Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας




Από τον λοιμό του Ιουστινιανού και τον Μαύρο Θάνατο, μέχρι την ισπανική γρίπη, το Aids και τον κορωνοϊό, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από πανδημίες, με την πρώτη να καταγράφεται το 430 π.Χ, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Οι περισσότερες συνοδεύονταν από σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αφανίζοντας μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι 11 σημαντικότερες πανδημίες, που επηρέασαν τον ρου της Ιστορίας, μεταξύ αυτών και ο κορωνοϊός, τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε σε πανδημία στις 11 Μαρτίου.


Πανώλη του Ιουστινιανού (541-750 μ.Χ.)

Το έτος 541 μ.Χ., μια άγνωστη ασθένεια έκανε την εμφάνισή της στο Μεσογειακό λιμάνι της Αιγύπτου, Πηλούσιο, και εξαπλώθηκε σε όλες τις επαρχίες της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας. Η βουβωνική πανώλη είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Ευρώπη και έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Ιουστινιάνεια πανώλη», από το όνομα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Το 542 μ.Χ., η νόσος εμφανίστηκε και στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη και άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά προς τη Δύση φθάνοντας μέχρι τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Στη διάρκεια της πανδημίας υπολογίζεται ότι έχασαν της ζωή τους 30 με 50 εκατ. άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του παγκοσμίου πληθυσμού εκείνης της εποχής.

Εξαιτίας της πανδημίας πάγωσε το εμπόριο και αποδυναμώθηκε η αυτοκρατορία του Βυζαντίου, επιτρέποντας σε άλλους λαούς να κατακτήσουν βυζαντινά εδάφη σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και μέρη της Ασίας. Ο Ιουστινιανός επιχειρούσε την ένωση Ανατολικής και Δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όταν χτύπησε ο λοιμός, στον οποίο αποδίδεται και το τέλος εκείνης της εποχής.

Του λοιμού διαδέχθηκε η εποχή του Μεσαίωνα.

Μαύρος Θάνατος (1347 – 1351)



Από το 1347 έως το 1351 η Ευρώπη χτυπήθηκε ξανά από επιδημία βουβωνικής πανώλης, με τον «φόρο» σε ανθρώπινες ζωές πολύ βαρύ: Η επονομαζόμενη Μαύρη Πανώλη ή Μαύρος Θάνατος στοίχισε τη ζωή 25 εκατ. ανθρώπων. Χρειάσθηκε να περάσουν 200 χρόνια για να επανέλθει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός στα επίπεδα προ του 1347. Ο Μαύρος Θάνατος εκτιμάται ότι προκάλεσε περισσότερους θανάτους στην Ασία και ειδικότερα στην Κίνα, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η διασπορά του.

Ο Μαύρος Θάνατος συνοδεύθηκε και από σταδιακή παρακμή του καθεστώτος δουλοπαροικίας, καθώς είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι και σε αρκετές περιπτώσεις βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση όσων επιβίωσαν.



Από πολιτιστικής άποψης, η επέλαση του Μαύρου Θανάτου συνοδεύθηκε από την ενίσχυση του μυστικισμού και αμφισβήτηση της θρησκευτικής κυριαρχίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι αντιδράσεις στην πανούκλα ενίσχυσαν και τις τάσεις φανατισμού και προκαταλήψεων εναντίον μειονοτικών ομάδων.

Ευλογιά (15ος-17ος αιώνας)



Οι Ευρωπαίοι «εισήγαγαν» διάφορες νέες ασθένειες όταν έφθασαν στις αμερικανικές ηπείρους το 1492. Μια από αυτές ήταν και η ευλογιά, μια μολυσματική ασθένεια με ποσοστά θνησιμότητας περίπου 30%.

Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η ευλογιά στοίχισε τη ζωή σε περίπου 20 εκατ. ανθρώπους, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% του τότε πληθυσμού της αμερικανικής ηπείρου. Η πανδημία βοήθησε τους Ευρωπαίους στη δημιουργία αποικιών, αλλάζοντας για πάντα την ιστορία της Αμερικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του «Νέου Κόσμου» -για παράδειγμα ασήμι και χρυσός από τη Λατινική Αμερική- οδήγησε σε εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ισπανική Αυτοκρατορία. Όπως έγραψε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς το 1930, αυτή η «επανάσταση τιμών» αποτέλεσε κρίσιμο σημείο καμπής για τη δημιουργία του σύγχρονου καπιταλισμού.

Χολέρα (1817 – 1823)


EPA/YAHYA ARHAB – Ασθενείς που πάσχουν από χολέρα νοσηλεύνται σε νοσοκομείο της Σαναά στην Υεμένη (Μάιος, 2019)

Η πρώτη πανδημία χολέρας άρχισε στην περιοχή Τζασόρε(στα σημερινά σύνορα μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές) και εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των γειτονικών περιοχών. Επρόκειτο για την πρώτη σε σειρά επτά μεγάλων πανδημιών χολέρας που προκάλεσαν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Βρετανός γιατρός Τζον Σνόου κατάφερε το 1854 να αποτρέψει την εξάπλωση, εντοπίζοντας την πηγή μετάδοσης σε μια συγκεκριμένη αντλία νερού στο Σόχο του Λονδίνου. Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τη χολέρα «ξεχασμένη πανδημία», ενώ το έβδομο κύμα, που άρχισε το 1961, συνεχίζεται έως σήμερα. Η χολέρα μολύνει 1,4 με 4 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, με ετήσιους θανάτους μεταξύ 21.000 και 143.000. Καθώς προκαλείται από την κατάποση φαγητού ή νερού μολυσμένου από συγκεκριμένα βακτήρια, πλήττει κυρίως φτωχές χώρες με έλλειψη κοινωνικών υποδομών.

