Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΣΤΗ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ( 10 Ιουλίου 2011 )

Από το Μαρίνη Πολυχρονόπουλο

Σηκώ Ρηνούλα κι άλλαξε και βάλε τα καλά σου
να πάμε προς την Παναγιά ,στης Γλανιτσιάς τα μέρη ,
Να σου βαφτίσω το παιδί , δυο ονόματα να πάρει :
Του πεθερού σου του παπά ,του αξέχαστου πατέρα.
( Διασκευή )
Κύλησε πολύς χρόνος που το χωριό μας είχε να δει χαρά και να ξεφαντώσει. Οι γάμοι και τα βαφτίσια στην εκκλησία μας ήταν ελάχιστα εδώ και μια δεκαετία. Οι παπάδες και οι ψαλτάδες είχαν λησμονήσει πια και τα μυστήρια !!! Η κολυμβήθρα ,που όλοι εμείς οι εκατοντάδες Γλανιτσιώτες σε αυτή βαπτιστήκαμε , έμενε στα αζήτητα εδώ για πολύ καιρό .
Επί τέλους ήλθε και ένα ευχάριστο κοινωνικό γεγονός. από δυο νέα παιδιά που έλκουν την καταγωγή τους απ’ το χωριό μας και δε το αποχωρίζονται ,αφού τακτικότατα το επισκέπτονται. Οι δύο νέοι γονείς ,ο πατέρας Δημήτριος Γιαννόπουλος ( Μπούγος ) ,Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γορτυνίας και η μητέρα Ειρήνη Πολύδερα , φοιτήτρια ( Νηπιαγωγός ), αποφάσισαν να βαπτίσουν το γλυκύτατο αγοράκι τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ,την ειδυλλιακή Μυγδαλιά μας, μοιραζόμενοι το ευχάριστο γεγονός με τους συγχωριανούς τους και να δώσουν έτσι μια νότα χαράς , και αισιοδοξίας στο ξεχασμένο χωριό μας, μάλιστα σε μια περίοδο μιζέριας και κρίσης.
« Κουμπάρε που στεφάνωσες τα δυο τα κυπαρίσσια,
να σ’αξιώσει ο Θεός ,να 'ρθεις και στα βαφτίσια ».
Στις 10 λοιπόν του Αλωνάρη , γύρω στις 12+ 30 , μες την κατάμεστη από προσκεκλημένους πάνσεπτη εκκλησία του χωριού μας , της Παναγίας μας. στη μέση του καλοκαιριού , ο κουμπάρος τους Σπύρος Παπαγεωργίου απ’ τις Ολομάδες αξιώθηκε να βάλει λάδι και στο δρόμο του Θεού τον κανακάρη τους, χαρίζοντάς του το όνομα Γεώργιος.
Το μυστήριο του βαπτίσματος τέλεσαν οι αιδεσιμότατοι : Πολυχρονόπουλος Αντώνιος ,εφημέριος του χωριού μας, ο Ντατσόπουλος Νικόλαος ,εφημέριος του χωριού Παγκρατίου Καλαβρύτων και ο πανευτυχής παππούς Γιαννόπουλος Γεώργιος ,εφημέριος του χωριών Πρασίνου και Αγριδίου.
Στην κοινωνική αυτή εκδήλωση παραβρέθηκε ο γιατρός κ. Αποσκίτης Ηλίας, πρώην Δήμαρχος Κοντοβάζαινας και νυν αρχηγός της ελάσσονας Αντιπολίτευσης στο Δήμο Γορτυνίας και πολλοί άλλοι.
Σε όλου τους εκλεκτούς προσκεκλημένους,συγγενείς και φίλους ,που ίσως να ξεπερνούσαν τους 180 , το ζεύγος δεξιώθηκε στην κατάλληλα στολισμένη ευρύχωρη αίθουσα του Πνευματικού μας Κέντρου. Το πλουσιότατο και άριστο φαγητό παρασκεύασε ο Βαλτεσινιώτης επιχειρηματίας Βασιλικός ,που διατηρεί κοσμική ταβέρνα στο Βαλτεσινίκο. Η εξυπηρέτηση ήταν ομολογουμένως άριστη από κάθε άποψη.
Σε λίγο ,καθώς άφθονος έρρεε ο Βάκχος και άναψε το κέφι, επακολούθησε τρικούβερτο γλέντι ,κάτω από τους ήχους του έξοχου κλαρινίστα, συμπατριώτη μας Γ. Ροζή και της κελαρυστής φωνής του φιλότιμου Κατσουλιώτη τραγουδιστή Δ. Αθανασόπουλου ( Σαραβάκου ). Στη δημοτική ορχήστρα συμμετείχε και ο νέος ταλαντούχος στο κλαρίνο Δ. Παπαγεωργίου από Κατσουλιά.
Ο κουμπάρος ,έδωσε τα ρέστα του στο χορό !!! Ευγενικός όπως πάντα, αεικίνητος και δεινός χορευτής κράτησε στο χορό όλους τους χορευτές με πρώτη την ολόδροση κουμπάρα του Ειρήνη και τη λυγερόκορμη μητέρα της Γεωργία Ρόδη. Αλλά και ο πανευτυχής παππούς ,ο Παπαγιώρης ,ξεφάντωσε στη χαρά των παιδιών του με το χορό του και με τα τραγούδια του.
Τα όργανα ,παρά τη ζέστη, ούτε για ένα λεπτό δε σταμάτησαν να παίζουν και οι χορευτές χόρευαν , ως το ηλιοβασίλεμα. Όλοι τους, μα όλοι τους ήταν υπέροχοι ,χορευτές και οργανοπαίχτες .
Μας χάρισαν ευχάριστες και ωραίες στιγμές ξενοιασιάς και μας απέσπασαν, έστω για λίγο από τα καθημερινά μας προβλήματα. Ο πάντα οργανωτικός ακόμη και στη λεπτομέρεια Παπαγιώρης και η πρεσβυτέρα του Κωστούλα μας έβαλαν τα γυαλιά και μας δίδαξαν πως μπορούμε να γλεντήσουμε ,αλά Μπουγέικα και Γλανιτσιώτικα !!!
Εύχομαι από καρδιάς στους πανευτυχείς γονείς να τους ζήσει ο νεοφώτιστος Γιωργάκης ,να τον χαίρονται , να τον καμαρώνουν , να τον στηρίζουν στο στίβο της ζωής και να τον ιδούν ,όπως τον ονειρεύονται.
Στον αειθαλή κουμπάρο τους Σπύρο και πνευματικό του πατέρα , να είναι πάντα άξιος και γερός και να τον στεφανώσει και στους παππούδες και στις γιαγιάδες να ζήσουν να τον χαίρονται ,να τον καμαρώνουν και να τον καθοδηγούν στην ανηφόρα της ζωής.
Συμβουλεύω τέλος και τα άλλα νέα ζευγάρια ,που έχουν κάποιους δεσμούς με το χωριό μας να τους ενδυναμώσουν περισσότερο και να τολμήσουν να τελούν τα θρησκευτικά μυστήρια ( γάμους και βαφτίσια ) και στον ιερό ναό της Μεγαλόχαρης ,στη Μυγδαλιά μας.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, είναι ευνοϊκές για όλους μας. Όλα μπορούν κάλλιστα να γίνουν στο χωριό μας και με λιγότερο κόστος και με καλύτερη ποιότητα μέσα σε ένα άριστο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, που πολλοί αστοί θα το ζήλευαν.
Αρκεί να θέλουμε να ανοίγουμε τους ναούς μας , να τους λειτουργούμε και να
διασκεδάζουμε παραδοσιακά., όπως εμείς οι Γλανιτσιώτες ξέρουμε να το γλεντάμε .

