Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ

Είναι πολλές φορές, που τα γεγονότα τα οποία εκτυλίσσονται γύρω μας κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, δε νομίζω ότι θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε τραγικά τα όσα συμβαίνουν. Σιγά-σιγά κάποια γεγονότα, αν και φαινομενικά δείχνουν διαφορετικά, αρχίζουν και συνδέονται μεταξύ τους και μας δίνουν μια ευρύτερη εικόνα. Άλλα πάλι, μονότονα, επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά που, αν και επιβεβαιώνεσαι για το βρώμικο ρόλο που επιτελούν διάφορα ευυπόληπτα πρόσωπα και θεσμοί, δεν μπορείς να μην ασχοληθείς. Είναι αυτό που η λαϊκή θυμοσοφία αναφέρει θέλεις ν’ αγιάσεις και δεν σ’ αφήνουν. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις, που, αν και τραγελαφικές, υπερισχύει ο γέλωτας προς στιγμήν.

Μια τέτοια, τραγελαφική είδηση είναι και αυτή που έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου με τον γνωστό σε όλους μας δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Νικόλας μας, και με το μπαρδόν για τον ενικό, αλλά είναι παιδί του λαού και δεν τον πειράζει. Ο Νικόλας δεν γουστάρει τέτοιες τυπικότητες. Με τόνο αυστηρό και λόγο που πάντα διακατέχεται από δημοκρατικές ανησυχίες, ο Νικόλας μας, απαίτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορωναϊού. Κοιτάξτε με τι κουράγιο τους τα χώνει.
«Καλημέρα κύριε Πέτσα, καλημέρα κύριε υπουργέ, περιμένουμε άμεσα να ανακοινώσετε τις επόμενες ημέρες μέτρα στήριξης των Μέσων Ενημέρωσης και ιδιαίτερα των εντύπων, ιδιαίτερα εφημερίδων. Κάθε τι άλλο οδηγεί στο κλείσιμο των εφημερίδων. Και να ξέρετε ότι θα το χρεωθείτε εάν οδηγηθείτε στην απραξία».
Ευθύς, σκληρός και απαιτητικός ο Νικόλας μας, είναι και θέμα δημοκρατίας είπαμε, γιατί χωρίς τα μίντια ποιος θα σε κοροϊδεύει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, ποιος θα σε τρομοκρατεί και ποιος θα σε χειραγωγεί ρε άμοιρε υπήκοε; Αυτοί δεν πρέπει να πάρουν το κάτι τις τους; Μόνο τα μαύρα, τα κάτω απ το τραπέζι γι’ αυτά που δεν λένε αλλά και για να λένε αυτά που λένε; Εεε, δεν φτάνουν. Μόνο να αναλογιστείς τις υπηρεσίες που παρέχουν στην εξουσία τώρα με το ζήτημα της πανδημίας φτάνει. Μη συμπεριλάβεις τίποτα άλλο. Στη συνέχεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής, επειδή είναι και γλυκό παιδί ο Νικόλας, ευγενικό, το πήρε λίγο αλλoιώς που λέμε.
«Κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης, κύριε πρωθυπουργέ, καλημέρα σας. Στηρίξτε τις εφημερίδες –μόνο όφελος θα έχετε. Σας συμφέρει να μην ενημερώνονται από τα τρολ του Διαδικτύου. Σας συμφέρει να μείνουν ανοικτές οι εφημερίδες. Συμφέρει στη Δημοκρατία μας να υπάρχει πολυφωνία, να υπάρχει αξιοπιστία, να υπάρχει κατά το δυνατόν αντικειμενικότητα.
Δεν ακούς κύριε πρωθυπουργέ; Μόνο όφελος θα έχετε από έναν ελεύθερο και ανεξάρτητο τύπο, είπε γεμάτος πίκρα και αγανάκτηση ο Νικόλας μας. Σας συμφέρει να συνεχίσουμε να εξαπατάμε τον κόσμο, είναι καθήκον της δημοκρατίας μας η πολυφωνία, που καταλήγει σε μονότονη εξυπηρέτηση της εξουσίας. Γιατί κύριε πρωθυπουργέ είσαι τόσο άδικος; Δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, δηλαδή; Τι παράπονο έχεις; Κανόνισε, όμως, μην τρελαθεί ο Νικόλας και του ξεφύγει κάτι που δεν πρέπει κι έχουμε άλλα μετά.
Μια ερώτηση μόνο ρε Νικόλα, αν μας επιτρέπεις κιόλας. Επειδή φιλότιμο και τσίπα δεν έχεις ούτε εσύ ούτε και το σινάφι σου. Το ξέρουμε αυτό. Την ώρα που μας λέτε αυτές τις μπαρούφες γελάτε; Γιατί εμείς, ναι ρε θα το πούμε, δακρύσαμε. Τα δάκρυα ποτάμι, να σφαδάζουμε και σταματημό να μην έχουμε, τέτοιο γέλιο, δηλαδή, που ρίξαμε είχαμε από τα ελεύθερα χρόνια, τα προ κορωναϊού, τότε που παρακολουθούσαμε μια θεατρική κωμωδία του Augusto Boal Ο ΘΕΙΟΣ ΠΑΠΑΡΟΣ.
Άντε ρε, και καλή τύχη στον δίκαιο, ανιδιοτελή και δημοκρατικό σας αγώνα πάπαροι.

