Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς


Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται ανά τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.
Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.
Βασικό τους αίτημα αποτελούσε το οκτάωρο, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές. Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.


Οι βίαιες συμπλοκές έλαβαν χώρα τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη του αναρχικού κινήματος. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, άγνωστος από το πλήθος πέταξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις μία χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες.

Σε απάντηση, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και σημαντικός αριθμός τους να τραυματιστεί. Στη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αστυνομικοί από πυρά, χωρίς να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. Την προηγούμενη μόλις ημέρα, επιπλέον 4 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οκτώ συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού. Μοναδικό επιχείρημα του εισαγγελέα, Τζούλιους Γκρίνελ, εναντίον τους ήταν η ενθάρρυνση του άγνωστου βομβιστή από τους λόγους που εκφώνησαν. Ως εκ τούτου, κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία και θανατώθηκαν.

Η Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο

Την επίσημη καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το ιδρυτικό συνέδριο της Δευτέρας Διεθνούς ακολούθησε η πρόταση του Ρέιμοντ Λαβίν, η οποία καλούσε σε διεθνή κινητοποίηση την ημέρα της επετείου των γεγονότων του Σικάγο το 1890. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου να λάβουν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα.

Ως γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών και στο σοσιαλιστικό κίνημα, η Πρωτομαγιά αποτελεί μία τεράστιας σημασίας επίσημη γιορτή για χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Κούβα και τα πρώην Σοβιετικά κράτη. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν συνήθως μεγαλειώδεις λαϊκές και στρατιωτικές παρελάσεις.

Η σοβιετική Πρωτομαγιά σημαδευόταν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Μόσχας, η οποία διέσχιζε και την Κόκκινη Πλατεία, όπου βρίσκονταν ο εκάστοτε γενικός γραμματέας, η κυβέρνηση και όλο το Ανώτατο Σοβιέτ και παρακολουθούσαν μια αληθινή επίδειξη δύναμης.

Στη Βραζιλία, η μέρα των εργατών είναι επίσημη γιορτή που γιορτάζεται από τα συνδικάτα με ολοήμερες εκδηλώσεις.

Στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η Πρωτομαγιά δεν έχει οριστεί επίσημα ως εθνική αργία από την κυβέρνηση, επειδή ημερολογιακά συμπίπτει με τη λεγόμενη χρυσή εβδομάδα των αργιών, είτε δίνεται από του εργοδότες ως αργία είτε λαμβάνεται ως άδεια άνευ αποδοχών από την πλειονότητα των Ιαπώνων. Σκοπός δεν είναι η συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας, αλλά συνήθως, η προσωπική ξεκούραση. Συνήθως, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα διοργανώνουν πορείες και κινητοποιήσεις στο Τόκιο.



Στο Νεπάλ, η Πρωτομαγιά αναγνωρίστηκε ως εθνική αργία το 2007, παρότι γιορτάζεται στη χώρα από το 1963.

Η γερμανική Πρωτομαγιά αποτελεί μία σημαντική ημέρα, όπου παραδοσιακά τονίζεται η πολιτική σημασία την ημέρας στις περισσότερες περιοχές της και αναφέρεται συνήθως ως «Ημέρα των Εργατών». Μαζικές ετήσιες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο, οι μεγαλύτερες από τις οποίες διοργανώνονται από εργατικά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες ως Ημέρα της Εργασίας δεν εορτάζεται η Πρωτομαγιά, αλλά η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Το 1894, ο εορτασμός της Ημέρας της Εργασίας έγινε νόμος του κράτους των ΗΠΑ, με απόφαση του Κογκρέσου και νόμος του Καναδά με απόφαση του Kοινοβουλίου της χώρας. Στόχος ήταν η αποφυγή της ταύτισης των εργατικών κινημάτων με την αριστερά της χώρας στην οποία είχαν συμβεί τα γεγονότα του Σικάγου.

