Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ναόμι Κλάιν: Οι ελίτ θα εκμεταλλευτούν την πανδημία ως «τέλεια καταιγίδα»



Η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν εξηγεί πως οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια ελίτ θα εκμεταλλευτούν την πανδημία ως μία “τέλεια καταιγίδα”, ωστόσο, παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία της για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.Τη συνέντευξη της Κλάιν έχει μεταφράσει ο Θεόφιλος Βανδώρος για το περιοδικό Βαβυλωνία.


Ο Κορονοϊός είναι επίσημα μία παγκόσμια πανδημία που έως τώρα έχει μολύνει 10 φορές περισσότερους ανθρώπους από τον SARS. Πανεπιστήμια, μουσεία και θέατρα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ κλείνουν και σύντομα μπορεί να συμβεί το ίδιο σε ολόκληρες πόλεις. Εξειδικευμένοι επιστήμονες προειδοποιούν πως κάποιοι πολίτες που ίσως έχουν μολυνθεί και ασθενούν με τον ιό που είναι γνωστός ως COVID-19, συνεχίζουν την καθημερινή τους ρουτίνα είτε επειδή οι εργασίες τους δεν προβλέπουν άδεια μετ’ αποδοχών ή λόγω συστημικών ελλείψεων στο ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι σίγουροι τί να κάνουν ή ποιον να ακούσουν. Ο Πρόεδρος Τραμπ αντικρούει τις προτροπές του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών. Αυτά τα αντικρουόμενα μηνύματα έχουν περιορίσει το χρόνο αντίδρασης ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα αυτού του ιδιαίτερα μολυσματικού ιού.

Έχουν δημιουργηθεί οι τέλειες συνθήκες για τις κυβερνήσεις και την παγκόσμια ελίτ, ώστε να εφαρμόσουν μέτρα μίας πολιτικής ατζέντας που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν αντιμετωπιστεί από μεγάλη αντίδραση, εάν όλοι μας δεν ήμασταν τόσο αποπροσανατολισμένοι. Η διαδοχή των γεγονότων στο ξέσπασμα της κρίσης του Κορονοϊού, δεν είναι μοναδική. Είναι το προσχέδιο που οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις ακολουθούν εδώ και δεκαετίες και είναι γνωστό ως: “Δόγμα του Σοκ”, ένας όρος που καταγράφηκε από την ακτιβίστρια και συγγραφέα Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της (2007) με τον ίδιο τίτλο.


Η Ιστορία είναι ένα χρονολόγιο διαδοχής ανάλογων Κρίσεων (σοκ) – το σοκ των πολέμων, των φυσικών καταστροφών και των οικονομικών κρίσεων – και των επακόλουθων καταστροφών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από τον “Καταστροφικό Καπιταλισμό”, τις υπολογισμένες λύσεις της “ελεύθερης αγοράς” που εκμεταλλεύονται και οξύνουν τις υπάρχουσες ανισότητες.

Ο Τραμπ προτείνει ως μέτρο αναχαίτισης των αποτελεσμάτων του Κορονοϊού ένα πακέτο περικοπών 700 δις δολαρίων που θα περιλαμβάνουν τους φόρους στις αμοιβές των μισθωτών (κάτι που θα καταστρέψει το Σύστημα Συντάξεων και Περίθαλψης) και θα προσφέρει βοήθεια στις βιομηχανίες που θα παρουσιάσουν ελλείμματα ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

“Αυτές τις ενέργειες δεν τις εφαρμόζουν επειδή πιστεύουν πως θα είναι ο πιo αποτελεσματικός τρόπος να απαλύνουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είχαν ήδη έτοιμα ανάλογα σχέδια και τώρα βρήκαν την ευκαιρία να τα εφαρμόσουν” λέει η Κλάιν.

Το VICE μίλησε με την Κλάιν γύρω από το πως η “Κρίση” του Κορονοϊού ανοίγει το δρόμο για μία διαδοχή γεγονότων όπως τα περιέγραψε πριν από μία δεκαετία και πλέον στο βιβλίο: “Το Δόγμα του Σοκ”.

Αυτή η συνέντευξη έχει μονταριστεί ως προς το χρόνο και τη σαφήνεια.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Τι είναι ο Καταστροφικός Καπιταλισμός; Ποια είναι η σχέση του με το “Δόγμα του Σοκ”;

