Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Σχόλια … επί σχολίων

Του Βασίλη Γιαννόπουλου
Έγγραφα στο πρώτο μου δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ότι αυτή έχει ένα πλεονέκτημα που δεν είχε η Λιάσκοβα, τη δυνατότητα άμεσης, επικοινωνίας μεταξύ μας.
Και να που δικαιώθηκα. Ιδού:
Μετά από την εισαγωγή-ενημέρωση που έκανε ο δημιουργός της, ο Γιώργος Ν. Γιαννόπουλος (NIS), μπήκε ανιχνευτικά στη συζήτηση ο Αβαδαίος, που ενώ δεν είχε θέματα, όπως έλεγε, να ασχοληθεί όπως τον παλιό καλό καιρό, μιας και του έλλειπε ο Θανάσης, η Γιωργούλα, ο Πλιαμίκας κ.ά. βρήκε τον τρόπο με δυναμική παρουσία πλέον να συνδιαλέγεται, σχολιάζει και σατιρίζει παλιά και καινούρια, με πρότυπο του στην αρχή την Αρέσμω και σήμερα το Σόλωνα, αλλά και την αρχισυντάκτρια της Λιάσκοβας, έτσι για να κεντρίζει το ενδιαφέρον και τώρα καταπιάνεται και με την … Κούλα.
Τον ακολούθησε στην κουβέντα η Γιάννα Πολυδώρου προτρέποντάς τον μάλιστα και σε ….. ανώτερα και τον τσιγκλάει επιδέξια μια, και την προσαγόρευσε αρχισυντάκτρια της Λιάσκοβας, και δικαίως ενώ μας θυμίζει τελευταία και ανέκδοτα με τη δραχμής και του ευρώ.
Μετά ήρθε η σειρά μου μπαίνοντας στην επικοινωνία με αναμνήσεις, που συγκίνησαν ιδίως τους ξενιτεμένους μας και δεν ξέφυγα βέβαια κι εγώ, από το νυστέρι του Αβαδαίου.
Κατόπιν μπήκε ο Κουκουλοφόρος από την κουκούλα, που μας βλέπει από ψηλά. Τάραξε τα νερά, σχολιάζοντας επιδέξια την πολιτική επικαιρότητα με πολύ χιουμοριστικό τρόπο, θυμίζοντας τα χάλια μας. Το τελευταίο του δημοσίευμα πολύ παραπονιάρικο, συναισθηματικό, νευριασμένο όμως, αφού η κρίση και η αντιμετώπιση της, δεν μας αφήνει να χαρούμε εκείνα που πριν λίγο καιρό απολαμβάναμε με Γλανιτσιώτικο συναισθηματισμό μας. Δεν έχουμε κουράγιο να γελάσουμε, να θυμηθούμε τα ανέκδοτά μας, τις ιστορίες μας, αναλογίζεται.
Να και ξαφνικά το μεγάλο «ρεπορτάζ», ο Σόλωνας, με το δημοσίευμά του για τα ανοιχτά σπίτια του χωριού, που έδωσε στον Αβαδαίο ερεθίσματα, τροφή. Μπράβο Σόλωνα! Αναφωνεί ο Ανώνυμος. Αξίζει πράγματι συγχαρητήρια η προσπάθεια αυτή του Σόλωνα, λέμε εμείς.
Αναπάντεχα ίσως και παρουσίες από τα ξένα. Νικηφόρος Γιαννόπουλος από την Ολλανδία, που σχολιάζει και επαινεί το στήσιμο της ιστοσελίδας, και τους «συνεργάτες» της, αναλογιζόμενος τη Λιάσκοβα.
Αμέσως μετά η Πογιώ του Καριούση από την Αμερική, κατασυγκινημένη, συγχαίρει και νοσταλγεί. Της αρέσουν όλα της σελίδας μας, λέει. Και τα παλιά, οι Αναμνήσεις, που έτσι θυμάται το χωριό και τα νέα μας. Της απαντάει με συγκίνηση ο Ανώνυμος.
Η παρουσία του Βαγγέλη Τζιράκα εμένα με συγκίνησε με τα καταπληκτικά χρονογραφήματά του. Τι μας θύμισε εκείνο για το ταχυδρόμο του χωριού, τον κυρ-Μήτσο, με την καραμούζα του από τις ράχες. Πολύ παραστατικός. Μας θύμισε εκείνη την ωραία, άδολη εποχή. Αμ, το τελευταίο, η γουρούνα του Ντίνου! Τι αφήγηση, τι Γλανιτσιώτικη έκφραση, τι ζωντάνια με την περιγραφή στο σφάξιμο και το κρέμασμα της γουρούνας. Μπράβο, Βαγγέλη.
Και κείνο το παιδί, ο Τάσος Σταθόπουλος του Μπουρνά. Τι θαυμάσια γραφή και πνευματική ενασχόληση – μάθηση. Πόσα μάθαμε πραγματικά, απ΄ αυτά που λέμε καθημερινά και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.
Σαν άνθρωπος που μας άρεσε πάντα η Γλανιτσιώτικη ενασχόληση και η λαογραφία της, δείγμα η Λιάσκοβα, πολύ χαίρομαι για την δημιουργία αυτού του ιστότοπου και την εξέλιξή του. Περιμένουμε όμως και αυτούς που μέχρι τώρα απουσιάζουν, που δεν τόλμησαν. Ξέρουν ποιους εννοώ.
Καλές γιορτές, Πατριώτες.

