Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Από την εξαφάνιση των εντόμων στην εξαφάνιση των ανθρώπων;


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


Απελπισία πιάνει καμιά φορά τον προσεκτικό αναγνώστη τον ειδήσεων και των μελετών που δημοσιεύονται όλο και πιο συχνά αναφερόμενες στην οικολογική υποβάθμιση του πλανήτη. Τα όλο και μεγαλύτερα προβλήματα μιας άναρχης «ανάπτυξης» και μιας έκρηξης τεχνολογιών εμφανίζονται ανάγλυφα και διερωτάται κανείς αν η ανθρωπότητα θα αντιληφθεί εγκαίρως τον κίνδυνο εξαφάνισης της ίδιας και των άλλων μορφών ζωής. Κι αν, όταν ένας επαρκής αριθμός ανθρώπων τον αντιληφθεί, θα δράσει ορθολογικά; Αλλά και αν, όταν και εφόσον αυτό συμβεί, θα υπάρχουν τα περιθώρια αντιμετώπισης;


Πολλές από τις μεταβολές που τώρα συμβαίνουν και, ακόμα περισσότερο, οι μέλλουσες να συμβούν είναι δύσκολα ή και, από ένα σημείο και πέρα, μη αντιστρέψιμες. Οι άνθρωποι όμως εκπαιδευόμαστε από την εμπειρία μας, όπως τα μικρά παιδιά που βάζουν το χεράκι τους στο μάτι της κουζίνας και καταλαβαίνουν τι σημαίνει. Αυτός ο τρόπος εκμάθησης ουδέποτε υπήρξε πραγματικά επαρκής, αλλά τώρα είναι τελείως ανεπαρκής γιατί πολλές από τις ζημιές δεν είναι αντιστρεπτές και μεταξύ αυτών είναι και ζημιές που θέτουν σε κίνδυνο τις ίδιες τις προϋποθέσεις της ζωής. Όταν συνειδητοποιήσουμε τι κάναμε δεν θα μπορούμε να το ξεκάνουμε και, μετά το 1945, η ανθρωπότητα συνυπάρχει με τον κίνδυνο της οριστικής αυτοκαταστροφής της. Μόνο μια ριζική αλλαγή του ανθρώπινου πολιτισμού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουμε παγιδευμένοι σε μια κατανοητή μεν ψυχολογικά, απολύτως δε πλαστή αίσθηση βεβαιότητας ότι ο κόσμος μας, βασισμένος στην επιστήμη και την τεχνολογία, είναι ένας κόσμος ασφαλής και ελεγχόμενος, από όπου η αίσθηση του θανάτου έχει απομακρυνθεί όσο είναι αυτό δυνατό. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η απειλή, πρωτοφανής στην ιστορία του ανθρώπινου γένους και της ζωής, προέρχεται από τα ίδια τα μέσα, την επιστήμη και την τεχνολογία, στα οποία στηριζόμαστε, υποτίθεται, για να την αντιμετωπίσουμε. Κινητοποιούμε συχνά τους μηχανισμούς άρνησης που εισήγαγε και κατέστησε διάσημους στη μελέτη του ψυχολογικού μας Είναι ο Ζίγκμουντ Φρόιντ. Μηχανισμούς που «βοηθάνε» οι «συνωμοσίες» ισχυρότατων οικονομικών συμφερόντων, που θέλουν να πείσουν τους ανθρώπους ότι δεν υφίστανται οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιεί η επιστήμη. Συχνά μάλιστα αντιστρέφουν την πραγματικότητα, εμφανίζοντας ως συνωμοσία τα πορίσματα της επιστήμης, όπως συμβαίνει τώρα με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

«Αποκάλυψη των Εντόμων»

Μια νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βρετανία υπογραμμίζει ότι το 40% του ενός εκατομμυρίου γνωστών ειδών εντόμων πιθανώς χάθηκε για πάντα ή αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης, εξαιτίας της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της βαριάς χρήσης παρασιτοκτόνων. Η επερχόμενη «Αποκάλυψη των Εντόμων» δεν αφορά μόνο τα ίδια τα έντομα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στον πλανήτη στην ολότητά της. Τη μελέτη πραγματοποίησε ο καθηγητής Dave Goulson του βρετανικού Πανεπιστημίου του Sussex, για λογαριασμό της οργάνωσης Wildlife Trusts.

