Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πώς θα πληρωθεί ο «λογαριασμός» του κορωνοϊού;


Η πανδημία του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα τελειώσει, με την ανακάλυψη του φαρμάκου και του εμβολίου. Είναι κάτι που εύχεται (σχεδόν) όλος ο πλανήτης. Το «σχεδόν» αφορά τους υπουργούς Οικονομικών, όλων των κρατών, οι οποίοι θα κληθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο την «επόμενη μέρα». Σήμερα οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαθέτουν πακτωλό τρισεκατομμυρίων για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Πέρα από το ερώτημα πού βρέθηκαν ξαφνικά τόσα χρήματα, υπάρχει και ένα άλλο, πιο «καυτό». Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Με την εμπειρία των προηγούμενων κρίσεων, ανά τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα, η απάντηση είναι γνωστή.


Υπάρχει όμως και άλλη λύση, τολμηρή, η οποία απαιτεί θάρρος και κοινή δράση από όλους τους ηγέτες του πλανήτη. Το ταυτόχρονο «κούρεμα» του χρέους όλων των κρατών, όπως συνέβη στο παρελθόν έπειτα από πολέμους, αν θέλουν πραγματικό restart των οικονομιών. Ήδη η πανδημία αυξάνει τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών, εξαφανίζει τα πλεονάσματα, από τις οικονομίες που τα παράγουν, και εκτινάσσει το κρατικό χρέος. Η βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής λέει πως το χρέος το εξαφανίζει η ανάπτυξη. Αυτό ισχύει υπό κανονικές συνθήκες, όταν υπάρχει μια στοιχειώδης σχέση του ύψους του χρέους και του επιπέδου της οικονομίας. Σήμερα, οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, καθώς το ήδη υψηλό χρέος ανεβαίνει με άλματα, ενώ το επίπεδο της οικονομίας καταρρέει.


Η ανάπτυξη της «επόμενης μέρας» θα είναι χαμηλών προσδοκιών, καθώς θα έχει ως βάση σύγκρισης τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα παράγει λιγότερα εισοδήματα. Το να «εργάζονται» οι οικονομίες υπό συνθήκες πρωτόγονες, όπως αυτές που θα υφίστανται την «επομένη μέρα», για να εξυπηρετήσουν το δυσθεώρητο χρέος, δεν είναι κάτι βιώσιμο. Στην Ελλάδα εξαγγέλθηκε πακέτο 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν την άμεση στήριξη εκείνων που πλήττονται άμεσα και καλύπτουν μέχρι και τον Απρίλιο. Αν η κρίση διαρκέσει, θα χρειαστεί κι άλλο πακέτο κ.ο.κ. Οι δαπάνες αυτές εξαιρούνται, μεν, από τη μέτρηση του ελλείμματος και χρέους σε όρους μεταμνημονιακής εποπτείας, αλλά θα πρέπει να πληρωθούν.

Και ποια θα είναι η εικόνα της οικονομίας την επομένη; Αυξημένη ανεργία, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, εισοδήματα συρρικνωμένα ή μηδενικά, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, χρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε τράπεζες, εφορία και Ταμεία. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κληθούν από Ιούλιο και Σεπτέμβριο να πληρώσουν μαζεμένες δόσεις προς εφορία, τράπεζες και Ταμεία συν τις τρέχουσες. Από ποια εισοδήματα;
Του Πάνου Φ. Κακούρη

pkak@naftemporiki.gr

 

13 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/3/20 11:23

    Μαξιμος Πυροβέτσης
    Deutchland uber alles .
    Ποτε θα καταλαβουμε οτι η Γερμανια ειναι εχθρικη μας χωρα;.
    Μας γενοκτονησαν στις θερμοπυλες με του Ουνους. Το ξεχασαμε αυτο.
    Μας σφαξανε στην Μικρα Ασια με τους Τουρκους. Αν τε δεν το ξεραμε γιατι ειμαστε ανιστορητοι.
    Μας γενοκτονησαν στην κατοχη. Το καταπιαμε κι αυτο.
    Χαρισαν την Μακεδονια στους σλαβους. Το καναμε γαργαρα. Μας εκαναν αποθηκη μεταναστων εργατων τους που αυτοι καλεσαν. Κανουμε τα στραβα ματια.
    Πουλανε οπλα στην Τουρκια που μας κατακταει σταδιακα. Δεν ειδαμε δεν ακουσαμε.
    Τωρα μας μπλοκαραν τις μασκες και τον ιατρικο εξοπλισμο μας τα αφεντικα της Ευρωπης για την παρτη τους.