Η χολέρα συνεχίζει να αλλάξει τον κόσμο, πλήττοντας κυρίως τις αδύναμες περιοχές, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις πλούσιες χώρες.

Ισπανική γρίπη Η1Ν1(1918-1919)




Η ισπανική γρίπη, γνωστή ως πανδημία γρίπης του 1918, προκλήθηκε από την εξάπλωση του ιού Η1Ν1, προσβάλλοντας περίπου 500 εκατ. ανθρώπους ή το ένα τρίτο το παγκόσμιου πληθυσμού στις αρχές του 21ου αιώνα. Η πανδημία προκάλεσε περισσότερους από 50 εκατ. θανάτους παγκοσμίως.

Έκανε την εμφάνισή της όταν τελείωνε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι αρχές δημόσιας υγείας είχαν ελάχιστα επίσημα πρωτόκολλα αντιμετώπισης πανδημιών ιογενούς προέλευσης, γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωσή της.

Οι έρευνες για την κατανόηση του πώς συνέβη και πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί οδήγησαν σε βελτίωση των συστημάτων δημόσιας υγείας και συνέβαλαν στο να τεθούν υπό έλεγχο παρόμοιες εξάρσεις κρουσμάτων ιογενούς γρίπης στη συνέχεια.

Γρίπη του Χογκ-Κογκ(1968-1970)




Πενήντα χρόνια μετά την ισπανική γρίπη, ένας νέος ιός της ίδιας οικογένειας ο Η3Ν2, εξαπλώθηκε ανά τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου ένα εκατ. θανάτους, εκ των οποίων 100.000 στις ΗΠΑ.

Η γρίπη του Χογκ-Κογκ αποτελεί την τρίτη πανδημία γρίπης μέσα στον 20ό αιώνα, μετά την ισπανική γρίπη του 1918 και την ασιατική του 1957, που εκτιμάται ότι προκάλεσε περίπου ένα με 4 εκατ. θανάτους. Πιστεύεται ότι ο ιός της ασιατικής γρίπης μεταλλάχθηκε και έκανε την επανεμφάνισή του δέκα χρόνια αργότερα με τη μορφή της Γρίπης του Χογκ-Κογκ, που οδήγησε στην πανδημία Η3Ν2. Αν και δεν είχε τόσο υψηλά θνητότητας όσο η ισπανική γρίπη, ο Η3Ν2 μεταδιδόταν πολύ εύκολα, προσβάλλοντας μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την αναφορά του πρώτου κρούσματος στο Χογκ-Κογκ. Η πανδημία βοήθησε την κοινότητα υγείας να κατανοήσει το ζωτικό ρόλο των εμβολίων στην αποτροπή μελλοντικών επιδημιών.

HIV/AIDS (1981 – έως σήμερα)



Τα πρώτα περιστατικά ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό ΗΙV αναφέρθηκαν το 1981, αλλά η ασθένεια συνεχίζει να προσβάλλει και να σκοτώνει ακόμη και σήμερα ανθρώπους. Από το 1981, 75 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από HIV και σχεδόν 32 εκατ. έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η αγωγή με αντι-ρετροϊκά φάρμακα αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματική στην επιβράδυνσή του, επιτρέποντας σε αυτόν που νοσεί να ζήσει για αρκετό καιρό.

Ο αστέρας του ΝΒΑ, Μάτζικ Τζόνσον έγραψε ιστορία όταν αποσύρθηκε το 1991 καθώς διαγνώσθηκε θετικός στον ιό του AIDS. Ο Τζόνσον παραμένει επιχειρηματίας και συμμετείχε στην κοινοπραξία που αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers το 2012.

SARS (2002 – 2003)



Ο ιός SARS –ή αλλιώς σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο- αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από έναν εκ των επτά κορωνοϊών που προσβάλλουν τους ανθρώπους. Το 2003, η επιδημία που άρχισε από την επαρχία Γκουαγκντόγκ της Κίνας γρήγορα εξελίχθηκε σε πανδημία, καθώς εξαπλώθηκε σε 26 χώρες, προσβάλλοντας περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και προκαλώντας 774 θανάτους.

Ο αντίκτυπος του SARS ήταν αρκετά περιορισμένος χάρη στα γρήγορα ανακλαστικά των αρχών δημόσιας υγείας, με μέτρα καραντίνας και την απομόνωση όσων προσβάλλονταν από τον SARS. Οι επιστήμονες που μελετούν τον Covid-19 διαπιστώνουν ότι το γενετικό του υλικό είναι σε ποσοστό 86,9% ταυτόσημο με του SARS.

Η επιδημία SARS εμπλούτισε τις γνώσεις για τους τρόπους πρόληψης ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση του ιού, ειδικά στο Χογκ-Κογκ, με τα τακτικά μέτρα απολύμανσης των επιφανειών σε δημοσίους χώρους και τους πολίτες να φορούν μάσκες.

Γρίπη των Χοίρων ή H1N1 (2009 – 2010)



Ένας νέος ιός από την «οικογένεια» των ιών της γρίπης εμφανίσθηκε το 2009, μολύνοντας περίπου 60,8 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ και με θνητότητα παγκοσμίως μεταξύ 151.700 και 575.400. Αποκαλούμενη και ως «γρίπη των χοίρων», καθώς φαίνεται ότι πέρασε από τους χοίρους στον άνθρωπο, ο Η1Ν1 διαφέρει από την κοινή γρίπη στο ότι το 80% των θανάτων παρατηρήθηκε σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών. Συνήθως, το 70% με 90% των θανάτων από στελέχη ιών γρίπης αφορά ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ο Η1Ν1 έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί μια ιογενής πανδημία ακόμη και τον 21ο αιώνα καθώς και την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στο μέλλον.