Μεταξύ των ειδών που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι μέλισσες και σφήκες, των οποίων έχουν χαθεί 23 είδη. Εξαφανίσθηκε επίσης το 77% των ειδών από πεταλούδες που ζουν σε ειδικά περιβάλλοντα και το 46% από τις πεταλούδες (τα είδη τους) που ζουν στο γενικό περιβάλλον. Με τη σειρά της, η μείωση των εντόμων οδήγησε σε μείωση άλλων ειδών που τρέφονται από αυτά, όπως τα spotted flycatcher, των οποίων ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 93% από το 1967.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά σε αριθμούς, ίσως έχουμε χάσει το 50% του αριθμού εντόμων που είχαμε το 1970, αλλά θα μπορούσαν οι απώλειες να είναι και πολύ μεγαλύτερες, απλώς δεν το ξέρουμε. Αν δεν σταματήσουμε την απώλεια των εντόμων θα υπάρξουν βαθιές συνέπειες για κάθε είδος ζωής και για την ανθρώπινη ευημερία», λέει ο καθηγητής Goulson, από τους γνωστότερους διεθνώς γνώστες του θέματος, στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

Για τον Gary Mantle, εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης Wiltshire Wildlife Trust, αυτή η «αποκάλυψη των εντόμων που δεν έχουμε προσέξει πρέπει να σημάνει συναγερμό, διότι θέτουμε σε κίνδυνο μερικά από τα θεμέλια της ζωής. Το ευχάριστο είναι ότι αν παρθούν άμεσα μέτρα τα έντομα μπορούν εύκολα να ξανααναπτυχθούν. Αρκεί να σταματήσουμε να τα σκοτώνουμε και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον που ζούσαν, αναλαμβάνοντας δράση στους κήπους, τα πάρκα, τα αγροκτήματα και τους χώρους δουλειάς».

Τα έντομα είναι απαραίτητα σε όλα τα οικοσυστήματα ως επικονιαστές, τροφή άλλων ειδών και ανακυκλωτές θρεπτικών ουσιών. Μπορούν να σωθούν με αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση παρασιτοκτόνων και κάνοντας τα αστικά πάρκα και τους κήπους πιο φιλικούς στην άγρια ζωή.

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για την εξέλιξη των εντόμων δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και διαπιστώνει ότι το φαινόμενο πλήττει πολλές χώρες, από τη Γερμανία μέχρι το Πόρτο Ρίκο, δύο περιοχές όπου σημειώθηκε απότομη κατάρρευση του πληθυσμού των εντόμων. Κάνει λόγο για εκτεταμένη παρακμή των πληθυσμών εντόμων που θα μπορούσαν να οδηγήσει σε «καταστροφική κατάρρευση των οικοσυστημάτων της φύσης». Η εξαφάνιση των εντόμων σημειώνεται εξάλλου ενώ ο πλανήτης βρίσκεται στην αρχή της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή τα μισά είδη εντόμων παρακμάζουν γρήγορα και το ένα τρίτο απειλείται με εξαφάνιση. Οι κύριες αιτίες είναι η αλλαγή του περιβάλλοντος όπου ζουν τα έντομα και η μόλυνση, ιδιαίτερα η εντατικοποίηση της γεωργίας τις τελευταίες έξι δεκαετίες, κυρίως με τη χρήση συνθετικών παρασιτοκτόνων. Χωρίς αλλαγή της γεωργίας, τα έντομα θα εξαφανιστούν σε μερικές δεκαετίες, με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, δεδομένου ότι είναι η δομική και λειτουργική βάση πολλών από αυτά από το τέλος της Δεκαβινικής Περιόδου, περίπου πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια.

Η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, αρκεί κυρίως να ξανασχεδιαστεί με πιο «βιολογικό» τρόπο η γεωργία. Σύμφωνα με πολλές μελέτες και πειράματα, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς καν να μειωθεί η οικονομική αποδοτικότητα και κερδοφορία των αγροκτημάτων, προσκρούει όμως βέβαια στα τεράστια συμφέροντα των βιομηχανιών που παράγουν τα παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα και στη δυνατότητα που έχουν να κάνουν λόμπινγκ στην ΕΕ. Γι’ αυτό και ο καθηγητής Gouldon παρατήρησε ότι, ανεξαρτήτως του αν κανείς υποστηρίζει ή όχι το Brexit, αν τυχόν πραγματοποιηθεί θα μπορούσε, τουλάχιστο θεωρητικά, να αποτελέσει και μια μεγάλη ευκαιρία να ξανασχεδιαστεί η βρετανική γεωργία.