20 σχόλια :

  1. Ανώνυμος30/4/20 10:24

    Όσο μεγάλα ειδησιογραφικά μέσα (εφημερίδες, κανάλια) εκθειάζουν τη χώρα για το ότι χειρίστηκε καλά το θέμα της πανδημίας,

    τόσο οι καλικάντζαροι τρελαίνονται και αφηνιάζουν.....

    Τι δεν καταλαβαίνεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/4/20 10:50

    Πρόσθεσε και εσένα...στα μεγάλα μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/4/20 10:51

    "Ο καθένας, κάθε κόμμα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει εδώ ακούμε τους ειδικούς...

    Είτε τους εμπιστευόμαστε από την αρχή της κρίσης, ή δεν τους εμπιστευόμαστε.

    Οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών υπό προϋποθέσεις”

    σημείωσε η κ. Κεραμέως.

    Ξέρεις τι είναι να σε "λιώνει" κυριολεκτικά μια καραδεξιά υπουργός με την απλή λογική?????

    Απλά όση αριστεροσύνη και να επικαλεστείς, το μόνο που θα πετύχεις είναι να γίνεις πολιτικός καραγκιόζης.....τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/4/20 10:55

    ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙΣ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΟ!!
    ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΌΛΑ!!1
    ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/4/20 10:57

    «Γιατί άραγε η προστασία της ανθρώπινης υγείας με ένα αντίδοτο (εμβόλιο) να πρέπει “ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ” να περιέχει ΒΙΟΤΣΙΠ ελέγχου, στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Bill Gates;;;;

    Σύντομα όλοι μας θα πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο είτε της Ελευθερίας, είτε της Υποδούλωσης… Εύχομαι να αποφευχθεί…..!!!

    Καλό Αγώνα φίλοι μου!!!!>>


    Κι όμως, η πιο διαδεδομένη συνωμοσιολογία των ημερών είναι το ΒΙΟΤΣΙΠ.......και αυτή προβάλλεται από ΥΠΟΥΡΓΟ του ΤΣΙΠΡΑ!!!!!!......!!!!!!!

    Πάει θα πάω στο βράχο σίγουρα.....

    Υ/Γ Και για να μην ξεχνάμε, ώ αριστεράντζες, ο ταμτάκος ήταν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...γκέκε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/4/20 11:03

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΙΜΗΣ) ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρόκειται για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ (επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή) και πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

    Όπως λέγεται, αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.


    Λέγεται....άκου λέγεται.......ΥΠΟΥΡΓΟΣ του ταμτάκου ήταν και μάλιστα πρωτοκλασάτος...


    Υ/Γ ανατριχιάζω όταν τον αρχικυπατζή τον κάνεις υπουργό και το παίζεις από πάνου ριζοσπάστης αριστερός.......

    Σαν τον αρχιχουντικό παπαδόπουλο που το έπαιζε δημοκρατία......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/4/20 11:13

    Ας δημοσιεύσει κάποιος εκείνη τη φωτογραφία που απεικόνιζε το μπουρδοειδές πολιτικό νούμερο να αποδίδει τιμές στην ακροθαλασσιά με κόκκινο χαλί πάνω σε παλέτες.......

    Ναι, ναι ναι, αυτός ο ρουχνίζων ελληνάρας υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός του ταμτάκου...


    Ο ταμτάκος, για όσους ξεχνούν, υπήρξε ΗΓΕΤΗΣ ενός συνονθυλεύματος βαρεμένων μυαλοκαμένων ψεκασμένων στοκαρισμένων και ακροδεξιών πολιτικών ρεταλιών....

    Είναι αυτό το τυχάρπαστο παρεάκι που είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, είτε ως κυβέρνηση προξένησε το μεγαλύτερο κακό στη χώρα μετά τον εμφύλιο και δεν ήταν τίποτα άλλο από την παράταση της κρίσης......10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗ!!!!!!

