Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Τέλος και με τη βούλα στις πολιτικές Σόιμπλε – Ραγδαίες οι εξελίξεις στην ΕΕ

Βαγγέλης Σαρακινός

Στο κόκκινο βρέθηκαν και σήμερα τα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον πλανήτη, την ώρα που ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί χρόνια να ανακάμψει, η ΕΕ συνολικά και τα κράτη μέλη ρίχνουν χρήμα για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, ενώ ακόμη και οι πλέον φιλελεύθεροι στρέφονται πλέον στο κράτος. Η  ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού έχει μετατρέψει, άλλωστε, τις μέχρι πρότινος αβεβαιότητες στην οικονομία σε μία και μοναδική βεβαιότητα: ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη και θα κρατήσει πολύ.


Στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να καταγράφει πτώση 4,6%. Πρωταγωνιστές στην πτώση ήταν τα χρηματιστήρια της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, τα οποία έκλεισαν όλα με πτώση. Τα τεχνικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων αναβλήθηκε δύο φορές το άνοιγμα, δεν έσωσαν το χρηματιστήριο της Αθήνας, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε με καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον ωρών, αλλά και με ισχυρές απώλειες. Στο κλείσιμό του, ο γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση 7,58% και οι μετοχές των τραπεζών περίπου 14%.

Το να κρατηθούν ανοικτές οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας κατά την πανδημία δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority-ESMA), Στίβεν Μέιγιουρ. Σημειώνεται ότι, ήδη από την Παρασκευή, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί φορείς και οργανισμοί του χρηματοπιστωτικού κλάδου ζήτησαν από τις κεντρικές τράπεζες, τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να κρατήσουν ανοικτές τις αγορές. Σε μια προσπάθεια να "διασώσουν" κάτι, αν διασώζεται.

Η οικονομία στον "γύψο"

Η εξάπλωση της COVID-19 έχει οδηγήσει ολόκληρες χώρες σε καραντίνα και σε σχεδόν καθολική παύση της οικονομικής δραστηριότητας (Ιταλία), γεγονός που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές από την εποχή του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008. Τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, τα οποία εντείνονται καθημερινά, προκαλούν βαθύτερη ζημιά στις επιχειρήσεις, καθώς, όπου δεν έχει παραλύσει έχει σίγουρα διαταραχθεί σημαντικά η εφοδιαστική αλυσίδα.

Παραλλήλως, με εξαίρεση τον τομέα των τροφίμων και των ειδών προστασίας έχει μειωθεί δραματικά η καταναλωτική δαπάνη, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Άλλωστε, με την πραγματική οικονομία να μπαίνει σταδιακά στον "γύψο", ο μόνος δρόμος που ανοίγει είναι αυτός της ύφεσης.

Η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη έρχεται από γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 'Ανχελ Γκουρία, ο οποίος προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ πρόσθεσε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα παρουσιάσουν ύφεση, παρουσιάζοντας μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Σημείωσε ακόμη, ότι η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία δείχνει ότι το σοκ είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε το μέγεθος της ανεργίας που θα προκαλέσει ούτε τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ανακάμψουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται.  Κάλεσε τέλος τις κυβερνήσεις να παρακάμψουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να διασφαλίσουν τον γρήγορο έλεγχο και την αντιμετώπιση του ιού.

Ξοδέψτε ελεύθερα

Το απόγευμα της Δευτέρας οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin)  επικύρωσαν την απόφαση για την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειάζονται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Πρόκειται για την ενεργοποίηση της “γενικής ρήτρας διαφυγής” που επιτρέπει την προσωρινή παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας, του γερμανικής έμπνευσης Συμφώνου, πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν οι πολιτικές λιτότητας και η φτωχοποίηση των λαών και των κρατών του ευρωπαϊκού νότου.

Αιτιολογώντας την απόφασή τους, που λαμβάνεται για πρώτη φορά από το 2011, οι υπουργοί Οικονομικών παραδέχθηκαν στην δήλωσή τους ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες της ΕΕ και ότι «αναμένεται σοβαρή οικονομική ύφεση». Καμπάνα κινδύνου είχαν χτυπήσει νωρίτερα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK). Το Ifo εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,2 έως 20,6 ποσοστιαίες μονάδες (από 255 έως 729 δισεκατομμύρια ευρώ σε απόλυτα μεγέθη), ενώ το DIHK έκανε λόγο για «κύμα χρεοκοπιών επιχειρήσεων».