    Ειναι τοσο εκδηλο το μισος τους για μας που θα πρεπει να να μεταλαχθουν απο τον φθονο σε πρασινη φυλή.
    Παει περιπατο το ευρωπαικο κεκτημενο οταν κλεισαν τα συνορα, παει περιπατο η ευρωπαικη αλληλεγγυη οταν μας αφησαν μονους μας στον Εβρο και φλερταραν με τον Τουρκο.

    Ποτε θα καταλαβουμε επιτελους οτι μαζι Γερμανια και Ελλαδα δεν κολλανε;.
    Αν η Ευρωπη ειναι Γερμανική υποθεση που ειναι απο κατασκευης η Ελλας πρεπει να φυγεi.
    Αν θελουμε τοσο πολυ να μεινουμε στην Ευρωπη πρεπει να διωξουμε την Γερμανια. Πρεπει να ξαναστηθει απο τα ΗΕ μια Νυρεμβεργη για τα μεταπολεμικα πεπραγμενα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/3/20 11:24

    φλυκταινες βγαζω αμα δε βλεπω μονο οσα γραφω εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/3/20 11:31

    βρεθηκε εμβολιο για μαλακες τρεξε να προλαβεισ..μην το φωναζεις το ξερουμε οτι εισαι..και οπως λενε και αλλοι δεν ξερεις γραμμη να γραψεισ..αγραμματος εισαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/3/20 13:25

    γι' αυτό κάνει συνέχεια αναρτήσεις κατεβατά ολόκληρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/3/20 16:31

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΟ ΗΛΙΘΙΟ


    (του ΧΨ)


    Η ψοφοειδής στάση τους που από γενναίοι πολέμαρχοι εναντίον της Ευρώπης,

    (την οποία θα άλλαζαν συθέμελα)

    κατάντησαν γλοιώδεις ικέτες της ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία ουδέποτε έλαβαν, απεναντίας υπόγραψαν τεράστια πλεονάσματα, υπερταμεία και μπάγκα 35 δις για τα δάνεια των δανειστών και ξετσίπωτα λένε ψέματα ότι τάχα μου δήθεν μου άφησαν γερό ταμείο στην άκρη....

    Και αφού στο εξωτερικό σπάσανε τα μούτρα τους, με επινοητική ηλιθιότητα δηλητηρίασαν το πόπολο με μικρόψυχα εκδικητικά τσιτάτα του τύπου,

    --- Ή εμείς ή αυτοί

    --- Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν

    --- Μετά θα λογαριαστούμε (τωρινό σλόγκαν τους)

    Και τα εκστόμιζε ο τυπάκος που για λόγους στιγμιαίας μικροπολιτικής, ενώ γνώριζε τους νεκρούς στο Μάτι, ασελγούσε απάνθρωπα προσβάλοντάς τους......δήθεν δεν ήξερε...


    Τώρα τους βλέπεις εραστές της υποταγής των πάντων στο κράτος.

    Ενώ ξέρουν ότι αυτό το κράτος (πχ στον τομέα της υγείας) είναι ξεχαρβαλωμένο τον καλό καιρό και ότι μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμο, είναι λόγω των περιοριστικών μέτρων και όχι λόγω του εύρρυθμου δημόσιου συστήματος υγείας.

    Ποιοί????

    Αυτοί που με φανατισμό απέδιδαν το Τσερνόμπιλ στην προπαγάνδα της Δύσης.....