    Ενώ άλλες χώρες βγήκαν στα 3 περίπου χρόνια από την κρίση, εδώ εμείς λόγω ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το φτάσαμε στα 10 χρόνια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/4/20 11:23

    ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΚΟΝΤΥΛΟΦΌΡΟ ΣΟΥ ΡΕΟΥΝ ΚΕΡΜΑΤΑ! ΣΑΝ ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ ΣΥΜΠΕΡΙΦΈΡΕΣΑΙ!
    ΒΑΖΕΙΣ ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΠΡΟΠΕΡΣΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος30/4/20 12:29

    να τον βοηθησουν κι αλλο τον Χατζηπαπαρα ,για δεν φτανουν τα 8 εκατ ευρω που χρωσταει Τι χρωσταει δηλ? Θαλασσοδανειο ειναι κι αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/4/20 12:42

    Στο αψε σβήσε αγόρασε μηχανήματα απο την Κίνα για να φτιάχνουν μάσκες άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/4/20 14:10

    ΣΙΓΗ ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ?
    ΕΛΑ ΒΟΗΘΑ ΛΙΓΟ! ΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΑΣΕΤΑ !ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/4/20 15:50

    Σήμερα επιβεβαιώθηκε η ρήση του "πολιτικού τίποτα"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος30/4/20 15:56

    ΜΕ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΩΣ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΕΦΑΛΑΙΑΣ.ΑΡΧΙΖΩ ΚΙ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ
    ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ


    ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΤΑΨΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΜΙΚΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30/4/20 17:52

    Νέα έρευνα δημοσιεύει σήμερα ο Guardian με τους επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των σχολείων…

    Τα ανοιχτά σχολεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την έξαρση του κορωνοιού γράφει το δημοσίευμα και αναφέρει συγκεκριμένα ότι συμφωνα με την έρευνα μπορεί τα παιδιά να τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα, αυτά όμως που είναι μολυσμένα έχουν τον ιό στο σώμα τους στα ίδια επίπεδα όπως και οι μεγάλοι. Κατι που καθιστά τα σχολεία κόμβους μετάδοσης του ιού με αποτέλεσμα την έξαρση της πανδημίας…

    Διαβάστε εδώ αναλυτικά το δημοσίευμα του Guardian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30/4/20 18:03

    Επί δύο μέρες ακούμε μέτρα για την επάνοδο στη «νέα κανονικότητα» αλλά ούτε ένα για το μέχρι πότε θα βλέπουμε/ακούμε το σποτάκι «νίπτω τας χείρας μου, σχολαστικά!»
    ** Και καθώς η μετάδοση συνεχίζεται ακάθεκτη στα Μέσα, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η υποψία ότι αυτό το διαφημιστικό το επινόησε κάποιος διαφημιστής για να ανοίξει αναγκαστικά ο δρόμος για το επόμενο σποτάκι, εκείνο..
    στο οποίο ο Αθερίδης μας συστήνει ψυχολογική υποστήριξη.
    ** Όπως και να έχει, το βιντεάκι τού Σπύρου θα περάσει στην ιστορία ως το πιο πολυπαιγμένο διαφημιστικό των οπτικών και των ηχητικών μέσων.
    ** Να δεις που από τη Δευτέρα, που θα βγούμε από το σπίτι, θα αντηχεί σαν απειλή στα αυτιά μας το «εγώ νίπτω τα χείρας μου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος30/4/20 20:23

    Μαθαίνουμε, ότι:
    -Μόνο μέσα σε μια χρονιά, το 2019, τα καθαρά κέρδη μιας μόνο εταιρείας, των ΕΛΠΕ, εκτινάχτηκαν στα 185 εκ. ευρώ
    -Μόνο μέσα σε μια χρονιά, το 2019, τα κέρδη μιας μόνο εταιρείας, του ΟΤΕ, υπερδιπλασιάστηκαν και εκτινάχτηκαν στα 410 εκ. ευρώ
    Μόνο μέσα σε μια χρονιά (στοιχεία 2018) η «Αττική Οδός» αναδείχτηκε σε «χρυσοφόρο» αυτοκινητόδρομο με 69,9 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη που ήρθαν να προστεθούν στα 68,97 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς (metaforespress.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος30/4/20 20:24


    μαθαίνουμε ότι:
    Έχουμε πόλεμο. Με αόρατο εχθρό. Αλλά με πολύ ορατά θύματα. Πρώτα θύματα οι συνάνθρωποί μας που πεθαίνουν. Οι συνάνθρωποί μας που νοσούν. Κι αυτοί που θα νοσήσουν. Αλλά τα θύματα δεν σταματούν εδώ. Θύμα – έτσι θέλουν – μέλλεται να είναι όλος ο λαός.

