Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Η ελπίδα έρχεται, με το λαχείο

«Εσύ τι θα κάνεις αν κερδίσεις το λαχείο;» ρωτάμε πάντα. Παρελαύνουν μετά κλισέ φαντασιώσεις ευμάρειας, εξωτικά ταξίδια και άλλες μπαναλιτέ, παρέα με δηλώσεις πτωχοταπεινοφροσύνης: «θα εξακολουθήσω να εργάζομαι, δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή μου».

Σε όλα αυτά, το τελευταίο που μετράει είναι η πραγματική πιθανότητα της επιτυχίας. Το κέρδος είναι ακριβώς αυτή η πρόσκαιρη φαντασίωση. Π.χ.: σου λέει ο θείος σου ο ψεύτης ότι έχει μια άκρη να σε βάλει να παρουσιάζεις το δελτίο ειδήσεων του MEGA. Δεν σκέφτεσαι ποτέ ότι αυτή η θέση είναι πιασμένη ή ότι ο θείος σου είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια. Σκέφτεσαι ότι όταν θα μπαίνεις στο στούντιο θα είσαι κάπως απασχολημένος, μπαϊλντισμένος από ευθύνες και προβλήματα, αλλά πάντοτε ευγενής με τους πληβείους που ιδρώνουν πίσω από τις κάμερες. Δεν χρειάζεται να υλοποιηθεί η υπόσχεση και δεν χρειάζεται να διαψευστεί:  έχει εκτελέσει την αποστολή της ως φαντασίωση. Σου ρίχνει μια ματιά η λατρεμένη σου στο Δημοτικό. Σκέφτεσαι ότι σίγουρα σε αγαπά κι εκείνη, πέφτεις για ύπνο και τη φαντάζεσαι στην αγκαλιά σου, να σε φιλάει βιαστικά πριν να τελειώσει το διάλειμμα και επιστρέψουν οι συμμαθητές σας στην αίθουσα.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα ίδια ισχύουν και όταν μεγαλώνεις και ψηφίζεις. Δεν έχει σημασία αν η ελπίδα είναι φρούδα. Σημασία έχει ότι αυτή η φαντασίωση είναι το μόνο παυσίπονο με το οποίο κανείς αντέχει τον πονόδοντο που του δώσαν για ζωή. Μάλιστα, σε αντίθεση με τη ρουλέτα, που περιέχει τον ίλιγγο της αναμονής και το ρίσκο της καταστροφής, το λαχείο είναι μια ήπια χαυνωτική συγκίνηση για τους πολλούς.

Το 2016, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι «η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, μαζί,  το τέλος της επιτροπείας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας». Ποιος ηλίθιος πιστεύει έστω και μία λέξη από όλα αυτά; Κανείς. Οι πιθανότητες να επιβεβαιωθούν είναι ακριβώς όσες και να σε χτυπήσει κεραυνός την ώρα που σε τρώει καρχαρίας. Κι όμως, η ώρα που πέφτεις στο κρεβάτι και λες «θα φιλιόμαστε και θα μπουν όλοι και θα μας δουν και θα λένε δεν είναι ξευτίλας, τον αγαπάει η Τιτίκα» και «θα ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία», «δεν θα πέφτει άλλη σφαλιάρα κάθε που βγαίνουμε απ’ το καβούκι μας» είναι πολύ ωραία. Αυτά ισχύουν από την πλευρά του κορόιδου.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα που θέτει ο Άγγλος οικονομολόγος του 17ου αιώνα, που έγραψε το παράθεμα της αρχής: έστω ότι ο άλλος είναι εύπιστος, ή ακόμη χειρότερα ευήθης, βλαμμένος, στόκος. Πού βασίζεται το ηθικό δικαίωμα να τον εξαπατάς, απλώς επειδή μπορείς;

