Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η Κίνα αγόρασε ακριβά χρόνο για τη Δύση. Η Δύση τον σπατάλησε.


Γιατί τόσες χώρες έβλεπαν την επιδημία να εξαπλώνεται για εβδομάδες και συμπεριφέρονταν σαν να μην τους ενδιέφερε;

Όταν επέστρεψα από την πτήση μου από το Πεκίνο στο Λονδίνο πριν δυο εβδομάδες, ήξερα τι έπρεπε να κάνω: να μπω σε ατομική καραντίνα.

Ζω στην Κίνα, όπου η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στα τέλη Ιανουαρίου, είχε καταστήσει σαφές σε όλους τους πολίτες, ακόμα και σε αυτούς που ζουν μακριά από το επίκεντρο του ξεσπάσματος του ιού στο Ουχάν, ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Η διαδικασία επιβίβασης στο Πεκίνο ήταν η τελευταία υπενθύμιση: δύο υποχρεωτικοί έλεγχοι θερμοκρασίας και μια ηλεκτρονική δήλωση υγείας στην οποία έπρεπε να δώσω μια διεύθυνση email και δύο αριθμούς τηλεφώνου.


Ωστόσο, καθώς το αεροπλάνο πλησίαζε στο Λονδίνο επικρατούσε μία παράλογη κατάσταση. Η αεροπορική εταιρεία μοίραζε ένα φθηνό φυλλάδιο που η μόνη συμβουλή που έδινε ήταν να καλέσουμε την συνηθισμένη γραμμή επικοινωνίας του Εθνικού Κέντρου Υγείας εάν αισθανόμασταν άρρωστοι. Κατά την άφιξη μας, δεν υπήρχε έλεγχος θερμοκρασίας, ούτε δήλωση της κατάστασης της υγείας μας- γεγονός που σημαίνει, ότι οι Βρετανικές αρχές δεν θα μπορούσαν να μας εντοπίσουν  εύκολα σε περίπτωση που κάποιος από εμάς είχε νοσήσει με τον COVID-19. Αντίθετα, απλώς αποβιβαστήκαμε από το αεροπλάνο, βγάλαμε τις μάσκες μας και εξαφανιστήκαμε μέσα στην πόλη.

Από εκείνες τις μέρες και μετά, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλυδωνιστεί με την γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού σε αυτές τις περιοχές. Η Ιταλία τώρα βρίσκεται ολόκληρη σε καραντίνα και τα κρούσματα του ιού πολλαπλασιάζονται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα χρηματιστήρια έχουν πέσει κατακόρυφα. Την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσημα ανακοίνωσε αυτό που όλοι ήδη γνωρίζαμε: πρόκειται για πανδημία. Ίσως, από την στιγμή που το διαβάζετε αυτό, έλεγχοι και δηλώσεις υγείας στα αεροδρόμια θα είναι επιτέλους υποχρεωτικά σε μέρη όπως το Λονδίνο.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες, η αντίδραση εν όψει στο ξέσπασμα του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, ήταν για κάποιον παράξενο λόγο κατόπιν εορτής, αν όχι εντελώς παθητική- ή ότι οι κυβερνήσεις σε αυτές τις χώρες άφησαν να περάσει η μεγαλύτερη τους ευκαιρία να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Έχοντας δει ήδη στην Κίνα να υπάρχει μια αρχική άρνηση, αισθάνομαι ένα ντεζαβού. Αλλά ενώ η Κίνα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια κακή και ξαφνική έκπληξη, οι κυβερνήσεις της Δύσης είχαν προειδοποιηθεί εδώ και εβδομάδες.

Είναι σαν η εμπειρία της Κίνας να μην είχε δώσει στις Δυτικές χώρες καμία προειδοποίηση για τους κινδύνους της αδράνειας. Αντ’ αυτού, πολλές κυβερνήσεις φαίνεται να έχουν μιμηθεί μερικά από τα χειρότερα μέτρα που έθεσε η Κίνα σε εφαρμογή, ενώ συχνά κλείνουν τα μάτια τους στα καλύτερα μέτρα ή τις επιτυχίες τους.