Λιασκοβίτης

9 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/12/10 00:29

    Αγαπητοί φίλοι και Γλανιτσιωτόπουλα
    ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ
    Αυτό το μεγαλείο που σας ενώνει σας έστρεψε να δημιουργήσετε την ομάδα σας στο facebook της οποίας έγινα και εγώ μέλος.Το έκανα ως μέσο προσέγγισης στην σκέψη σας και στην σχέση σας .
    Προσέκρουσα στο χιούμορ σας (με τα ληγμένα της Αρέσμως χα χα ) που είναι ότι το σπουδαιότερο κληρονομήσατε από τον τόπο καταγωγής μας. Έστω και από την διαδικτυακή επικοινωνία, εκφράστετο γιατί αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα όλοι μας .
    Οι γονείς σας και οι παππούδες σας μη έχοντας άλλο τρόπο επικοινωνίας και μη γνωρίζοντας από internet αφηγούνται κάτω από τις ακακίες της πλατείας ξεκαρδιστικές ιστορίες τις λίγες ημέρες του καλοκαιριού που κατεβαίνουν στο χωριό. Και τι δεν έχουν ακούσει αυτές οι ακακίες !!Συμπυκνωμένες όλες αυτές οι ιστορίες είναι και η ταυτότητα του Γλανιτσιώτη την οποία κληρονομήσατε και για την οποία να υπερηφανεύεστε . Ο δικός μας δικτυακός τόπος τον οποίο έφτιαξα με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω ανήκει σε εσάς , έστω από την δικιά μου γενιά και κάτω . Ο πολυμορφικός χαρακτήρας του θα στεγάσει τους προβληματισμούς σας ,τις σκέψεις σας και τις αγωνίες σας . Θα σφυρηλατήσει πιο πολύ τις σχέσεις σας και τον δεσμό με το χωριό μας αφού θα σας ενσωματώσει στην ιστορία του και την παράδοση του . Φιλοδοξώ να γίνει ο κρίκος που θα ενώσει όλες τις γενιές τις παρούσες και τις επόμενες με το να γίνει στέκι σας Ασφαλώς και δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επικοινωνίας αλλά ας το πούμε αναγκαίο κακό. Σας περιμένω λοιπόν και στο δικό μας δικτυακό τόπο με δικιά σας σελίδα για τα θέματα σας . Γραφτείτε αναγνώστες και συμμετέχετε με φωτογραφίες τραγούδια κείμενα σχόλια και ότι άλλο θέλετε. Είμαι στην διάθεση σας για κάθε τεχνική υποστήριξη και βοήθεια.
    Και πάλι χρόνια σας πολλά και καλή πρόοδο.
    Ευχαριστώ
    Γιώργος Γιαννόπουλος. (Νίς)
    http://mygdalia.blogspot.com/
    Κοινοπ. Σε όλα τα μέλη της ομάδας του facebook .Γλανιτσιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/12/10 01:31

    Χαρά μου να μαθαίνω κι εγώ για τις ιστορίες του χωριού,αν και,σαν άνθρωπος της πόλης(Αθήνα και τελευταία...Άμστερνταμ),δε θα μπορούσα με τίποτα να δω το σφάξιμο της γουρούνας,μολονότι μπορώ να φανταστώ τους σημαντικούς συμβολισμούς που έχει σε μία μικρή κοινωνία.
    Ανυπομονώ να γυρίσω στη Γλανιτσιά(αν και παραδέχομαι ότι την είχα ξεχασμένη πολλά χρόνια,ωστόσο η αρραβωνιαστικιά μου και ο πατέρας συνέβαλαν αποφασιστικά στο να αναγεννηθεί μέσα μου το...νόστιμον ήμαρ)και να εξασκήσω τους παραδοσιακούς χορούς,που τελευταία εδέησα επιτέλους να διδάσκομαι στην Ελληνική Κοινότητα του Άμστερνταμ(προτροπή της καλής μου και πάλι,δυστυχώς τον πατέρα μου δεν τον άκουγα τόσα χρόνια και τώρα καταλαβαίνω πόσο δίκιο είχε,θα επανορθώσω όμως!).
    Καλές γιορτές σε όλους και ευτυχισμένο το 2011!

    Νικηφόρος Γιαννόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/12/10 19:00

    Μπραβο συμπατριωτη.Ευχομαι να σε μιμηθουν ολοι οι νεοι μας
    Κ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/12/10 21:18

    χρόνια σου πολλά, μεγάλε, επ αγαθώ της πατρίδος.
    Αβαδαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/12/10 11:35

    Για να ειδούμε μήπως σε μιμηθούν και κάτι δεύτερα ξαδερφάκια σου
    Nis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/12/10 00:33

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ. :-)

    Νικηφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/2/11 18:12

    ΠΑΛΙ ΕΔΡΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ.ΕΘΕΑΘΗ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ.ΜΕ ΚΑΤΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΤΑΤΖΙΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τα νιάτα μου σας θαύμαζα εσας τους Γανιτσιώτες για την οξύτητα του νού σας!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.