Η ελληνική Πρωτομαγιά

Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Η κωλυσιεργία του προέδρου της Βουλής να το εκφωνήσει προκάλεσε τη μεγαλόφωνη αντίδραση του Καλλέργη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, με εντολή του προέδρου, για διατάραξη της συνεδρίασης. Ο Καλλέργης ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε για δύο μέρες. Λίγες μέρες αργότερα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους, ενώ πολλά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν.

Το 1911, η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ´αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Tην ίδια χρονιά, στην Αθήνα, αποφασίζεται να γιορταστεί εκ νέου η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο». Η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεία της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η πρωτομαγιά γιορτάζεται ξανά το 1919 σε 12 πόλεις πανελλαδικά, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα.

Σήμερα, βάσει νόμου, οι αργίες διακρίνονται σε αυτές που έχουν καθοριστεί ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, και ως ημέρες προαιρετικής αργίας, στις οποίες επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η λειτουργία της επιχείρησης και η απασχόληση ή μη των μισθωτών που απασχολούνται από αυτόν.

Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία, όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες.

38 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/5/20 12:53

    Ένας είναι Ο ΕΧΘΡΌΣ ο ιμπεριαλισμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/5/20 13:22

    Ούτε στη Βόρεια Κορέα τέτοιοι σχιματισμοί!!!!!

    Τελικά εγώ θα το βρω από μουλά.....είτε θρησκευτικό, είτε πολιτικό....

    Πάντα η χώρα ήταν έρμαιο ενός ηλίθιου λαϊκισμού και μιας πιο ηλίθιας άποψης του εκάστοτε κυβερνώντος περί πολιτικού κόστους....

    παράδειγμα.

    Το σταλινικό ΚΚΕ (μην τρελαίνεσαι υπάρχουν και άλλοι κουμουνιστές) στήριξε τα μέτρα και πειθάρχησε στις υποδείξεις της πολιτείας.

    Η μετακίνηση έχει οριστεί για συγκεκριμένους λόγους, για διαδήλωση δεν έχει οριστεί.

    Γιατί βρε σύντροφε πας????

    Να γιορτάσω την πρωτομαγιά θα μου πεις και ας μην προβλέπεται..(αγωνισταράς γαρ)

    Να γιορτάσω την Ανάσταση σου έλεγε και ο άλλος (τηρώντας τις αποστάσεις όπως εσύ)

    Να πάω στη γκόμενά μου θα σου έλεγε ο νεαρός.

    Να πάω να ψαρέψω, να να να ......

    Βλέπεις ο καθένας έχει το Θεό του!!!!

    Κι όμως δεν έχουν το Θεό τους.

    Το σταλινικό ΚΚΕ θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία (ότι υπάρχει ακόμα) και παρακαλά να ορμήσει 'κανα φασισταριό καρακόλι για να αποτυπωθεί το "αγωνιστικόν"

    Η δε πολιτεία δεν έχει τα άντερα (φοβούμενη το πολιτικό κόστος) να πάει και να κόψει προστίματα αφού παρέβηκαν πολίτες τη νομοθεσία....

    Ο άλλος ο γεράκος αντί να γράψει 2020 έγραψε στην ημερομηνία και ώρα (σωστή σε όλα) 2019 και ο τυπολάτρης μπάτσος τον έγραψε και το έπαιξε και νταής.....

    Στους αγωνισταράδες???? μακριά κι αλάργα και ..........συνεννοημένα!!!!

    Οι εχθροί είναι πολλοί!!!!

    Σε μας ο χειρότερος είναι ο λαϊκισμός είτε δεξιός, είτε αριστερός!!!

    ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!!

    Υ/Γ Οι αγώνες κερδίζονται με σύγχρονα μέσα με σύγχρονες λύσεις και όχι με παλαιοντολογία και μυθολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/5/20 13:26

    πιασανε την πανω πλατεια..σε βορειοκορεατικο σχηματισμο.εκει που ητανε αλλοτε τα εθνικια.που δε χωραγα με τιποτα.εγω πανω πλατεια ειδα μολις μπηκανε στη βουλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/5/20 13:54

    Η κρίση μπορεί να οδηγήσει χώρες όπως η Ελλάδα στην πτώχευση ή σε μνημόνια;

    Θα μπορούσε. Επομένως, ας σκεφτούμε από τώρα μια τέτοια εξέλιξη εμείς οι απλοί πολίτες, αλλά και όλοι οι πολιτικοί και πολιτευόμενοι.