Νaomi Klein: Ο τρόπος που ορίζω τον Καταστροφικό Καπιταλισμό είναι ευθύς: περιγράφει τον τρόπο που οι ιδιωτικές βιομηχανίες αρπάζουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν μέσα στις μεγάλες κρίσεις. Η κερδοσκοπία σε περίοδο καταστροφών και πολέμων δεν είναι μία νέα ιδέα, όμως πραγματικά έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη διάρκεια της προεδρίας Μπους μετά τις 11 Σεπτεμβρίου (9/11), όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μορφή της διαρκούς κρίσης ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίησε και την εξωτερίκευσε – κι αυτό συμπεριλάμβανε τον εγχώριο, ιδιωτικό τομέα ασφαλείας όπως και την (ιδιωτικοποιημένη) εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το “Δόγμα του Σοκ” είναι η πολιτική στρατηγική που χρησιμοποιεί κρίσεις μεγάλης εμβέλειας ώστε να προωθήσει πολιτικές που συστηματικά διευρύνουν την ανισότητα, πλουτίζουν τις ελίτ και υπονομεύουν οποιονδήποτε άλλον. Σε στιγμές κρίσεων οι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στις καθημερινές ανάγκες για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, όποια κι αν είναι, και επίσης εμπιστεύονται περισσότερο εκείνους που κατέχουν την εξουσία. Την ώρα της κρίσης δεν προσέχουμε όσο πρέπει το παιχνίδι της εξουσίας.

Από πού προέρχεται αυτή η πολιτική στρατηγική; Πώς διαγράφεις την ιστορία της στην Αμερικανική πολιτική;

N.K: Το “Δόγμα του Σοκ” ως στρατηγική ήταν μία αντιπαράθεση στην πολιτική του New Deal του FDR (ΣτΜ. Πρόεδρος Ρούσβελτ). [Economist] Ο Milton Friedman (ΣτΜ. Θιασώτης της Ελεύθερης Αγοράς και του Νεοφιλελευθερισμού) πιστεύει πως όλα έγιναν χειρότερα στην Αμερική μετά την εφαρμογή του New Deal. Αντιδρώντας στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση (1929) και στο Dust Bowl τη δεκαετία του ’30 (Θύελλες σκόνης και ανομβρία), μία ενεργητική κυβερνητική πολιτική εφαρμόστηκε στη χώρα και ανέλαβε ως αποστολή της, να επιλύσει άμεσα την οικονομική κρίση ξεκινώντας δημόσια έργα και προσφέροντας εργασία σε κρατικούς τομείς, ενώ ταυτόχρονα εφάρμοσε άμεσα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων.

Εάν είσαι ένας σκληροπυρηνικός οικονομολόγος, θιασώτης των ελεύθερων αγορών, καταλαβαίνεις πως όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, επέρχεται μία προοδευτική αλλαγή πολύ πιο οργανικά από ότι εάν εφαρμόζονταν απορρυθμιστικές πολιτικές που ευνοούν τους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Έτσι το “Δόγμα του Σοκ” αναπτύχθηκε ως ένα μέτρο πρόληψης των κρίσεων, ώστε να μην ανοίξει ο δρόμος σε λειτουργικές αλλαγές όπου θα εμφανιστούν προοδευτικές πολιτικές. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ κατανοούν πως σε καιρούς κρίσεων βρίσκεται η ευκαιρία τους να προωθήσουν τις επιθυμητές τους αντιδημοφιλείς πολιτικές, που πολώνουν ακόμα περισσότερο τον πλούτο στη χώρα και σε όλο τον κόσμο.

Αυτή την εποχή έχουμε πολλαπλές κρίσεις ταυτόχρονα: μία πανδημία, την έλλειψη υποδομών διαχείρισης και την κατάρρευση των χρηματιστηρίων. Μπορείς να περιγράψεις πώς ακριβώς κάθε μία ταιριάζει στο περίγραμμα που παρουσίασες πρωτύτερα;

Ν.Κ: Η Κρίση στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος ο ιός. Παράλληλα την διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο που μεγιστοποιεί τη σύγχυση και ελαχιστοποιεί την προστασία. Δεν πιστεύω πως πρόκειται για μία συνωμοσία, απλά είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο Τραμπ έχουν κακοδιαχειριστεί αυτή την κρίση. Ο Τραμπ την έχει ως τώρα αντιμετωπίσει όχι ως μία κρίση δημόσιας υγείας, αλλά ως μία κρίση αντίληψης της πραγματικότητας και ένα πιθανό πρόβλημα για την επανεκλογή του.

Κάτι τέτοιο είναι το χειρότερο σενάριο, ειδικά όταν συνδυάζεται με το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ένα πρόγραμμα δημόσιας υγείας και η προστασία των εργαζομένων είναι ανύπαρκτη. Ο συνδυασμός αυτών των ελλείψεων προκάλεσε ένα μεγιστοποιημένο σοκ. Θα το εκμεταλλευτούν, για να διασώσουν τις βιομηχανίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πιο ακραίας κρίσης που αντιμετωπίζουμε, την κλιματική κρίση, τη βιομηχανία αερομεταφορών, τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, τη βιομηχανία πολυτελούς τουρισμού (κότερα, γιοτ, κρουαζιέρες) – θέλουν να υποστηρίξουν όλους αυτούς τους τομείς

Έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο παρελθόν;

