Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Οι ΗΠΑ δεν συγκρούστηκαν με την Τουρκία για τους Κούρδους, δεν θα το κάνουν για την Ελλάδα


Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Παρά τους διθυραμβικούς τίτλους των ΜΜΕ για τις υποτίθεται θετικές δηλώσεις Πομπέο περί αναβάθμισης της χώρας, η κατάσταση πριν να έρθει και αφού έφυγε έμεινε ίδια για την Ελλάδα. Άλλαξε αρκετά για τις ΗΠΑ που πήραν ό,τι επί πλέον ήθελαν, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έως την άνετη πρόσβαση σε ελληνικά στρατόπεδα.

Ούτε η Τουρκία, όμως, κέρδισε κάτι. Η Τουρκία είχε ζητήσει προ ετών (επί αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωσταράκου) από τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν επί 72 ώρες αν αποφάσιζε να μας επιτεθεί. Οι ΗΠΑ δεν είχαν απαντήσει. Τώρα, ο Πομπέο δήλωσε δημοσίως την αντίθεση των ΗΠΑ σε στρατιωτικές λύσεις. Για την Κύπρο και τα κοιτάσματα έμεινε η ασάφεια. Τα ΜΜΕ φαίνονται ενθουσιασμένα, απηχώντας προφανώς την ανακούφιση της αθηναϊκής ελίτ ότι θα βγάλει και αυτή τη φορά την ουρά της απέξω, χωρίς παραχωρήσεις που θα κλόνιζαν τον θρόνο της στη χώρα.


Τα όσα μας είπε ο Πομπέο μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: Δεν θέλουμε πολέμους (που απειλεί η Τουρκία), αλλά δεν θα την πολεμήσουμε κιόλας. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πολεμήσουν την Τουρκία για τους Κούρδους, δεν θέλουν ούτε για την Ελλάδα. Αλλά ούτε δίνουν άδεια στον Ερντογάν να μας επιτεθεί. Η διαφορά μας από τους Κούρδους είναι ότι εκεί η μοιρασιά της περιοχής παίζεται ακόμα.

Εδώ, μια ελληνοτουρκική πολεμική σύγκρουση μπορεί να τινάξει το ΝΑΤΟ στον αέρα. Τίποτα δεν θα μείνει στη θέση του αν στην Ελλάδα υπάρξει απώλεια εδαφών, ή στην Τουρκία αν αποτύχει σε πολεμική αναμέτρηση μαζί μας. Γι’ αυτό οι Τούρκοι θέλουν να τους τα παραδώσουμε μόνοι μας. Το πρόβλημα της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν είναι απλό και άλυτο: Τα εδάφη που διεκδικεί τα κατέχουν ήδη άλλοι και την επιρροή διεκδικούν οι δυο Μεγάλες Δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία.

Όπου κι αν στραφεί ο Ερντογάν θα πέφτει σε τοίχο. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα αλλά δεν είναι περιφερειακή δύναμη, ούτε θα της επιτρέψουν να γίνει. Υπάρχει ασταθής ισορροπία των ισχυρών, διατηρήσιμη όμως προσώρας. Συνεπώς, η επίσκεψη Πομπέο δεν άλλαξε, δεν μπορούσε ούτε ήθελε να αλλάξει τις ισχύουσες ισορροπίες. Εμείς υπογράψαμε για κάθε δικαίωμα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν υπόγραψαν καμία υποχρέωσή τους απέναντί μας.

Οι ΗΠΑ πήραν ό,τι ήθελαν και έδωσαν έπεα πτερόεντα

Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα, έπεα πτερόεντα που θα λέγανε οι παλιοί. Τα λόγια του αέρα αξίζουν όσο ορίζει ο ισχυρός. Συνεπώς, η αξία τους εξαρτάται από τις διακυμάνσεις της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις ασταθείς σχέσεις στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία. Μερικοί λένε ότι βελτιώθηκε το κλίμα. Αλλά το κλίμα αλλάζει ανάλογα με τους υπολογισμούς του ισχυρού, όχι από τις διαθέσεις του αδύναμου.

Οι Κούρδοι δεν το κατάλαβαν εξαρχής και ίσως τους κοστίσει ζωή και ελευθερία. Επειδή η στάση των ΗΠΑ απέναντί τους δεν εξαρτάται μόνο από τη σχέση με την Τουρκία, αλλά έχει γίνει και εσωτερικό θέμα της προεκλογικής σύγκρουσης του Τραμπ με τους αντιπάλους του. Εμείς στην Ελλάδα περνάμε τον καιρό μας με ανέκδοτα, ότι π.χ. αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τους Κούρδους θα χάσουν διεθνώς σε αξιοπιστία.