    Ήδη πάνω από 40.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέχρι η κυβέρνηση να ανακοινώσει το παραμύθι περί «ρήτρας απόλυσης», χωρίς καμία μέριμνα γι’ αυτούς.
    Ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (όπως στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος») απολύθηκαν μέσω… SMS χωρίς καμία μέριμνα γι’ αυτούς.
    Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στο έλεος του εργοδότη ο οποίος αποφασίζει – με άδεια της κυβέρνησης – να έχουν μισή ζωή με μείωση 50% του μισθού.
    Ήδη ξεφούρνισαν ότι «εξετάζουν» μείωση μισθού των εκατοντάδων χιλιάδων στον δημόσιο τομέα.
    Ήδη ακόμα και η έννοια του μισθού αντικαθίσταται με το επίδομα των 530 ευρώ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή οι εργασιακές συμβάσεις τους.
    Όπως είδαμε η «εξήγηση» που δίνει η κυβέρνηση (την ίδια ώρα που μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια σε κεφαλαιοκράτες, κλινικάρχες και μιντιάρχες στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, την ίδια ώρα που οι υπουργοί της μοιράζουν… δισεκατομμύρια στις συνεντεύξεις τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μαθαίνουμε ότι:

    λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν για τους πληττόμενους εργάτες

    αλλά

    λεφτοδάσος υπάρχει για τους προύχοντες της χώρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος30/4/20 20:43

    EDV STHN AMERIKH MAS EDOSE O PROEDROS MIA EPITAGH TVN 1000 DOLLARS KAI EIMASTE KALA!!!

    ESAS SAS KOROIDEYEI O MHTSOTAKHS...KALA NA PAUETE POY DEN UELATE TON TSIPRA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος30/4/20 21:46

    Βγήκαν, τα είπαν και απήλθαν έχοντας ήσυχοι τη συνείδησή τους και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Κάποιοι μονόλογοι συνοδευόμενοι από κάτι κάρτες που κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει από την οθόνη της τηλεόρασης και θύμιζαν τηλεκατάρτιση “σκόιλ ελικικού”, χωρίς διευκρινιστικές ερωτήσεις και με το απαραίτητο λιβάνισμα στον πρωθυπουργό που μας έσωσε..
    από τον αόρατο εχθρό, και τέλος. Αυτό ήταν, και τέλος. Και άντε εσύ τώρα να βγάλεις άκρη με όλα αυτά που άκουσες. Γιατί στην τελική ανάλυση εσύ έχεις πλέον την ευθύνη και όχι αυτοί.
    Και άντε εσύ τώρα να βγάλεις άκρη για το τι θα γίνει με τις μάσκες. Αυτές που όταν δεν τις είχαμε δεν ήταν απαραίτητες και τώρα που βρέθηκε κάποιος να τις παράγει έγιναν απαραίτητες και υποχρεωτικές. Το πού θα τις βρίσκεις, τι προδιαγραφές θα πρέπει να έχουν και πόσο θα κοστίζουν είναι και αυτά δική σου ευθύνη.
    Αυτά δεν σ' τα είπαν οι υφυπουργοί γιατί δεν τους τα είχαν γράψει να τα πουν. Εσύ απλώς βρες κάτι που να μοιάζει με μάσκα για να καλύπτεις το πρόσωπό σου και να είσαι καλυμμένος για το πρόστιμο των 150 ευρώ και μην το ψάχνεις παραπάνω.
    Μετά άντε να βγάλεις εσύ άκρη με τα τετραγωνικά μέτρα. Γιατί στα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να βρίσκεται ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα αλλά άντε να βάλεις κόσμο με τέτοια αραιή πυκνότητα σε λεωφορεία και συρμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Ή άντε να βγάλεις άκρη για το πόσοι μαθητές θα πρέπει να μπαίνουν σε σχολικές αίθουσες που πάνω κάτω είναι 25 τ.μ. η κάθε μία.
    Άντε να βγάλεις πάλι άκρη για το τι ακριβώς θα γίνει με τις εκκλησίες και πώς θα ελέγχεται η προσέλευση των πιστών, αφού κάτι τέτοιο είναι ευαίσθητο θέμα, όπως φυσικά και η Θεία Κοινωνία, οπότε με κάτι τέτοια καλό είναι να μην ανακατεύονται οι υφυπουργοί και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
    Όπως και όποιος νοσήσει νόσησε και άντε μετά εσύ να ψάξεις να βρεις ποιος είναι ο οικογενειακός σου γιατρός. Γιατί στα λόγια, στα σχέδια επί χάρτου και στους μονολόγους μια χαρά τα πήγαν οι υφυπουργοί. Στο διά ταύτα έχουν κάποιες ελλείψεις. Σαν τις ελλείψεις που έχει ακόμη η χώρα σε τεστ ώστε να προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους των πολιτών. Αλλά αυτά, είπαμε, δεν τους τα είχαν γράψει για να τα πουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.