N.K: Στο βιβλίο “Το Δόγμα του Σοκ” αναφέρω πως κάτι ανάλογο συνέβη μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Οι δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον όπως το Heritage Foundation, συναντήθηκαν και συνέταξαν έναν κατάλογο με επιθυμητές λύσεις, που θεωρούσαν “φιλικές προς τις ελεύθερες αγορές” μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Ας είμαστε βέβαιοι πως κάτι αντίστοιχο ακριβώς θα συμβαίνει και τώρα – για την ακρίβεια το πρόσωπο που προέδρευε στην ομάδα εργασίας για την Κατρίνα ήταν ο Mike Pence (ΣτΜ. που πήρε μέτρα αντιεργατικά και υπέρ των βιομηχανιών). Το 2008 το είδαμε να εφαρμόζεται στη διάσωση των Τραπεζών, όπου χώρες έδωσαν λευκές επιταγές στις Τράπεζες, ποσό που τελικά έφτασε παγκόσμια σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Όμως το πραγματικό κόστος κατέληξε στην οικονομική λιτότητα (περικοπές των κοινωνικών παροχών). Συνεπώς δεν πρόκειται απλά για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αλλά για το πώς θα αποπληρωθούν αυτά τα κόστη όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού.

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν οι λαοί ώστε να απαλύνουν τη ζημιά του Καταστροφικού Καπιταλισμού που αντιμετωπίζουμε ως αντίδραση στον Κορονοϊό; Βρισκόμαστε σε καλύτερη ή σε χειρότερη θέση από εκείνη μετά τον Τυφώνα Κατρίνα ή την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση;

N.K: Κάθε φορά που δοκιμαζόμαστε από μία κρίση, είτε οπισθοχωρούμε και διαλυόμαστε ή ανασυντασσόμαστε και βρίσκουμε αποθέματα δυνάμεων και συμπόνιας, που δεν γνωρίζαμε πως κατέχουμε. Τούτη η στιγμή είναι μία από αυτές τις δοκιμασίες. Ο λόγος που έχω κάποιες ελπίδες πως θα καταφέρουμε να επιλέξουμε να αναπτυχθούμε, είναι πως αντίθετα με το 2008, έχουμε μία συγκεκριμένη πολιτική εναλλακτική που προτείνει ένα διαφορετικό είδος αντίδρασης στην κρίση και φτάνει στις θεμελιώδεις αιτίες που μας κάνουν ευάλωτους και τρωτούς, καθώς και ένα ευρύτερο πολιτικό κίνημα που την υποστηρίζει.

Ακριβώς αυτό είναι το αποτέλεσμα όλης της εργασίας γύρω από το Green New Deal (ΣτΜ. Πράσινη Νέα Συμφωνία), δηλαδή η προετοιμασία ακριβώς για μία ανάλογη κρίση. Δεν είναι αποδεκτό τώρα να χάσουμε το κουράγιο μας. Πρέπει να παλέψουμε σκληρότερα από εδώ και εμπρός για Παγκόσμια Υγειονομική Περίθαλψη, Παγκόσμια Παιδική Προστασία, για αμειβόμενη άδεια ασθενείας – όλα αυτά είναι αλληλένδετα.

Εάν οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια ελίτ πρόκειται να εκμεταλλευτούν την κρίση για τους δικούς τους σκοπούς, τί πρέπει να κάνουν οι λαοί ώστε να αλληλοβοηθηθούν;

N.K: Το είδος της οικονομίας που ορίζει πως “θα φροντίσω τον εαυτό μου και τους δικούς μου, μπορούμε να πληρώσουμε την καλύτερη ασφάλεια που υπάρχει και εάν δεν έχεις καλή ασφάλεια μάλλον είναι δικό σου λάθος και δεν είναι δικό μου πρόβλημα…” είναι μία οικονομία που στηρίζεται στην άποψη πως “ο νικητής τα παίρνει όλα” και διαστρεβλώνει τους εγκεφάλους μας. Εκείνο που αποκαλύπτει μία κρίση όπως αυτή που ζούμε, είναι η άμεση εξάρτηση που έχουμε όλοι μεταξύ μας. Ανακαλύπτουμε σε ρεαλιστικό χρόνο πως είμαστε πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο, αντίθετα με όσα το βάρβαρο οικονομικό σύστημα επιδιώκει να μας κάνει να πιστεύουμε.

Μπορεί να νομίζουμε πως θα είμαστε ασφαλείς εάν έχουμε καλή ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, αλλά αν το άτομο που ετοιμάζει το φαγητό μας ή που πακετάρει τις συσκευασίες δεν έχει υγειονομική περίθαλψη ικανή και δεν μπορεί να πληρώσει για τις εξετάσεις – για να μην αναφέρουμε την ανάγκη να καθίσει σπίτι του επειδή δεν προβλέπεται αμειβόμενη άδεια ασθενείας – τότε δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς. Εάν δεν φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, κανείς μας δεν θα βρει φροντίδα. Είμαστε όλοι μας αλληλο-συνδεδεμένοι.