24 σχόλια :

  1. Ανώνυμος3/12/19 09:54

    ρε που παμε ρε

    είδα τους Νεοδημοκράτες του «πρώτο τραπέζι πίστα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτούς τους κέρβερους της αριστείας, τους εκπροσώπους του «πνεύμα και ηθική», τους πεφωτισμένους του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», να μην γνωρίζουν τίποτα για την πολιτική ταυτότητα των πολιτικά συνηγόρων του πρωτοδίκως καταδικασθέντα. Τους είδα να μην ξέρουν τίποτα για την πολιτική προέλευση των διακινητών της θεωρίας της «σκευωρίας» κατά του πρώην βουλευτή της ΝΔ (και πρώην συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη). Τους είδα να μετατρέπονται – οβιδιακώς – στους «δεν τον είδαμε, δεν τον ξέρουμε».
    Εκεί κι αν… τρόμαξα.

    «Τα ΜΜΕ χωρίζονται σήμερα σε αυτά που έχουν τη λέξη “παραγραφή” στους τίτλους για την υπόθεση ασέλγειας σε ανήλικους από τον Γεωργιάδη και σε αυτά που την παραλείπουν και μιλούν μόνο για απαλλαγή. Μια κατηγορία από μόνο του είναι το liberal το οποίο δεν χρησιμοποιεί τη λέξη ούτε καν στον κορμό του κειμένου ενω στο URL ανέφερε ότι “Κατέρρευσε” η κατηγορία – το οποίο είναι ψέμα. Δεν είναι μόνο θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι η διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και το κτήνος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/12/19 10:21

    ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/12/19 12:52

    ΤΟΥ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ ΠΕΣΤΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/12/19 13:23

    Το φασιστικό έκτρωμα που θέλει να ονομάζεται αριστερά, στέριωσε στην πατρίδα μας την απαλλαγή της ανηθικότητας.....


    «Δυστυχώς θα πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής. Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το νόμο, ακόμα και αν προκαλείται στους πολίτες το ερώτημα πώς μπορεί με το ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ να θεωρεί ήσσονος σημασία και να παραγραφεί, όλα τα πλημμελήματα ακόμα και αυτά που έχουν τελεστεί σε βάρος ανηλίκων» ανέφερε στην αγόρευσή της..."


    Μετέτρεψαν κακουργήματα σε πλημμελήματα και έτσι

    Οι τραπεζίτες απαλλάχτηκαν για τα θαλασσοδάνεια

    Οι ένοχοι της ζήμενς αθωώθηκαν

    Ποινές παιδεραστίας παραγράφηκαν

    Όλα αυτά είναι έργο της πρώτης φοράς αριστεράς........


    Υ/Γ κατά τα άλλα οι πανέξυπνοι πατριώτες μας ακολουθούν τον.....ηγέτη-ταμτάκο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/12/19 13:46

    το Πασοκ αλλαξε κι ονομα .τι να κανουμε εμεις οι πιστοι του Ανδρεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/12/19 14:07

    ΠΩς ΤΑ ΛΈΝΕ ΕΚΕΊΝΑ ΠΟΥ ΒΆΖΟΥΝ ΣΤΑ ΆΛΟΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΔΕΞΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

    ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΑΜΤΑΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΟΝΟΤΟΝΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ!

    Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΚΩΔΙΚΕς ΕΠΙ ΤΣΙΠΡΑ;
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ!
    Ο ΜΙΣΤΕΡ ΜΠΙΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥς ΝΕΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ;

    ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ !ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/12/19 14:20

    Σανοφάγε μου ευγενέστατε και ευκολόπιστε σε ό,τι σε ταϊζουν, άκου τα σοβαρά νέα.

    Έρχονται δραματικές εξελίξεις!!!!

    Ο Δούκας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το "αίμα" του, στις άγριες μέλισσες....


    Υ/Γ Το ποσοστό των ηλιθίων στη χώρα επικυρώθηκε στις τελευταίες εκλογές και δυστυχώς είναι μεγάλο....(λόγω ψεκάσματος προφανώς)

    Υ/Γ Α, ξέχασα ότι είσαι και οπαδός του μπουρδοειδούς με το αμπέχωνο.....αλήθεια τι έγινε αυτός ο μέγας υπουργός?????? Λες να ξεσάλωσαν οι τουρκαλάδες επειδή δεν γρικάνε τα....ξύγκια απέναντί τους........(είμαι τελικά και ρατσιστικό καθίκι απέναντι στους χοντρούς....) θα μας γράψεις τίποτα για το ψέκασμα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/12/19 14:38

    Πού να φανταζόσουνα Γιωργάκο ό,τι ο Μπίστης θα σε ανασυγκροτούσε στο Σύριζα.....