Ebola (2014 – 2016)



Ο ιός Έμπολα πήρε το όνομά του από ένα ποτάμι κοντά στο σημείο που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα. Παρότι περιορισμένου εύρους εξάπλωσης σε σύγκριση με τις περισσότερες πανδημίες, πρόκειται για έναν εξαιρετικά θανατηφόρο ιό.

Εντοπίσθηκε για πρώτη φορά σε ένα μικρό χωριό της Γουινέας το 2014 και εξαπλώθηκε σε αρκετές γειτονικές χώρες στη Δυτική Αφρική, μολύνοντας 28.600 ανθρώπους και προκαλώντας 11.325 θανάτους τους περισσότερους εκ των οποίων σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Εκ των οκτώ Αμερικανών που προσβλήθηκαν από Έμπολα, ένας πέθανε, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών(CDC).

To συνολικό κόστος του Έμπολα υπολογίζεται στα 4,3 δισ. δολάρια. Όπως η «ξεχασμένη πανδημία» της χολέρας, έτσι και ο Έμπολα θερίζει σε χώρες που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ή οικονομικούς πόρους για την καταπολέμησή του.

Κορωνοϊός ή COVID-19 (2019 – έως σήμερα)



Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο τις αδυναμίες της παγκόσμιας κοινότητας στο να αποτρέψει την εξάπλωση ιογενών ασθενειών. Τα περιστατικά Covid-19 ανά τον κόσμο έχουν υπερβεί τα 700.000 και με περισσότερους από 33.000 θανάτους. Οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων, ενώ ακολουθεί η Ιταλία, η Κίνα, η Ισπανία και η Γερμανία. Ο ιός έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 2019 στην πόλη Βουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο ΠΟΥ τον ανακήρυξε σε πανδημία. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Covid-19 θα εξαπλωθεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο και θα μπορούσε να προσβάλει έως και το 40% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.


REUTERS/FLAVIO LO SCALZO Νοσοκομείο San Raffaele, Μιλάνο (Ιταλία)
Τα περιοριστικά μέτρα –κλείσιμο συνόρων, προσωρινό «λουκέτο» σε καταστήματα, απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων- έχουν παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία ολοταχώς προς την ύφεση.

Στα πρώτα στάδια, ο κορωνοϊός αποκάλυψε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες βρέθηκαν απροετοίμαστες στο να εμποδίσουν την εξάπλωσή του, παρότι είχαν περάσει δέκα χρόνια από τη γρίπη των χοίρων.


REUTERS/SUSANA VERA – Νοσοκομείο Severo Ochoa, Λεγανές (Ισπανία)

Το ιδιαίτερα επώδυνο παράδειγμα του Covid-19 δείχνει ότι η παγκοσμιοποίηση βοηθάει τόσο την εξάπλωση νέων, μολυσματικών ασθενειών, αλλά και στη «μόλυνση» της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας. Η δυνατότητα να φθάσει κανείς σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης σε λιγότερο από 20 ώρες, κουβαλώντας εκτός από τις αποσκευές και τον ιό μαζί του, επιτρέπει στην ταχεία εξάπλωση ασθενειών, κάτι που δεν συνέβαινε στον ίδιο βαθμό στο παρελθόν.

59 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/4/20 01:30

    Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει αποφανθεί προσφάτως πως όσοι μπαίνουν παράνομα (από “ασφαλή” χώρα) δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ασύλου και μπορούν να συλληφθούν και να επανα-προωθηθούν – κι αυτά πριν ακόμα ενσκήψει η πανδημία – το να επιτρέπουμε ξανά στους λαθρομετανάστες που μπαίνουν να κάνουν αίτηση ασύλου, σημαίνει ότι “καλούμε” να έλθουν κι άλλοι! Αυτό σημαίνει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/4/20 10:36

    Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις πάνω από 10 άτομα για λόγους υγείας του κόσμου.

    Κάποιοι, φανατικοί θα πω, συγκεντρώθηκαν όξω από την εκκλησιά και διαδήλωσαν τη διαφωνία τους, για την πίστη τους.....

    Γιατί?? Γιατί κάποιος "μουλάς" τους, τους είπε ότι ο Θεός σώζει....κλπ κλπ

    Σήμερα, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Ευαγγελισμού και διαδήλωσαν τη διαφωνία τους, για το τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει στα νοσοκομεία.

    Γιατί?? Γιατί κάποιος "μουλάς" τους, τους είπε ότι ο πατερούλης σώζει ...κλπ κλπ


    ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!!

    Κλείστε μέσα, κυριολεκτικά, τους κάθε μορφής μουλάδες!!!!!

    Η κοινωνία μας θα γίνει πιο ασφαλής!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/4/20 10:45

    Βγαίνει κάθε τόσο ο γιατρός συνδικαλιστής και μου μιλάει να μην πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο.

    Και ο ίδιος σήμερα συγκεντρώνεται στο προαύλιο, επειδή είναι παγκόσμια μέρα της υγείας και θέλει να προωθήσει τα αιτήματά του.

    Και ο άλλος θέλει να συγκεντρωθεί στο προαύλιο της εκκλησιάς, επειδή είναι ΠΑΣΧΑ, επειδή θέλει να προωθήσει την πίστη του.