Διαφορετικοί τρόποι να οργανώσουμε την κοινωνία προβάλλουν διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μας. Αν συμμετέχεις σε ένα σύστημα που γνωρίζεις πως δεν φροντίζει τους ανθρώπους και δεν διαμοιράζει ισότιμα τα αγαθά, τότε, το άπληστο, αρπακτικό κομμάτι του εαυτού σου θα προβληθεί. Οπότε πρέπει να έχεις επίγνωση και να σκεφτείς, αντί να αποθησαυρίσεις, να λεηλατήσεις και να αρπάξεις για να φροντίσεις μόνο εσένα και τους δικούς σου, πως θα αντιστρέψεις τη σχέση ώστε να μοιραστείς με τους γείτονες σου και να φροντίσεις εκείνους που είναι περισσότερο ευάλωτοι.


Αρχική ξενόγλωσση πηγή: readersupportednews.org


Πρώτη δημοσίευση : babylonia.gr

41 σχόλια :

  1. Ανώνυμος26/3/20 07:46


    Είστε έτοιμοι ν αρχίσουμε την γκρίνια η αργότερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/3/20 10:17

    Ναι, αλλά τα σχόλια του Καρανίκα μεταφέρονται αυτούσια εδώ από ένα παλιό οπαδό του Καμένου.

    Για τον δάσκαλο δεν εγγυώμαι, γιατί όσο οι συριζαίοι βγαίνουν και κάνουν μικροπολιτική τόσο αυτός μάλλον θα ανεβαίνει στα κεραμύδια.

    Και με την ευκαιρία, επειδή το έψαξα, είναι ψέμα ότι οι 30 ΜΕΘ που είχε το δημόσιο νοικιάσει από τους ιδιώτες πήγαν από 800 σε 1600. Για κάποιες 40 νέες γίνεται συζήτηση για σύμβαση και δεν έχουν καταλήξει.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/3/20 10:18

    στον καφε ειμαι..στο σπιτι..με το μυαλο κατω στον πλατανο.οι πατριωτες μας στο χωριο ειναι κλεισμενοι μεσα.προχτες περασαν οι αρχες και προγκηξαν δυο τρεις που ηταν στην πλατεια.τα πουλια χτιζουν τις φωλιες τους και κελαηδανε ελευθερα.οι γατες ερωτοτροπουν ολες τις ωρες.η ανθρωπινη ζωη μπηκε στα κλουβια.ειμαι 14 μερα στο σπιτι..γερος ακομα..κουραγιο γλανιτσιωτες! κουραγιο ελληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/3/20 10:21

    σα βλακας παλι ξεπεταχτηκες 10.17.ποσο βλακας..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/3/20 10:22

    ας τις επιταξει αντι να τις νοικιαζει τις εντατικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/3/20 10:43

    Dina Tsingeni
    Έφτασαν δυο τρεις μέρες κλεισούρας για να αρχίσουν πολλοί να ζητούν γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης! Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο χαμένοι και αδύναμοι είμαστε.
    Μια κοινωνία που τόσα χρόνια μας εκπαίδευε προωθώντας την αξία του ατομικού πολιτισμού, στο πρώτο μπαμ ξεγυμνώθηκε και σ΄αυτό! Που είναι λοιπόν ο δυνατός άνθρωπος που έφτιαξαν; Αυτός που μάθαινε και μάθαινε κι έπαιρνε τα πτυχία σωρό, που έβγαζε λεφτά και πουλούσε τον εαυτό του σαν πανάκριβο εμπόρευμα; Δυο τρεις μέρες στο σπίτι και τα νεύρα και ο πανικός άρχισαν να κάνουν βόλτες μαζί τους.... Τρέξτε ψυχολόγοι να υποστηρίξετε το παντοδύναμο ον, που τόσον καιρό ευθαρσώς έβαζε τα ατομικά δικαιώματα πάνω απ΄το γενικό καλό! Και τώρα τι; Πως δέχεσαι να καταπατήσεις τα ατομικά σου δικαιώματα για το γενικό καλό; Πόσο μάλλον δε, να πας και να πολεμήσεις γι αυτό, είτε στα σύνορα, είτε στα Νοσοκομεία...

    Πέρασαν τόσα οι παλιότεροι Έλληνες, πολέμους, φτώχεια, καταστροφές και κανένα ψυχολόγο δεν είχαν! Ήξεραν να μοιράζονται και να αλληλοβοηθούνται στα δύσκολα ή να αλληλοσκοτώνονται ανάλογα! Σήμερα όμως εκσυγχρονιστήκαμε....

    Καλή η ψυχολογική στήριξη, αλλά για αυτούς που ξεφεύγουν ψυχιατρικά. Άραγε επειδή έχουμε ένα πρόβλημα θα ξεφύγουμε όλοι; Μια κοινωνία ολόκληρη για υποστήριξη; Μια κοινωνία που ο καθένας δεν αντέχει τον εαυτό του, ενώ τόσο πολύ τον κανακεύει;

    Ο Βασιλιάς-άνθρωπος λοιπόν είναι γυμνός φιλαράκια, έρμαιο στο πρώτο φύσημα του ανέμου! Γιατί τα λέω αυτά; Καιρός για αλλαγή φιλοσοφίας.

