ιστορίες ανέκδοτα.Γράψε κι αλλα
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως το άκουσα από τους παλιούς...

    Δεν ξέρω πότε ακριβώς έλαβε χώρα το παρακάτω, αλλά υποθέτω ότι ήταν επί τριετίας Μητσοτάκη που είχε να βρέξει τρία χρόνια.
    Πιάνει, που λέτε, ο Τζιντάνος τον παπά-Αντώνη και του έγινε φόρτωμα.
    -Κάνε καμιά λιτανεία βρε παπά, μπας και βρέξει
    ή
    -Τι σόι παπάς είσαι και δεν κάνεις καμιά λιτανεία για να βρέξει... και τέτοια, συνέχεια.
    Είδε και απόειδε ο παππούλης και του είπε:
    -Φόρτωμα μου 'γινες. Και δε μου λες, με ρώτησες ρε Τζιντάνο, αν εγώ θέλω να βρέξει;

    Καλό βράδυ σε όλους :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος16/12/10 18:59

    Βρέ χαμομηλάκι ποια καλή συμπατριώτισσα είσαι?
    Και έχεις και καταπληκτικό blog!!!
    Νίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. :) Εν καιρώ...
    Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος16/12/10 21:05

    ...."HAMOMILAKI" MHPOS DIXNEI KAI KAPOIA PERASMENH HLIKIA!!!XAXAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αρης Τσιριμοπανου7/1/11 21:02

    βαγγελη τζιρακα ειμαι στην τριτη ηλικία τετοια συγκινηση για το σχολιο του ταχυδρομου δεν εχω ξανα νοιωσει εμενε στο σπιτι μας ο μπαρμπα μητσιος να σας εχει ο θεος ολους καλα μας γεμιζετε πτριωτισμο αμ το αλλο με τη φωτο οργανα τζιντανος νρουλιας μακρης και η ριτα !!!!!!!!!!!!! τι ηταν και αυτο καλη χρονια σε ολους τους πατριωτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος2/2/11 19:13

    καλη χρονια σε ολους τους μυγδαλιωτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τάσος3/2/11 22:02

    Συγχαρητήρια για το κείμενό σας και για την εικόνα που μας δώσατε!
    Τάσος (εγγονός του μπαρμπα Μήτσου)

    ΥΓ: η καραμούζα φυλάσσεται ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.