Κανένας ισχυρός, όπως οι ΗΠΑ, όμως, δεν χάνει αξιοπιστία για την ασυνέπειά του. Χάνει αξιοπιστία αν φανεί αδύναμος. Οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στην ισχύ που συνεπάγεται την τήρηση των κανόνων. Τα περί αναξιοπιστίας είναι σαχλό ανέκδοτο. Αλλά δεν είναι αθώο. Επαναφέρει ένα επιχείρημα παλαιών κυβερνήσεων ότι ήμασταν οι πιο πιστοί σύμμαχοι (των ΗΠΑ) και περιμέναμε ανταμοιβή. Τρώγαμε καρπαζιές και κάποτε σταματήσαμε. Τώρα ξαναρχίζουμε.

Δεν επιστρέφει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο

Θεωρητικοποιούμε το παράλογο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν στον Ερντογάν, πιστεύοντας ότι θα επαναφέρουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Αλλά επαναφορά σημαίνει επιστροφή στην προ Ερντογάν κατάσταση, στην υπακοή της Τουρκίας στα αμερικανικά συμφέροντα.

Κάτι τέτοιο, όμως, απαιτεί πλέον όχι απλώς την προσωπική εξαφάνιση του "σουλτάνου", αλλά συντριπτική ήττα, εξουθένωση, των κοινωνικών, στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την πολιτική Ερντογάν. Σημαίνει ουσιαστικά έναρξη εμφυλίου πολέμου. Μια άλλη επίπτωση θα είναι η βαθιά ρήξη με τη Ρωσία. Κάτι που δεν έκανε ούτε ο Κεμάλ, ούτε κανείς άλλος ως τώρα, αντίθετα με μας όπου οι δεξιές κυβερνήσεις τήρησαν την ισορροπία της Γιάλτας. Ο δε Τσίπρας έριξε πάγο κι αλάτι στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Τέλος, κάτι που έχει γενικότερη σημασία. Οι ΗΠΑ, ως αυτοκρατορία, σχεδιάζουν σε πολύ μακροχρόνια βάση και διαθέτουν πολλά σενάρια για κάθε ζήτημα. Συχνά μια επικριτική άποψη για τις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποδειχθεί αλλά ταιριάζει με τα γεγονότα. Π.χ. η μη επιβεβαιωμένη ρήση του Κίσινγκερ ότι πρέπει να πλήξουν τις πολιτισμικές ρίζες των Ελλήνων για να υποταχθούν, ταιριάζει με όσα γίνονται από την εποχή της φερόμενης δήλωσης.

Τα παραδείγματα είναι εδώ: ο ουσιαστικός αφελληνισμός της Παιδείας, η μαζική είσοδος μεταναστών άλλου πολιτισμού και κουλτούρας, η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία εκχωρήθηκε κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας, ενώ η Βουλγαρία αρνείται να το πράξει. Υπάρχουν και τα χειρότερα. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαβλέπουν, μετά τις Πρέσπες και τις εκλογές, ότι με μερικά επιδόματα μπορεί μάλλον να περιοριστούν οι πατριωτικές αντιδράσεις μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων. Πολύ περισσότερο με ουρανοξύστες στο Ελληνικό και βέβαια εν τη απουσία πατριωτικών δυνάμεων. Με κάτι τέτοια θα βγήκε το γνωστό «όπου φτωχός κι η μοίρα του».

Πηγή: slpress.gr

11 σχόλια :