Ήδη από τον 16ο αιώνα υπήρχαν πραγματείες για την τύχη και τις πιθανότητες στα λαχεία, οι οποίες αποφαίνονταν και για το αν το παιχνίδι ήταν δίκαιο ή όχι. Και επειδή το λαχείο ήταν πάντοτε διαβόητα άδικο, από πολύ νωρίς συνδεόταν με τη χρηματοδότηση των καλών τεχνών και άλλων ευγενών σκοπών. Ήταν μια παράδοξη εξιλέωση, σαν τις γυναίκες που μάζευαν λεφτά από την πορνεία για να αγοράσουν άφεση αμαρτιών από την παπική εκκλησία. Τα λαχεία οργανώνονταν με αγαθούς σκοπούς, που να δικαιολογούν την κλοπή: χρηματοδοτούσαν δρόμους, εκκλησίες, γέφυρες, πανεπιστήμια σαν το Πρίνστον και το Κολούμπια. Σε μας, βεβαίως, από τα χρήματα που διοχετεύονταν στο υπουργείο «Πολιτισμού και Αθλητισμού», το 75% πήγαινε στον αθλητισμό και το υπόλοιπο 25 στον πολιτισμό. Και όταν λέμε πολιτισμό, εννοούμε και ενώσεις όπως ο Ομιλος Βρακοφόρων Κρήτης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος των Απανταχού Καλλεργιανών Μαρεδιανών Βαρδιανών & Φίλων «Η Βαρδιά» και η  Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού.
Προσωπικώς, παίρνω λαχείο κάθε δύο ή τρία χρόνια, πρωτοχρονιάτικο. Μου αρέσει μάλιστα να σκέφτομαι κι εγώ τι θα κάνω αν κερδίσω, και σεμνύνομαι για το ότι σε αυτές τις φαντασιώσεις είμαι πάντα πολύ γενναιόδωρος. Δεν υπάρχει φίλος σε ανάγκη που να μην ανακουφίζεται οικονομικά από αυτή τη φανταστική γενναιοδωρία μου.  Όταν σκέφτομαι γιατί παίρνω λαχείο, νομίζω ότι  η απάντηση είναι ότι θέλω να ξεδιψάσω την ανάγκη μου για ελπίδα κι εγώ, με τον πιο ανορθολογικό τρόπο. Έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα αποφύγω την παράδοσή μου σε πλανερές υποσχέσεις ελπίδας στην πραγματική ζωή. Εκεί που δεν κρίνεται η τύχη των λιγοστών ευρώ που θα ξοδέψω, αλλά η πολιτική μου απόφαση. Γιατί άλλο είναι να είσαι παιδί και να πιστεύεις ότι η Τιτίκα σε αγαπάει και θα σε φιλήσει γιατί σου έριξε μια ματιά, και άλλο να είσαι ψηφοφόρος και να χάφτεις ό,τι σου πουν. Ως παιδάκι είναι χαριτωμένο να είσαι αγαθιάρης. Ως πολίτης καθόλου. Και αυτή είναι η μόνη πλευρά που έχει σημασία να συζητήσουμε, γιατί το κράτος δεν έχει κανένα λόγο να συγκρατηθεί και να μην εξαπατά τους αφελείς. Το κράτος είναι παροιμιωδώς άκαρδο. Αν υπάρχει σωτηρία, θα προέλθει από την πλευρά των θυμάτων.
πηγη

20 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ
Fotis Sarantopoulos
29 Μαΐου 2011 ·
Κανείς Ευρωπαίος δεν παρατήρησε προσεκτικά το Ελληνικό Δίευρο.

Πάντα διαφωνώ με την ιδέα ότι η Ε.Ε. έχει ευθύνη που δεν είχε διαγνώσει έγκαιρα το πού πήγαινε η Ελλάδα.

Όμως δεν είμαι 100% ειλικρινής.

Γιατί η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ τις ... προθέσεις της.

Προσωπικά, το είχα επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια, σε πολλούς φίλους Ευρωπαίους. Γελούσαν αλλά δεν έδιναν σημασία.

Ας πρόσεχαν ... τι άλλο να πω?

Τι αποκαλύπτει το νόμισμα των 2 ευρώ λοιπόν?

Το είπα ήδη, τις προθέσεις των Ελλήνων, και ειδικότερα της Κυβέρνησης που ενέκρινε την εικόνα σε αυτό.

