Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Εμπλουτίζεται με πέστροφες ο Λάδωνας

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου Πελοποννήσου θα εμπλουτίσει με γόνους ιριδίζουσας πέστροφας τη λίμνη και τον ποταμό του Λάδωνα, δίνοντας έτσι μια προοπτική ανάπτυξης του πληθυσμού και με φυσικά ακόλουθα τις πιθανές θέσεις εργασίας στην περιοχή, την ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής αλιείας και φυσικά την ενίσχυση της πανίδας στον Λάδωνα.
Ο εμπλουτισμός υδάτινων οικοσυστημάτων με είδη που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον, εφαρμόζεται, με στόχο την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας.
Ο Λάδωνας είναι ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Ελλάδος, ο ποταμός που τα νερά του κυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη Δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία.Το θέμα εισηγήθηκε ο περιφερειακό σύμβουλος κ. Βαγγέλης Γούργαρης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30 Μαρτίου ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
 Όπως ήταν αναμενόμενο, το σώμα έκανε δεκτή ομόφωνα την εισήγηση του κ. Γούργαρη και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα έως τον Μάιο να γίνει η προμήθεια της πέστροφας από τον δημόσιο σταθμό όπου υπάρχουν οι πέστροφες ο οποίος ανήκει στο Δασαρχείο Καλαμπάκας.
Η ιριδίζουσα πέστροφα (Oncorhynchus mykiss), η οποία έχει ονομαστεί έτσι λόγω των πολλών ιριδιζουσών κηλίδων στο δέρμα της, είναι ένα από τα κύρια είδη που εκτρέφονται σε γλυκό νερό. Ψάρι ενδημικό των αμερικανικών ακτών του Ειρηνικού, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα και σήμερα εκτρέφεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Να αναφέρουμε ότι η ιριδίζουσα πέστροφα υπάρχει στον Λάδωνα αλλά η ενίσχυσή της με νέους γόνους σαφώς και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του πληθυσμού της.

Έφη Καστραντά

16 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΓΟΥΡΓΑΡΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΖΟΥΝΕ ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΕΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Η ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΝΕΡΑ,ΚΑΙ Ο ΛΑΔΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙΧΑΒΟΥΖΑ.-

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Βαγγέλη για την πρωτοβουλία σου.Πρέπει να γεμίσει η Λίμνη με Πέστροφα και Κέφαλο του γλυκού νερού και να εξαφανιστεί ο Κυπρίνος....Ρεντεζέλας

Ανώνυμος είπε...

Ο Βαγγέλης δρα σαν άγγλος κόμης που αμολάνε φασιανούς και αλεπούδες για να τις κυνηγήσουν μετά....

έτσι και δω θα αμολύσουν (γόνους) πέστροφες για να τις ψαφέψουν...

Εμάς τους οικολόγους θα μας βρει μπροστά του....τον καταγγέλω και αν δεν πιάσει η δική μου καταγγελία θα φέρω και την Μπριτζίτ στα 85 της......

ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

αν καταφερει και τις πιασει ολες χαλαλι του

Ανώνυμος είπε...

θα πιάσει...μην πω τι θα πιάσει, έτσι πάει και ξεροσταλιάζει ούλια την ημέρα για να περάσει η ώρα......αλλά το ότι θα χτυπηθεί η ανεργία δεν το είχα σκεφτεί!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

στον ποτιστικο καμπο να σπειρουν σανο ,εχουμε ελειψη

Ανώνυμος είπε...

κρατήστε μου και μένα μια πέστροφα να την βάλω στην γυάλα

Ανώνυμος είπε...

Μονο μελαχρινες πεστροφες τρωω

Ανώνυμος είπε...

πιασε καμια πρωτα και ας ειναι και καστανοξανθη

Ανώνυμος είπε...

εεεεερμε νις....

Ανώνυμος είπε...

Χαμενεεεεε

Nis είπε...

Μην επανερχόμαστε συμπατριώτες πάλι στα ίδια Σας παρακαλώ δηλ !

Ανώνυμος είπε...

Σβηστα εγω δε δεχομαι να με εξισωνεις μ εναν που εχει ξεφυγει κι αυτο σβηστο και δεν το θεωρω συμπατριωτη ουτε το σβησιμο λογοκρισια σε υβριστη..κανεις δεν τον ενοχλησε ουτε οι πεστροφες

Ανώνυμος είπε...

Οι ξανθες πεστροφες gerolykos ειναι πιο εξυπνες απ αυτον

Ανώνυμος είπε...


Είναι πάντως μια αξιέπαινη πρωτοβουλία,ανεξαρτήτως αποτελέσματος, και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται αποδεκτή με την ανάλογη σοβαρότητα από μερικούς.

Ανώνυμος είπε...

Λιγοι ειναι οι σοβαροι