Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Η "απέραντη" απειλή της Τουρκίας και η στρατηγική ανυπαρξία της Ελλάδας


Στην στρατηγική ανάλυση έχουμε "απέραντη" απειλή όταν όπως για παράδειγμα οι δηλώσεις της Τσιλέρ το 1995, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν πριν την τελευταία επίσκεψή του, οι διακηρύξεις για την "Γαλάζια Πατρίδα" και οι επιδιώξεις στην Κύπρο, δεν ορίζουν τον ακριβή σκοπό και δεν οριοθετούν επακριβώς την αναθεωρητική αξίωση. Τα σύνορα των διεκδικήσεων είναι θολά και ασαφή.

Η διακρατική εμπειρία καταμαρτυρεί διαχρονικά ότι όταν οι αναθεωρητικές αξιώσεις είναι θολές και ασαφείς εάν και όταν αρχίσει μια μεγάλη πολεμική σύρραξη ή εάν μετά από μια εμπλοκή "χαμηλής έντασης" αρχίσει κλιμάκωση της σύρραξης, τα νέα σύνορα θα είναι εκεί που θα σταματήσουν τα στρατεύματα όταν θα τερματιστεί ο πόλεμος. Η επικύρωση με Συνθήκη –αυτό πάει να γίνει στην Κύπρο και εμμέσως στο Αιγαίο με την μη εφαρμογή των προνοιών της Συνθήκης του 1982– είναι η νέα διεθνής τάξη εις βάρος του αδυνάμου.



Η "απέραντη" τουρκική απειλή δεν εκδηλώθηκε σήμερα. Εκδηλώνεται και κλιμακώνεται επί δεκαετίες. Γι’ αυτό, εισερχόμενοι στο 2020 και με αφορμή την πρόκληση του Ερντογάν με το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις και παρά το γεγονός γνωρίζουμε ότι προς τα εκεί προσανατολιζόταν, πληθώρα άρθρων και δηλώσεων θυμήθηκαν αργοπορημένα ότι δεν έχουμε εθνική στρατηγική. Είναι εξόφθαλμα φανερό ότι τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός εξωτερικών "πυροσβεστικά" σπεύδει την επομένη να συζητήσει με Αιγύπτιους για οριοθετήσεις που έπρεπε είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Περιέργως, όμως, καμιά κίνηση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για αποφάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό κράτος αποτελεσματικό και αξιόπιστο με την χάραξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής σε όλο το φάσμα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αντίθετα, άτομα και ιδιωτικές ομάδες με μακρόχρονες διασυνδέσεις με τον απέραντο και ανεξέλεγκτο διεθνικό κόσμο καλοκάθονται σε θέσεις ευθύνης και με ανευθυνότητα ροκανίζουν τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας σοβαρής εθνικής στρατηγικής. Είναι μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι που, έχοντας βεβαρημένο ιστορικό θέσεων με τις οποίες αντέκρουαν οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστη εθνική στρατηγική, δεν έχουν μάλιστα περάσει τη δοκιμασία κοινωνικοπολιτικών ελέγχων και εκλογής τους από το κοινωνικό σώμα.

Έλληνες πρωθυπουργοί με άγνοια
Έτσι, λίγες μόνο μέρες πριν ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις, πριν υπογραφεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και πριν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναζητήσει απελπισμένα βοήθεια από την Αίγυπτο, οι Έλληνες πολίτες και ο δημόσιος διάλογος πλημμυρίστηκε με το τουρκικό αναθεωρητικό γλωσσάρι περί "καζάν-καζάν", συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης και άλλα παρόμοια του τουρκικού αναθεωρητικού λεξιλογίου.


Άσε που δεν μπορούμε να αναλύσουμε την τουρκική απειλή και εφησυχάζουμε με τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου πρέσβη πως η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική. Έλεος, θα έλεγε κάποιος. Ας το καταλάβουμε: Αυτά είναι φαιδρά, ανεύθυνα, επιπόλαια, εθνικά ζημιογόνα και ακραία επικίνδυνα για την εθνική μας ασφάλεια. Από την άγνοια πρωθυπουργού για την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων διολισθαίνουμε στην υιοθέτηση του τουρκικού αναθεωρητικού γλωσσαρίου όπως καζάν-καζάν και συνδιαχείριση;

Ακόμη και πολιτικά και νομικά νήπια γνωρίζουν πως είναι ένα πράγμα η εφαρμογή του δικαίου των 12 μιλιών και των συμπαρομαρτούντων και η συνεργασία π.χ. σε κοιτάσματα πάνω σε αυτά τα νόμιμα σύνορα και άλλο το καζάν-καζάν, συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση και άλλα πολλά με τους όρους που αυθαίρετα η Τουρκία ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο. Με τέτοια μυαλά, εν μέσω κοσμογονίας στρατηγικών εξελίξεων και ανακατατάξεων κυριολεκτικά χανόμαστε.