Σκεφθείτε το:

Η μία πλευρά είναι φυσικά ίδια με όλα τα άλλα δίευρα.

Η άλλη όμως?

Μια κοπέλλα σε ένα ταύρο?

Τι λέτε καλέ?

Την απαγωγή της Ευρώπης απεικονίζει.

Για όσους αγνοούν τον μύθο, η Ευρώπη ήταν μία πανέμορφη κοπέλα, και ο Δίας, διάσημος για τα τσιλιμπουρδίσματά του, ήθελε να ... της πάρει την τιμή.

Αλλά η Ευρώπη δεν του έδινε σημασία ούτε τον άφηνε να την πλησιάσει.

Τότε ο Δίας μεταμορφώθηκε σε έναν εντυπωσιακό, πανέμορφο αλλά και φιλικό ταύρο, και η άμυαλη Ευρώπη πήγε κοντά του και άρχισε να παίζει μαζί του.

Και επειδή κάτι είχε ακούσει για "ταυροκαθάψια", ανέβηκε και στην πλάτη του κάποια στιγμή.

Δεν έχασε την ευκαιρία ο Δίας, πετάει προς τη ... φωλίτσα του, με την Ευρώπη στην πλάτη, και εκεί της ... έκανε τη δουλίτσα.

Τι λέει ο μύθος και τι απεικονίζει το νόμισμα?

Τρία πράγματα λέει

1) Ότι η Ευρώπη είναι Ελληνίδα και να μην το παίρνουν και πολύ επάνω τους οι Ευρωπαίοι, γιατί όταν αυτοί ζούσαν στα δέντρα, εμείς είχαμε ... υψηλή χοληστερίνη!

2) Ότι όσο δείχναμε το πραγματικό μας πρόσωπο, μας σνόμπαραν. Όταν όμως χρησιμοποιήσαμε τα greek statistics, μας νόμιζαν για ταύρους και μάλιστα άκακους

3) Ότι ο Ελληνάρας Δίας δεν δίστασε να εξαπατήσει την Ευρώπη για να την πηδήξει !!!

Εμείς δεν τα κρύψαμε αυτά ...

Ούτε κρύψαμε ότι και οι Θεοί μας ήταν απατεώνες.

Το βάλαμε φάτσα κάρτα στο νόμισμα, ας το πρόσεχαν. Ας άνοιγαν και καμία Εγκυκλοπαίδια ...

Γιατί θυμώνουν τώρα?Επιμύθιο

Εμείς από την πλευρά μας το είπαμε.

Το κακό είναι ότι παραβιάσαμε ένα άλλο αρχαίο Σπαρτιάτικο νόμο.

Αυτόν που λέει ότι επιτρέπεται να κλέβεις, αρκεί να μην σε πιάσουν...

Και γι' αυτό κατηγορούμε τώρα τις κυβερνήσεις μας, γιατί σε αυτές είχαμε αναθέσει να προσέχουν μη μας καταλάβουν.

Αλλά αυτοί οι ανίκανοι το ξεφτίλισαν και τώρα τρέχουμε όλοι ...

Ανώνυμος είπε...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Τεράστια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ - Χαμηλή πτήση για ΝΔ
Κάλπη Κάλπη
“ Από τη μοναδική εταιρεία που προέβλεψε το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτέμβρη ”
Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 11:41