    Μην ψυχιατρικοποιείτε κατευθείαν τον εαυτό σας, το άγχος, τη στενοχώρια σας. Αποδεχτείτε τα άσχημα συναισθήματα ως μέρος του εαυτού σας. Δώστε την έγνοια σας στον άλλον που μένει κάπου εκεί δίπλα σας, στο ίδιο σπίτι ας πούμε κι όχι στο πανάκριβο εγώ σας.... Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, η οποία είναι πιθανό να προχωρά διαρκώς κλιμακούμενη με νέες προκλήσεις... Καιρός ο καθένας μας να γίνει στ΄ αλήθεια πιο δυνατός και πιο άξιος. Αφήστε κατά μέρος τη μιζέρια και τη γκρίνια. Κρατήστε την αξιοπρέπειά σας, μην καταδέχεστε να είστε καημένα, φιλοσοφήστε.

    Αν πάλι τα βρείτε σκούρα εδώ είμαστε κι εμείς. Αλλά μη φανταστείτε πως θα κάνουμε μαγικά. Σε εποχές πολέμου αυτό που κάνουν οι ψυχολόγοι, είναι να δίνουν ένα χέρι, έναν ώμο, ένα αυτί, μια εναθαρρυντική κουβέντα εκεί που είμαστε ανάξιοι σα συλλογικότητα να τα δώσουμε ο ένας στον άλλο. Τόσο απλό. Είμαστε ξένοι πια με πράγματα που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα πάντα, τη φτώχεια, την έχθρα, την αρρώστια. Καιρός να κατεβούμε απ΄το καλάμι που είχαμε καβαλήσει!

    Καλημερούδια σας!
    Θυμηθείτε: "Αγαπάτε αλλήλους" και
    "Γνώσεσθε την αλήθεια και αυτή θα σας απελευθερώσει" ...

    Στα χαρακώματα όλοι αναμετρούνται με το πραγματικό τους μπόι, χωρίς μάρκετινγκ! ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/3/20 10:53

    Τ ακους ΧΨ..Τ ακω να λες..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/3/20 11:15

    Λες ψεματα ρε καρανικα λες ψεματα..ζεματα χψ ζεματα..τωρα που τα μαθαμε το ευχαριστιονται πολλοι..λιωστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/3/20 11:29

    Μην διαβάζεις πολύ ellinikahoaxes χψ γιατί είναι αλλα απάτη αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος26/3/20 11:45

    Η Αμερική βρήκε τη λύση μετά το Πάσχα μπαίνουν στη καταπολέμηση του κορονοιου Μπάτμαν, κατγουμαν, σπαιντερ και το πρόβλημα... Παει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος26/3/20 12:06

    Βρούτσης: Αναγκαία τα μέτρα - Έρχεται οικονομική κρίση πρωτόγνωρη σε βάθος και έκταση.Μαντέψτε ποιοι θα πληρώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/3/20 12:14

    και να ζησουμε θα πεθανουμε απο την φτωχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος26/3/20 12:16

    11.15 θα ζεματιστεις μονος σου με τη βλακεια που σε δερνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος26/3/20 12:33

    ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΦΤΕ ΤΑ ΧΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΛΛΟΙ ΘΥΜΙΖΕΤΕ ΜΠΑΝΤΑΒΟΥΣ Η ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑΝΕ ΣΤΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ.Ο ΙΟΣ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΥΧΑΙΑ.ΑΠΟ ΑΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΗΡΘΕ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος26/3/20 12:39


    ΕΠΙΤΑΞΗ!!!!!

    (του χψ)

    Αλήθεια μία και μοναδική.

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΥΓΙΕΙΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    1. Αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορς παρακολούθησης ζωτικών οργάνων και κλειστά κυκλώματα για τις ΜΕΘ και ΜΑΦ,

    2. Μάσκες, ρουχισμός προφύλαξης, αντισηπτικά κλπ

    3. Επίταξη σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

    4. Οι ιδιωτικές ΜΕΘ θα δέχονται όλα τα άλλα περιστατικά άλλων νόσων πλην κορωναϊού (για λόγους διασποράς του ιού)

    5. Το τεστ εξέτασης μπήκε σε διατίμηση και κατόπιν συνταγής γιατρού. Γίνεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και υπάρχουν όσα τεστ θέλουν, απλά έχει άλλη πολιτική η επιδημιολογική ομάδα του ΕΟΔΥ.


    Και όμως βλέπουμε στην τηλεόραση να καιροφυλακτούν (όταν ο ιός θα φουντώσει) να επιτεθούν λυσσασμένα σκυλιά, σκυλεύοντας τους νεκρούς από τον ιό.....

    Κάποιοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και με τσιτάτα όπως

    "μετά θα λογαριαστούμε"

    "θα έρθουμε να σας γαμ....με"

    "μην τολμήστε να βγάλετε το στρατό στους δρόμους"

    αλλά και αραδιάζοντας το ένα ψέμα μετά το άλλο, ιδεολογικοποιούν τα μέτρα της έκτακτης ανάγκης ετοιμαζόμενοι να τα κεφαλοποιήσουν για τη "δεύτερη φορά"...