    Ο Ρομά της Αγια-Βαρβάρας έχει ευθύνη και πέσαμε όλοι να τον φάμε....

    Ο συνδικαλισταράς ιατρός του Ευγαγγελισμού, τιμάτε ως ήρωας και αγωνιστής....

    Υ/Γ Έτσι εξηγείται μια ζωή το βολόδερμα γύρω στο 5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/4/20 10:47

    ρε παιδακι μου δε βαρεθηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/4/20 10:50

    Τώρα βλέπω ότι ήταν εκεί και ένας βουλευτής του ΚΚΕ με το μικρόφωνο της ντουντούκας στο χέρι.

    Μου θύμισε τελετή που στην εκκλησιά είχε έρθει και ο δεσπότης και έβγαζε λόγο.....

    Υ/Γ Τι έχεις γέρο που χορεύεις, δε μ' αφήνουν τα δαιμόνια....να βαρεθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/4/20 10:58

    Αφου συγκρινεις τους υγειονομικους που ειναι ουλια την ωρα μαζι στο ιδιο νοσοκομειο και στην ιδια κλινικη με τους μυαλοκαμενους μουλαδες της εκκλησιας ,δεν εισαι για κουβεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/4/20 11:20

    Ιεροσυλία!!!!!!

    Ο ρομά της Αγια-Βαρβάρας και ο γιατρός του Ευαγγελισμού.


    Ως προς την επικινδυνότητα της συγκέντρωσης λόγω κορωναϊού.

    Αθώος ο Ρομά!!!!!

    Κάτεργα ο γιατρός!!!!!

    Υ/Γ Φυσικά και δεν τους συγκρίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/4/20 11:52

    δε μας ειπες τι σε πείραξε πιο πολύ;
    ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΈΛΕΓΕ
    Ή ΌΤΙ ΉΤΑΝ 12 ΜΑΖΕΜΕΝΟΙ?
    ή είσαι του
    μη μιλάς, μη ρωτάς, κινδυνεύει η Ελλάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος7/4/20 12:12

    ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Μ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙ.ΕΙΣΑΙ ΜΠΑΝΤΑΒΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΟΣΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/4/20 12:33

    Ειναι ο ιδιος που παλαμοκροταγε τους ....γιατρους!Τι δεν καταλαβες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/4/20 15:15

    Demetrios Alvanos
    17 λεπτά ·

    Επιχειρήματα που άκουσα πριν λιγο στην τηλεόραση ΕΤ1 απο συνδικαλιστη Αστυνομικό για τα πρόστιμα σε άστεγους :
    α. Η αστυνομία δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον άστεγο (προφανώς μη άστεγοι κοιμούνται με κουβέρτες στον δρόμο)
    β. Σημασία έχει να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις (δηλαδή μετά το πρόστιμο θα πάει σπίτι του ο άστεγος, αφού θα έχει συμμορφωθεί)
    γ. Μπορεί να κάνει αντιρρήσεις αυτός που παίρνει πρόστιμο (φυσικά, ο άστεγος θα παει στο αστυνομικό τμήμα ή θα στείλει μέηλ στο τμήμα ή θα βάλει και δικηγόρο να πάει και στο ΣτΕ 'sic'....)
    Ειλικρινά δεν έχω λόγια κόψε πρόστιμο και στους τυφλους που δε διαβάζουν πινακίδες ας κανουν ένσταση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/4/20 17:30

    «Χθες ήταν οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, που τους χειροκροτάμε στα μπαλκόνια. Σήμερα οι ήρωες δε δικαιούνται να έχουν φωνή, όταν αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση. Χθες πήγε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε νοσοκομείο μαζί με τις κάμερες για να "τιμήσει τους ήρωες. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τους έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν την συγκέντρωσή τους στον Ευαγγελισμό».

    Τσίπρας



    Υ/Γ ..........την συγκέντρωσή τους στον Ευαγγελισμό"


    Ναι, βρε αδίστακτε δημαγωγέ, την συγκέντρωση, που όλη η υφήλιος απαγορεύει τις συγκεντρώσεις για λόγους δημόσιας υγείας....

    Καλά ρε αυτό το τυχάρπαστο πολιτικό τίποτα το είχαμε πρωθυπουργό????

    Επικροτεί τις συγκεντρώσεις τώρα με τον κορωναϊό?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/4/20 17:41

    Αφιερωμένο εξαιρετικά


    ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. το μυαλό είναι ο στόχος !

    πρωτοφανή αθλιότητα στον «Ευαγγελισμό» όπου δεκάδες πάνοπλοι άνδρες της ΔΙΑΣ (και μάλιστα συγχρωτισμένοι μπουλουκηδόν χωρίς τήρηση υγειονομικών όρων ασφαλείας)

    «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» όπως αποκαλεί ο πρωθυπουργός τους υγειονομικούς της δημόσιας περίθαλψης είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση και το σύστημα «ήρωες» μόνο όταν είναι σκυμμένοι και φιμωμένοι.