Εν μέσω στρατηγικής ανυπαρξίας αντί ορθολογιστικής πολιτικής και θεσμικής ανασύνταξης γινόμαστε ξανά μάρτυρες των ίδιων φαινομένων που υποδηλώνουν έλλειμμα γνώσης, έλλειμμα στρατηγικής κουλτούρας, έλλειμμα γνώσης της διεθνούς πολιτικής και έλλειμμα κατανόησης της σημασίας του κράτους και της ακεραιότητας της Επικράτειάς του για μια κοινωνία.

Έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 1995
Αυτά δε, καταμαρτυρούνται όταν η Ελλάδα επί δεκαετίες δεσμεύει σπάνιους πόρους και αξιόμαχες –ακόμη και σήμερα εν μέσω κρίσης– Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, να αμυνθούμε εάν χρειαστεί και να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για την επικράτειά μας, εδώ των 12 μιλίων, απόφαση που έπρεπε να πάρουμε ήδη από το 1995 όταν επικύρωσε την Συνθήκη η Ελληνική Βουλή.

Αντί τουλάχιστον να αποφασίσουμε αυτό που έκαναν όλα τα άλλα κράτη και που θα αποφάσιζε κάθε βιώσιμο κράτος γινόμαστε μάρτυρες ξανά, στρατηγικά μιλώντας, μπροστά σε νηπιακού χαρακτήρα κατευναστικές δηλώσεις και συμπεριφορές οι οποίες εάν δεν ελεγχθούν άμεσα οδηγούν σε στρατηγικό ανορθολογισμό δίνοντας λανθασμένες παραστάσεις στον αντίπαλο και πιθανότατα οδηγώντας σε ένα καταστροφικό πόλεμο. Η εθνική στρατηγική δεν προσφέρεται για παιχνιδάκια άσχετων, βεβαρυμμένων με προγενέστερες λανθασμένες θέσεις και ολοφάνερα από άποψη ανάλυσης της διεθνούς πολιτικής ανεπαρκών.

Η εθνική στρατηγική, εξάλλου, είναι υπόθεση του κράτους, των κρατικών επιτελείων –και αν δεν υπάρχουν πρέπει να στηθούν άμεσα– και κανενός άλλου. Πανίσχυρα κρατικά επιτελεία των κρατικών λειτουργών που θα ενισχύονται όταν χρειάζεται με μη κομματικά επιλεγμένους άριστους για κάθε τομέα της εθνικής στρατηγικής. Πόσο, για να ακριβολογούμε, θα μπορούσε να κοστίσει η ενίσχυση των κρατικών επιτελείων, ας πούμε, με χίλιους άριστους των αρίστων! Ψίχουλα, μπροστά στις συχνά πελατειακές σπατάλες.

Τα στελέχη άρτιων κρατικών επιτελείων που διαθέτουν όλα τα βιώσιμα κράτη συλλέγουν πληροφορίες, κάνουν αναλύσεις για την διεθνή πολιτική όπως είναι και όπως εξελίσσεται (και όχι όπως φαντάζονται οι εθνομηδενιστές κάθε είδους). Χαράσσουν επίσης εναλλακτικά σχέδια και ανά πάσα στιγμή βάζουν πάνω στο τραπέζι του κάθε κάτοχου υψηλής θέσης ευθύνης εναλλακτικές αποφάσεις.

Δεν χρειάζεται να είσαι "Αϊνστάιν"
Ακόμη και πολιτικά πρόσωπα που τυγχάνει να μην είναι ηγετικά "Αϊνστάιν", εάν πληροφορηθούν σωστά για το πώς είναι και πως εξελίσσονται τα πράγματα τοπικά, περιφερειακά και πλανητικά, δεν θα δυσκολευτούν να επιλέξουν την βέλτιστη απόφαση από τις πολλές που θα τους προταθούν ανάλογα με την περίσταση και την συγκυρία.

Η αξιοθρήνητη κατάσταση της Ελλάδας στα πεδία της χάραξης και εφαρμογής στρατηγικής προσφέρεται για σύγκριση με την Τουρκία η οποία ολοφάνερα διαθέτει στρατηγική και κρατικά επιτελεία που την σχεδιάζουν και εφαρμόζουν. Μεταξύ άλλων, τα σύνορα της "Γαλάζιας Πατρίδας" τα είχε χαράξει ήδη από την δεκαετία του 1970, ήδη πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την Κύπρο.

Από τότε η Τουρκία είχε αρχίσει να κτίζει ερείσματα με το να συμπλέκει τα στρατηγικά της συμφέροντα με άλλων. Στο Αιγαίο λειτούργησε ανάλογα και αντίστοιχα όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην Κύπρο, εισέβαλε και δημιούργησε παράνομα τετελεσμένα τα οποία αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν να τερματιστούν, κτίζει «νομικές» σχέσεις με την παράνομη διοίκηση των κατεχομένων στην Κύπρο και επιδιώκει στην Θράκη –όπως ρητά αναφέρει ο Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό βάθος»– «νομικά» ερείσματα για παρόμοιες πολιτικές.

Εξάλλου, όπως σωστά έγραψε ο Σταύρος Λυγερός, στο παρελθόν αλλά και τώρα η Τουρκία «αντί να αμφισβητεί τις συνθήκες, άρχισε να τις ερμηνεύει κατά τρόπο που εξυπηρετούσε τα επεκτατικά σχέδιά της, έστω κι αν η ερμηνεία της ήταν καταφανώς αυθαίρετη». Για να προωθήσει τα συμφέροντά της δεν εκκινεί από ανυπόστατους νομικισμούς που κυριαρχούν στην Ελλάδα καθότι οι Τούρκοι πολιτικοί και διανοητές κατανοούν πλήρως τις πολιτικές όψεις των διεθνών θεσμών και του διεθνούς δικαίου και το γεγονός ότι με ελιγμούς, συναλλαγές και κυρίως ισχύ προωθεί τις θέσεις της.

Αντίθετα, στο Αιγαίο και στην Κύπρο η Ελλάδα η οποία διαθέτει πανίσχυρα νομικά όπλα –πχ τις ρητές διατάξεις του δικαίου της θάλασσας για τα 12 μίλια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παράνομη εισβολή και τα παράνομα τετελεσμένα στην Κύπρο– αντί να τα ερμηνεύει σωστά σέρνεται σε κατευνασμούς και επιπόλαιους επικίνδυνους ανορθολογισμούς κάθε είδους, για παράδειγμα το καζαν-καζάν. Ανεύθυνοι που καμιά σχέση δεν έχουν ή δεν θα έπρεπε να έχουν με το κράτος και τα επιτελεία του θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο την ελληνική επικράτεια όπως αυτή ορίζεται και οριοθετείται από τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για την διεθνή τάξη.

Ήφαιστος Παναγιώτης
πηγη

22 σχόλια :

  1. Ανώνυμος5/12/19 12:31

    "Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει επίθεση εναντίον της Συρίας"! τάδε έφη το 1987 ο πατέρας του δικτάτορα Ασαντ τον Μάρτη του ΄87 στη μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση.
    Σήμερα εμείς σε ανταπόδοση έχουμε κλείσει και την Πρεσβεία της Συρίας, κάνουμε εμπάρκο αγαθών στον πολύπαθο λαό και βοηθάμε ως υποτακτικοί στην ανατροπή του Ασαντ και την επικράτηση των παγκόσμιων αλητών που ¨μαχονται" λέει για τη "δημοκρατία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/12/19 12:39

    Έχουμε χαλάσει τις σχέσεις μας με Συρία, Ρωσία Κούδρους κλπ Τα έχουμε μόνο καλά με τους Αμερικάνους που καθε μέρα μας αδειάζουν και περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/19 14:51

    Α ρε Πανάρα που είσαι????

    Στα 4 ήταν οι μπουνταλάδες όταν σε βλέπανε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/12/19 14:53

    Που είναι εκείνες οι εποχές που ο Λαφαζάνης ζήταγε ρούβλια από το ξανθόν γένος και ο Πανάρας απειλούσε την ευρώπη ότι θα τους στείλει τζιχαντιστές......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/12/19 14:55

    Ο δε Γιάνης (που η σύζυξ του τον ονειρεύεται πρωθυπουργό) με λυμένο ζωνάρι και τα πουκάμισα όξω απειλούεσε θεούς και δαίμονες ότι δεν θα πάρει τα δανεικά και δεν.....θα ξέρουν τι να κάνουν με την καταστροφή που θα τους προκαλούσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/12/19 14:56

    Ο δε ταμτάκος (μαστουρωμένος??? ζαβλακωμένος???) νόμιζε ότι με 17 ώρες διαπραγμάτευσης αρκούσε να ξεσκίσει την ευρώπη και να τους βαράει ζουρνάδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/12/19 14:57

    Καλά, ρε πούστη μου, υπάρχουμε ακόμα σαν χώρα με τέτοια νούμερα που περάσανε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/12/19 15:03

    Ρε εσεις που ειναι ο Μπενυ να μας βγαλει απο την κριση με την Τουρκια οπως μας εβγαλε κι απο την οικονομικη κριση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος5/12/19 15:05

    Ένας δε μακάκας, τέως βουλευτής των ψεκασμένων και υφυπουργός (τρομάρα μας) επί πρώτης φοράς αριστεράς, τριγυρνάει από κανάλι σε κανάλι και μιλάει για τον έρωτα της ζωής του που χώρισαν κλπ κλπ

    Ρε παυλάκο, τράβα παίξε τις γουρουνίτσες να συνέλθεις.....τι μας ενδιαφέρει ρε εμάς για τον καημό σου??? Όταν πειραματιζόσουνα στις συντάξεις άκουγες τον καημό των κλαρινογαμπρών που σας ψήφιζαν?????

    Μην ξευτιλίζεσαι άλλο ρεεεεεε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος5/12/19 15:07

    Ασχολείσου ρε με την τούνη και το αγόρι της και τράβα παίξε.....τις γουρουνίτσες και εσύ, που ακόμα δεν κατάλαβες ότι ξαναψήφισες ταμτάκο.......

    ρε συ, για τον σύριζα κόπτεσαι πάλι ή για τις επιστολές του Ιησού???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος5/12/19 15:09

    Τήρα ρε που με την Νοβάρτις θα τον κλείσουν μέσα τον Μπένυ......χαχαχαχαχαχαχα

    τέτοια σου λέγανε κλαρινογαμπρέ και σε δουλεύανε και ακόμα σε δουλεύουνε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος5/12/19 15:19

    Πάντως εγώ μόνο με τις αναλύσεις του Μπαλάφα εκστασιάζομαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/12/19 15:53

    Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΚΩΝ ΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ,ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΓΕΛΑΔΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΛΒΕΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ Ν ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΩΡΕΣ.ΠΑΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΙΑΝΕΙ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος5/12/19 15:59

    ολα τα σχολια πλην του τελευταιου ταχει γραψει ενας και μπορω να το αποδειξω ανετα και χωρις ρουφιανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος5/12/19 17:07

    "ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΔΕΣ"!..ελεγειακή μεταθρησκευτικότητα κομμουνιστικών ιστοσελίδων, έμπλεη επικοινωνιακής δημαγωγίας...μαζί με τις εμπορευματικές φωταψίες της Αθήνας από 14 Εταιρείες, και ένα μπαράζ διατεταγμένης νεο"συγκίνησης" με κεντρική περσόνα το Χριστό...που είναι "πρόσφυγας", και όχι άνεργος, άστεγος, πεινασμένος, θύμα άγριας εκμετάλλευσης, μοναχικός, έρημο κουφάρι στην αποξενωμένη πόλη, ανυπεράσπιστος, καταθλιπτικός...είναι "πρόσφυγας" όπως επιτάσσει το "πολιτικώς ορθόν", όπως αξιώνει η πολιτική συμπληρωματικότητα, όπως βούλεται το πλανητικό σχέδιο..όλα τα άλλα, όλες οι διαρκείς όψεις του βασανισμένου οιονεί "Χριστού" της κοσμικής μιζέριας, έχουν μπει στην κατάψυξη, όλα τα δάκρυα του πονεμένου ανθρώπου της ιστορικής συνέχειας έχουν αποξηρανθεί σε πρωτότυπα άλμπουμ κοινωνικών αναμνήσεων...και ο "Χριστός - Πρόσφυγας", χολυγουντιανή μάσκα σε ένα τραυματικό μιούζικαλ, επιβάλλει την αποκλειστικότητα της προσβλητικής πλαστογραφίας...δεν είναι τυπικός αθεϊσμός, αλλά αισχρή μονομέρεια πολιτικής σκοπιμότητας, δηλαδή μια επαίσχυντη περιφρόνηση των ενδότερων αισθημάτων του λαού....είναι μια εξοργιστική κακοποίηση αυτός ο "Χριστός", έτσι που τον βάζουν να κάνει επιλεκτισμό, Αυτός, το απόλυτο Ιερό της καθολικής Ζωής...μα στην συνείδηση και την κουλτούρα του λαού μας, ο Χριστός ήταν πάντα, συνάμα "Παιδί του λαού" και "ο μονογενής Υιός του Θεού"..μια τρομερή ενότητα πρωταρχικής οντολογίας, που λύτρωνε από τις ταπεινωτικές αντιφάσεις του τυφλού κοσμικού...όταν ο λαοπλάνος αθεϊσμός του πολιτισμού των Εταιρειών, κάνει τζόγους με το Χριστό, τότε μια πίκρα πάνοπλη δυναμώνει όλους όσοι λένε ακόμα τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος5/12/19 18:37

    καρφί του καραμανλή, μην ξαναπιάσεις στο στόμα σου τον Αντρέα...τράβα με τους χρυσαυγίτες, τους επιστολίτες, τους καμένους και τους τσιπραίους..Ο Αντρέας ανήκει στη δημοκρατική παράταξη..το άκουσες;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος5/12/19 20:03

    ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΠΟ ΣΟΥ ΗΛΙΘΙΕ.ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΕΓΩ ΚΙ ΑΝ ΔΕ ΒΓΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Μ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ..ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009 ΨΗΦΙΖΑ ΠΑΣΟΚ .ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΧΑΜΕΝΕ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑΣΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος5/12/19 20:28

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΖΩ ΖΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ ΗΛΙΘΙΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΑΜΕΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος5/12/19 22:27

    ΟΧΙ ΡΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ.ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΩ ΣΥΡΙΖΑ.ΕΣΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΕΝΦΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΥ TOY ΚΟΥΡΕΑ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ.Σ ΑΦΗΣΑΝΕ ΑΝΕΣΤΙΟ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος5/12/19 23:25

    ρε αστον τον αλλον και πες μας ποιος εισαι και τι ψηφιζεις.. που γραφεις με κεφαλαια για να μας μαλωσεις..γραψε αν εχεις κοτσια το ονομα σου για να ξερουμε με ποιον εχουμε να κανουμε και τοτε θα ξερουμε και τι ψηφιζεις..μαλλον του ακροδεξιου χωρου εισαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος6/12/19 01:52

    Ο ιδιος εισαι η ο ενας απ τους δυο ρουφιανους σου.ο βαλτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος7/12/19 13:46

    Periklis Danopoulos
    Ναι είναι αλήθεια, δεν υπάρχει πλέον εξέγερση με σκοπό και στόχους.Υπάρχει μόνο ''εξέγερση για την εξέγερση''. Συγκεντρώσεις και πορείες, αποτελούμενες από μια κινηματική πανσπερμία, εκδικητικές, με μπόλικο μηδενισμό, με διακριτούς μπαχαλάκηδες, με ιδεολογική σύγχυση φανερή έλλειψη στόχου. Και όλα αυτά απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχοντας από νωρίς αποτύχει παταγωδώς στο πατριωτικό που ευαγγελιζόταν, τώρα τα δίνει όλα για να εμπεδωθεί η τάξη και η ασφάλεια.
    Εδώ είναι η μεγάλη παγίδα για την κοινωνία.Γιατί άλλο να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται όσοι καίνε, σπάνε και καταστρέφουν και εντελώς άλλο, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις να συνοδεύονται από δημόσια διαπόμπευση και παράνομη βία από αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύουν την νομιμότητα. Αν το τίμημα της τάξης, είναι η καταστολή ''Βραζιλιάνικου τύπου'', προληπτικές προσαγωγές χωρίς ουσιαστική δικαιολογία,εισβολή των ''οργάνων της τάξης'', όπου κρίνουν και αποφασίσουν ανεξέλεγκτα, τότε τα χειρότερα 'ερχονται. Τότε θα βλέπουμε σταδιακά, να περιορίζονται ένα ένα τα δικαιώματά μας, χωρίς πλέον να μπορούμε να αντιδράσουμε.
    Η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι, είναι να εξαθλιωθεί τόσο πολύ η κοινωνία και να γίνει ακόμη πιο στυγνό το καθεστώς. Τότε θα φτάσουμε στο σημείο μηδέν, στην εντροπία. Εκεί όπου οι άνθρωποι δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν και δεν θα φοβηθούν χημικά,γκλομπς, πλαστικές σφαίρες ή ακόμα και πραγματικές σφαίρες.
    Και τότε θα δούμε πόσο αποφασισμένη θα είναι η εξουσία και πόσο ''αντράκια'' είναι οι ρόμποκοπ της αστυνομίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.