    Αυτή είναι η μοναδική τους έγνοια......ΔΥΣΤΥΧΩΣ....

    Εν κατακλείδι και ενώ το υγιεινομικό σύστημα είναι κυριολεκτικά επιταγμένο, αυτά τα πολιτικά σταλινικά απολιφάδια, ξεσηκώνουν τους αδαείς με το σύνθημα "επίταξη" και το πόπολο νομίζει ότι δεν είναι επιταγμένα τα ιδιωτικά και τα υγιειονομικά αγαθά..

    και ό,τι δίνει εκατομμύρια στους κλινικάρχες, ενώ τα ρετάλια γνωρίζουν ότι οι κλινικές χρεωκοπούν και στο τέλος ίσως κρατικοποιηθούν...

    Βέβαι οι εμονικοί του σταλινισμού και του εθνολαϊκισμού είναι ικανοί σε μια μεγάλη χιονόπτωση, όταν η πολιτεία επιτάξει τα ιδιωτικά γκρέιντερς/μπολντόζες να ουρλιάζουν πάλι επίταξη και στο τέλος να θέλουν να κρατικοποιηθούν.

    χψ

    Υ/Γ σε άλλο σχόλιό μου θα επιχειρήσω να σας παρουσιάσω πώς το συνονθύλευμα είναι θιασώτες της Αλβανίας του Χότζα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος26/3/20 12:45

    Μόσιαλος: Θα χρειαστούμε ως 55.000 αναπνευστήρες αλλά έχουμε μόλις 1.000!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος26/3/20 12:46

    ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ

    (του χψ)


    Μιλάνε για την ανάγκη εθνικής αμυντικής βιομηχανίας

    Μιλάνε για την ανάγκη εθνικής βιομηχανίας υγειονομικού υλικού και απολυμαντικών.

    Μιλάνε για την ανάγκη βιομηχανίας βασικών αγαθών

    κλπ

    Δηλαδή η μικρή Ελλαδίτσα μας, θα κατασκευάζει φρεγάτες, τάνκς, πολεμικά αεροπλάνα, αυτοκίνητα, μάσκες, φάρμακα κλπ

    θα παράγει κρέας, σιτηρά, ρύζια, ρούχα, τηλεοράσεις, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά.

    Θα τα παράγουμε όλα μόνοι μας και θα είμαστε ανεξάρτητη χώρα!!!!

    Έτσι ήθελε και ο Χότζα την Αλβανία!!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος26/3/20 12:53

    Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ και οι εχθροί της.

    (του χψ)


    Οι συνωμοσιολόγοι και οι λάγνοι της Κίνας, της Ρωσίας, του Τράμπ, του Τζόνσον και του Σαλβίνι, της Λεπέν και του Κασιδιάρη,

    τώρα με τη θεομηνία του κορωναϊού, όπου η ΕΕ χτυπιέται αλύπητα απ' αυτόν και το κάθε κράτος χωριστά έχει περιχαρακωθεί στον εαυτό του (να σωθεί από μόνο του)

    έδωσε αφορμή στα μαγαρισμένα μυαλά να ουρλιάζουν

    "είδες την Ιταλία την βοηθά μόνο η ρωσία και η κίνα, πού είναι η ΕΕ??"

    Η αλήθεια είναι ό,τι πράγματι η ΕΕ ένωση στάθηκε και στέκεται κατώτερη των περιστάσεων σ' αυτή τη θεομηνία,

    αλλά πού να καταλάβει το 10 και 2/13 ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα επειδή έχουμε λιγότερη ευρώπη!!!!!

    Θα περάσει αυτή η θεομηνία και τα κράτη που ήδη έχουν καταλάβει τους εθνολαϊκιστές και τους λεβεντομαλάκες τους θα δουν ότι το καθένα μόνο του δεν μπορεί....

    Και περισσότερη Ευρώπη θα εφαρμόσουν

    και περισσότερη παγκοσμιοποίηση θα επιδιώξουν!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος26/3/20 12:53

    χψ φτανει Σταματα να στηριζεις τους φιλελε ,ουτε μασκες δεν εχουν στα νοσοκομεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος26/3/20 13:00

    Αν τα νοσοκομεία δεν έχουν μάσκες (που δεν έχουν) τότε άρχισε να σκυλοβρίζεις χειρότερα από μένα τα πολιτικά νούμερα του συνονθυλεύματος που μετά από 4,5 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης δεν παρέδωσαν ούτε μάσκες......

    Αλλά αυτό τώρα δεν είναι το θέμα.

    Το θέμα είναι το σκύλεμα που κάνουν πάνω στη συφορά που μας βρήκε....

    Αυτό το λέω και το ουρλιάζω....Με ξεπέρασαν τα ρετάλια....δεν έχουν το θεό τους....