    Όταν ορθώνουν το ανάστημά τους, λένε την αλήθεια και διεκδικούν τα αυτονόητα γίνονται απότομα «ψεύτες», «ανεύθυνοι» και «τρομοκράτες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/4/20 20:43


    το μυαλό είναι ο στόχος !
    Σημασία έχει ότι στάλθηκε ένα μπουλούκι μπάτσων για να συστήσει στους υγειονομικούς να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας! Οι μπάτσοι κάνουν μαθήματα σε γιατρούς και νοσηλευτές: το πράγμα είναι εξ ορισμού γελοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος7/4/20 21:32

    δεν υπαρχει πιο ξευτυλα απ αυτο που εκαναν.οι γιατροι ειναι οι πιο υπευθυνοι απ ολους γιατι αυτοι ξερουν να προστατευουν τον εαυτο τους και τους ασθενεις οσο κανενας αλλος.σε λιγο η αστυνομια θα σαλταρει στους θαλαμους της εντατικης..κι εχεις και τον αλλο εδω μεσα που λεει οτι θελει για δαυτους.ρε αει κοιμησου και ρουφα κανα τσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος7/4/20 22:08

    Όλο γράφει τι δε κατάλαβες;
    τι δεν κατάλαβες;

    Ο ίδιος έχει καταλάβει τι δεν έχει καταλάβει;
    ή έχει επιλεκτικό altzhaimer 1990~2015
    πηδας δεκαετίες ~πηδας δεκαετίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος7/4/20 22:57

    ρε παλιανθρωποι μην κακολογειτε την κυβερνησηηηηη,προσελαβαν αστυνομικους αντι για γιατρους και νομιζωντας οτι ειναι το ιδιο τους εστειλαν να πιασουν δουλεια στις εντατικες,αμαν πια ....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος7/4/20 23:12

    ρε σεις τι ωρα χειροκροταμε τους γιατρους αποψε?gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος8/4/20 07:56

    το "χειροκρότημα" γίνεται πρωινές ώρες πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος8/4/20 08:21


    χειροκρότα ρε! τι σου ζητάμε;

    πρώην υπουργός αποφυλακίζεται με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης για την υπόθεση των εξοπλιστικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος8/4/20 09:22

    Tο μεγαλο σκανδαλο ειναι οτι αποφυλακιστηκε χωρις να καταβαλει την εγγυηση
    Πρωτη φορα συμβαινει αυτο στα ποινικα χρονικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος8/4/20 09:24

    Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ διαφωνώντας για την πολιτική κατά του κορωνοϊού

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

    Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

    Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

    Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

    Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος8/4/20 09:27

    Ναυάγιο στο Eurogroup για τον κορωνοϊό -Νέα τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη
    ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος8/4/20 09:56

    Σήμερα είδα χεσμένους κυριολεκτικά τους εκπροσώπους του ΚΚΕ ή του ΠΑΜΕ στις τηλεοράσεις....προφανώς κατάλαβαν το χτεσινό καραγκιοζιλίκι της συγκέντρωσης.

    Ούτε λίγο ούτε πολύ απολογήθηκαν.

    Στην ερώτηση στον Καραθανασόπουλο τι ήθελε εκεί, άρχισε τις γνωστές αοριστολογίες για αγώνα κλπ

    Μάλλον ο Ρομά στην Αγια-Βαρβάρα ήταν πιο πειστικός.

    Τρεις μπάτσοι όλοι κι όλοι πήγαν μέσα να τους πουν ότι απαγορεύεται η συγκέντρωση για λόγου ΥΓΕΙΑΣ......τρεις μόνο.

    Τώρα φταίνε οι μπάτσοι και τους κάνανε διμοιρίες που τους επιτέθηκαν και ....στριμώχτηκαν....

    Δεν είναι τυχαίο το 5% με τόση και τόση ανεργία και δυσκολία......προ προ προ περασμένος αιώνας τη σήμερον!!!!!

    Άντε γειά!!!!!!!

    Υ/Γ Δυστυχώς και οι πραγματικοί κουμουνιστές που φυλάνε τα ρέματα, καπηλεύονται από σταλινικά απολιφάδια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος8/4/20 10:08

    Και φυσικά αυτοί οι λίγοι που συγκεντρώθηκαν δεν εκπροσωπούν τους γιατρούς όλους!!!!!

    Από μέσα το συνάφι τους σας ενημερώνω ότι αυτοί οι γιατροί νοσηλευτές που οι μισοί είχαν μάσκες οι άλλοι όχι, που μόνο αποστάσεις δεν κρατούσαν (τυφλωμένοι από το κομματικό χρέος προφανώς) δέχτηκαν τέτοια επίθεση από την καθολική πλειοψηφία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία που κυριολεκτικά δεν είχαν που να κρυφτούν.....

    Δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση των εργαζομένων για το καραγκιοζιλίκι τους....

    Γι' αυτό σήμερα ήταν με την ουρά στα σκέλια σαν κάτι σκυλιά που τα μάλωσε άγρια το αφεντικό....

    Ρε ξέρεις τι είναι να προσπαθείς να με πείσεις, εμένα το γιδοξούρι, να μην μαζευόμαστε πολλοί σε συγκεντρώσεις, κηδείες, εκκλησιές κλπ και εσύ μπουλουκιδόν να είσαι στο προαύλιο του νοσοκομείου?????

    Συνέλθετε ρεεεε, τέτοια τύφλα??? τόση τύφλα???? μια ζωή αντίδραση κόμπλεξ και τύφλα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος8/4/20 10:14

    Η χαρά μου είναι (εδώ και πολλά πολλά χρόνια) που ούτε οι ίδιοι πιστεύετε αυτά που γράφετε.....

    Λες και τα γράφετε από κάποια "υποχρέωση".....

    Αυτοεξευτελίζεστε με το να επιχειρηματολογείτε για την χτεσινή άστοχη και άκαιρη συγκέντρωση.....

    Αν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν πιστεύει στα μέτρα να βγει ευθέως και να το καταγγείλει.