  1. Ανώνυμος13/10/19 09:35

    Για όσους δεν έχουν κατανοήσει τι συμβαίνει με τους Κούρδους αυτή τη στιγμή, εδώ είναι ένα μικρό (απλοποιημένο) μάθημα Ιστορίας:
    Το κείμενο είναι από ανάρτηση , του Κούρδου πανεπιστημιακού Salar Adnan.
    -Οι Κούρδοι ζουν σε αυτή την περιοχή που την αποκαλούν σήμερα πατρίδα τους, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
    Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι υποσχέθηκαν στους Κούρδους ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διαμένουν ειρηνικά σε αυτές τις περιοχές, επειδή σκόπευαν να δημιουργήσουν μια χώρα που θα ονομαζόταν Κουρδιστάν.
    Άλλαξαν την υπόσχεση αυτή και χώρισαν την κουρδική πατρίδα στα τέσσερα με τη δημιουργία του Ιράκ, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας.
    - Και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν καταδιώξει τους κουρδικούς τους πληθυσμούς από τότε.
    Η Τουρκία έχει διαπράξει τις χειρότερες φρικαλεότητες εκείνη την εποχή, και μέχρι πρόσφατα η κουρδική γλώσσα, τα κουρδικά ονόματα και άλλα απαγορεύτηκαν όλα.
    Η Τουρκία αρνείται ακόμη να καλέσει αυτούς τους ανθρώπους Κούρδους και τους χαρακτηρίζει ως "Βουνότουρκους" – μια παραποίηση, που έχει σχεδιαστεί για να χαρακτηρίσει τους Κούρδους ως βάρβαρους και αμόρφωτους.
    -Χιλιάδες Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και του '90 που αγωνίστηκαν ενάντια στους τουρκικούς καταπιεστές τους, και ακόμη η κατάσταση αυτή έχει ελάχιστα βελτιωθεί.
    - Ακολουθεί η εισβολή του 2003 στο Ιράκ.
    Όταν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες εισέβαλαν στο Ιράκ, οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί με τους συμμάχους και εναντίον του στρατού του Σαντάμ.
    Κατάφεραν γι αυτό, να δημιουργήσουν μια αυτόνομη περιοχή στο Ιράκ .
    - Όταν το ISIS άρχισε να αρπάζει μαζικές περιοχές στο Ιράκ, οι Κούρδοι αγωνίστηκαν με συμμαχική βοήθεια και τους πέταξαν έξω.
    Όταν το ISIS άρχισε να κατακτά εδάφη και να δολοφονεί χιλιάδες στη Συρία, ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ διέταξε τον στρατό του να εγκαταλείψει την περιοχή και άφησε εκατομμύρια Κούρδων να πεθάνουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/19 09:36

    Συνέχεια
    Θα το έκαναν ακόμη και αν δεν υπήρχε η βοήθεια των αεροπορικών κτυπημάτων και των όπλων της συμμαχίας που τους επέτρεψαν να σπρώξουν πίσω το ISIS και να χαράξουν μια άλλη αυτόνομη περιοχή στην πατρίδα τους.
    - Αυτή η περιοχή είναι η Rojava.
    Οι άνθρωποι εκεί ζουν κάτω από ένα σύστημα που ονομάζεται Δημοκρατική Συνομοσπονδία που βασίζεται στα δικαιώματα των εργαζομένων, την ισότητα, το φεμινισμό και την οικολογία. Μια εκδοχή της δημοκρατίας, που είναι πολύ πιο δημοκρατική από οποιοδήποτε σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα σε οποιαδήποτε δυτική χώρα.
    -Για τους Κούρδους το να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ στη Συρία, ήταν μονόδρομος, αν δεν ήθελαν να πεθάνουν, καθώς δεν είχαν καμία επιλογή αφού εγκαταλείφθηκαν από τον Άσαντ.
    -Τώρα οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και τους άφησαν να πεθάνουν κι αυτοί.
    Δεν είναι πλέον "χρήσιμοι" και φαίνεται ότι η Αμερική δεν συνηθίζει, πέραν των συμφερόντων της, να βοηθά λαούς που δεν υποκύπτουν στο διεθνές τραπεζικό καρτέλ και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν σε μια πραγματική δημοκρατία.
    -Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι επιθυμούν να φέρουν τη «δημοκρατία» στη Μέση Ανατολή, αλλά όχι αυτό το είδος δημοκρατίας.
    Ο Άσαντ και η Ρωσία αρνούνται να υποστηρίξουν τους Κούρδους τώρα επειδή συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ αντί να δολοφονηθούν.
    Και η Τουρκία (ο μεγαλύτερος καταπιεστής του κουρδικού λαού και η χώρα που χρηματοδοτούσε κυριολεκτικά το ISIS) εισέβαλε στη γη τους με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ με σκοπό την εθνοκάθαρση, τη γενοκτονία και την απελευθέρωση των κρατουμένων του ISIS.
    - Ο κουρδικός λαός δεν μπορεί να κερδίσει.
    Κάθε μεγάλη παγκόσμια δύναμη τους χρησιμοποιεί όταν ταιριάζει στην ατζέντα τους, και στη συνέχεια τους πετάν ''τροφή στους λύκους''.
    - Οι ΗΠΑ δεν θα συμπαρασταθούν στους Κούρδους.
    Η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα τους συμπαρασταθεί και ούτε το Ιράν, ούτε η Ρωσία.
    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε άτομο με καρδιά που διαβάζει αυτό πρέπει να υψώσει τη φωνή του τώρα !
    * Υπάρχει ένα παλιό κουρδικό ρητό που λέει " ΦΙΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ".
    Ας δείξουμε στους Κούρδους ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.
    Ο καθένας μας ας κάνει ό,τι μπορεί. Ο λαός αυτός δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στην τύχη του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/10/19 10:11