Οι εκτός Κίνα, φαίνεται να θεωρούν ότι η κινέζικη εμπειρία δεν τους αφορά. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένης της καθησυχαστικής ιδέας ότι η Κίνα βρίσκεται πολύ μακριά και μια επιδημία δεν μπορεί να φτάσει τόσο μακριά και τόσο γρήγορα προς τα εδώ. Πολύ περισσότερο, όμως, πιστεύω ότι οι εκτός Κίνας, και ειδικά οι Δυτικοί, έχουν πάθει εμμονή με το αυταρχικό πολιτικό σύστημά της, και αυτό τους κάνει να παραβλέπουν την πιθανή αξία και σχέση των δικών τους αποφάσεων με αυτές της Κίνας.

Μέχρι πρόσφατα, η κυρίαρχη αντίληψη ήταν ότι η επιδημία στην Κίνα βγήκε εκτός ελέγχου επειδή οι αρχές αγνόησαν κατά τις αρχές τους Δεκεμβρίου τις πρώτες πληροφορίες, επιτρέποντας έτσι στον ιό να εξαπλωθεί. Όταν η Κίνα έθεσε σε ισχύ δρακόντεια μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και καραντίνας τον Ιανουάριο, μερικές καθωσπρέπει αναφορές σε ξένα ΜΜΕ δεν κατέκριναν απλώς τα μέτρα αυτά ως υπερβολικά, αλλά  περιέγραψαν ολόκληρη την άσκηση είτε ως επιστροφή στο παρελθόν είτε ως επί της ουσίας άσκοπη. Η Κίνα έλαβε βεβαίως τα εύσημα γιατί έχτισε δύο νοσοκομεία σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, αλλά ακόμα και υπό το δέος αυτού του κατορθώματος, υπήρχε η υπόνοια ότι κάτι μοχθηρό ετοιμαζόταν – σαν να λέμε περίπου ότι και ο Χίτλερ έφτιαξε αυτοκινητόδρομους. Ακόμα και όταν δημιουργήθηκαν καταφύγια καραντίνας για να φιλοξενήσουν ασθενείς ώστε να μην μεταδώσουν τον ιό στις οικογένειες τους στο σπίτι, η κίνηση παρουσιάστηκε ως κάτι το δυστοπικό ή, στην καλύτερη, χαοτικό.

Το να επιχειρηματολογώ εναντίον αυτών των ερμηνειών μου φέρνει ναυτία. Καταλαβαίνω ότι οι Κινέζικες αρχές κουκούλωσαν το πρόβλημα που προέκυψε στα τέλη του Δεκέμβριου και αρχές Ιανουαρίου- με μια καταστροφική σειρά αποφάσεων. Και ξέρω ότι τώρα οι ηγέτες της Κίνας θέλουν να εμφανίσουν τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποίησαν ως άξιες προς μίμηση. Ο πρόεδρος Xi Jinping πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Ουχάν την Τρίτη. Ήταν μια σιωπηλή δήλωση επιτυχίας.

Ακόμα και αν ο ιός σκότωνε κάθε μέρα δεκάδες άτομα εκεί, η κυβερνητική προπαγάνδα εκθείαζε το κινέζικο μοντέλο ενώ διακωμωδούσε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές. Τώρα που και άλλα μέρη του κόσμου υποφέρουν, η Κίνα κάνει μεγάλη προσπάθεια να διαφημίσει   την προσφορά της για βοήθεια, στέλνοντας ομάδες στο Ιράν και την Ιταλία για να μεταφέρουν  προμήθειες και να προσφέρουν συμβουλές. Επίσης έχει θέσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από κάποιους προορισμούς όπου έχουν χτυπηθεί από τον ιό- ένα μέτρο που η ίδια η κινεζική κυβέρνηση το είχε αποκηρύξει ως υπερβολικό όταν είχε τεθεί απέναντι στην Κίνα.

