Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Το επικείμενο παγκόσμιο κραχ – Θα σώσουν τράπεζες ή κοινωνίες;


Ανδρονόπουλος Μάκης
Η τρίμηνη(;) καραντίνα στην οποία εισήλθε η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια ύφεση, που θα κάνει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 να μοιάζει με αστείο. Κι αυτό γιατί η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια βίαιη εξαέρωση της φούσκας των αγορών, αλλά μια παύση εργασιών της πραγματικής οικονομίας για τρεις μήνες και βλέπουμε. 
Τα 50 δισ. δολ. για την καταπολέμηση του κορονοϊού που βάζει ο Τραμπ και η "απεριόριστη ρευστότητα" που υποσχέθηκε να παράσχει η FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) είναι αμφίβολο εάν θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ακόμα αβέβαιο είναι αν θα δοθεί λύση με τα 37 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ και με την αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.


Η EKT (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τις τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ανέβαλε τα stress tests για το 2021. Έντρομη η Γερμανία, με την Deutsche Bank να αναβάλει την πληρωμή ομολόγων αξίας 1,2 δισ. ευρώ και υφιστάμενη την πίεση των αγορών, ανακοίνωσε εγγυήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας.

Ακόμα, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέσει όριο στις δαπάνες για να στηρίξει επιχειρήσεις, οικογένειες και ομάδες επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτή είναι μια στρογγυλή προσέγγιση του προβλήματος και δείχνει ότι το Βερολίνο θα κοιτάξει να σώσει τον εαυτό του (σ.σ: έχει άλλωστε μαζέψει πολύ χρυσό, μα πάρα πολύ χρυσό).

Η αμερικανική παράδοση στη σπέκουλα
Ο φαύλος κύκλος βρίσκεται στο ξεκίνημά του και μόνο εάν εγκαίρως ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα, απολύτως διαφορετικά από εκείνα του παρελθόντος, σε πλανητικό επίπεδο μπορεί να αποτραπεί μια μεγάλη ύφεση, πιθανόν ένα κραχ. Οι ηγέτες θα χρειαστεί να αποφασίσουν εάν θα σώσουν για μία ακόμη φορά τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ή την κοινωνία που σημαίνει τις θέσεις εργασίας, τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο, η ζήτηση θα κρατηθεί και μέσω αυτών θα σωθούν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες.


Όπως το 1929 που όλοι έπαιζαν με δανεικά, έτσι και τώρα η παγκόσμια οικονομία των 255 τρισ. δολ. (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) είναι υπερχρεωμένη – "οικονομία του χρέους". Το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ, ιδιαίτερα των ενεργειακών εταιρειών, είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να προκαλέσει domino effect. Το πρόβλημα είναι πως ο Τραμπ είναι άσχετος με τα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά, αλλά και με το πώς λειτουργούν οι αγορές, όπως φάνηκε με την αντι-ευρωπαϊκή ταξιδιωτική του οδηγία.

Στο κραχ του 1929, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933) που είχε μόλις οκτώ μήνες στην εξουσία. Παρασύρθηκε από τους επαγγελματίες (professional speculators) που προκάλεσαν μια προσωρινή ανάκαμψη του Dow Jones, με αποτέλεσμα να τον αδρανοποιήσουν και να ακολουθήσει αυτό που έμεινε στην ιστορία ως "financial disaster". Οι επιτήδειοι βγήκαν εγκαίρως αποκομίζοντας δυσθεώρητα κέρδη, όπως ο Τζότζεφ Κένεντι, πατέρας του μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ.

Χρήμα "με ελικόπτερα"
Δεν ξέρουμε ποιοι συμβουλεύουν τον Τραμπ. Αυτό, άλλωστε, δεν έχει σημασία γιατί ούτως ή άλλως κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Ωστόσο, δεν μπορεί η υφήλιος να πληρώνει πάντα την απληστία και τη σπέκουλα των Αμερικανών για πλούτο και κατανάλωση. Τους πλήρωσε η υφήλιος το 1929 με δεκαετή ύφεση, τους πληρώσαμε όταν κατάργησαν μονομερώς το Bretton Woods (1971-73), τους πληρώσαμε ξανά το 1987 όταν ο Dow έχασε 22,61% και ξανά το 2008 που χάθηκαν 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το Νοέμβριο για να δει ποιος θα βγει πρόεδρος στις ΗΠΑ και τι θα κάνει, σωστό είναι να συνεννοηθεί με τη Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα και Νότια Αφρική, δηλαδή τις κορυφαίες αναδυόμενες αγορές (BRICS), να δουν τι μπορούν να κάνουν όλοι μαζί. Η βάση στην επίλυση του προβλήματος είναι τα χρέη και αυτά πρέπει να κουρευτούν με την ψιλή, για εταιρείες και νοικοκυριά.