    Ώστε αν συμβεί, να μην υποκύψουμε στη δημαγωγία, στη διαμάχη και στην εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στον πέμπτο εμφύλιο πόλεμο της Ιστορίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/5/20 14:17

    Όταν στον ταμτάκο (παλιό ΚΝίτη) δείχνεις το φεγγάρι,

    εκείνος γελά χαζοχαρούμενα και πάντα βλέπει το δάκτυλο....

    Φτηνός και στριμωγμένος στο πολιτικό του αδιέξοδο, ρηχός με σαχλαμάρες επενδύει στην ανασφάλεια.


    Υ/Γ Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν, λένε ό,τι διέταξε την εκτέλεση των διοργανωτών της τελευταίας εθνικής γιορτής, όταν είδε σήμερα τους σχηματισμούς του σταλινικού ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/5/20 14:56

    Και επειδή σας στεναχώρησα σήμερα





    ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/5/20 15:18

    Η μεγαλυτερη τιμη τους ειναι τα λογια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/5/20 15:39

    Παλαιοημερολογίτες, χρυσαυγίτες και ρομά ήθελαν να κάνουν περιφορά Επιταφίου.

    Σταλινικό ΚΚΕ κάνει συγκέντρωση.

    Όλοι τις αποστάσεις θα κρατούσαν.

    Οποία ομοιότης!!!!!!


    Το πρόστιμο στο γεράκο που αντί για 2020 έγραψε 2019....



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/5/20 15:48

    Άκου κλαρινογαμπρέ.

    Αν από το φόβο, για την υγειά τη δική σου και των δικών σου, πειθάρχησες χεσμένος,

    και στην πορεία κατάλαβες ότι η πειθαρχία στο νόμο είναι κάτι πολύ σημαντικό,

    έρχεται σήμερα το κομπλεξικό απολίθωμα του σταλινισμού και σε φτύνει.....

    τι δεν καταλαβαίνεις????

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!

    Ετοιμάζονται για χορούς, οι καλικατζάροι, που δεν ματάχετε ξαναδεί....









    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/5/20 16:04

    παντως στην πανω πλατεια παραγγελματα εχει δοσει ο κασιδιαρης και ο κνιτης...και αυτο μοιαζει γαμωτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/5/20 16:34

    Κι όμως.........είναι αλήθεια!!!!




    ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/5/20 18:10

    ρε δε μπαναλες.δυο πολιτικοι ανδρες υπηρξαν μετα τη δικτατορια.ο Ανδρεας κι ο Αλεξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος1/5/20 18:30

    σιουρρρρρρρ!!!!!

    Ίδιοι έναι, μάτι μου, σαν να ακούω τον ίδιο τον Αντρέα!!!

    ΄κείνο το μπάσο της φωνής ίδιο το κάνει ο άπαιχτος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1/5/20 19:08

    ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ


    Αγνόησαν και οι μεν και οι δε τα περιοριστικά μέτρα του αστικού καθεστώτος

    και με τη φαντασίωσή του ο ένας θέλει να ζήσει την Ανάσταση και ο άλλος την επανάσταση!!!!


    Είναι πιστοί και οι δύο σε ένα δόγμα, αυτό που λέει ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια!!!!!!

    Είναι αφοριστικοί ως προς τους άλλους που δεν συμφωνούν μαζί τους!!!!

    Είναι εμμονικοί και τα σύμβολά τους είναι αιώνια και άσπιλα!!! Τα ανεμίζουν με καμάρι και θρίαμβο κάθε φορά που γιορτάζουν τους θεούς τους!!!!