Βέβαια θα ήταν ηλίθιο να πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις της Κίνας ήταν κυρίως βασισμένες στον σκληρό αυταρχισμό. Δεν χρειάζεται κάποιος να υπερασπιστεί όλα τα μέτρα με ιατρικά επιχειρήματα. Αυτά είναι θέματα για τα οποία οι επαγγελματίες της υγείας θα συζητούν για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο έχει σημασία να αναγνωρίσουμε ότι δεν οφείλονται όλες οι αποτυχίες της Κίνας στο πολιτικό της σύστημα, και ότι κάποια από τα μέτρα που πάρθηκαν βασίστηκαν στη σοβαρή ανησυχία για το δημόσιο συμφέρον και εκτελέστηκαν από εξαιρετικά ικανές κρατικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, πριν καταδικάσουμε την απόφαση των Κινέζικων αρχών να αποκρύψουν τον κίνδυνο μιας επικείμενης επιδημίας, ας θυμηθούμε ότι εκείνη την περίοδο δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος από τον κορωνοϊό. Αντίθετα, με ό,τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα: Παρόλο που έχουν ελεύθερη ροή πληροφοριών εδώ και εβδομάδες και έχουν γίνει μάρτυρες χιλιάδων θανάτων στην Κίνα, τμήματα του πολιτικού κατεστημένου της Αμερικής – συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου – έχουν προωθήσει μια καμπάνια παραπληροφόρησης για να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο.

Και αν νομίζετε ότι είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς κριτική στον Πρόεδρο Τραμπ, θυμηθείτε την εμπειρία μου στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, ή αναλογιστείτε την απόφαση της Γερμανίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να πραγματοποιήσει ένα μαζικό αθλητικό γεγονός με την επιδημία διαρκώς επιδεινούμενη. Ή την απόφαση της Ιαπωνίας να αφήσει ένα μολυσμένο από τον ιό κρουαζιερόπλοιο ελεύθερο, χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Μερικές από αυτές τις χώρες τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν, προσπαθώντας να εξηγήσουν την μπλαζέ συμπεριφορά τους. Τώρα όμως είναι πολύ αργά.

Οι ηγέτες της Κίνας δίστασαν στην αρχή, αλλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έδρασαν πολύ πιο αποφασιστικά από όπως έχουν μέχρι στιγμής δράσει πολλοί δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες. Αυταρχικοί ή όχι, οι Κινέζοι ηγέτες θέλουν την έγκριση του λαού. Οι κινέζοι ηγέτες μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τους ψηφοφόρους, νοιάζονται όμως και αυτοί για τη νομιμότητα, και αυτό εξαρτάται και από τις δικές τους πράξεις.

Πτυχές της καραντίνας της Κίνας -ιδιαίτερα όταν εμπόδιζαν τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη- ήταν αχρείαστα σκληρές. Παρόλα αυτά, δεν νομίζω ότι τα μέτρα ήταν μη δημοφιλή. Η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να κάνει τους ανθρώπους να δεχτούν την ανάγκη για σκληρά μέτρα. Βομβάρδιζε το κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σποτ, με διαφημιστικές πινακίδες, με ραδιοφωνικές εκπομπές και άρθρα σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει ο ιός. Σε ένα πάρκο στο Πεκίνο ένα επαναλαμβανόμενο  ηχογραφημένο μήνυμα προειδοποιούσε τους ανθρώπους: «Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά. Αποφύγετε να συναντήσετε φίλους σας. Κρατήστε μια ασφαλή απόσταση».

Από την εμπειρία μου, ζώντας στην Κίνα για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και μιλώντας σε διάφορες ομάδες, πέρα από τις δυσαρεστημένες ελίτ, οι άνθρωποι ήταν απογοητευμένοι, ακόμα και αναστατωμένοι από τα μέτρα περιορισμού- αλλά επίσης τα στήριζαν σε μεγάλο βαθμό.

Και ενώ κάποιοι στη Δύση επαναλάμβαναν εμμονικά πώς το σύστημα της Κίνας απέτυχε να σταματήσει το ξέσπασμα από την αρχή, αγνοούσαν τις πλευρές εκείνες που λειτούργησαν. Δεν υπάρχει τίποτα αυταρχικό στον έλεγχο της θερμοκρασίας σώματος στα αεροδρόμια, στην μείωση της κοινωνικής συναναστροφής ή στην παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε οποιονδήποτε έχει προσβληθεί από τον Covid -19.