    Φάε τώρα ΄κανα μελομακάρουνο να πάνε τα φαρμάκια κάτου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/12/19 14:53

    Άκου Γιωργάκο τώρανες το σχέδιο...

    Το ΑΦΜ ΠΑΣΟΚ θα γίνει ανενεργό (έχει ήδη γίνει)

    Τον χοντρό τον ξωπέταξε η Φωτεινή με συνοπτικές και εφαρμόζοντας το κλασικόν "ανθ ημών Γουλιμής" (Καμίνης)

    Το κόμμα ήρθε τρίτο στις εκλογές, αλλά δεν έχει προοπτική.....γι' αυτό θα συνεχίσουμε ως εξής.

    Οι κηπουροί του Γιώργου θα πάνε ούλοι στον Ταμτάκο, άλλα σιτιζόμενα επί πασόκ θα πάνε στον Κούλη και το κόμμα θα επιζητεί εναγωνίως τον σωτήρα του....

    Γιωργάκο, φυσικά ο σωτήρας του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να είναι ο κωλοτούμπας καραγκιοζάκος....

    Σε αγαστή συνεργασία δεν αποκλείεται ο Κούλης (για τον εκλογικό νόμο) να οδηγήσει το πολιτικόν τίποτα σε διπλές εκλογές, τις οποίες και θα χάσει πανηγυρικώς ο ταμτάκος και θα εξαφανιστεί σε ποσοστά που πάντοτε είχαν οι χαφιέδες....(ο νοών νοείτο)

    Κάποια στιγμή θα φωνάξει ισχυρά παρών ο Γιωργάκης (ήδη κάνει ότι μαλώνει αυτούς που φεύγουν)

    Η Φώφη για χάρη της ενότητας θα αποχωρήσει της προεδρίας,

    Ο Βαγγέλης ήδη έχει ξεδοντιαστεί (ίσως σε 5 χρόνια αν το επιτρέψουν οι συγκυρίες να παίξει ως κεφάλαιο θεσμικόν...)

    Οι κηπουροί του Γιώργου θα επιστρέψουν ομαδικώς εκ του συνονθυλεύματος της δήθεν μου τάχα μου αριστεράς....

    Ο Κούλης θα έχει τη σχετική του φθορά (της εξουσίας ντεεεε)

    Και ο προοδευτικός κεντροαριστερός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας θα ξαναμεγαλώσει και ο....αγγλομαθής ταμτάκος θα κορδώνεται ηλιθιωδώς ότι κάποτε τον ψήφισαν για πρωθυπουργό.......και ότι έδωσε μάχη 17 ωρών.......

    Απλά τα πράγματα, Γιωργάκο!!!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/12/19 15:01

    ΝΔ νέο σήμα με ένα ματσουκι σε μορφή πέους και λογότυπο γαμαμε και δερνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/12/19 17:09

    χαχαχαχα τσεκουρι θα εχει το λογοτυπο.γονατισαν καμμια τρακοσαρια σε ενα κεντρο διασκεδασης και τους ειχαν με τα χερια δεμενα πισω απ το κεφαλι για να τους βρουνε δυο γραμμαρια χασισι και μια δοση ηρωινης τελικα,μπηκαν επιδεικτικα στο ασυλο και κοπαναγανε σαν γαιδαρους κατι αριστερους ουτοπιστες κυνηγανε τις γοπες στα τραπεζια.ε θ αλλαξουν και το σημα.να μην αισθανθουνε λιγο κρατος οι γονοι που ψηφισαν με μανια την παλινορθωση της δεξιουλας.Το ΠΑΣΟΚ του μεγαλου Ανδρεα δε βλεπω..φροντισανε οι μασουλιαρηδες να μηδενιστει.δε διαφωνουμε αλλα αγνοεις τον τουρκο που πολεμησανε και μακελεψανε στην τριπολη οι γλατζιναιοι και οι ροζηδες. κι ενω εκεινος εμεινε τουρκος ε μεις γιναμε εξευγενισμενοι λαπαδες και ταχα μου γραφουμε εξυπναδες στο μπλοκ του εξαιρετικου Νις.Για τον τουρκο πες η εχεις επι των εξωτερικων κανα σαινι που θα δωσει πρες κομφερανς στο Ζαπειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/12/19 18:22

    Χαίρομαι που έστω και αργά κατάλαβες ότι δίνω γραμμή, χαράσσω πολιτική!!!