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος15/7/11 13:41

    Ένα χωριό που εξαφανίστηκε...ένα ιερό που έμεινε... μία φωνή η δική μας... σε μία εποχή άσχημη.
    Ένα λεπτό του χρόνου σας... ή ένα ευρώ που περισσεύει...

    http://church-taxiarchon-kernitsas.blogspot.com/ Επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας και αν θέλετε βοηθείστε για την ανέγερση της ιστορικής εκκλησίας όλων μας, της εκκλησίας των Ταξιαρχών, της Μονής Κερνίτσης ή απλά διαδώστε το μύνημά μας και προβάλλετε το ιστολόγιό μας.
    Ένα λεπτό από το χρόνο σας.
    Ευχαριστούμε και συγνώμη για την ενόχληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na souzisi to kainourio onoma papouli ntoris maria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/7/11 14:33

    να τους ζησει...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/7/11 16:28

    Kαι για όσους δεν το γνωρίζουν Νις με βάφτισε
    ο Παπά-Γιώργης στην Α δημοτικού που είμαστε και συμμαθητές
    Το εμπνεύστηκε από το Νικ. δηλ του Νικολάου που έγραφα στο τετράδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/7/11 16:49

    Να σας ζήσει
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/7/11 22:29

    Μπράβο σας που πήγατε στη Γλαντσια να το το βαφτίσετε.!!!!!!!!
    Αν και δεν σας ξέρω. Συγχαρητήρια,και ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ.!!!!!!
    Κώστας Καπετάνιος. (Μόντρεαλ Καναδά.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/7/11 22:33

    Μπράβο σας που πήγατε στη Γλαντσια να το το βαφτίσετε.!!!!!!!!
    Αν και δεν σας ξέρω. Συγχαρητήρια,και ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ.!!!!!!
    Κώστας Καπετάνιος. (Μόντρεαλ Καναδά.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος15/7/11 22:34

    Μπράβο σας που πήγατε στη Γλαντσια να το το βαφτίσετε.!!!!!!!!
    Αν και δεν σας ξέρω. Συγχαρητήρια,και ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ.!!!!!!
    Κώστας Καπετάνιος. (Μόντρεαλ Καναδά.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/7/11 22:48

    Από τον ενθουσιασμό μου,(κι' από λάθος βέβαια) Το δημοσίευσα 3 φορές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος16/7/11 07:03

    Πάρα πολύ ωραία εισαγωγή στο θέμα. Και τέλεια κάλυψη.
    Μπράβο Μαρινη.!!!!!!. Κωστας Καπετανιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.