Επίσης, πρέπει να δοθεί χρήμα "με τα ελικόπτερα" σε εταιρείες και καταναλωτές για να αποφευχθεί η βαθιά ύφεση και να αρχίσει από τον Μάιο η ανάκαμψη. Έτσι, ίσως να σωθεί και ο καπιταλισμός μπορεί και η δημοκρατία. Πάντως, η Ευρώπη –με ή χωρίς τη Γερμανία– πρέπει να προχωρήσει τον δικό της δρόμο. Έχουμε εισέλθει σε φάση ριζικών ανακατατάξεων.



4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος17/3/20 11:57

    Νίκος Αγαμέμνων Καραβέλος
    ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ
    Εδώ θα είμαι
    στη ρίζα του τελευταίου δέντρου.

    Εδώ ανακινώντας την ώχρα
    από το γράμμα που διάβασα
    λευκό και άγραφο
    με μια παράγραφο από δάκρυ.

    Εδώ θεμελιώνοντας τη ζωή
    σε πείσμα του άγνωστου
    που στερεώνει
    χωρίς τσιμέντο ή άλλους
    συνδετήριους ήχους.

    Εδώ θα στέκομαι όρθιος ελπίζω
    κουβαλώντας τη λάσπη
    χώμα και άχυρο, μην το γελάς
    αυτούς τους καιρούς είναι χρήσιμα
    το νερό ή το σάλιο για το χαρμάνι.

    Εδώ θα στέκομαι
    γιατί θυμάμαι
    πως η ελευθερία δεν είναι πόλη
    είναι δρόμος, είναι ρουμάνι
    πορεία
    που τη δουλεύεις σαν σκλάβος.

    Εδώ θα είμαι
    ο,τι κι αν κάνουν
    αυτοί θα σπάνε εγώ θα φτιάχνω
    όσο πιο ήρεμα και πιο σοφά
    γιατί έμαθα να δουλεύω
    έστω κι αν χάθηκε ο ελαιώνας
    όπως η ρίζα του τελευταίου δέντρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/20 11:59

    Άμα βάεις κανένα τραγουδάκι του Καρβέλα θα είναι καλύτερα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/20 12:45

    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΑΝΩΡΙΜΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ
    Poulidis Argyris
    Αν ειχα ποτέ δυνατότητα σχηματισμού κάποιου σχήματος.Δεν λεω κυβερνητικού!Παρότι διαφωνώ κάθετα για το θέμα των εκκλησιών(και η διαφωνία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας,διαφορετικά όλοι θα συμφωνούσαμε σε όλα και τότε θα είμασταν 100%τελειωμένοι απο χέρι!)Αν λεω,θα άφηνα εγωισμούς κλπ και θα έδινα χώρο σε δεξαμενές σκέψεων,πολλές φορές χωρίς να χρειάζεται να εκφράζω τις δικές μου σκέψεις διότι εννοείται ότι δεν μπορεί και δεν είναι φυσιολογικό α/να εχω πάντα δίκιο β/όμως αυτό πρέπει να είναι υπό εξετάση _αντιπαράθεση&διάλογο ώστε να γίνεται αντιληπτό!Ρεαλιστικά λοιπόν,αν δεν γίνει ομαδική προσπάθεια απο όλους χωρίς πανικό κλπ την έχουμε βαμμένη!Αλλά μόνο τότε!Μην ξεχνάμε ότι η ασύμμετρη απειλή δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε ολόκληρο τον Κόσμο.Και μέσα σε αυτό έχουμε και την ταυτόχρονη Μόνιμη Απειλή της Τουρκίας που δεν δείχνει καμία διάθεση συνεργασίας,μάλλον το αντίθετο κάνει αφού η πρόθεσή τους να περάσουν οπωσδήποτε τόσο κόσμο προς τα εδώ υποδηλώνει ότι κάτι ξέρανε καλύτερα και όμως ακόμα και σε αυτην την περίπτωση Επιχείρησαν και επιχειρούν το απολύτως απαράδεκτο αν και εφόσον και παλι τονίζω.#γνώριζαν κάτι απο πριν!Σε αυτην την περίπτωση,δεν πρέπει να υπάρχει κάτι ποιό ανήθικο και πρόστυχο απο αυτό.Το χειρότερο όλων δε,είναι οτι τολμάνε να μας κατηγορούν και απο πάνω!Δεν ξέρω..ειλικρινά δεν ξέρω κι εγώ πως υποτιθεται "δικοι"μας πολιτικοί..συνομιλούν με αυτους"τους_ανθρώπους"η να τους ονομάσω διαφορετικά,δεν ξέρω σ.σ για τους εξ ανατολών γείτονες αναφέρομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/3/20 17:15

    ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΓΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΦΥΕΙΣ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ.
    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΚΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.