Δεν κινήθηκαν όμως όλες οι ανοιχτές κοινωνίες απρόσεκτα. Η Σιγκαπούρη, η Ταιβάν και ίσως σύντομα η Νότια Κορέα, έχουν κινηθεί με αυστηρότητα, αλλά και με κατανόηση, για να περιορίσουν τον ιό, δείχνοντας το είδος της αντίληψης που φαίνεται να λείπει σε μεγάλο μέρος της  Δύσης. Μπορεί να φταίει βέβαια και ότι αυτές οι χώρες βρίσκονται αρκετά κοντά στο κέντρο της επιδημίας ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητά της, ενώ παράλληλα είναι επιφυλακτικές με τα σκληρά μέτρα της Κίνας.

Όμως, πάρα πολλές άλλες χώρες απλώς παρατηρούσαν εδώ και εβδομάδες τι εκτυλίσσεται στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ασία, σαν να μην τρέχει τίποτα. Μερικές κυβερνήσεις χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη πολιτικής βούλησης. Κάποιες φαίνεται να πέφτουν για μια ακόμα φορά θύματα της αντίληψης ότι η Κίνα είναι ο αιώνιος “άλλος”, του οποίου η εμπειρία δεν θα μπορούσε να σχετίζεται με εμάς, ούτε ακόμα να παρέχει οποιοδήποτε μάθημα – εκτός από το τι να μην κάνουμε.

Πηγή: New York Times

Μετάφραση: antapocrisis.gr

25 σχόλια :

  1. Ανώνυμος16/3/20 11:53

    ΤΟ ΚΑΨΑΤΕ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΚΑΠΟΙΟΙ.ΧΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/3/20 12:15

    για πεσμας για την κηραλοιφη του αρχηγου σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. #MenoumeSpiti - Μη γίνεις σαν το Γιώργο
    #MenoumeSpiti
    Ο Γιώργος είναι 34 ετών.
    Δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

    Σηκώθηκε από το κρεββάτι, αλλά είχε βήχα και....
    αντί να μείνει σπίτι...
    πήγε γραφείο, γυμναστήριο, στους γονείς του...
    και το βράδυ πήγε σε ένα party....
    Ο Γιώργος δεν ακολούθησε τις οδηγίες και τους κανόνες υγιεινής.
    Ο Γιώργος, λοιπόν, κόλλησε άλλον έναν φίλο του και τους γονείς του...
    Μη γίνεις σαν τον Γιώργο.
    ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ.
    Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας (πανδημίας), είναι ο κατ΄οίκον περιορισμός, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, ακόμα και για άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
    Αν έχεις και συ ήπια συμπτώματα...

    ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ
    ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ
    ΤΗΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
    ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
    https://www.youtube.com/watch?v=aVzuTRlFi8g

    0:09 / 0:48
    #MenoumeSpiti Μη γίνεις σαν το Γιώργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/3/20 13:22

    Μην είσαι βλάκι,άκου το Λάκη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ο Γιώργος αγόρασε την προηγούμενη ημέρα την αλοιφή που δεν κολλάει τίποτα, από τον ελληνάρα ηγέτη....


    Ο Γιώργος διάβασε ότι τον ιό τον βγάλανε τ' αφεντικά του Λοβέρδου για να ξεμαγαρίσουμε κάμποσοι γέροι και να λυθεί προς ώρας το ασφαλιστικό.

    Ο Γιώργος είναι εκείνος που ανελλιπώς διαβάζει τα ζώδια και ξέρει τι θα του συμβεί..

    Ο Γιώργος είναι μαζί με την κοπελιά του πάντα ματιασμένος...

    Ο Γιώργος παρακολουθούσε το δικαστήριο του Ούγκαλου και του Γιάνη στην κάτω πλατεία όταν έδινε τη μάχη κατά των ευρωπαίων..

    Ο Γιώργος πίστευε και πιστεύει ότι μας έχουν βάλει στο μάτι, εμάς τους Έλληνες και θέλουν να μας αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα..
    (τώρα ξέρει ότι ο ιος είναι τεχνητός και έχουν το εμβόλιο, αλλά οι μεγάλοι παίζουν βιολογικό πόλεμο)

    Ο Γιώργος ακούει τον αφιονισμένο παπακαλόγερο και όχι τον λοιμωνιολόγο, γιατί πιστεύει στο θαύμα της μεταλάβοσης..

