Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

                                     Η πνευματική ζωή της Γλανιτσιάς
Η σελίδα αυτή, κολλημένη στη ζωή του Χωριού και του Γλανιτσιώτη, συμμετέχει σε στύλ Λιάσκοβας, για να θυμίζει στους παλιούς και να μαθαίνει στους νεόυς τις καταβολές μας. Με την έννοια αυτή γίνεται ενασχόληση με τα παλιά, μιας και για τα σύγχρονα διαβάζουμε τον ¨Αβαδαίο¨ και τον ¨Κουκολοφόρο¨. Έτσι ανασύραμε από τη μνήμη μας και καταγράφουμε στιγμιότυπα από την πνευματική ζωή του χωριού μας.
Βασίλης Γιαννόπουλος
¨Λιασκοβίτης¨
                                                   Η Κορκοσούρα
Η ¨Κορκοσούρα, όπως δανειζόμαστε πληροφορίες από το βιβλίο ¨Αναμνήσεις¨ του Θόικου Γιαννόπουλου, ήτανε μια σατιρική χειρόγραφη περιοδική εφημερίδα, που κυκλοφόρηρησε στο χωριό σε 2-3 φυλλα το 1926. Ο τίτλος της σημαίνει κουτσομπόλα. Ιδρυτής και ψυχή της ήταν ο δάσκαλος Βαγγέλης Παπαναστασίου, που την ¨τύπωνε¨ ολόκληρη με τα καλλιγραφικά γράμματά του, του ¨τύπου¨ όπως λέγανε. Όλα τα περιεχόμενα της Κορκοσούρας, κύριο άρθρο, ειδήσεις, σχόλια, σατιρικά κλπ. γράφονταν αποκλειστικά από τον Βάγγελη με απλούς βοηθούς το Θόικο και Ζιόγαλο. Το υλικό που μαζευότανε το ‘πλαθε ο αρχισυντάκτης Βαγγέλης και του ‘δινε την μορφή που ήθελε. Ήταν και μία καλή διασκέδαση για το χωριό και με κάποιες περιπέτειες, αφού ο Ζιόγαλος για κάποιο σκίτσο του, που ζωγράφισε πέντε γουρούνια και έγραψε από κάτω ¨το κοινοτικό συμβούλιο¨ συνεδριάζει, τιμωρήθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση. Στα νεώτερα χρόνια γράφτηκε ότι η Κορκοσούρα εκδιδόταν από άλλους. Ιστορικό λάθος. Γι’ αυτό έγραφε ο Φλεβάρης, που ασχολιόταν με τη σάτιρα. ¨Και ο Φλεβάρης που ήταν …ο μάρτυς (μάρτυρας, γνώστης) είπε με φωνή μεγάλη πως την Κορκοσούρα μόνο ο Βαγγέλης έχει βγάλει¨.

                                 Παράσταση της Γκόλφως
Το 1926 δόθηκε στο χωριό η θεατρική παράσταση ¨Γκόλφω¨ με ηθοποιούς Γλανιτσιώτες, σκηνοθέτη Γλανιτσιώτη, σκηνικά κλπ.όλα από τους ερασιτέχνες πατριώτες μας. Η παράσταση εκείνη πέτυχε απόλυτα, όχι σαν επίδειξη τέχνης - δεν είχαν τέτοια επιδίωξη – αλλά σαν ψυχαγωγία. Επαναλήφθηκε και το 1932. Στην παράσταση εκείνη το 1926 σκηνοθέτης ήταν ο Φλεβάρης και στους ανάλογους ρόλους ο Κ.Μπαρούνης, Μακρής, Φλεβάρης, Ντρούλιας, Χαϊδούλης στο ρόλο της Γκόλφως, Τζιμπάκος, στο ρόλο της Αστέρως και ο Θόικος στο ρόλο της Σταυρούλας, ενώ υποβολέας ήταν ο Μπάμπης Γιαννόπουλος με βοηθό τον Ζάρο.


8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/12/10 08:57

    Πραγματικά γλαφυρά αποτυπωμένες οι αναμνήσεις.Ανυπομονούμε όλοι οι αναγνώστες του μπλογκ να διαβάσουμε και τις επόμενες ιστορίες της αγαπημένης μας Γλανιτσιάς!
    Νικηφόρος Γιαννόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/10 14:50

    μηπως ..λεω μηπως να τα ....ζωντανευαμε!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/12/10 15:01

    αν γινεται !!![δεν ειμαι κουμπιουτερας]να μπορουμε να συνδεοματε σε καποιο κοματι του μπλογκ και να συνομιλουμε με αλλους συνδεδεμενους κατι σαν chat.δεδομενο βεβαια οτι θα γινουμε μελη του γκρουπ.θαναι καλο να μιλαμε μεταξυ μας σε πρωτο χρονο .το γραφω εδω με την ελπιδα οτι οι διαχειριστες θα κανουν οτι καλυτερο καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/12/10 20:57

    Ούτε εμείς είμαστε κομπιουτεράδες, αλλά γνωρίζουμε ότι:
    Προς το παρόν αυτό δεν είναι δυνατόν
    Την δυνατότητα του chat έχουν μόνο τα μεγάλα site
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/12/10 21:15

    στο μελλον λοιπον....και συγνωμη για την χαζοπροταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/12/10 21:42

    Στείλτε σχόλια, παρατηρήσεις και ιδέες, η ότι άλλο θέλετε να δημοσιεύσουμε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/12/10 12:22

    Δηλωτη και πρεφα μπορεις μπορεις να βαλεις να παιζουμε με τον Κιμωνα και το Μαγγοθαναση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/12/10 18:03

    ....SYMFONO KAI EPAUKSANO ME TON NIKHFORO!!!ALLA PREPEI OLOI NA SYMMETEXOUME O KATHENAS ME TON DIKO TOU TROPO!!!OI 'KALES PENES"' THA GRAFOUN KAI EMEIS OI ALLOI THA KANOUME TA SXOLIA!!! ELPIZO NA YPARXEI PERIEXOMENO NA DIAVAZOUME KAINA THYMOMASTE TA PALIA KAI NA ENHMERONOMASTE GIA TA KAINOURGIA!!! KAI POLY PERISSOTERO NA ANAVIWNOUME TA PERASMENA TA OPOIA EINA KAI DIAXROINIKA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.