    Άστο λοιπόν το θέμα, γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι μας ψεκάοζυν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος26/3/20 13:02

    Συγνώμη, το αλησμόνηκα....Δεν πρόκαναν!!!!

    Τώρα εσύ μπορείς να φτάσεις στην εποχή του τουρκοβασίλη που έφταιξε για το κράτος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος26/3/20 13:09

    Αφήστε τον να εκτονώνεται. Απ'την μία τα γηρατειά, από την άλλη η καραντίνα, σαλεψε ο άνθρωπος!!! Για το χψ μιλάω βεβαίως βεβαίως...
    Ένα από τα Γιδοξουρια που βρίζει 6 χρόνια τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος26/3/20 13:11

    Και επειδή εγώ είμαι θαυμαστής της σκέψης του αριστερού Καστοριάδη, και όχι χειροκροτητής του μπουρδοειδούς συγκυβερνήτη,

    μιλώ εξ ονόματός μου, δίνοντας στον εαυτό μου το δικαίωμα της κριτικής και των προτάσεων καιακόμα,

    μιλάω έτσι, γιατί είμαι αυτό που είμαι και

    δεν μπορώ παρά να είμαι αυτό που είμαι.


    Τα αδίστακτα και ανενδοίαστα πολιτικά σκύβαλα με έχουν εξοργίσει και δεν μετανιώνω που έχω γίνει οχετός πολιτικών χαρακτηρισμών για δαύτα!!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος26/3/20 13:16

    Το ξέρω μάτι μου ό,τι δεν μπορείς να απαντήσεις σε τίποτα απ' ότι έγραψα..

    Δε σε παρεξηγάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος26/3/20 13:19

    Ο σεβασμός και η ευγένεια δεν είναι αδυναμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος26/3/20 13:23

    Ωιμε! ,νομίζει ότι κάτι γράφει!
    Πάσχα έρχεται, τσουρέκια μάλλον δε θα θα αγοράσω, δεν ξέρω εσείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος26/3/20 13:41

    Είμαι σίγουρος ότι εκφράζεις κάποιους αγανακτισμένους/ες εδώ μέσα.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος26/3/20 13:57

    ακου χψ για να σου λυσω μια απορια..οσο ξενες εφημεριδες μεγαλης κυκλοφοριας θα δινουν ευσημα στην ελλαδα οτι το παει καλα..οσο ο ελληνικος λαος σε ποσοστο 70 τοις εκατο και θα λεει οτι συμφωνει με το χειρισμο απο το μητσοτακη, οσο τα κρουσματα θα ειναι υπο ελεγχο τοσο θα αφηνιαζουν..τι δεν καταλαβαινεις...τωρα μην ασχολεισαι με αυτον που μας λεει βλακες και χαζους..μαλλον δεν ξαναπαιρνει τα φαρμακα του..ας του πει καποιος οτι τα φαρμακεια ειναι ανοιχτα..ακομα βαζω στοιχημα οτι δεν ξερει τι σημαινει φιλελες απλα καπου το διαβασε και νομιζει οτι ειναι βρισια..μιλαμε για πολυ σαινι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος26/3/20 14:00

    Ο Πέτσας είπε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν έσοδα και πρέπει να επιμερίσουν τη ζημιά με τους εργαζόμενους.
    Γιατί δεν επιμερίσαμε και τα κέρδη ΜΙΑ φορά ρε χψ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος26/3/20 14:05

    Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις καταγγελίες ότι εταιρίες σε κράτη-μέλη, όπως στην Γερμανία, παρακρατούν ιατρικές προμήθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι οποίες προορίζονται για άλλες χώρες της ΕΕ.
    Και γι αυτό έχει απάντηση ο χψ !!!!
    Ακου χψ για να μην έχεις αυταπάτες, σαν του λαγού τα παιδιά θα σκορπίσουν μετά την πανδημία τα μελή της ΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος26/3/20 14:08

    η κυρια νοτοπουλου συμφωνει με τον κουλογλου που εγραψε οταν γυρισει θα μας γα....σει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος26/3/20 14:20

    Άκου την αλήθεια λοιπόν.

    Η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές σε προστατευτικό νοσοκομειακό υλικό (μάσκες, γάντια,γυαλιά, αντισηπτικά κλπ)

    Το ίδιο έχει κάνει και η Ρωσία από τις 4 του Μάρτη μέχρι 1 Ιούνη και βλέπουμε.

    Η Γαλλία το πήγε παραπέρα, τις επίτταξε τις μάσκες.

    Εδώ εμείς (ΕΟΦ) απαγορεύσαμε την εξαγωγή 59 φαρμάκων και άλλα υγειονομικά.

    Η Ιταλία γύρισε πίσω από το λιμάνι 2000 αναπνευστήρες που προορίζονταν για μας..

    Η Αμερική έχει απαγορεύσει τα ίδια και πάει λέγοντας...

    Να λοιπόν γιατί χρειάζεται παγκόσμιος συντονισμός!!!!!

    Να λοιπόν γιατί χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη!!!!