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ανακοίνωσαν ότι στον φετινό προϋπολογισμό θα εγγραφεί εκ των υστέρων νέο δημόσιο χρέος ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και νοικοκυριών. Για τον λόγο αυτό θα συνεδριάσει την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει την άρση του νόμου περί «φρένου χρέους» για λόγους «έκτακτης ανάγκης».

Επιστροφή στο κράτος

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν την χαριστική βολή στους “ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς” και τα “μηδενικά έξοδα” του Σόιμπλε, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην προσωπάρχης της Μέρκελ, Αλτμάιερ, δεν αποκλείει την εξαγορά επιχειρήσεων από το κράτος, προκειμένου να τις διασώσει. Κουβέντα για εθνικοποιήσεις έχει ανοίξει και στη Γαλλία, όπου επίσης, βιομηχανικοί κολοσσοί, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες, δέχονται σοβαρότατα πλήγματα.

Η Ευρώπη, όπως και ολόκληρος ο κόσμος άλλωστε, βρίσκεται αντιμέτωπη, για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία με μια σοβαρή, σοβαρότερη τώρα, κρίση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Παραλλήλως όμως έχει να αντιμετωπίσει και μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η οποία ενώ παραλύει τις παραγωγικές δραστηριότητες, απαιτεί ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας για την αντιμετώπισή της. Αυτά δηλαδή που αποδόμησαν την προηγούμενη δεκαετία στην Ευρώπη οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της.

Η κρίση όμως, πέρα από τις έως τώρα παρεμβάσεις της ΕΚΤ για την επαναγορά ομολόγων, άνοιξε την συζήτηση και για την έκδοση “κορονο-ομολόγων” ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Θέση για το θέμα πήρε σήμερα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κάρλος Κόστα, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν την έκδοση αυτών των ομολόγων, για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη νέα κρίση κρατικού χρέους. Στο σκεπτικό του, ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει μάλιστα ότι χρειάζεται μια «κοινή και ευρεία απάντηση» της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι μια «ενδεχόμενη αποτυχία συνεργασίας σε αυτή την κρίση θα σημαδέψει για πάντα το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Πηγή: SL press

48 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/3/20 07:22

    Πιστεύω πως ο κοροναιος θα είναι και καταλύτης διάλυσης της ΕΕ .αυτές τις μέρες κρίνονται όλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/3/20 08:09

    Νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι να αυξάνεις απο 800 σε 1600 το κόστος ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές που δήθεν τις έχεις επιτάξει και να μειώνεις 50% τους μισθούς των εργαζομένων για 6 μήνες.
    Το ταγκό θέλει δυο είπαμε έτσι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/3/20 08:48



    FAKE NEWS λόγω κορωναϊού....


    1. Νέα capital controls

    2. Υπουργός υγείας του Βελγίου συστήνει αποφυγή οργίων

    3. Υψηλές δόσεις βιταμίνης C θεραπεύει τον κορωναϊό

    4. Αύξηση από 800 σε 1600 το κόστος ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές

    5. Χορήγηση 30 εκατομ σε ιδιωτικές κλινικές για ελέγχους

    6. Εμφανίστηκαν δελφίνια στα κανάλια της Βενετίας

    7. Ο Ρονάλντο διέθεσε τα ξενοδοχεία του για να μετατραπούν σε ξενοδοχεία

    8. Η Ισπανία κρατικοποιεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία

    9. Ο κορωναϊός ξεκίνησε από το εργαστήριο

    10. Η Γερμανία κατάσχεσε ιατρικό υλικό που προοριζόταν για άλλες χώρες



    Προσέξτε!!!!!