    Σήμερα οι "σύντροφοι" με μια άψογη συμμετρία διατράνωσαν την έλλειψη της ατομικής τους βούλησης. Το εγώ είναι ανύπαρκτο μπροστά στο εμείς.

    Με διάταξη στρατιωτική (ΚΝΑΤ τους λέγαμε παλιά) διατυμπάνισαν το φετίχ της κομματικής πειθαρχίας τους.

    Η απόλυτη υπακοή στην κομματική νομνκλατούρα, φάνηκε από την δράση τους σαν ένα σώμα......

    Γι' αυτό έστειλαν ένα SMS στο 13033!!!!!!

    Όλα τα άλλα που λέγονται είναι προβοκατόρικα και φασιστικά!!!!!!

    Η ανατριχίλα ακόμα δε λέει να καταγαλιάσει από τη σημερινή συμμετοχή τους!!!!

    Η τιμή που αισθάνονται (κατά πως το σημειώνει κάποιος εδώ μέσα, άσχετα αν τους έχει πουλήσει) είναι ισάξια τιμής βραβείου Λένιν, γιατί του Στάλιν το βιώνουν χρόνια στο πετσί τους ως τρόπο ζωής και .....ποσοστιαία......βλέπεις η ιδεολογική καθαρότητα η άτιμη δεν αναγνωρίζεται από το πόπολο.....

    (μεταξύ μας τα λέμε αυτά, στα φανερά μιλάμε για υπερήφανο λαό)

    Τώρα άμα τους πεις γιατί αυτός ο δοξασμένος λαός σας φτύνει κυριολεκτικά ρε συντρόφια θα το ρίξουν στο ....ποίημα το χιλιοειπωμένο, που από τις πολλές βολές που το έχουν πει κανένας δεν το θυμάται.....


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος1/5/20 19:09

    κι αν γεννιοτανε μετα ο Ανδρεας τη φωνη του Αλεξη θα ειχε.διαφωνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος1/5/20 19:18

    Ένας μεγάλος έφυγε.....




    ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος1/5/20 20:48

    Ο Αλέξης είναι ο ηγέτης του μέλλοντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος1/5/20 21:09

    το τζουκ μποξ χτύπησε ως γνήσιος κυπατζής.

    ΑΥΤΌΜΑΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Ο ΛΑΓΌΣ΄ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ

    βλέπετε καμιά διαφορά

    Πρώτος και καλύτερος ο Λαγός, το πειραγμένο ναζίδι που απειλούσε με μηνύσεις και, όπως υποστήριξε, τις έκανε (στη φωτογραφία η μήνυση) Μάλιστα, ο χιτλερίσκος με τη δική του ναζιστική συμμορία, αναρωτήθηκε «γιατί δεν υπήρξε παρουσία αστυνομικών από τις ομάδες των ΜΑΤ, να επέμβουν οι διμοιρίες, να τους τουλουμιάσουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος1/5/20 21:15

    ΚΑΠΩΣ ΈΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΚΑΙ Ο ΚΥΠΑΤΖΗΣ ΜΑΣ, ΟΠΩς ΤΟ Protagon
    ΩΣ ΛΑΓΟΣ
    Στις 20 Απριλίου, εν μέσω κορωνοϊού, έγινε διαδήλωση – συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, η οποία απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια πολλών για τα υποδειγματικά μέτρα που είχαν ληφθεί κατά την πραγματοποίησή της λόγω της πανδημίας. Ανάμεσα σε άλλους που εξήραν την πρωτοβουλία μιλώντας για “εντυπωσιακές εικόνες από διαδήλωση κατά Νετανιάχου με απόσταση ασφαλείας λόγω κορονοϊού” ήταν και το ελληνικό σάιτ Protagon.gr, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Κυριακής στο Τελ Αβίβ εναντίον της απειλής που αντιμετωπίζει, όπως λένε, η δημοκρατία στο Ισραήλ, τηρώντας μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό (…). Εφοδιασμένοι με προστατευτικές μάσκες και ντυμένοι κυρίως στα μαύρα, οι διαδηλωτές κρατούσαν δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο, τηρώντας έτσι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος1/5/20 21:19