    (άλλωστε κάθε χρόνο στους αγίους τόπους, κατόπιν παραγγελίας μας, ο Θεός κάνει το θαύμα του αγίου φωτός...ο Γιώργος το ξέρει αυτό και το έχει δει κιόλας..είναι ένα άλλο φως και δεν σε καίει....)

    Ο Γιώργος δεν υπακούει, γιατί θέλουν όλους να μας ελέγχουν, το έχει πει άλλωστε ο παπουλάκος στη σκήτη του τάδε...

    Ο Γιώργος αντιστέκεται στη νέα τάξη πραγμάτων που μας θέλει όλους μπολιασμένους...

    Ο Γιώργος τα πιστεύει όλα αυτά γιατί τα διάβασε στο ίντερντετ...

    Ο Γιώργος θεωρεί ότι οι ηγέτες της παγκοσμιοποίησης μετά τους ψεκασμούς χρησιμοποιούν τώρα τους ιούς....

    Ο Γιώργος είναι ατρόμητος (ε)μπαναστάτης....


    Μόνο εγώ ο βλάκας νιώθω τρόμο με τους ηλίθιους που συγκεντρώθηκαν στη συναυλία στην Αγγλία ή με τους ηλίθιους που διαδήλωσαν στη Μυτιλήνη χθες υπέρ των μεταναστών ή με τη διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων....

    Εγώ τρέμω με τον κάθε Γιώργο που είναι δίπλα μου και λες ένας παραμορφωτικός φακός τους κάνει χιλιάδες εκατομμύρια...ίδιους και απαράλακτους.....βαρεμένους μυαλοκαμένους στοκαρισμένους ψεκασμένους κλπ


    χψ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/3/20 14:08

    φυλαχτειτε λιγουλι να γλυτωσουμε απο την πουντα.......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/3/20 14:29

    τηρα ρε που στο τελος θα με κανει να συμφωνησω μαζι του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτούς τους Γιώργηδες να τους κλωνοποιήσουμε μην και χαθεί η ράτσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος16/3/20 16:07

    Μη φοβάσαι, δε χάνεται η ράτσα τους γιατί, δυστυχώς, είναι χιλιάδες δίπλα μας....και αν κοιταχτούμε λιγουλάκι καλά, μπορεί να δούμε και τη δική μας φάτσα....

    Η ζωή θα λύσει τα θέματα και τα προβλήματα!!! Δε σταματά, μη φοβάστε και μην απελπίζεστε.

    Σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ιστορικές επιδημίες. Μη βλέπετε παντού συνωμοσίες και κυβερνήσεις σατανά. Τυχαιότητα και χαοτικότητα μας τρομάζουν, αλλά μας αναγκάζουν να μάθουμε ότι είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό, όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλο.

    Μη μπερδεύετε το κλείσιμο των συνόρων των χωρών με τα έθνη κλπ. Απλά όπως κλεινόμαστε στο σπίτι μας και δεν κυκλοφορούμε, το ίδιο συμβαίνει και με τα κράτη.

    Όταν κλεινόμαστε στο σπίτι δε σημαίνει ότι δεν εξαρτιόμαστε από τους γύρω μας, έτσι και τα κράτη εξαρτώνται μεταξύ τους. Όλοι είμαστε μια παγκόσμια κοινότητα και μαζί θα αντιμετωπίσουμε τους "κοινούς" εχθρούς, είτε αυτοί είναι πανδημίες, είτε κληματικές αλλαγές, είτε παγκόσμιοι ενεργειακοί πόροι κλπ κλπ.

    Ο εθνικισμός είναι ο εχθρός της ζωής, της ειρήνης, της ευημερίας!!!!

    Ευτυχώς που τα παιδιά μας αισθάνονται παγκόσμιοι πολίτες και δεν ακολουθούν κάποιους στρατόκαυλους εθνολαϊκιστές και λεβεντομαλάκες.....ΕΥΤΥΧΩΣ!!!!!

    Και από αυτή την τρικυμία (που ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα) θα μάθουμε!!!

    Όπως μάθαμε και από την 10ετή κρίση, που γίναμε πιο ρεαλιστές, που μάθαμε τους δημαγωγούς και δεν πιστεύουμε σε ηλιθιότητες, που δεν παρασυρόμαστε από πολιτικούς καραγκιόζηδες, που σταματήσαμε να ονειρευόμαστε αγχόνες για τους ευρωπαίους και δάφνες για το ξανθόν γένος κλπ κλπ

    Πού βλέπουμε τι γίνεται στον Έβρο και περιμένουμε από την Ευρώπη βοήθεια και θυμώνουμε άμα δεν μας την προσφέρει....