    Τούτες τις μέρες θα βγούνε στη φόρα ούλοι οι αλλαφροϊσκιωτοι, οι συνωμοσιολόγοι, εκείνοι που τρέφονται από την αναμπουμπούλα και βλέπουν διαλύσεις ΕΕ, Γερμανίας, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, κλπ , που βλέπουν να γκρεμίζεται ο ιδιωτικός τομέας και να βασιλεύει ο δημόσιος, που ηδονίζονται με την καταστροφή που μας βρήκε και που μέσα στην αφάνεια του διαδικτύου βρυκολακιάζουν....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/3/20 09:13

    FAKE NEWS είναι αυτά που προσπαθείς διαψεύδεις εσυ για τις ΜΕΘ και για τα 30εκατ στις ιδωτικές κλινικές ΑλλάδΔεν μπορώ να βάλω εδώ μέσα τα ΦΕΚ όχι για τίποτα άλλο αλλά για να σε εκθέσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/3/20 09:16

    Στη νέο φιλελε λογική όταν πρόκειται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις το κόστος μπορεί να πάει στο μισο, όταν πρόκειται να εισπράξουν όμως διπλασιάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/3/20 09:17

    Πάντως σου έβαλα ότι είναι ψέματα και η απαγόρευση των οργίων...μη διαμαρτύρεσαι λοιπόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/3/20 09:28

    Ο λύκος την τρίχα αλλάζει Φίλε λες να γίνανε έτσι ξάφνου φιλανθρωποι?



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/3/20 09:35

    η πλακα ειναι οτι νομιζει πως απανταει σε μενα.αντε να το πετυχει μια στις δεκα φορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/3/20 09:45

    Αυτό και με τα δελφίνια ομολογώ με ηρέμησε λιγάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/3/20 09:54

    Με τα οργια ηρεμησες και ασε τα σαπια...σε ξεβρακωσε παλι ο δασκαλος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/3/20 09:57

    Αυτό ήθελα να ήταν αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/3/20 10:59

    Εβαλε οφθαλμοφανη ψέματα και τα πάσαρε μαζί με αλήθειες και τα πασάρει και τα βάφτισε όλα ως ψέματα. Πάντως ένα του αναγνωρίζω είναι πιστό κομματοσκυλο το τιμάει το ψωμί σαν τον Μελέτη στις άγριες μελισσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/3/20 11:30

    ΈΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΙΜΠΕΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος25/3/20 11:50

    Είναι ψέμα ρε ό,τι ο ταμτάκος με ένα νόμο και ένα άρθρο θα εξαφανίσει τον κορωναϊό???????

    Είναι ψέμα ρε ό,τι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι ιδιωτικές κλινικές????

    Είναι ψέμα ρε ό,τι ο υφυπουργός επί Καμένου υπουργού, ναι ναι αυτός ο Ρήγας, έφριξε με την ιδέα να συνδράμει ο στρατός τώρα στη θεομηνία???

    (Για θυμίσου, κλαρινογαμπρέ τη σκηνή που ο εκστομίζων μπούρδες υπουργάρας, δίπλα στον τσιπράκο έλεγε "οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν την ασφάλεια στο εσωτερικό" και ο άλλος χασκογελούσε χαζοχαρούμενα....

    Είναι ψέμα ρε ό,τι το βαρύ πυροβολικό του συνονθυλεύματος Καρανίκας, Πολάκης, Δούρου, Τόσκας, Ρήγας, Γεροβασίλη, Παπάς με τις παρεμβάσεις τους έχουν αναπτερώσει το ηθικό του λαού και η ΕΛΠΙΔΑ ξαναγεννήθηκε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος25/3/20 12:17

    Μη τσιτωνεσαι, ζήσε το παραμυθάκι σου, ζησε με το μπογδανο σου πες του να βάλει και κάνα χιτλερικο εμβατήριο βάλε και το σκαι και έδεσε το γλυκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος25/3/20 12:28

    Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, κατακεραυνώνει τον νεοφιλελευθερισμό!!!!!

    Είναι ψέμα, γιδοβοσκέ μου????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος25/3/20 12:31

    Οι λούμπεν πολιτικοί αλήτες του συνονθυλεύματος, με φασαριόζικη κριτική αληκτούν παριστάνοντας τους ελιτίστες διανοούμενους (τρομάρα τους), ενώ είναι ντενεκέδες ξεγάνωτοι και αγράμματοι....