    Αυτοί που απέκρυπταν το "Γολοντομόρ", τον φρικιαστικό λιμό και το θάνατο εκατομμυρίων Ουκρανών που προκάλεσαν τα πειραματικά κολεκτιβιστικά πειράματα του "πατερούλη", τα οποία υποστήριξαν και δεν αποογήθηκαν ποτέ, αλλά καλλιεργούν με το σύνθημα "αντεπίθεση" περιμένοντας τον "τρίτο" γύρο....

    και αυτόν τον γύρο τον βλέπουν στην μετεπιδημική εποχή και ήδη προετοιμάζονται και δεν νοιάζονται καθόλου μα καθόλου για την περιπέτειά μας, μην πω ότι "προσμένουν" επιδείνωση.......γιατί είναι εμπαθείς και μισεροί.....


    Τα βλέπεις τα γελοία υποκείμενα είτε είναι δημοσιογράφοι στυλ γιδοβοσκού, είτε πολιτευτές χαριτόβρυτοι (ε)μπαναστάτες, είτε τύποι με ψεκασμένες δοξασίες και ανορθοογικές απόψεις να κάνουν την τρίχα τριχιά, να λένε ξετσίπωτα ψέματα και να αδημονούν....ναι να αδημονούν με "συγκρατημένη" προσμονή....


    ΧΨ





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/3/20 16:38

    Μπορεί να είναι σκληρά τα παραπάνω και μάλιστα σε δύσκολες ώρες, αλλά οι εθνολαϊκιστές και εκείνοι που αφήνουν να νοηθεί ότι κάτι δεν γίνεται σωστά,και άρα μετά θα λογαριαστύμε, σκορπούν ανασφάλεια και φόβο στους πολίτες.....

    Τι θα πει μετά θα λογαριαστούμε????

    Πες το τώρα ρεεεεεε, να προλάβουμε, κάνε την κριτική σου, κάνε την επισήμανσή σου καλοπροαίρετα, βάλε πλάτη, φώναξε αν κάτι γίνεται και θα προκαλέσει παραπέρα επιδείνωση......φώναξε!!!!

    Τι θα πει θα λογαριαστούμε μετά?????

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/3/20 16:51

    Ισως η πιο χαζή φράση που έχω ακούσει αυτή τη φρικτή περίοδο, βγήκε από το στόμα του αλήστου μνήμης υπουργού Προστασίας του Πολίτη (εδώ γελάνε) Νίκου Τόσκα.

    «Έγιναν πολλά λάθη (στην αντιμετώπιση του κορονοϊού) αλλά δεν είναι η ώρα του ξεμπροστιάσματος».

    Είναι σχεδόν εφάμιλλη της άλλης περίφημης φράσης του μετά την τραγωδία στο Μάτι,

    «ψάχνω να βρω λάθη και δεν βρίσκω

    Δημήτρης Ευθυμάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/3/20 17:00

    Το περίφημο λενινιστικό σύνθημα

    «είτε η επανάσταση θα αποτρέψει τον πόλεμο είτε ο πόλεμος θα φέρει την επανάσταση»

    περιγράφει με σαφήνεια τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό τους.

    Στην ταξική πάλη μέχρις εσχάτων, δεν υπάρχουν εθνικές ή υγειονομικές ανάπαυλες.

    Κάθε γεγονός και κυρίως κάθε κρίση, μετατρέπεται σε ευκαιρία για ιδεολογική αξιοποίηση, για στρατολόγηση δυνάμεων και –γιατί όχι;– για κατάληψη της εξουσίας.


    Είναι ακριβώς η ίδια λογική της περιόδου 2010-15.

    Και τότε δεν χρειαζόταν καμία απολύτως συναίνεση για να ξεπεραστεί η εθνική κρίση, αντιθέτως έπρεπε να οξυνθεί στον μέγιστο βαθμό ώστε να μετουσιωθεί σε πολιτική νίκη της Αριστεράς. Οπερ και εγένετο.

    Το ίδιο ονειρεύονται σήμερα με αφορμή τον κορονοϊό. Με μια διαφορά σε σχέση με την περασμένη δεκαετία. Υποτίθεται ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (άλλο sic) έχουν πια αλλάξει. Είναι σοσιαλδημοκράτες.