    Ελπίζω τώρα να κατάλαβες ότι το "ο σώζων εαυτόν σωθείτο" δεν μας βοηθάει, τουλάχιστον εμάς που είμαστε μικρή χώρα.....αλλά με τεράστια ηλιθιότητα....

    χψ

    Υ/Γ Η ερώτησή σου δεν ήταν καλοπροαίρετη, αλλά απάντησα για όποιον τύχει και τα διαβάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος26/3/20 14:25

    Γιαννης γράφει.. Γιάννης εμψυχώνει... ε ναι είσαι άρρωστος!! Γράψε είναι αυτό ψυχοθεραπεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος26/3/20 14:31

    Τώρα ας πάρουμε μια επιχείρηση πχ που πουλάει βιβλία και χαρτικά,

    Έχει 4 εργαζόμενους. Μέχρι προ ιού (κάτι σαν προ χριστού) δούλευε και λειτουργούσε και πλήρωνε τους εργαζομένους της.

    Έρχεται η συφορά και η θεομηνία του ιού και το κράτος για τους γνωστούς λόγους την κλείνει (όπως χιλιάδες άλλες).

    Το κράτος αναλαμβάνει και πληρώνει 800 ευρώ για 45 μέρες τους εργαζόμενους.

    Το τέλος της κρίσης δεν το ξέρουμε.

    Και σου λέει ο ανάλγητος Βρούτσης. Μπορεί για 6 μήνες να απασχολείς το προσωπικό σου το μισό διάστημα και να πληρώνει η επιχείρηση το 50% του μισθού εναλλάξ το προσωπικό και να μη γίνει καμία απόλυση.

    Το κράτος κρατάει πισινή,δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει, που θα βρει λεφτά αφού τίποτα δεν εισπράττει κ.0.κ.

    Δηλαδή άμα κλείσει το βιβλιοπολείο θα πληρώσει ο Καρανίκας τους υπαλλήλους???

    Επειδή εγώ (με το λίγο φυραμένο μυαλό) βλέπω τα πράματα να δυσκολεύουν και μην εκπλαγείτε να δείτε περικοπές συντάξεων και μισθών στο δημόσιο, μπροστά στην αδυναμία αν το πράμα διαρκέσει και επειδή θα έρθουν τα πάνω κάτω και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να θυσιάσουμε πολλά, ναι πολλά και όχι λίγα, γι' αυτό μην χάνετε την ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΣ, θα έρθει ο Καψώχας, ο Κούλογλου, ο Καρανίκας, ο Ρώσος, ο Κινέζος, ο Κουβανός, η δραχμή και θα σωθούμε!!!!!

    Τζιάπα σκιαζόστε ρεεεε....

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος26/3/20 14:34

    Α, είμαι και παλιοτόμαρο, αποκρύπτω τα 37 δις μαξιλάρι......

    Μα τόσο μαλάκες???? μα τόσο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος26/3/20 14:47

    το σχολιο για τη νοτοπουλου ειναι ερωτηση...αν συμφωνει ερωταται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος26/3/20 14:51

    Ο μέγας ΑΡΚΑΣ σήμερα έχει ένα σκίτσο που τα λέει όλα...(πάντα όλα τα λέει)

    Γιατί λες ότι τους καταψήφισε ο λαός??

    Ή ότι δεν τους καταλάβαμε.....(υψηλό το πνεύμα του καρανίκα)

    Ή ότι τους καταλάβαμε....(τι πολιτικά τίποτα ήταν και είναι)


    Διαλέξτεεεεεε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος26/3/20 17:00

    ευτυχως δε χρειαζομαι πλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος26/3/20 19:01

    Πεστα χψ η πέτσα χψ?

    από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος τη συμμετοχή των ιδιωτών στην Υγεία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ πως τα λεφτά που θα έπαιρνε για τις Δημόσιες δομές Υγείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

    Εξέφραζε και την αντίρρησή του για τις προσλήψεις 3.000 ατόμων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού…

    Χαρακτήριζε μάλιστα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημόσια Υγεία «Φαραωνικό»!

    Ήταν τότε που η Δημόσια Υγεία ήταν «μαδουρικής επινόησης»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος26/3/20 19:32

    Αν είχες την υπομονή να διαβάσεις το κείμενο έστω και της τρέχουσας ανάρτησης. Φαντάζομαι ότι ούτε τον τίτλο δε θα πρόσεξες, δε θα έγραφες τέτοιες επαναλαμβάνομενες αηδίες.
    Απλα μπαίνεις και επσνσλαμβανεσαι και τίποτα άλλο
    Όχι τίποτα άλλο είμαι σπίτι μια βδομάδα και για να περάσει η ώρα μπαίνω πιο συχνά και βλέπω και μου θυμίζεις ότι έχεις κολλήσει στο 2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος26/3/20 22:43

    τους αλλους γιατι τους ψηφισε λεει ο Αρκας;..προφανως για τους ιδιους λογους..α ρε Βαγγο που εισε τρισμεγιστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.