    Είναι ψέμα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος25/3/20 12:36

    Ελπίζω η θεομηνία του κορωναϊού, μεταξύ πολλών άλλων, να μας απαλλάξει

    από την πνευματική χολέρα της πολτικής ορθότητας

    από τους υπερ-επαναστάτες βερμπαλιστές με την ατέρμονη λογοδιάροια

    από τις αριστεράντζες αντι-συστημολόγους και αρλουμπολόγους

    από τους ψυχωτικούς "αντικαπιταλιστές"

    από εθνολαϊκιστές και λεβεντομαλάκες

    από λούμπεν αστικο-αριστερίστριες περσόνες

    από πολιτικούς τυχοδιώκτες και ηλίθιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος25/3/20 12:49

    Και άλλη μια φορά να σας εξηγηθώ ή και να σας απολογηθώ....

    Με τρελαίνει ο θυμός μόνο και μόνο όταν σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές της θεομηνίας του κορωναϊού,

    αυτά τα πολιτικά ρετάλια κάνουν ευτελή πολιτική κριτική,

    δεν καταλαβαίνουν χριστό και το μόνο που τους νοιάζει πως θα κάνουν πολιτική αντιπαράθεση, κάνοντας την τρίχα τριχιά και λέγοντας ψέματα......ΨΕΜΑΤΑ!!!!

    Έχεις υπάρξει πρωθυπουργός ρε φίλε, έχεις χρηματίσει υπουργός ωρέ, είσαι αναγνωρίσιμο δημόσιο πρόσωπο κύριε.......τι δεν καταλαβαίνεις???

    Αυτός είναι ο λόγος που όλες αυτές τις ημέρες τα έχω πεχειριστεί και δεν τ' αφήνω σε χλωρό κλαρί.....ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΛΕΟΣ για 'δαύτα!!!!!!

    Να λέει κάποιος ό,τι σε δύσκολες στιγμές μπορεί να συνδράμει και ο στρατός και να βγαίνει το πολιτικόν φρόκαλον και να λέει "μην τολμήστε και το κάνετε"...ποιός????

    ο χειροκροτητής του Καμένου.....

    Λες και ο στρατός είναι της χούντας ή θα κάνει δικτατορία...και το λέει σήμερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος25/3/20 13:05

    Και όλα αυτά τα θυμάσαι! θες να σου αραδιάσω τι έχεις ξεχάσει?
    Θυμισου το φιλαράκι σου που έλεγε δεν πεθαίνουν κιόλας για τα γεροντάκια που τώρα κάνει ότι τα λυπάται που είναι ευάλωτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος25/3/20 13:41

    Και αυτό ψέμα ήταν, όπως και τα γερμένα υποβρύχια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος25/3/20 14:01

    Ούτε είναι ψέμα οτι στηρίζεις κάθε νεο φιλελέ θέση και άποψη της σημερινής κυβέρνησης
    Η μάσκα που φοράς δεν σε προστατεύει ούτε απο τον ιό ούτε τα νεο φιλελέ πιστεύω σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος25/3/20 14:04

    Ρε τους γιατρους ευκολα που μεταλασονται,φτιαξανε το νοβαρτις, και τωρα γιναν λευκες κ πρασινες μπλουζες, ηρωες.χαχαχαχα τι ψηφισατε μωρε?????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος25/3/20 14:15

    Πόσο αστείο που γιορτάζουν την επανάσταση αυτοί που έλεγαν βάστα Σόιμπλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος25/3/20 14:24


    μη γίνεσαι πλυντήριο πολιτικών λέγοντας ότι θες,(μάλλον ξερεις τι λες ίσως ανήκεις σε αυτούς που μαζί τα φάγατε) λες και μπορεί κάποιος να φτιάξει σκάνδαλα χωρίς την κάλυψη και προστασία της πολιτικής εξουσίας.
    θα υπήρχε σκάνδαλο Κοσκωτα αν δεν υπήρχε κουτσογιωργας κλπ¨
    θα υπηρχε σκάνδαλο ζήμενς αν δεν υπήρχαν υπουργοί από πίσω?
    θα αγοραζαμε γερτά υποβρυχια αν δεν
    θα υπήρχε σκανδαλο χρηματηστηρίου αν δεν υπήρχα πρωθυπουργοί από πισω?
    θα γνωριζαμε τι γίνανε τα 30 δις των Ολυμπιακών αν δεν υπήρχε κάλυψη υψηλή στη γιάννα?
    τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος25/3/20 14:38

    αμετανόητοι συνωμοσιολόγοι και οπαδοί του μπούρδα, δυστυχώς η ψήφος σας μετράει όσο μετράει η δική μου....