    Να ακούτε την επιστήμη, ακόμα και αν κάνει λάθος!!!!

    Μην αφήνεται τον κάθε ταλιμπάν να δηλητηριάζει τη σκέψη σας και την καρδιά σας!!!

    Αφήστε το διαφωτισμό να πλημμυρίσει το μυαλό σας και τους σκοταδιστές να τους αντιμετωπίζετε σαν κάτι το φοκλόρ και να γελάτε μαζί τους, μην τους ξεσυνερίζεστε, τόσο τους κόβει, τέτοια λένε....


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος16/3/20 17:01

    Και κάτι ακόμα.

    Δυστυχώς, ο ιός δεν χτυπά τους ηλίθιους, αλλά τους αδύναμους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος16/3/20 17:18

    Ρε γιατρα η Γλανιτσια ευαισθησιες και προβληματισμο,ρε γιατρα βαθος δυσθεωρητο και επη πτεροεντα.θαμαζω σαν την θειτσα στην πλατεα πριν χρονια.θος συχωρεστηνε που δεν ειδε κορονοιους και ηξερε μονο το πλευριτωμα και τις κοφτες βεντουζες.το σιναπολαδο και το καυτο σβημμενο με νερο κεραμιδι..αιωνια σου η μνημη θεια..δε θ αντεχες πολιτικες κουταμερες τη σημερνη δυσκολη ωρα στην πλατεα...που σαι να μας βρασεις κανα ποντζι να ξεροκαταπιουμε τον κορονιο πριχου μας τη στησει στο λαρυγγι και μας ξεκουρβουλωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος16/3/20 18:11

    Ο Γιώργος βγήκε χτες και χειροκρότησε μαζί μα όλους τους μακαιδονομάχους ,γιατί του Γιώργου του είπαν χθες ότι το εθνικό σύστημα υγείας το χρειαζόμαστε στα δύσκολα ενώ ήταν ο ίδιος που χειροκρόταγε όταν του έλεγαν ότι θέλουν γκρέμισμα τα μισά νοσοκομεία και οτι δεν χρειάζονται τόσοι γιατροί και πρέπει να απολυθούν
    Απο τέτοιους Γιώργηδες είναι γιομάτος ο τόπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος16/3/20 19:28

    Αυτος ο ιδιος Γιωργος που παλαμοκροταγε οταν ακυρωνοσαντε 4000 προσληψεις ντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος16/3/20 19:40

    Ιερωνυμος : κλείσε Κουλης: οχι κλείσε εσυ Ιερωνυμος : οχι εσυ κλείσε Κουλης: να κλείσει ο Τσιπρας
    Αλλα ο Γιωργος που να το καταλαβει αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος16/3/20 19:47

    Γιωργος ο ανθρωπος που ηθελε να γκρεμιστει το δημοσιο εσυ γιατι καπνιζε ο Πολακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος16/3/20 20:11

    Πάντως τα τελευταία σχόλια τα έγραψε Γιώργος....

    Ραχήήήλλλ Βοήειαααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος16/3/20 20:12

    Κι όμως ακόμα κυκλοφορούν ανάμεσά μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος16/3/20 20:15

    Τώρα άμα του πεις γιατί ο Πολάκης δεν τους διόρισε, δεν πρόκαμε θα σου πει...

    Καταλάβατε τώρα, κυρία μου ό,τι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ???