Εκτύπωση E-mail

Η Bridging Europe η εταιρεία μετρήσεων με έδρα τις Βρυξέλλες που ήταν η μοναδική που έπεσε μέσα και στις 4 πιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα ( συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος ) και η μοναδική που προέβλεπε σταθερά τον Σεπτέμβριο την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με 8+ μονάδες διαφορά, σε νέα μέτρηση που ανακοίνωσε με ημερομηνία έκδοσης 2 Απριλίου δίνει διαφορά 7,5 μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη …Όπως αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι D. Papadopoulos & Mario Schmidt στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να σταθεροποιεί μια καθαρή εκλογική υπεροχή από τη ΝΔ (η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει μικρή άνοδο από την προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου), αν και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι αρκετά ψηλό στο επίπεδο του 27%! Το ΚΚΕ και η ΧΑ αυξάνουν ελαφρά την επιρροή τους, αντίθετα με Το Ποτάμι και την ΕΚ που υποχωρούν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ( ΠΑΣΟΚ ) παραμένει σταθερή, ενώ το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τους ΑνΕλλ που παγιώνουν το ποσοστό που τους εξασφαλίζει την παρουσία τους στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι: 24,6 ΣΥΡΙΖΑ, 17,1 ΝΔ, 7,5 ΧΑ, 7,4 ΚΚΕ, 4,5 ΔΗΣΥ ( ΠΑΣΟΚ ), 3,3 ΑΝΕΛΛ, 2,8 ΛΑΕ, 2 ΕΚ, 1,4 Το Ποτάμι, 2 Άλλοι και ΔΞ/ΔΑΤα υπόλοιπα στοιχεία της μέτρησης όπως και τα αποτελέσματα επί άλλων ερωτημάτων όπως η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε επι μέρους τομείς πχ προσφυγικό, διαφθορα, Δικαιοσύνη, εδώΠΗΓΗ: thefaq.gr

Ανώνυμος είπε...

thefaq.gr Σαιτ του σύριζα χειροτερο κι απο το periodista.gr

Ανώνυμος είπε...

αδικια μεγαλη αδικια
ο κεφαλαιας εφαγε ολο το σανο.......μοναχοφαης....

Ανώνυμος είπε...

Σωπα κι ο αλλος χορταρι μασαει

Ανώνυμος είπε...

αιτημα της βαρουφιτσας που αισθανθηκε ακσιοπρεπεια και υπερηφανεια.

να μετακινηθει λιγο το μνημειο ηρωων στο χωριο για να τοποθετηθει διπλα του ο ανδριαντας του μπαρουφακη που εκανε αντισταση επι χουντας......και το πηγανε στο κρατητηριο για μια μερα και ο μπαμπας του τον εστειλε στο εξωτερικο να σπουδασει μετα.......

ασε κατω στο σανο σου ειπααααααα....

Ανώνυμος είπε...

και η ελπιδα ερχεται με το ....φωτακο να περιμενει να συναντηθει με το συριζα .....να γινει υπουργακος του ταμτακου δηλαδη...

μαλλον δεν υπαρχει ελεος οπως ελεγες δασκαλε....


και μην αρχισεις παλι οτι ο ιδιος ειμαι γιατι απλα ο δασκαλος δινει γραμμη στο πανελληνιο πλεον....πρωτοπορια ηταν και σωστος βγηκε με αυτο το μπουλουκι.....

ακου αριστερα της τσουτσουνας......

παλια κανανε εχθρο τη μερκελ και τη γερμανια μαζι στις πλατειες με τα χρυσαυγουλα

τωρα βρηκανε αλλον εχθρο να σε ταισουν σανο....το δντ και αγωνιζονται οι αγωνιστες.....μη χ.....ω....

Ανώνυμος είπε...

μαθητης και δασκαλος φουμαρουνε μουχλιασμενο σανο...γι αυτο γραφουν ετσι..βασικα ο μαθητης δε γραφει..του τα γραφει ο δασκαλος..εχει το νου του ομως στις αραδες..μπουχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2010; Οικονομικό; ΟΧΙ! Θεσμικο της ευρωζώνης; Σίγουρα! Ποιός το ελυσε; Ο ΓΑΠ. Με ποιο τρόπο; Με το ΔΝΤ! Τι είναι το ΔΝΤ; ΗΠΑ. Τι είναι η ευρωζώνη; Ίσον Γερμανία! Τι είναι η Γερμανία; Ένα μη κυρίαρχο κράτος. Που όφειλεται; ΗΠΑ. Τι θέλει ο ένας και τι άλλος; Να σώσουν την Ελλάδα; Είμαστε μπλεγμένοι σε μία διελκυστίνδα που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία και δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή την κρίση εκτός και αν ... Τί δεν είναι κατανοητό; Η τάξη πραγμάτων;

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΦΕ ΕΣΥ ΔΑΣΚΑΛΕ....

Ανώνυμος είπε...