    Στο είχα γράψει και παλιά, αλλά τότε είχες μεθύσει με μπούρδες και λεβεντομαλακίες.

    Τελικά κατάλαβες ότι δικαιώθηκα για τους δήθεν μου τάχα μου αριστερούς????

    Για τους τούρκους και την εξωτερική πολιτική θα σου εξηγήσω άλλη στιγμή...τώρα ασχολήσου με τον γκόμενο της Τούνη, με τις άγριες μέλισσες και με τον καραγκιοζάκο τον ταμτάκο που δεν ξέρει τι αντιπολίτευση να κάνει...

    εγώ είμαι καμιά 15αριά χρόνια μπροστά και θα σου φανώ μουρλός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/12/19 18:54

    Σωβρακάκι με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ όπως ο Σκιαδαρεσης στη φριτέζα διαθέτεις ή μόνο παρωπίδες φοράς; βέβαια το τιμάς το ρουσφέτι προς τιμή σου
    Φδιαθέτεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/12/19 22:16

    Μανιαδάκης για Novartis

    "Με πίεζαν να δώσω Άδωνη, Σαμαρά, Λοβέρδο, Βενιζέλο, Στουρνάρα"

    Τελικά ήταν κυρίως αυτοί που είχαν ξεσκίσει στην κριτική τους καραγκιόζηδες που θέλουν να λέγονται αριστεροί........

    Καλά όλοι αναφέρονταν σε καταθέσεις μαρτύρων κουκουλοφόρων.....Ο Μπένυ δεν αναφέρθηκε πουθενά, γιατί του στήσανε κάλπη?????

    Το κόμπλεξ του πολιτικού τίποτα, μάτι μου, το κόμπλεξ το τύφλωσε.....

    Τέτοιο νούμερο δε ματάβγαλε ο τόπος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος4/12/19 01:21

    ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ.ΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΑΝΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΙΑΝΑΝΕ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΣ ΚΟΤΣΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΣΤΕΚΟΥΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ.ΑΛΛΟ ΤΟΝΑ ΑΛΛΟ ΤΑΛΛΟ..ΑΚΟΥ Ο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ..ΚΑΙ ΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΜΠΕΡΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΛΕΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/12/19 10:24

    Ο Ερντογάν το απόγιομα θα δόκει στον Μητσοτάκη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τίποτα άλλο......

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/12/19 12:00

    αν είσαι καθαρήστρια και αλλάξεις την ημερομηνία του απολυτηρίου απολύεσαι και τρως 10 χρόνια φυλακή. Αν συγκαταλέγεσαι στους "α(χ) ρίστους" της ΝΔ και πεις ότι έχεις μεταπτυχιακό μουφα του ΧΆΡΒΑΡΝΤ γίνεσαι υφυπουργός με απεριόριστη στήριξη από τα συνλαμόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/12/19 13:00

    καλα ρε μακακα μου ακομα συριζα εισαι;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος4/12/19 17:16

    Λες, αν συμβούν πολεμικές επιχειρήσεις στο αιγαίο, να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές...

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/12/19 20:09

    αμα ηταν ο τσιπρας θα διαπραγματευοταν 17 ωρες και τεζα ο σουλτανος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος4/12/19 20:52

    Υπάρχουν δύο επιλογές.

    Η πρώτη είναι η ανυποχώρητη στάση μας, που αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε "ατύχημα"

    Η δεύτερη είναι η συνεκμετάλλευση, που όμως δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να πάρει μόνη της.....

    Κλαρινογαμπρέ μου, ποια λες να ακολουθήσουμε????



    Υ/Γ Μήπως πρέπει να επαναφέρουμε τον ταμτάκο να λύσει το θέμα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος4/12/19 21:15

    Νομίζω ότι δεν είναι καλά τα πράματα, γλυκά το λέω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος4/12/19 21:39

    Αν σήμερα ήταν ο Α Παπανδρέου πρωθυπουργός ,ποια νομίζετε οτι θα ήταν η στάση του απέναντι στην Τουρκία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος4/12/19 21:43

    θα ειχε κανει νικηφορο πολεμο ο Ανδρεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.