    Από τη μια μεριά Πολάκης και από την άλλη Άδωνης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος16/3/20 20:39

    Αμα δεν εχεις αμνησια ειναι απολαυση να ακους τους ελευθεροαγορητες να μιλανε για δημοσιο συστημα υγειας, και τα τσολια τους να τους υπερασπιζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος16/3/20 20:48

    “Οι διαδικτυακές προτροπές για χειροκροτήματα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές από τους σημερινούς αλλά και τους προηγούμενους κυβερνώντες που έχουν διαλύσει τη Δημόσια Υγεία, είναι υποκριτική.
    Προκαλούν οργή στους μαχόμενους υγειονομικούς που δίνουν αυτές τις μέρες άνιση μάχη με το θάνατο. Κάποτε μας λοιδορούσαν -επί τουλάχιστον μια δεκαετία- ότι τα αιτήματα για...
    ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό ήταν μαξιμαλιστικά και ανέφικτα. Σήμερα όλος λαός καταλαβαίνει και βλέπει πως ήταν ανάγκη. Και για το χθες και για σήμερα και για το μέλλον.
    Δεν πιστεύει κάνεις τους υποκριτές. Ας αφήσουν τα ανέξοδα λόγια στήριξης και να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε προσλήψεις και σε άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, καλύπτοντας τα κενά και τις ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
    Αυτές τις μέρες δίνουμε τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό, μαζί με το λαό. Τη στήριξη του, τη βλέπουμε καθημερινά στα μάτια των ασθενών και των οικογενειών τους”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος16/3/20 21:00

    Εσύ δεν ήσουν φασιστάκι που τα έλεγες και τα έκανες πράξη;
    Δεν θυμάσαι;
    Να στο θυμίσουμε λοιπόν: Άδωνις Γεωργιάδης: Εάν χρειαστεί θα κλείσω και νοσοκομεία

    Σύμφωνα με τον Άδωνι ο τριπλασιασμός της τιμής στα απολυμαντικά-αντισηπτικά μέσα σε κατάσταση πανδημίας δεν αποτελεί αισχροκέρδεια αλλά φαινόμενο προσφοράς και ζήτησης.

    και το ωραίο είναι ότι κάποιοι τον ψήφισαν και τον ψηφίζουν με καμάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος16/3/20 23:42

    ΕΝΩ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΚΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΕΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος17/3/20 09:42

    Έπηξε ο τόπος στους Γιώργηδες......Ο κεφαλαίας είναι...Γιώργαρος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος17/3/20 12:03

    ο πιο μεγαλος γιωργαρος ειναι αυτος που νομιζει οτι δεν ειναι..γιωργαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι Μήτσοι!
    Κορωνοϊός: Το σημείωμα του Δημήτρη - Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει ανθρώπους του αμέσου περιβάλλοντός του...

    Σημείωμα σε είσοδο πολυκατοικίας, που δίνει το παράδειγμα και μας γεμίζει ελπίδα!
    Ο Δημήτρης άφησε αυτό το σημείωμα στην είσοδο της πολυκατοικίας του:
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ SUPER MARKET, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΠΑΩ ΕΓΩ.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Την πρώτη ευθύνη και την μεγαλύτερη δύναμη στην καταπολέμηση του κορωνοϊού την έχουμε ΕΜΕΙΣ οι πολίτες.
    Ο καθένας μας ξεχωριστά, η κάθε μία μικρή κοινότητα, η κάθε γειτονιά, έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί στα μέτρα κοινωνικής απόστασης και εγκλεισμού στο σπίτι.
    Μόνο έτσι, μόνο αν ο καθένας μας κάνει το χρέος, ως άτομο, τότε όλοι μαζί, ως σύνολο, θα “σκοτώσουμε” τον κορωνοϊό.
    Το σημείωμα του Δημήτρη είναι ένας τέτοιο παράδειγμα προς μίμηση. Αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του reddit από τον χρήστη giorgosl και μας δείχνει πώς μπορεί ένα άτομο να βοηθήσει τους ανθρώπους στο άμεσο περιβάλλον του.
    Ας κάνουμε όλοι ό,τι κάνει ο Δημήτρης.
    Ας σκεφτούμε και τον διπλανό μας, που πιθανώς έχει μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας, εκτός από τον εαυτό μας και την οικογένειά μας.
    Ο κορωνοϊός είναι τόσο δυνατός, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος στην κοινωνική μας αλυσίδα.
    https://hamomilaki.blogspot.com/2020/03/koronoios-shmeioma-tou-dimitri-pou-mas-gemizei-elpida.html

    ΑΓΑΝΤΑ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!
    ΘΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΌ

    το χαμομηλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος17/3/20 13:06

    εβαλλε το χερακι του κι ο giorgosl

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.