    Και τότε να διαγκωνιστεί με τους συνωμοσιολόγους και τους παλαιοημερολογίτες στις διάφορες συγκεντρώσεις.....που δεν πιστεύουν στα μέτρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος8/4/20 10:20

    Και κάτι τελευταίο.

    Ναι, εγώ θα συνεχίσω να χειροκροτάω το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και να προσκυνώ στη "θυσία του"....

    Κάποιοι γελοίοι από τον κλάδο τους, τους εκθέτουν και αυτούς εγώ καυτηριάζω, όπως άλλωστε η καθολική πλειοψηφία των εχεφρόνων πολιτών!!!

    Τώρα τα νούμερα πάντα υπάρχουν να κάνουν το αντίθετο....γνωστοί στοκαδόροι και ασβοί..

    Ίσως ντρέπονται για το παλιό γλύψιμο στην ΕΡΕ και τη χούντα, ναι και την χούντα....

    Τώρα δε, αγωνισταράδες.......κάτι σαν τους άλλους από την άλλη μεριά...ελληναράδες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος8/4/20 10:38

    Τη βγάλουμε, δεν τη βγάλουμε καθαρή,

    τα τινάξω, δεν τα τινάξω -ξου ξου, χτύπα ξύλο!-


    Θα είμαι ευγνώμων προς αυτό το σιχαμερό ιό-μικρόβιο...


    Θα καθαρίσει κάπως την χώρα και τον πλανήτη από την ηλιθιότητα, τον λαϊκισμό, την συριζίαση, την συνομωσιολαγνεία, τον τζονσονοτραμπισμό, την θρησκοληψία...


    Ευλόγησον!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος8/4/20 11:00

    εβοησον ελεγε ο αμιμητος πατριωτης μας στο γαμο του γκριντελογιαννη αλλα εσυ δε μας λες οτι αυτο ειναι του Ψαριαννου..εβοησον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος8/4/20 11:06

    Το περιεχόμενο έχει αξία και όχι ποιος το έγραψε.

    Ναι ο Ψαριανός είναι και αυτός μαθητής μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος8/4/20 11:45

    Ο ΨΑΡΙΑΝΟς ΕΙΝΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ

    ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ ΠΡΩΤΑ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΑΝΕΙ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΠΑΡΕΜΗΝΕΥΣΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΝΕΙΣ ΕΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος8/4/20 12:50

    μη σκιάζεσαι το κλάσιμο, ο κορωναϊός καταστρέφει και την όσφρηση....

    τι ανάγκη έχετε εσείς, αφού σας έχουν βαρέσει κατακούτελα πολλοί ιοί.....

    μαγαρισμένοι είστε από εθνολαϊκισμό, από συνωμοσιολογία, από θυμό, από ψέκασμα, από μάτιασμα, από ατυχίες, από θρησκοληψίες (θεϊκές ή κομματικές) από από από....

    Φοβάσαι που οι κινέζοι έχουν βάλει βραχιολάκι στους πάσχοντες από κορωναϊό, για να ελέγχουν τις μετακινήσεις τους κλπ

    Ο Μπένυ (Βενιζέλος) λέει απλά.

    Γιατί δε σκιάζεσαι και τον Γκέιτς που ζητά να σου βάλουν τσιπ και να παρακολουθούν τα βιομετρικά δεδομένα σου...

    Και να σκάβεις στον κηπάκο τις μπατάκες θα ξέρουν που είσαι και τι κάνεις!!!!


    Δε θα βρίσκεις τρούπα να κρυφτείς.....πάει ήρθε ο αντίχριστος....

    Κατά τ' άλλα το κλάσιμο του ψαριανού σας μάρανε...τράβα ρε ψεκασμένοι και κρυφτείτε,....


    Εμείς είμαστε στο ΜΕΝΟΥΜΕ (μενουμευρωπαίοι, μενουμεσπιτικοί, μενουμόρθιοι κλπ)

    εσείς που είστε του ΦΕΥΓΑ (φευγάτοι γενικώς, αέρα πατέρα δηλαδή) τι θα κάνετε φεύγοντας από την ευρώπη???

    Α ναι, θα πάτε Κούβα, Κίνα, Ρωσία (ξανθόν γένος γαρ) και πού αλλού????

    Κάθε πρόταση δεκτή, ακόμα και από ασβούς χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος8/4/20 13:13

    ΥΓΙΗΣ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΟΣΦΡΗΣΗ ΜΟΥ

    ΚΑΙ Η ΜΠΟΧΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΕΤ

    ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ, ΦΙΛΟς Ο ΜΠΕΝΥ, ΦΙΛΟΣ Ο ΨΑΡΙΑΝΟΣ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΟΥΡΝΟΣΚΑΤΖΊΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος8/4/20 13:26

    συγνωμη ρε σεις,δεν ηξερα οτι χειροκροταγαμε χτες για τον πρωην υπουργαρα που βγηκε απο φυλακη,δεν συμετειχα.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος8/4/20 13:33

    αληθευει ρε παιδια οτι δωθηκαν 11000000 στα μμε και ταυτοχρονα δεν πληρωσαν τα δικαιωματα στο κρατος για την αδεια??αν ειναι αληθεια να βγουμε το γιομα για παλαμοκροτηση!!!!!!!gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος8/4/20 13:53

    ...και στις εταιρειες διοδιων????θα καρουλιασουμε ρεεεεε gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος8/4/20 14:08