    Σκάνδαλα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν

    Πολιτικοί που βάλανε το χέρι στο μέλι και δεν τιμωρήθηκαν πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν...

    Αυτό δε σε εξιλεώνει να ψηφίζεις καραγκιόζηδες βαρεμένους μυαλοκαμένους ψεκασμένους και στοκαρισμένα ρετάλια που σου τάζανε απίθανα πράματα και τους πίστεψες και τους πιστεύεις ακόμα......

    Ακόμα σε φτιάχνει αυτό το "στα 4 εσείς στα 4"

    Ακόμα φουσκώνεις σα χάνος όταν το μπουρδοειδές ανέκραζε "θα σας στείλουμε τζιχαντιστές"

    Ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι ο εθνολαϊκισμός είναι πατέντα για χάρη σου....

    τέλος!!!! με κούρασες που δε νογάς μπήτι.

    Εγώ εξήγησα γιατί τα βάζω με την προηγούμενη κυβέρνηση, εσύ γιατί θίγεσαι????

    Δώσε μια εξήγηση γιατί θίγεσαι????

    Και μάλιστα μεταφέρεις τη συζήτηση σε προσωπικό επίπεδο (τα φάγαμε) χωρίς να ξέρεις σε ποιον απευθύνεσαι.....κατάλαβες πόσο ξεφεύγεις.....κατάλαβες πόσο έχεις ταυτιστεί μαζί τους????

    Εκτός και αν νιώεις υπερήφανος, τότε με γεια σου με χαρά σου...και άντε να μη στα χρωστάμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος25/3/20 15:01

    σκάνδαλο με τι λογική που λες, βάζω το χερι στο μέλι, δεν είδα 4,5 χρόνια.
    ολόκληρη η πολιτική της αντιπολιτευσης στηρίχτηκε σε έναν πετσίτη βάζοντας στην παλάντζα ΤΑ φαγομένα εκ μέρους τους εκατομμύρια εκατομμυρίων με 200 χιλ. τα οποία μάλιστα τα έβρισκαν ότι έγερναν την ζυγαριά.
    θα συμφωνήσω μαζί σου αν δέχεσαι ότι σκάνδαλο είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική με νόμους, ΦΕΚ, ΠΝΠ όπως η χθεσινή που δίνει 30 εκ. στον ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές και εσύ τις παρουσιάζεις ως ψεύτικες ειδήσεις και μάλιστα πρόστυχο τρόπο ανακατεύοντας τις με ειδήσεις του τύπου απαγορεύτηκαν τα όργια ΣΤΟ βΈΛΓΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος25/3/20 15:19

    Επιτέλους εμφανίστηκε ένας σοβαρός σχολιαστής στην αντιπαράθεση με τον καθεστωτικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος25/3/20 15:28

    αν δεν ανατριχιάζει εσύ με τον υπουργό (και όχι μονο) που μαζί με τους χρυσαυγήτες φώναζε το σύνθημα το Γκεμπελ "θα ξαναγυρισουμε και θα τρέμει η γη"
    που με τη ρητορική του έχει μετατρέψει μερίδα Ελλήνων σε τζιχατζιστές εναντίον ξεκληρισμένων ανθρώπων και με αυτούς θέλεις να συνεργαστείς αν δεν τους έχεις ψηφίσει απευθείας λυπάμαι αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες στη φιλοσοφία μου μου επικτρατεί η λογική του " το μη χείρον βέλτιστον".