στα τεσσερα στα τεσερρα και μοκο.....σαν την γριλιζουσα μοσχαροκεφαλη....

Ανώνυμος είπε...

σας βρηκε εχθρο τωρα ο ταμτακος να βγαζετε την ψευτοεπαναστατικοτητα....μασατε κανα χειροβολο σανο.....χοντρο το δουλεμα.......χαζι κανει ο δασκαλος τι δεν καταλαβαινεις

πηρε τη θειτσα μερκελ ο...αριστερος να διαμαρτυρηθει για το δντ.....στα τεσσερα στα τεσσερα.....

Ανώνυμος είπε...

θα αποχωρησει απο την κυβερνηση αν δεν παραιτηθει ο μουζαλας....

και θα παραμεινει μεχρι να αποχωρησει.....


ασε κατω το σανο ρεεεεεεε....

Ανώνυμος είπε...

το να μην πιστευεις τον πρωθυπουργο της χωρας μπροστα στο δντ μονο αυτος ο απιθανος τυπος μπορεσε και το πετυχε.....

Ανώνυμος είπε...


Εμπλουτίζεται με πέστροφες ο Λάδωνας
Μάρτιος 31, 2016 - 11:28
1 σχόλια

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου Πελοποννήσου θα εμπλουτίσει με γόνους ιριδίζουσας πέστροφας τη λίμνη και τον ποταμό του Λάδωνα, δίνοντας έτσι μια προοπτική ανάπτυξης του πληθυσμού και με φυσικά ακόλουθα τις πιθανές θέσεις εργασίας στην περιοχή, την ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής αλιείας και φυσικά την ενίσχυση της πανίδας στον Λάδωνα.

Ο εμπλουτισμός υδάτινων οικοσυστημάτων με είδη που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον, εφαρμόζεται, με στόχο την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας.
Ο Λάδωνας είναι ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδος, ο ποταμός που τα νερά του κυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη Δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία.

Το θέμα εισηγήθηκε ο περιφερειακό σύμβουλος κ. Βαγγέλης Γούργαρης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Μαρτίου ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Όπως ήταν αναμενόμενο, το σώμα έκανε δεκτή ομόφωνα την εισήγηση του κ. Γούργαρη και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα έως τον Μάιο να γίνει η προμήθεια της πέστροφας από τον δημόσιο σταθμό όπου υπάρχουν οι πέστροφες ο οποίος ανήκει στο Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Η ιριδίζουσα πέστροφα (Oncorhynchus mykiss), η οποία έχει ονομαστεί έτσι λόγω των πολλών ιριδιζουσών κηλίδων στο δέρμα της, είναι ένα από τα κύρια είδη που εκτρέφονται σε γλυκό νερό. Ψάρι ενδημικό των αμερικανικών ακτών του Ειρηνικού, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα εκτρέφεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Να αναφέρουμε ότι η ιριδίζουσα πέστροφα υπάρχει στον Λάδωνα αλλά η ενίσχυσή της με νέους γόνους σαφώς και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του πληθυσμού της.

Έφη Καστραντά

Ανώνυμος είπε...

Να ριξουνε και καβουρια στον Λαδωνα

Ανώνυμος είπε...

και ποτιστικο σανο στον καμπο , αρχιζει κι εχει ελλειψη η αγορα

Ανώνυμος είπε...

Τσίπρας: «Αγαπητή Κριστίν
Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα…»
Λαγκάρντ: «Αγαπητέ Πρωθυπουργέ
…οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη».
Και επειδή η «θεωρία» του «πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική» τυπώθηκε επίσημα με το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπογράφτηκε από τον Τσίπρα, του λέει κατάμουτρα το ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ προς Έλληνα Πρωθυπουργό:
Είσαι απλώς ανόητος!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή με την επιστολή της ούτε λίγο ούτε πολύ το λέει ανόητο???

ε, δε μας λέει και τίποτα καινούργιο......σιγά τη δήλωση!!!

Ανώνυμος είπε...

Ουδολως πειραζει κανενα που ψαχνουν τι θα κανουν για να μας περασουν κι αλλη θηλια