Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Όχι και τις παραλίες.

Είμαστε έθνος ναυτικών. Λαός ναυτικός. Από τις θάλασσες ξεκινήσαμε τ' άτιμο στοιχειό που λέει κι ο Καρκαβίτσας. Πριν χιλιάδες χρόνια. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμένων Ελλήνων και των βαρβάρων. Ξέραμε τις θάλασσες, γι αυτό νικήσαμε και επιβιώσαμε. Δεν οργώσαμε μόνο με άροτρα την γη μας. Ιδίως γεμίσαμε λείψανα και κουφάρια στο υγρό στοιχείο. Μα από εκεί ξεχυθήκαμε στον κόσμο. Από τα πέλαγα προς τις στεριές. Τα 3/4 του πλανήτη μας είναι θάλασσες και οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που τις έκαναν σπίτια τους
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ή δεν είχαμε σχέση με κάποιο ναυτικό; Πόσοι από εμάς δεν αντικρίζουμε με τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο τα ροζιασμένα χέρια του αγρότη αλλά και τα σκληρά χέρια του ψαρά; Αυτού που του βάθυνε τις κόγχες των ματιών της θάλασσας η υγρασία. Αυτού που σκλήρυνε το βλέμμα του από τ' αλάτι.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ως καταφύγια κάποιες παραλίες; Καταφύγια ηρεμίας, επαφής με την φύση, ανάτασης, δίπλα στο γαλάζιο; Πόσοι από εμάς δεν κοιμηθήκαμε σε παραλίες σε sleeping bags ή ακόμα και στην ψάθα ακούγοντας κασσέτες; Πόσοι από εμάς δεν ξοδέψαμε νύχτες με την παρέα σε μία παραλία ανάβοντας φωτιά, παίζοντας μουσική, τραγουδώντας δυνατά κάτω απ' το φεγγάρι με κιθάρες και ζωηρές ματιές;

Η θάλασσα μας περιτριγυρίζει. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Με τα περισσότερα νησιά. Η θάλασσα είναι τα χνάρια μας. Το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, βαριά βιομηχανία μας, ο τουρισμός.

Το νέο νομοσχέδιο ρυθμίζει την κατάργηση και του αιγιαλού. Ο αιγιαλός, οι παραλίες μας, οι εκτάσεις εκείνες της ξηράς που είναι μεταξύ των ορίων που φθάνει το κύμα είναι κοινόχρηστες σύμφωνα με το νόμο. Ήταν πάντα σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα. Ο Αστικός Κώδικας είναι πλέον ένα χαριτωμένο κείμενο που κάποτε διατύπωνε κάποιους κανόνες που τώρα μοιάζουν ευχές. Στο άρθρο 967 του ΑΚ ορίζεται ότι πράγματα εκτός συναλλαγής είναι τα κοινά σε όλους, τα κοινόχρηστα ενώ στο επόμενο άρθρο ορίζεται με σαφήνεια ότι ως πράγματα κοινής χρήσης είναι ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι αιγιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλεύσιμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους. Εκτός συναλλαγής λέει ο νόμος.

Στο νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό:
- Αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια).

- Αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

- Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις

- Το σχέδιο νόμου επίσης προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς. Αυτός που παριστάνει τον Υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο σύντομα να διερευνηθούν πολλά, κατάφερε να αποφασίσει και την νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό τερματίζοντας μάλιστα και την εκστρατεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για κατεδάφιση αυθαιρέτων με πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Η προσπάθεια αυτή μάλιστα όπως πληροφορούμαστε από την Καθημερινή είχε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια ενώ ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος ζήτησε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις την αποστολή συγκεντρωτικών πινάκων αυθαιρέτων παραλαμβάνοντας περί τα 3.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων στον αιγιαλό σε όλη την Ελλάδα (Τι αλλάζει στους αιγιαλούς). Όλες αυτές οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που θα γινόντουσαν για την υπεράσπιση του φυσικού μας πλούτου και την ανάδειξη της ομορφιάς της πατρίδας μας τώρα τερματίζονται. Ξεκινά η νομιμοποίηση τους, οι συναλλαγές με μίζες για τον χαρακτηρισμό των αυθαιρέτων ως επιχειρηματικά ακίνητα και τα γνωστά.