    Οσο γιατί τους υπερασπίζομαι δεν τους υπερασπίζομαι απλά δεν δέχομαι να χειροκροτώ αυτούς που είναι οι κύρια υπεύθυνοι για την κατάντια αυτού του Έθνους και σε τελική ανάλυση υπάρχει και η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα που για μένα είναι πραγματικά ορατή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος25/3/20 18:32

    δεν περιμενα ρε εκτος απ το δασκαλο ναχει κι ο αλλος μαθητες και μαλιστα καλυτερους απ αυτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος25/3/20 18:43

    οχι ρε απο το δασκαλο .ο αλλος εχει καλυτερους μαθητες απο τον εαυτο του μη λες οτι θες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος25/3/20 18:47

    διακρίνω έναν εκνευρισμό στα γραπτά σου 14:38. και ειδικά στο κλείσιμο.
    δεν θέλω να μου χρωστάς τίποτα!
    κουβέντα κάνουμε απόψεις ανταλλάσσουμε.
    εκείνο που θέλω να πάψεις να θεωρείς τον εαυτό σου ως κάτι το ευγενές και μέρος της "αριστείας" αποκαλώντας όλους εδώ μέσα ως γιδοξούρια... γιδιβοσκούς κλπ
    γιατί αν το δεις από την σκοπιά τη δική μου τα κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιείς σε διακρίνουν. κανένας δε σε έχει προσβάλει και κανένας δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς εκτός λίγων εξαιρέσεων που όμως προέρχονται μετά από δική σου πρόκληση.
    Κράτα λοιπόν τις απόψεις σου και αφού έχεις ανάγκη για επικοινωνίας με τους συμπατριώτες πρέπει πρώτα απ΄όλα να τους σέβεσαι.
    Δεν έχεις και δεν έχω το αλάθητο του πάπα.
    και αν δεν έχεις κάτι καλύτερο να πεις εκτός απ΄αυτά που μας αναμασάς χρόνια, άσε τους άλλους να γράφουν κανένα γλανιτσίωτικο με σπιρτάδα γλανιτσιώτικη ή ασχολήσου και με τίποτα άλλο εκτός από τον ταμτάκο ή μπες και να βλέπεις μήπως αποδήμησε κανένας.
    *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος25/3/20 18:57

    ε 14.38 ....ευτυχως μιλανε κι αλλοι..με ειχες παρει μονοτερμα ..σου τα ελεγα μαζεψου..δε χρειαζομαστε οξυτητα..εθνικη ομοψυχια ειπε κι ο Κουτσουμπας .οχι διεθνισμους και εθνικισμους.εθνικη ενοτητα..γι αυτους που εχουν πατριδα..οχι για τους παγκοσμιους σαλταρισμενους πολιτες..ως κι ο κουτσουμπας τα εχωσε των παγκοσμιοψεκασμενων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος25/3/20 19:08

    3.500.000 εκατομμύρια τεστς παρήγγειλαν στην Αγγλία... Πείτε μου γιατί δεν βρίσκει το ελληνικό δημόσιο τεστς στην Ελλάδα ενώ βρίσκει η Αγγλία και οι ιδιώτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος25/3/20 19:20

    Προσέξετε κάτι πονηρό που είπε ο Άδωνις οτι είπε ο Μητσοτάκης??
    "Μητσοτάκης: Μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω, δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια, θα τα ξαναφτιάξουμε"
    Μαζί τα τρώνε τώρα που είμαστε σε πόλεμο ρεεεεεεεε
    Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται
    Είναι σκευωρία η νοβάρτις ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος25/3/20 19:47

    θα παρακαλεσω σαν πατριωτης να ηρεμησουμε.και να επικεντρωθουμε στους δυο κινδυνους που εχει η χωρα.τους τουρκους και τον ιο.οι ωρες ειναι δυσκολες δεν ειναι για φαγουρα.ποιος ξερει αν θα ξαναιδωθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος25/3/20 20:07

    Γιατί σας ενοχλεί που κάνω (όποια κάνω) κριτική στο σύριζα.

    Από το 2009 μέχρι και όλο το 2016 κάποιοι ακροδεξιοί και ψεκασμένοι (και εδώ μέσα) ήταν ωχετοί στο υβρεολόγιο για τους γερμανοτσολιάδες, για τους προδότες, για τους μενομευρωπαίους κλπ κλπ.

    Κάποιοι (ευγενικοί και πατριώτες/σσες) ούτε μια φορά δεν βγάλανε κιχ, ούτε μια φορά.....απεναντίας αβαντάρανε πιθηκοειδείς απόψεις (ναζιστικές και ψεκασμένες) αρκεί να βρίουν τον Βενιζέλο, το άλλον, τον Γιωργάκη, τον Σημίτη...