    Αντε αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, πάντως όχι επαναστάτες κομμουνιστές παλιάς λενινιστικής κοπής. Εκτός κι αν ο Τσίπρας συνεχίζει το παλιό παιχνίδι του κόμματος πολιτικού σούπερ μάρκετ που στα ράφια του έχει απ’ όλα. Από αντιεξουσιαστές μέχρι ΑΝΕΛίτες.


    Εκτός επίσης, αν ο κορονοϊός άλλαξε τόσο άρδην τις παγκόσμιες και εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, που η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία είναι πια παρωχημένη.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/3/20 19:50

    Γερολυκε, δεν πλεμονιασε τελικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/3/20 21:10

    Δίνουν 30 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές δομές υγείας ως «αποζημίωση» (!) για ελέγχους σε σχέση με τον κορωνοϊό.
    ΠΑΛΑΜΆΚΙΑ ΒΆΡΕΣΕΣ?
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΕΣΎ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος24/3/20 22:36

    θα διαβαζω μονο τα δικα μου.τ αλλα θα τα ψεκαζω σαν τον κορονοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/3/20 00:09

    ·
    Να συνοψίσω τι έχουμε μάθει για τον κορονοϊό τον τελευταίο καιρό:

    -Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι αυτό , δεν συνιστώνται οι άσκοπες μετακινήσεις, εκτός και αν έχεις χαρτί μετακίνησης γιατί τότε δεν μεταδίδεται ο ιός
    -Ο ιός, αφορά τους απλούς πολίτες οι οποίοι υποχρεούνται να είναι εσώκλειστοι, ενώ το πολιτικό προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα καθώς έχει φυσική ανοσία
    - Αν παρ΄όλα αυτά , κάποιος προσβληθεί, παρουσιάζει συμπτώματα πολιτικής μετάλλαξης, Από φιλελές μεταβάλλεται σε κευνσιανιστή αρχικά και σοσιαλιστή κατόπιν. Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς δημοσιογράφους, που από λυσσαλέους μαχητές του δημοσίου συστήματος υγείας, μεταβάλλονται σε φανατικούς υποστηρικτές του
    - Για την αντιμετώπιση του ιού από το νοσηλευτικό προσωπικό, δεν χρειάζονται προμήθειες υλικών, κλινες στις ΜΕΘ, έξτρα προσωπικό, αλλά.....παλαμάκια
    - Τα περιστατικά είναι μόνο όσα εμφανίζονται στα τεστ, ενώ όσα δεν ανιχνεύονται, γιατί τα τεστ είναι πανάκριβα....δεν είναι περιστατικά.
    -Στην εποχή της πανδημίας, οι πολίτες έχουν ατομική ευθύνη, αλλά όχι τα τραπεζικά ιδρύματα, τα funds, οι εισπρακτικές εταιρείες, ο Στουρνάρας κλπ
    -Στην κρίση , όπως είπε και ο διαβόητος Άδωνις, είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στην ΕΕ, αλλά βοήθεια έστειλλε η Κίνα, προσφέρθηκε η Κούβα , η Ρωσία, αλλά ο μεγάλος εταίρος μας στην Ενωμένη Ευρώπη, Γερμανία μας έγραψε εκεί που όλοι καταλαβαίνουμε
    -Οι μετανάστες νεοεισερχόμενοι και παλαιότεροι, δεν έχουν συμπτώματα , γιατί και αυτοί δεν χρειάζεται να περάσουν από τεστ, καθώς λόγω της ιδιότητας μετανάστη-πρόσφυγα, έχουν ανοσία
    -Τα συμπτώματα του κορονοϊού, εκτός από τα γνωστά, πυρετο, δύσπνοια, είναι επίσης ανεργία, μείωση μισθών,κρίση πάνω στην κρίση, κοινωνική μηχανική, το τέλος των ψευδαισθήσεων της ελεύθερης και παγκοσμιοποιημένης αγοράς
    Ψυχή βαθιά αδέλφια , δεν μασάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/3/20 00:13

    ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΦΟΡΤΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.