Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Φωτογραφίες της παλιάς Ελλάδας στη χόβολη



Στην ουσία χόβολη είναι ποσότητα στάχτης από ξυλοκάρβουνα, η οποία συνεχίζει να σιγοκαίει κι έτσι ο καφές αργοψήνεται και είναι πιο γευστικός. Η λέξη προκύπτει από τη λέξη αθοβόλι, δηλ το μέρος που τοποθετείται η στάχτη (άθος). Πάνω στην στάχτη τοποθετείται άμμος προκειμένου η φωτιά να παραμένει αναμμένη.Παλιά όλα τα καφενεία χρησιμοποιούσαν την χόβολη για να ψήσουν τον τούρκικο καφέ. Σήμερα η χρήση της είναι πιο περιορισμένη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια καφενεία και καφετέριες. Οι φωτογραφίες είναι αφιερωμένες στις γυναίκες που με ένα κολοκυθάκι, τρία σέσκουλα, δυο πατάτες κι ένα κρεμμύδι ανάστησαν ανθρώπους, έφτιαξαν πολύτιμες αναμνήσεις ζεστασιάς και αγάπης.



Φωτογραφιες Μνημες Παραδοση




















2 σχόλια :

  1. 5.12.21
    ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ (Β)
    Και να θες να λες στον εαυτόν σου ότι δεν περάσανε τα χρόνια, πώς να κρυφτείς από τον Μητσοτάκη που έτσι κι αλλιώς ξέρει ότι εξηντάρισες;
    ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΝΕΟΤΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 6.12.21
    Αυτόνομα
    --Ψήφισες, μπάρμπα;
    --Μα εδώ, ρε παιδί, ψήφισαν άλλοι 269.000 άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ψήφιζα εγώ; Κατέβηκα μπονόρα στην πόλη, στάθηκα κάμποση ώρα στην ουρά, ψήφισα κατόπιν ωρίμου σκέψεως ένα καλά και μετά πήγα κατευθείαν για πατσά.
    --Πολιτικοποιημένε, σκεπτόμενε θείο!
    --Στη θεια σου τη νεοδημοκράτισσα πέστα που δεν βρίσκει να πει μια καλή κουβέντα. Ο Συριζαίοι, αν μη τι άλλο, έχουν κάποιο χιούμορ καθότι δεν πρόλαβαν να το πάρουν και πολύ επάνω τους. Είναι άλλο να έχεις κυβερνήσει πέντε χρόνια πρώτη φορά αριστερά και άλλο να έχεις κυβερνήσει εκατόν πέντε φορές δεξιά...

    NON PAPER. Επειδή αυτή εδώ η στήλη είχε «φαγωθεί» με το κόκκινο σακίδιο (ως τσάντα ) στους ώμους του Ευκλείδη, χαίρεται ιδιαιτέρως που τώρα έγινε και βιβλίο με τίτλο : «Το κόκκινο σακίδιο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.