    Άστε τώρα τα μαθήματα σε μένα (στην πουτάνα πουτανιές ρεεεε) και ας μάθουν κάποιοι ότι η χώρα "δεν κατάντησε" είναι αυτή που είναι με τις όποιες δυνατότητες και είναι αρκετά καλά σε σύγκριση, απλά σας εξήγησα όσο μπορώ πιο γλαφυρά (και όσο ξεβράκωμα μπορώ να σας κάνω) ότι σ αυτές τις δύσκολες στιγμές μαθήματα από "αγκαλίτσες" μπουρδοειδών και ψεκασμένων εγώ προσωπικά δε δέχομαι (και μάλιστα στο όνομα της αριστεράς).....αυτούς κουτουπώνω (ναι εμμονικά και όποτε προκαλούν) και θα συνεχίσω να το κάνω....Εσείς γιατί θιγόσαστε???

    Το ωραίο είναι ότι προσπαθείτε να βρείτε τάχα μου θίξιμο σε λέξεις όπως γιδοβοσκό κλπ ας γελάσω εύθικτοί μου....

    Το γελοίο είναι ότι ακόμα μιλάνε κάποιοι για γερμένα υποβρύχια και για σημίτη...

    Η δυστυχία είναι ότι ακόμα ακολουθούν καρανίκες και ταμτάκους....

    Ε, βοηθειά μας!!!!


    Τώρα πόσοι ασπάζονται τις απόψεις μου, η ζωή το απάντησε και το απαντάει κάθε μέρα.

    χρόνια πολλά τη σημερινή και ειδικά στους Βαγγέληδες/Βαγγελίτσες/Αγγελήδες κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος25/3/20 20:55

    Η ανάρτηση του Καψώχα σας ταιριάζει κουτί!!!!!

    Ποτέ δεν είχατε τα άντερα να υπερασπιστείτε στα φανερά τον ταμτάκο...ΠΟΤΕ!!!!

    Καμουφλαρισμένα πάντα δρούσατε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος25/3/20 21:13

    μηρυκάζω

    (ζωολογία) (για χορτοφάγα ζώα) αναμασώ καλά την τροφή, αφού πρώτα την επαναφέρω από το στομάχι στο στόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος25/3/20 21:28

    Οι οπαδοί του μπούρδα και του αγκαλίτσα ταμτάκου δεν έχουν τα άντερα να πουν.....

    "ναι εμείς εδώ είμαστε" Λουφάζουν.....σαν ασβοί!!!! (παλαιά διαπίστωσις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος25/3/20 21:38

    ρε δεν υπαρχουν οπαδοι.κολλημενοι υπαρχουν στα μπαζωμενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος25/3/20 22:10

    Απολυσεις και παλι!!!!!!!!!Πως τουσ ψηφισατε ρεεεε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος25/3/20 22:14

    Κυριάκος: Οπλαρχηγοί του καιρού μας γιατροί και νοσηλευτές
    χαχαχαχαχ αλλά τα λεφτά στους κλινικάρχες
    Φάτε σανό νέο φιλελέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος25/3/20 22:32

    Θα γινει σωστος καταμερισμος της οικονομικης ζημιας.ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΩΛΑΡΑΚΙ ΣΑΣ.Τι ψηφισατε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος25/3/20 22:37

    Δεν πιστεύω να σας πήρε απο κάτω όπως τον 19.47 ?
    Όταν σας πιάνει φόβος και κατάθλιψη να σκέπτεστε οτι δεν είσαστε μόνοι σας αλλα έχετε την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κι αυτο το λάχανο για πρωθυπουργό ,αλλοιως δεν την βγάζετε πέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος25/3/20 23:24

    Θα τους σκισω λεει ο αλλος τους αισχροκαιρδουντες!!!!!!!!!Σανο προβαταααα μπεεεε.Πως τους ψηφισατε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος26/3/20 10:26

    22.47 με το συμπαθειο να υποθεσω οτι δεν τηρεις κανενα μετρο και βολταρεις χωρις μυαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος26/3/20 12:25

    λαθος 22.37

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.