    Protagon ΣΉΜΕΡΑ
    Σήμερα και πάλι εντυπωσιάστηκε, όχι όμως από το μήνυμα δημοκρατίας, αλλά από την… “στρατιωτική πειθαρχία”

    Σήμερα, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας την προσπέρασε κάπως ξώφαλτσα, για να προτάξει την αίολη (και έωλη) αναφορά του πως οι συγκεντρωμένοι (όχι στο Τελ Αβιβ, στο Σύνταγμα) είχαν “προηγουμένως αψηφήσει επιδεικτικά τους νόμους του κράτους που ως τις 4 Μαΐου απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις και τις άσκοπες μετακινήσεις”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος1/5/20 21:22

    ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΥΠατζή μας!! Ψυχραιμία.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος1/5/20 21:23

    το Λαγο τον πειραξε που το ΚΚΕ του πηρε την πανω πλατεια..αλλα τετοιο χαιβανι που εισαι τιποτα δεν καταλαβες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος1/5/20 21:25

    χψ τι κοκορευεσαι.ουτε το νιχακι ενος κουκουε δεν εισαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος1/5/20 21:30

    Σκουτι της κακαβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος1/5/20 21:33

    κουρελι της πλεβρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος1/5/20 21:38

    ψυχραιμία ΚΥΠατζή!!!!

    χάνεις το δίκιο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος1/5/20 21:44

    ψυχραιμία !!΄ΚΥΠ ατζή μας!ψυχραιμία
    προσπάθησε να αλλάξει την πλάκα στο ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ και παρουσίασε τον κανονικό του εαυτό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος1/5/20 21:47

    κυπατζή μας , έχουμε μάθει τους νεκρους μας να τους τιμάμε!!!

    «Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος1/5/20 22:05

    Απλα εμετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος1/5/20 23:20

    ρε γιατι εισαι εμετικος..γονοι ρουφιανων κυπατζηδων ταγματασφαλιτων..ζει στην εποχη του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος2/5/20 09:51

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ.ΛΙΓΗ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕ ΒΛΑΦΤΕΙ.ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος2/5/20 10:01

    ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΟΥ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΕΙ ΣΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΚΑΚΑΒΑΣ ΚΟΥΡΕΛΙ ΤΗΣ ΠΛΕΒΡΑΣ ΚΥΠΑΤΖΗ ΚΑΙ ΕΜΕΤΙΚΟ. ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος2/5/20 10:07

    ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ ΑΝΕΛ.
    ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ) ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΜΑΣ, ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑΣ.ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ..ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος2/5/20 10:27

    ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΛΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙΤΟ 10.01 ΚΑΙ 10.07 ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΝ 9.51/.ΟΛΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΚΕΨΗ.ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ.ΤΟΥ ΓΚΕΗΤΖ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΙΛΑΡΥ..Α ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΕΝΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΟΤΖΙΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος2/5/20 10:29

    ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΙΟΙ.ΕΝΑΣ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος2/5/20 10:31

    ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΑΠΟ ΑΡΧΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος2/5/20 10:37

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ 9.51 ΕΙΣΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ...ΠΟΤΕ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ!!!!

    Έχω τη γνώμη με το να γράφεις με μικρά και με τόνο είναι πιο εύκολο να διαβάζει ο άλλος τις τεράστιες απόψεις σου!!!!

    Η ελληνική γλώσσα εμπλουτίζεται από το βόρβορο (δεν την ξέρεις τη λέξη???) που εκφέρεις.....αλήθεια τόσο πολύ σε "πόνεσε"???? σε σημείο να αποτρελαθείς???......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος2/5/20 16:54

    οι μεγαλες σκεψεις γραφονται με μικρα γαμματα αλλα χωρις τονο για να μην προκαλουν σοκ και δεος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.