Η κλειστή κλίκα του ΤΑΙΠΕΔ θα αρχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις σε γνωστούς αποκλειστικούς και κανονισμένους μειοδότες για την παραχώρηση προς εκμετάλλευση της ακτογραμμής και των παραλιών μας στην Ελλάδα. Συναλλαγές θα κανονίζονται σε λόμπυ πεντάστερων ξενοδοχείων ή σε ταβέρνες από Υπουργούς πολιτικάντηδες με κρασάκι, κουστωδία που θα παίρνει κι αυτή το κατιτίς της και έχει ο Θεός.

Κανένας λαός δεν εξουσιοδότησε αυτήν την καλπονοθευτικά διαπλεκόμενη παρέα να πουλά τον αιγιαλό και την ιστορία μας. Είναι βαθύτατα παράνομο και προσβλητικό. Έχουμε μια ιστορία όσο και αν δεν την σεβαστήκαμε σε κάποιο ποσοστό ως σύγχρονοι Έλληνες που όμως δεν γίνεται ούτε να την ιδιωτικοποιήσουμε ούτε να την πουλήσουμε. Να την προστατέψουμε ναι, να την αναδείξουμε ναι, να την προβάλλουμε και να την εκμεταλλευτούμε τουριστικά ναι με σεβασμό σε εμάς, στον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους κατά τον προορισμό των πραγμάτων. Να τα πουλήσουμε όμως γιατί και σε ποιους; Για να εξυπηρετήσουμε τάχα ένα χρέος που ούτως ή άλλως γιγαντώνεται και αυξάνεται σταθερά και είναι αδύνατον να αποπληρωθεί ακόμα και αν πουλήσουμε όλα τα ακίνητα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τον φυσικό πλούτο όλης της χώρας; Ή για να πάρουν ορισμένα ωραία εξοχικά οι φίλοι μας, οι εθνικοί εργολάβοι μας, οι  τις μιζούλες μας με φόντο την θάλασσα και τον αιγιαλό στους γνωστούς εθνικούς μας επιχειρηματίες και εργολάβους όχι. 
Όχι. 
Γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Για να αποδείξουμε πόσο άχρηστοι ή πόσο διεφθαρμένοι είμαστε; Είναι τόσο δύσκολο να βρούμε 2-3 σοβαρούς ανθρώπους να διαμορφώσουμε χρήσεις και τρόπους αξιοποίησης της περιουσίας που αφορά και μέρη που

Τι πουλάνε όμως αυτοί ; Tι ακριβώς πουλάνε αυτοί οι τύποι και ποιος ακριβώς τους νομιμοποίησε να παραβαίνουν τον νόμο ως ανδρείκελα μιας παραπαίουσας κυβέρνησης; Κάποια πράγματα δεν εκχωρούνται. Ούτε πουλιούνται. Δεν έχουν όλα μία τιμή. Υπάρχουν κάποια όρια που έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Στην Ελλάδα δεν θα βλέπουμε σε παραλίες με συρματοπλέγματα και φουσκωτούς τριγύρω. Δεν μεγαλώσαμε στο Γκουαντανάμο ούτε θα μας κάνουν Βόρεια Κορέα αν και την κοροϊδεύουν. Εξοικειώθηκαν πολύ με αυτά τα πρότυπα οι άρχοντες μας.

Τον Μάη αυτά τα πολιτικά ανδρείκελα που μας πηγαίνουν βαθύτατα πίσω στον μεσαίωνα πρέπει να εξαφανιστούν. Έχουμε υποστεί πολλές ταπεινώσεις και έφθασε η ώρα μια φορά να νικήσουμε και εμείς. Από εκεί και μετά οι εξελίξεις θα είναι μπούμεραγκ και ταχύτατες. Ο πολιτικός χρόνος θα πυκνώσει και η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα.
Αλλιώς υποταχθείτε και φορέστε τις μπούγκες σας. Γιατί προς τα εκεί πάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :