Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Δεν θα γίνει ελληνοτουρκική σύγκρουση εκτός εάν…



Οι ΗΠΑ έχουν αγνοήσει επανειλημμένα το Διεθνές Δίκαιο και παρά τις διαμαρτυρίες εξακολουθούν να το αγνοούν όταν το εθνικό τους συμφέρον το απαιτεί. Το ίδιο κάνουν και πολλές άλλες χώρες, σε μικρότερη κλίμακα, όταν μπορούν. Ισχύει απολύτως ο Θουκυδίδης. Σφάζουμε όταν μπορούμε να το κάνουμε ατιμώρητα, όπως οι Αθηναίοι έσφαξαν τους κατοίκους της Μήλου με μοναδικό επιχείρημα ότι μπορούσαν να το κάνουν. Το ίδιο κάνουν και οι Τούρκοι όταν μπορούν. Η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους έγινε τον περασμένο αιώνα, όπως και των Ελλήνων, πολύ πριν γεννηθεί ο Ερντογάν. Ωστόσο οι «Ελληνάρες» ας βάλουν φρένο, τέτοιες ακρότητες δεν χαρακτηρίζουν ειδικά τους Τούρκους. Τέτοια έχουν γίνει από όλους, όσους μπορούσαν, από αρχαιοτάτων χρόνων, μόλις είπαμε το παράδειγμα των δημοκρατικότατων κατά άλλα Αθηναίων με τους Μήλιους. Τα λεγόμενα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εφευρέθηκαν από τους νικητές για να καθίζουν στο σκαμνί τους ηττημένους. Οι αποικιοκράτες, Άγγλοι και Γάλλοι, πολιτισμένοι κατά τα άλλα, κάτι ξέρουν από εθνοκαθάρσεις.


ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τον κ. Θάνο Ντόκο, αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, που υποστήριξε σε άρθρο του –με κυβερνητική ανοχή αν όχι υπόδειξη– ότι πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία. Ξεσηκώθηκε κουρνιαχτός και ειλικρινά δύσκολα καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Πάνε πάνω από τριάντα χρόνια όπου με τον Σημίτη εγκαινιάστηκε η πολιτική του ενδοτισμού και όπου, παρά τις φιλότιμες (ή μάλλον τις αφιλότιμες) προσπάθειες πολλών από τους εκάστοτε κυβερνώντες, το πράγμα σκαλώνει. Για να είμαστε δίκαιοι, πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου αποπειράθηκε στο Νταβός να τα βρει με τον τότε Τούρκο ηγέτη Τ. Οζάλ αλλά ξεσηκώθηκε ο κόσμος και αναγκάστηκε να κάνει αυτοκριτική από το βήμα της Βουλής. Μετά –το έχω ξαναγράψει– ο Κων/νος Μητσοτάκης συζήτησε στο Παρίσι με τον Ετσεβίτ τα ελληνοτουρκικά αλλά όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός του έδειξε, με χάρτες, τι ζητάει η Τουρκία, ο Μητσοτάκης τραβήχτηκε λέγοντας ότι αυτά δεν μπορεί να τα κάνει. Παρά το ότι, τότε, ήταν από τους πιο ανοιχτούς σε συνδιαλλαγή με την Τουρκία. Έχει αλλάξει κάτι από τότε; Ναι έχει αλλάξει. Οι τουρκικές απαιτήσεις δεν συνάντησαν αντίσταση από την Ελλάδα, βρήκαν ανοιχτό πεδίο, αυξήθηκαν, έγιναν πιο απαιτητές, επειδή η Τουρκία απόκτησε μεγαλύτερη ισχύ. Το αν θα γυρίσει εναντίον της η σημερινή της στάση είναι άλλο θέμα, θα το δούμε.

Έκτοτε δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες από την ελληνική πλευρά, όλες μάταιες για τον ίδιο το λόγο: Η Τουρκία τα θέλει όλα και ακόμα περισσότερα. Στο Αιγαίο, στη Θράκη, στα νησιά, παντού. Στην πραγματικότητα η πολιτική της είναι η ανασύσταση του Οθωμανικού Μεγαλείου, όπου όλοι, έλεγε ο πρώην ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ζούσαν αδελφωμένοι, ειρηνικά. Στόμωσε όμως η δουλειά στη Συρία και τα όνειρα μπήκαν στην άκρη. Μόνο ανόητοι νομίζουν ότι ξεχάστηκαν.



Ο κ. Ντόκος έρχεται, λοιπόν, τελευταίος στη σειρά της ίδιας πολιτικής. Και έρχεται μετά τις Πρέσπες. Δείχνοντας ότι όσοι υπαγορεύουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, κάνουν σαν να βιάζονται να κλείσουν εκκρεμότητες χωρίς να υπάρχει φανερός λόγος. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, λογικά, ότι η βιασύνη υπαγορεύεται από τα ίδια κέντρα που δυσαρεστήθηκαν με τον Μακρόν που απόρριψε την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Με λόγια απλά, ΗΠΑ και Γερμανία θέλουν να κλείσουν όλες τις «πληγές», όλες τις χαραμάδες για να θωρακιστεί η ενότητα του ΝΑΤΟ ενόψει σκληρών αναμετρήσεων, πιθανώς αιματηρών, με τη Ρωσία. Αρμαγεδδών.

Όλα όσα ζητάει η Τουρκία ανήκουν στην Ελλάδα και είναι κατοχυρωμένα με Διεθνείς Συνθήκες. Η Τουρκία μόνο με πόλεμο μπορεί να τα αποκτήσει. Και επειδή ο πόλεμος βάζει πολύπλοκα προβλήματα, όποια κατάληξη και να έχει, οι ενδιαφερόμενοι επικυρίαρχοι ξένοι προκρίνουν να παραδώσουμε τη χώρα

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι κατά τη γνώμη μου, ένα: Ο κ. Ντόκος και ο καθένας που υποστηρίζει τέτοιες απόψεις, επαναλαμβανόμενες, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικά, νομικά ή άλλα πολιτικά ή οικονομικά επιχειρήματα και άλλες νηφάλιες σκέψεις. Διότι τα πράγματα είναι απλούστατα: Όλα όσα ζητάει η Τουρκία ανήκουν στην Ελλάδα και είναι κατοχυρωμένα με Διεθνείς Συνθήκες. Η Τουρκία μόνο με πόλεμο μπορεί να τα αποκτήσει. Και επειδή ο πόλεμος βάζει πολύπλοκα προβλήματα, όποια κατάληξη και να έχει, οι ενδιαφερόμενοι επικυρίαρχοι ξένοι προκρίνουν να παραδώσουμε τη χώρα… για να σώσουμε, τι άραγε; Στην ουσία μια ελληνοτουρκική σύγκρουση πλήττει καίρια την ενότητα της Δύσης και ματαιώνει την χρονικά προσδιορισμένη –πιστεύω– τελική όξυνση Δύσης-Ρωσίας. Γι’ αυτό, θεωρώ, ότι τώρα ελληνοτουρκική σύγκρουση είναι εξαιρετικά απίθανη. Εκτός αν μια ελληνοτουρκική σύγκρουση είναι η αφορμή για την ευρύτερη αναμέτρηση με τη Ρωσία. Πράγμα όχι απίθανο, πάντα χρειάζεται μια αφορμή.

Το ζουμί είναι ότι είτε υποχωρήσουμε είτε όχι οι φασαρίες έρχονται, θα μας ανακατέψουν και δεν εξαρτάται από εμάς η όποια εξέλιξη. Τουλάχιστον ας μην χωριστούμε σε «ήπιους» και «σκληρούς», σε «ενδοτικούς» και «ανένδοτους». Κάθε φορά, με τον Βενιζέλο, τον Εμφύλιο, τη Χούντα και ως σήμερα το ίδιο κακόηχο βιολί. Λίγη φρόνηση. Αν δεν το περιμένουμε από το πολιτικό προσωπικό ας συγκρατηθούμε εμείς προφυλάσσοντας τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας, τους γείτονες, την πατρίδα μας.

19 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/12/19 11:38

    δεν ευκαιρουν για συγκρουσεις οι ελληνες εχουν να τακτοποιησουν τα μπαζωμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/12/19 11:46

    Πέτρος Χασάπη·
    Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η παρασιτική ελίτ, που φοβάται ήττα σε σύγκρουση με Τουρκία, κάτι που θα οδηγήσει στην ανατροπή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/12/19 12:32

    Οι δήθεν μου τάχα μου αριστεροί.....

    Σας θυμίζω

    την ευκολία με την οποία συμπαρατάχθηκαν στις πλατείες με τη δεξιά και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής,

    την ευκολία με την οποία αποφάσισαν να κυβερνήσουν με τους ΑΝΕΛ,

    αλλά και την ευκολία να μην ψηφίσουν τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-11. (διαύγεια, ψηφιακοποίηση κλπ)


    Ως γνήσιοι χαφιέδες του καραμανλισμού

    αφού ψήφισαν τον κ. Πάκη για πρόεδρος της δημοκρατίας,

    άφησαν στο απυρόβλητο του πολιτικού σχολιασμού τον εργασιομανή της ραφήνας

    (η περίοδος 2005-2009 ούτε καν μνημονεύτηκε ως περίοδος ελεγχόμενη είτε για τη χρεωκοπία, είτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης είτε για οτιδήποτε άλλο)

    έρχονται τώρα και ξαναθέλουν τον κ. Πάκη πρόεδρο και το παίζουν προοδευτική παράταξη με πολιτικά απολιφάδια....

    Και ενώ η χώρα κινδυνεύει λόγω σοβαρών προβλημάτων, ο ταμτάκος το παίζει ηγέτης (μην ξεράσω) και τα βούρλα τον πιστεύουν....


    Υ/Γ Ας αναφωνήσω ξανά και ξανά όπως παλιά.....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/12/19 14:45

    ΚΑΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ.ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΜΜΟΝΙΚΟΣ.Η ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/12/19 14:47

    12.32 εχεις την ικανοτητα να σχολιασεις ενα θεμα εξωτερικης πολιτικης; αλλιως μην μπαινεις καθολου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/12/19 14:49

    Το 1994, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αρχίσει να κάνει αισθητή τη παρουσία του και στο ΠΑΣΟΚ και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια στιγμή βραδινής χαλάρωσης, ρώτησε τον Τηλέμαχο Χυτήρη πώς βλέπει τον φέρελπι πολιτικό.

    «Καλό», τον έβλεπε ο Χυτήρης. Αλλά ο Παπανδρέου δεν αρκέστηκε στο τυπικό. Συνέχισε την κουβέντα περί του Ευάγγελου Βενιζέλου, πιέζοντας να πάρει κάτι περισσότερο κι έλαβε την εξής απάντηση: «Πρόεδρε, ο Βενιζέλος είναι ικανός να διεκδικήσει κάποια στιγμή την ηγεσία και να γίνει πρόεδρος του κόμματος».

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαμογέλασε και συμπλήρωσε: «Ο Βαγγέλης δεν έχει φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος του κόμματος, έχει φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος οποιουδήποτε κόμματος».

    Πηγή: https://www.sansimera.gr/anekdota/97?fbclid=IwAR1oOChUZ6suKv_TK2NiIMw0vbg68nCGkX6MpRw6kjBh8cViUdx8NMTU60g#.XeOd1ICP6Hs.facebook

    © SanSimera.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/12/19 08:48

    ρε τι τον κανατε αυτον που ασχολειται συνεχεια με τον ταμτακο.θ αφησει τα εθνικια και τους γονους ν ασχολουνται με συνορα αοζ και τετοια εθνικιστικα και φασιστικα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/12/19 10:39

    Την ταβέρνα "καστελόριζο" μην σου αμφισβητήσει ο σουλτάνος, κλαρινογαμπρέ μου, και όλα τα υπόλοιπα θα τα αντέξεις......


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/12/19 11:26

    ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ΑΛΒΑΝΟΧΩΡΙ. ΠΑΕΙ ΤΟΚΑΨΕΣ.ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΜΕ ΝΤΑΟΥΛΙ ΞΕΡΟΣΦΥΡΙ ΧΟΡΕΥΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος2/12/19 16:32

    Μάτι, άμα δε νογάς μην το ανοίγεις το ρημάδι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/12/19 17:31

    ποιος σουχει μετρησει τη νοηση ρε ματι και υποτιμας τους αλλους.με το κανονικο μετρο δεν εχεις μετρηθει κι αλλο δεν υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος2/12/19 17:40

    Periklis Danopoulos
    Ο Χίρο Ονόντα,ήταν ανθυπολοχαγός του Ιαπωνικού στρατού κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Βρέθηκε μαζί με ολιγομελή ομάδα φαντάρων.σε απομονωμένη περιοχή των Φιλιππίνων. Μετά το τέλος του πολέμου...τέλος για το οποίο δεν ενημερώθηκε αυτός και οι άντρες του, παρέμεινε στο σημείο που ήταν,υπακούοντας στις εντολές να μην εγκαταλείψει το πόστο του, να μην παραδοθεί και να μην αυτοκτονήσει. Το 1974 και αφού είχαν γίνει πολλές απόπειρες, πείστηκε ότι ο πόλεμος τελείωσε και παραδόθηκε στον δικτάτορα Μάρκος, από τον οποίο έλαβε χάρη. 30 χρόνια περίμενε τον Γιαπωνέζικο στρατό.
    2019 , 70 και χρόνια από τον Ελληνικό εμφύλιο και γενικότερα το τέλος του πολέμου ,και ακόμα αρκετοί ανατρέχουν σε εκείνη την εποχή. Σε μια εποχή αμφιλεγόμενη και με πολλές αλληλοσυγκρουόμενες μαρτυρίες Όχι αυτοί που είχαν μνήμες, γιατί αυτοί έχουν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο.Αλλά τα παιδιά τους και ακόμα χειρότερο τα εγγόνια και δισέγγονα τους, τα οποία αναπτύσσουν φανατισμό και ανυποχώρητα επίμονη στάση. Χωρίς προσλαμβάνουσες και βιώματα φυσικά, γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως, με απόψεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
    Τι στείρος αντικομμουνισμός, λες και κυβέρνησε ποτέ το ΚΚΕ, λες και δεν κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμα, οι απόγονοι των δοσιλόγων και των Γερμανοτσολιάδων της κατοχής.
    Τι στείρος αντιπατριωτισμός , που ψάχνει να καταδικάσει ακόμα και τον Βελουχιώτη,όσους κρατούσαν ψιλά την Ελληνική σημαία,ακόμα και το ΕΑΜ, ως εθνικιστές.
    Τι ανόητη και απολίτικη θέση, να ταυτίζουν τον φιλελέφτ συριζα με τον κομμουνισμό .
    Πόσο ανιστόρητη θέση, να μιλάς για μια δράκα νεοφασιστών της ΧΑ, που η ίδια η ιστορία έφτυσε και να αναφέρεσαι στην νύχτα των κρυστάλλων. Πόσο παρακρουσιακό να ταυτίζεις όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, με ελάχιστα σκύβαλα του νεοναζισμού.
    Τα φαντάσματα των αντιπάλων ομάδων , αιωρούνται πάνω από τα μυαλά πολλών συμπολιτών μας.Και η παγίδα κλείνει με θόρυβο.Το δίπολο που ΔΕΝ έχει ανάγκη ο λαός, αλλά οι εξουσιαστές, βρίσκεται και πάλι μπροστά μας.
    Δεν έχει ανάγκη η χώρα νέες έριδες, νέες εστίες ανούσιας αντιπαράθεσης. Όσοι ξεθάβουν το τσεκούρι του πολέμου, το σκουριασμένο όπλο του παππού ή του προππάπου τους, θα πρέπει να είναι υπόλογοι στην ιστορία και να είναι έτοιμοι να δεχθούν τις συνέπειες, για όσα δημιουργούν στους συμπατριώτες τους.
    Να το ξέρουν καλά αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2/12/19 18:24

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ
    ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος2/12/19 18:39

    Ανδρέας Παπανδρέου για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Κάννες,
    τον Ιούνιο του 1995
    «Αισθάνθηκα για την Ελλάδα πολύ ξένος σ’ αυτό το κλίμα... Είδα πράγματι το Διευθυντήριο να λειτουργεί. Διότι ενώ πολλοί συνάδελφοι και Πρωθυπουργοί ιδιαιτέρως και στο διάδρομο μου έλεγαν ‘τι καλά που τα είπες, έχεις δίκιο’ κανείς δεν πήρε το λόγο να καλύψει τις θέσεις μου. Συγχαρητήρια έπαιρνα στους διαδρόμους, αλλά δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα να ασκήσουν κριτική εκεί που έμπαινε ένα θέμα τεράστιας ηθικής υπόστασης... Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε εμείς οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις... Βρίσκω δηλαδή ότι πάμε σε μία συρρίκνωση της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στον βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων, συμφερόντων όταν λέω ρητά... Εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που θα δίνει το Διευθυντήριο. Αυτή είναι μια δυσάρεστη ερμηνεία... Κάποτε το φανταζόμουν ότι θα ‘ρθει. Τώρα το βλέπω».

    Ανδρέας Παπανδρέου 1995

    https://www.stigmiotypa.gr/?p=1457
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος2/12/19 18:59

    Επιφάνια, 1937
    ποιηση ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

    Τ’ ανθισμένο πέλαγο και τα βουνά στη χάση του φεγγαριού η μεγάλη πέτρα κοντά στις αραποσυκιές και τ’ ασφοδίλια το σταμνί που δεν ήθελε να στερέψει στο τέλος της μέρας και το κλειστό κρεβάτι κοντά στα κυπαρίσσια και τα μαλλιά σου 5 χρυσά· τ’ άστρα του Κύκνου κι εκείνο τ’ άστρο ο Αλδεβαράν.

    Κράτησα τη ζωή μου κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας ανάμεσα στα κίτρινα δέντρα κατά το πλάγιασμα της βροχής σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξιάς, καμιά φωτιά στην κορυφή τους· βραδιάζει. 10 Κράτησα τη ζωή μου· στ’ αριστερό σου χέρι μια γραμμή μια χαρακιά στο γόνατό σου, τάχα να υπάρχουν στην άμμο του περασμένου καλοκαιριού τάχα να μένουν εκεί που φύσηξε ο βοριάς καθώς ακούω γύρω στην παγωμένη λίμνη την ξένη φωνή. 15 Τα πρόσωπα που βλέπω δε ρωτούν μήτε η γυναίκα περπατώντας σκυφτή βυζαίνοντας το παιδί της. Ανεβαίνω τα βουνά· μελανιασμένες λαγκαδιές· ο χιονισμένος κάμπος, ώς πέρα ο χιονισμένος κάμπος, τίποτε δε ρωτούν μήτε ο καιρός κλειστός σε βουβά ερμοκλήσια μήτε 20 τα χέρια που απλώνουνται για να γυρέψουν, κι οι δρόμοι. Κράτησα τη ζωή μου ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή δεν ξέρω πια να μιλήσω μήτε να συλλογιστώ· ψίθυροι σαν την ανάσα του κυπαρισσιού τη νύχτα εκείνη σαν την ανθρώπινη φωνή της νυχτερινής θάλασσας στα χαλίκια 25 σαν την ανάμνηση της φωνής σου λέγοντας «ευτυχία». Κλείνω τα μάτια γυρεύοντας το μυστικό συναπάντημα των νερών κάτω απ’ τον πάγο το χαμογέλιο της θάλασσας τα κλειστά πηγάδια ψηλαφώντας με τις δικές μου φλέβες τις φλέβες εκείνες που μου ξεφεύγουν εκεί που τελειώνουν τα νερολούλουδα κι αυτός ο άνθρωπος 30 που βηματίζει τυφλός πάνω στο χιόνι της σιωπής. Κράτησα τη ζωή μου, μαζί του, γυρεύοντας το νερό που σ’ αγγίζει στάλες βαριές πάνω στα πράσινα φύλλα, στο πρόσωπό σου μέσα στον άδειο κήπο, στάλες στην ακίνητη δεξαμενή βρίσκοντας έναν κύκνο νεκρό μέσα στα κάτασπρα φτερά του, 35 δέντρα ζωντανά και τα μάτια σου προσηλωμένα.

    Ο δρόμος αυτός δεν τελειώνει δεν έχει αλλαγή, όσο γυρεύεις να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια, εκείνους που έφυγαν εκείνους που χάθηκαν μέσα στον ύπνο τους πελαγίσιους τάφους, όσο ζητάς τα σώματα που αγάπησες να σκύψουν 40 κάτω από τα σκληρά κλωνάρια των πλατάνων εκεί που στάθηκε μια αχτίδα του ήλιου γυμνωμένη και σκίρτησε ένας σκύλος και φτεροκόπησε η καρδιά σου, ο δρόμος δεν έχει αλλαγή· κράτησα τη ζωή μου.

    Το χιόνι και το νερό παγωμένο στα πατήματα των αλόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος2/12/19 22:06

    κουραζεις με τις αντιγραφες..κουραζεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος2/12/19 22:10

    ετσι ειναι χψ..αμα μας θιξουνε καμια ταβερνα τιποτα ομαδες ποδοσφαιρου, τιποτα συμφεροντουλια θα ανεβουμε στα κεραμιδια..για την πατριδα και τα νησια μας τιποτα...πολυ ευστοχο το σχολιο σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος3/12/19 02:35

    πολυ ευστοχο χψ το σχολιο που κανεις στο ευστοχο σχολιο σου..σχολιο στο τετραγωνο χ2ψ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος3/12/19 09:18

    ΟΧΙ ΡΕ (ΧΨ)2 ΓΡΑΦΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.