    για τις εταιρίες διοδίων οι υπουργάρες που παραχώρησαν τους δρόμους είχαν δεχτεί στη σύμβαση που υπέγραψαν να τους πληρώνουν σε τυχόν χασούρες από κατολισθήσεις ,απεργίες, αναταραχές και οποιαδήποτε κωλυσιεργία καλιώρα που δεν θα έφταναν τα κέρδη που προσδοκούσαν το κράτος να αναλαμβάνει την αποζημίωσή τους ώστε να μη έχουν χασούρα
    τα κέρδη δικά τους η χασούρα δική μας.
    ΘΑΤΣΕΡ ΦΙΛΕ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος8/4/20 14:23

    Εχουν 9 μηνες στην κυβερνηση και σκαει το ενα σκανδαλο μετα το αλλο Σκεπου τι εχει να γινει αν κατσουν 4 χρονια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος8/4/20 14:32

    https://jenny.gr/
    Αυτο το σαιτ πηρε 90 000 ευρω αλλα δεν ειναι της Μπαλατσινου αχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος8/4/20 14:33

    Ένα ένα.

    Ο Γιάννος έχει δεχτεί τόσο χειροκρότημα από τη χάρη σας (τότε που γλύφατε πατώκορφα το ΠΑΣΟΚ) που είναι μπουχτισμένος....

    Κρατήστε λίγο την υπόληψή σας ρεεεεε, μην γίνεστε μπήτι ρεντίκουλα...

    Τα ψέματα που λέτε αυτές τις μέρες θα κάνετε τα ποσοστά του κούλη δυσθεώρητα!!!! Ήδη τον κάνατε εθνικό ήρωα με τα νούμερα που τώρα σας εκπροσωπούν...(τώρα γιατί αύριο δεν ξέρω μπορεί και να γλύφετε αλλού)

    Τα χειροκροτήματα που κάνατε στο στρατόκαυλο μπουρδοειδές όταν ρούχνιζε στα 4 στα 4 δεν τα φτάνει κανένας, μάτι μου, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ!!!!

    Τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το σύστημα υγείας, ΕΣΥ το λέγαμε στο τρισκατάρατο ΠΑΣΟΚ και καυχιόμαστε και θα καυχιόμαστε γι' αυτό, όταν τα κόμματα που τώρα γλύφετε συνεργάζονταν με τον δρακουμέλ για να κλείσουν μέσα τον ΑΝΤΡΕΑ!!!!!

    Πώς να ξεχάσουμε ότι μια μαγεριά ντολμαδάκια σβήσανε ιδεολογίες, αγώνες και ήθος.....Τι να το κάνω ΄γω αν μετά σκυλομετάνιωσαν, την κρίσιμη ώρα φάνηκαν ανήθικοι, λίγοι και καιροσκόποι μικροπολιτικής....

    Τώρα δεν έχετε τι να αναχαράξετε και ο ένας μόνο 4-5 βρισιές αναμασά και ο άλλος μαγκιά κλανιά και κώλο φινιστρίνι να κρύψει την ΕΡΕ, τον Τριανταφυλλάκο και την ΧΟΥΝΤΑ, επιμένω την Χούντα....

    Δεν είναι κολυμπήθρα εξαγνισμού να επικαλείσαι την αριστερή ιδεολογία, όντας χαφιές του καραμανλισμού μια ζωή....

    Μικρό το χωριουδάκι μας, γνωριζόμαστε που να πάρει, μη με γκιολεύετε άλλο και σας ξεβρακώσω πατώκορφα....ΣΚΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ....Αριστεροί του κώλου με λαδωμένες τσιέπες....Άντεεεε, άντεεεε...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος8/4/20 14:43

    Δε θα μπω στον κόπο να ξεβρακώνω ψευτρόνια, αλλά το κάνω έτσι σαν παράδειγμα τι θέλω να σας πω.

    «Προς αξιότιμο @SteliosKoul (και όλους όσους έσπευσαν να αναπαράξουν fake news), λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω. Το http://www.jenny.gr δεν μου ανήκει εδώ και 1 χρόνο. Σε αντίθεση με τη δική σας καριέρα η δίκη μου δεν υπήρξε ποτέ κρατικοδίαιτη».

    Και η απάντηση του σάιτ

    «Η koolworks A.E., κάτοχος του γυναικείου site jenny.gr, ανακοινώνει πως η τοποθέτηση διαφημιστικού περιεχομένου (web banner) για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έγινε δωρεάν στα πλαίσια στήριξης της συνολικής προσπάθειας για τον περιορισμό του αντικτύπου του COVID-19.

    Επιπλέον διευκρινίζεται πως η κυρία Τζένη Μπαλατσινού ουδεμία μετοχική σχέση έχει με την υποφαινόμενη εταιρία», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Υ/Γ Ο κ. Κούλογλου δεν άφηνε να εννοηθεί ότι θα μαμήσει όταν γυρίσει???

    Υπήρξε ποτέ επί ΠΑΣΟΚ ευνοημένος ο κύριος???? Όχι πέστε μου ρεεεε???

    Αυτός ο μέγας θεματοφύλακας του κρατικού χρήματος, υπήρξε ποτέ????


    Υ/Γ Σταματάτε τα ψέματα γιατί σε λίγο ο κούλης θα παίρνει ποσοστό ΚΙΜ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος8/4/20 14:50

    Ελάτε ρε χαϊβάνια, για πασατέμπο σας έχω!!!!!

    Πάω για σιέστα τώρανες, από τ' άγρια χαράματα είμαι ξύπνιος....άντε λουμώξτε ζαγαράκια...

    και δεν πειράζει που επί χούντας εκφωνούσατε και τον πανηγυρικό...

    δεν σας κατηγορώ, δεν ήθελα να είστε ήρωες, σαν τώρα που είστε αγωνισταράδες....