    Στα νιάτα μου 2 συνθήματα βροντοφωναζαμε στις διαδηλώσεις: ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός
    Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι
    Αυτά τώρα δεν τα λέει ούτε το ΚΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/10/19 15:52

    ..και στα γεραματα οξω οι προσφυγες...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/10/19 20:48

    άλλαξαν όλα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/10/19 20:52

    ...Ετσι οπως το λες gerolyke πολυ σωστη κουβεντα ειπες!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/10/19 22:24

    δηλ αλλοι να βομβαρδιζουν κι αλλοι να συμμαζευουν gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/10/19 10:09

    Να κλάψουμε! Αλλά για ποιον; και γιατί;

    Οι Κούρδοι νόμισαν ότι κάνοντας τα θελήματα των ΗΠΑ θα επωφελούνταν από τη διάλυση της Συρίας και θα έπαιρναν κι αυτοί ένα κομματάκι από το διαμελισμένο σώμα της χώρας. Το βάρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας δεν το σήκωσαν οι Κούρδοι/ΗΠΑ, αλλά ο Συριακός Αραβικός Στρατός που πολεμά 8 χρόνια τώρα για μια ελεύθερη και ενιαία Συρία.

    Αυτή τη Συρία που έχουν βαλθεί οι Δυτικοί να τη διαλύσουν. Πρώτα έφτιαξαν τους τζιχαντιστές, τους βοήθησαν με χρήματα και όπλα να καταλάβουν μέρος της Συρίας, μετά, δήθεν για να πολεμήσουν την τρομοκρατία, βοήθησαν τους Κούρδους να καταλάβουν αυτήν την περιοχή και τώρα τη "δίνουν" στην Τουρκία. Ο Ερντογάν (μαγκιά του) κατάφερε να είναι ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή και όλοι στα λόγια τον καταδικάζουν, αλλά όλοι τελικά του κάνουν τα χατίρια και θέλουν να τα' χουν καλά μαζί του. Η δήθεν αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, δεν είναι παρά μετακίνηση κάποιων δυνάμεών τους σε άλλες περιοχές της χώρας, μόνο και μόνο για να δώσει το ΟΚ στην Τουρκία να επιτεθεί. Ο Ερντογάν δεν θα έκανε βήμα χωρίς τη συναίνεση ΗΠΑ-Ρωσίας (για τους δικούς της λόγους η κάθε μία).

    Όσο για τους άλλους πρώην "σύμμαχους" των Κούρδων, τους μαχητές του FSA (Free Syrian Army), ως γνήσιοι μισθοφόροι που είναι, εξαγοράστηκαν από τον Ερντογάν και τώρα είναι η προμετωπίδα του στην επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της Συρίας. Αλήθεια, τι λένε τώρα οι εγχώριοι εκπρόσωποι της "νατοϊκής αριστεράς" βλέποντας τη δήθεν σημαία της Συρίας (αυτήν με τα 3 κόκκινα αστέρια) που κουνούσαν στις "διεθνιστικές" τους διαδηλώσεις, να ανεμίζει μαζί με το σήμα των "Γκρίζων Λύκων";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/10/19 10:49

    Οι Κουρδοι ειναι υποδουλος λαος σε 4 κρατη:Τουρκια Συρια Ιρακ Ιραν.θελουν λοιπον την ελευθερια τους και ειναι φυσικο να πολεμανε και να ζητουν βοηθεια γι αυτο.δεν ειναι μακρυα η ωρα που θα την αποκτησουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/10/19 20:52

    Ἕλληνες Ἀνδρειωμένοι !!! ... Ἕλληνες Μαρμαρωμένοι!!! ποὺ κάποιοι σᾶς κόψανε κρυφὰ τὰ δόρατα καὶ τὶς ἀσπίδες ... καὶ δὲ σᾶς ἔμαθαν νὰ μάχεσθε, μὰ μόνο νὰ πονᾶτε !!... Μὴ καὶ τυχὸν διεκδικήσετε, τὴν πιὸ Τρανὴ Ἑλλάδα ... Μὴ καὶ τυχὸν νικήσετε τὸν Τοῦρκο τὸν Δυνάστη !!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/10/19 22:09

    Χαχαχα μιλαει μονος του ο προβοκατορας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.