Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ο Αποχαιρετισμός του Κώτσιου στον Γιώργη του Πανιούρη


Έφυγε και ο Γιώργης του Πανιούρη.
Καλό σου ταξίδι,ο μπάρμπας σου, ο Κώτσιος του Μαγγόγιαννη.


Αγαπημένε μας Γιώργη,
είχες την ατυχία, όπως και τόσοι άλλοι, να γεννηθείς εδώ στο χωριό, στον Παλιόπυργο, μια δύσκολη εποχή, μέσα σε σκληρές και αντίξοες συνθήκες. Είχες την ατυχία στο διάβα της ζωή σου ν' αντιμετωπίζεις κατά καιρούς προβλήματα υγείας για την αντιμετώπιση των όποιων χρειάστηκε διαρκής πάλη μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία μεριά ήταν η δύναμη της νομοτέλειας στην ανθρώπινη φύση, με τις τόσο άδικες και παράλογες αξιώσεις στο ό,τι γεννιέται να πεθαίνει οπωσδήποτε, άλλοτε πολύ γρήγορα, άλλοτε αργά ή πολύ αργά. Από την άλλη μεριά ν΄αντιστέκεται η δύναμη της Επιστήμης, που στη δική σου περίπτωση, Γιώργη, είχε σ' όλη τη διάρκεια της πάλης συνοδοιπόρο, συνεργάτη και πολύτιμο συμπαραστάτη τη γυναίκα σου, Μαγδαληνή, με τον καλοκάγαθο χαρακτήρα της, με την υποδειγματική ηρεμία της και την αστείρευτη υπομονή της (κάτι φαίνεται θα ήξεραν αυτοί που τη βάφτισαν και της έδωσαν το όνομα μιας εκ των μυροφόρων), αλλά και τη συνεργασία των παιδιών σου, του Πάνου και της Μαρίας, και της αδερφής σου Καλής, με τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες και φροντίδες τους.
   Έτσι η δεύτερη αυτή δύναμη σε κρατούσε με το «έτσι θέλω» στη ζωή για πολύ καιρό μέχρι πλέον που δεν άντεξε περισσότερο και ήρθε ο Χάρος, φορτωμένος από τα νύχια ως την κορφή σκληράδα και απονιά, και σου 'κόψε το νήμα της ζωής σου στα εβδομήντα σου χρόνια.
   Και έτσι θα σε στερηθούν η γυναίκα σου, τα παιδιά σου, η νύφη σου, η αδερφή σου αλλά και τα εγγονάκια σου που θα τους λείψουν τα παραμύθια του παπούλη.
   Θα σε στερηθούν όλοι, Γιώργη, συγγενείς, πατριώτες και φίλοι. Θα στερηθούμε το αστείρευτο χιούμορ σου, τα αστεία και τα καλαμπούρια σου, τις ωραίες σου συζητήσεις και τις αναφορές σου σε πρόσωπα και περιστατικά του παρελθόντος. 'Ολα αυτά θα μας λείψουν αλλά δεν θα μας κακοφανεί γιατί ξέρουμε ότι με αυτά, εκεί που θα πας, θα διασκεδάσεις τον αγαπημένο σου αδερφό, Αντρίκα, που έφυγε παραπονεμένος γιατί κόπηκε και αυτού το νήμα της ζωής στα 52 χρόνια, θα διασκεδάσεις και τόσα άλλα παιδιά που έφυγαν το ίδιο παραπονεμένα, τον ξάδερφό σου τον Μάκο, το Σωτήρη του Κούλη, τη Νίκη του Σωτήρη, το Γιώργη του Φωτιόγιαννη, το Γιώργη του Αναστούλη, το Γιώργη του Πλιαμίκα και άλλους πολλούς. Γιώργη, εκεί που θα πας να πεις τους χαιρετισμούς μας σε όλους τους συγγενείς, σε όλους τους πατριώτες, σε όλους τους φίλους και μην ξεχάσεις κανέναν από τους Μπουντρουβαλαίους για τους οποίους μίλαγες συχνά με ιδιαίτερη συμπάθεια.
   Γιώργη, η οικογένειά σου δέχτηκε να ικανοποιήσει την επιθυμία σου να σε φέρει εδώ στο χωριό, ως τελευταία σου κατοικία. Ξέρουμε ότι θα σου άρεσε περισσότερο πιο κάτω στον αγαπημένο σου Παλιόπυργο. Όμως και από 'δω ψηλά θα αγναντεύεις τους τόπους του, το Δεντρούλι, το Μισοκατάραχο, το Δρεπανάκι, τον  Αη-Γιώργη, την Καρέκη, τον Πρασιά και άλλους, θα αγναντεύεις, Γιώργη, μα δεν θα ακούς ούτε σφύριγμα τσοπάνη, ούτε φλογέρα μπιστικού, ούτε γαβγίσματα σκυλιών, ούτε κουδούνια από γιδοπρόβατα, ούτε... και το μαράζι σου θα μεγαλώνει.
   Γιώργη, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, να είναι αιωνία η μνήμη σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.