    Η αμετροέπειά σας με ενοχλεί και η αιμοβορία σας...γι' αυτό είμαι δηκτικός μαζί σας (πάντα από πολιτική ηθική και αξιοπρέπεια που ποτέ δεν είχατε, ΠΟΤΕ, είπαμε γνωριζόμαστε ντεεεεε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος8/4/20 14:56

    ΓΟΥΡΝΟΣΚΑΝΤΖΊΛΑ ΡΕ!!!!!!!!!!!

    ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΘΑΥΑΜΑΣΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος8/4/20 15:00

    ποιος κορονοιος ρε.ετουτος ο σχολιογραφος-ποταμος που γραφει τα κατεβατα ειναι χεροτερος.Νις θες DETΤOL;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος8/4/20 15:03

    τοτε που ηταν χουντα εμεις δεν ειχαμε γεννηθει ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος8/4/20 19:31

    Τιποτε δεν θα καταφερουν και δεν θα ειμαστε εμεις που θα το σταματησουμε ουτε μεσα ουτε απο εξω απο το σπιτι. Με σουλατσα για ψωνια και βολτες για καφε δεν σταματας πανοπλα συστηματα και παντοκρατοριες. Οι οικονομιες του νοτου ειναι ηδη καταδικασμενες οσον βρισκονται κατω απο την ναζιστική εε δεν χρειαζεται κανενας ιος... Το συστημα πνιγεται στα αδιεξοδα του και μονο ενα ρεσετ θα το σωσει εις βαρος του. Εις βαρος των πιστωτων φυσικα. Εκτος και αν το επιχειρησει μονο του εκμεταλευομενο τον ιο υποθηκευοντας ολα τα κρατη στις τραπεζες του. Αυτος ο χρονος θα δειξει κι εγω λεω πως θα φανε τα μουτρα τους. Το κακο ειναι πως οταν βρισκονται σε αδιεξοδο αυτοι οι εθισμενοι μανιακοι σχιζοφρενεις ματαιοδοξοι μισανθρωποι επικυριαρχοι δειχνουν τον χειροτερο εαυτο τους και γινονται ακομα πιο επικινδυνοι. Ο ιος και το 5G εμπιπτουν σε αυτην την κατηγορια. Χανουν και θελουν να μας παρουν μαζι τους. Ειναι ομως εκτος χρονοδιαγραματος και βιαζονται με αποτελεσμα να κανουν λαθη που τους προδιδουν. Απλα θα κανουν μεγαλη ζημια πεφτοντας με γδουπο απο ψηλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος8/4/20 19:36

    εγω καταλαβα οτι οι δημοσιογραφοι τρολαρανε τον Μπενυ με το Γκεητς κι αυτος προμοταρε το λιγωτερο τσιπαρισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος8/4/20 19:47

    ΘΕΜΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ.Ο ΓΚΕΗΤΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΙ Ο ΜΠΕΝΥ ΤΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΕΔΟΥΚΛΙ.ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΝΟ ΣΑΝ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος8/4/20 20:55

    19.31 ειχες παραγγειλει ντιλιβερι το αγιο φως????

    για ρωτα ποτε εγινε τελευταια φορα το ψεκασμα...να απλωσω ρουχα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος8/4/20 21:33

    Στην Αμερική υπάρχει ένα πατριωτικό λεγόμενο τμήμα που αντιτίθεται στα σχέδια παγκοσμιοκρατών αλλά έχουν για χειρότερους εσωτερικούς εχθρούς τους παγκοσμιοκράτες απάτριδες που η κεφαλή τους βρίσκεται στο City of London, που εργάζονται υπόγεια για τον ερχομό μιας παγκόσμιας κυβέρνησης που προϋποθέτει την εξαφάνιση της αυτοκρατορίας USΑ.

    Αυτή η διάκριση, απαραίτητη για την ορθή κατανόηση των πραγμάτων, μεταξύ πατριωτών ηγετών και απάτριδων διευθυνόντων, υπάρχει επίσης στην Κίνα και τη Ρωσία όπου, για παράδειγμα, η πολιτική κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται από τους υποστηρικτές των απάτριδων παγκοσμιοκρατών, ενώ ο στρατός φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια των πατριωτών διευθυνόντων. , ο Πούτιν ενώνει τις δύο αντίπαλες ομάδες.

    Όσον αφορά την Κίνα, πρέπει να έχουμε κατά νου τις σημαντικές εκκαθαρίσεις που συνέβησαν εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένων θώκων των ανώτατων διοικητικών οργάνων, του κρατικού μηχανισμό από τις ελίτ, που ίσως συνδέονταν με απάτριδες διευθύνοντες στο City στο Λονδίνο . Αυτή η αντίθεση υπάρχει επίσης σε χώρες όπως το Ιράν.

    Και εδώ μέσα στο σάιτ και σε κάθε σάιτ υπάρχουν απάτριδες παγκοσμιοκράτες, όπως δυο τρεις με επικεφαλή τον χψ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος8/4/20 21:58

    21.33 μαθητης του κεφαλαια εισαι;μπραβο.εχει καλυτερους μαθητες απ το δασκαλο.τωρα θα ερθουν αυτοι στην εξουσια.δινει γραμμη ο κεφαλαιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος8/4/20 22:03

    Για τα βιντεάκια

    δάσκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος9/4/20 00:14

    γερολυκε που το βρηκες το εργαλειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος9/4/20 00:16

    του δασκαλου ειναι κι αυτος.το ριξανε στο πλευ στεισιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.