Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο ψαράς και η χαμένη ευκαιρία

Ένας ψαράς κατεβαίνει κάθε νύχτα στην παραλία για να ρίξει τα δίχτυα του. Ξέρει πως όταν βγαίνει ο ήλιος έρχονται τα ψάρια στην παραλία για να φάνε αχιβάδες, γι΄ αυτό πάντα ρίχνει τα δίχτυα του πριν ξημερώσει. 
Έχει ένα καλυβάκι στην παραλία και κατεβαίνει μες τη νύχτα με τα δίχτυα στον ώμο. Με τα πόδια γυμνά και τα δίχτυα μισοαπλωμένα, μπαίνει στη θάλασσα. 
Αυτή τη νύχτα, για την οποία μας μιλάει η ιστορία, όπως πάει να μπει στο νερό, αισθάνεται το πόδι του να χτυπάει πάνω σε κάτι πολύ σκληρό στον πάτο της θάλασσας. Το πασπατεύει και βλέπει πως είναι πράγματι κάτι σκληρό, σαν πέτρες, τυλιγμένες σε μια σακούλα. 
Εκνευρίζεται και μουρμουρίζει,

- Ποιος ηλίθιος πετάει τέτοια πράγματα στην παραλία και αμέσως διορθώνει, στη δική μου παραλία. Κι εγώ, έτσι απρόσεκτος που είμαι, κάθε φορά που θα μπαίνω στο νερό, θα σκοντάφτω πάνω στις πέτρες…

Αφήνει λοιπόν κάτω τα δίχτυα, σκύβει, πιάνει τη σακούλα και τη βγάζει από το νερό. Την αφήνει στην ακροθαλασσιά, και ξαναμπαίνει με τα δίχτυα στο νερό. Είναι θεοσκότεινα. Ίσως γι΄ αυτό, όπως βγαίνει πάλι από τη θάλασσα, πάλι σκοντάφτει πάνω στη σακούλα που είναι τώρα έξω, στην παραλία.
Ο ψαράς σκέφτεται,

- Δεν είμαι στα καλά μου.

Βγάζει λοιπόν το σουγιά του, ανοίγει τη σακούλα και ψαχουλεύει. Έχει κάμποσες πέτρες, μεγάλες σαν πορτοκάλια, βαριές και στρογγυλεμένες. Ο ψαράς ξανασκέφτεται

- Μα ποιός είναι αυτός ο ηλίθιος που τυλίγει πέτρες και τις πετάει στο νερό;

Ενστικτωδώς, παίρνει μία, τη ζυγίζει στο χέρι του και την πετάει στη θάλασσα. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούει τον θόρυβο της πέτρας που βουλιάζει στα βαθιά. Πλουπ!

Βάζει το χέρι του στη σακούλα, παίρνει άλλη μια πέτρα και την πετάει στο νερό. Ακούει ξανά το πλουπ!

Αυτή την πετάει από την άλλη μεριά, πλαφ! Μετά, αρχίζει να τις εκσφενδονίζει δύο-δύο και ακούει πλουπ-πλουπ! Ύστερα προσπαθεί να τις ρίξει πιο μακριά, και με γυρισμένη την πλάτη, και με όλη του τη δύναμη, πλουπ-πλαφ!….

Διασκεδάζει, ακούει τους διαφορετικούς ήχους, πετάει πέτρες, υπολογίζει το χρόνο που κάνουν να πέσουν στο νερό, και δοκιμάζει, πότε με δύο, πότε με μία, και με κλειστά μάτια τώρα, και με τρεις μαζί και συνεχίζει να πετάει τις πέτρες στη θάλασσα. Μέχρι που αρχίζει να βγαίνει ο ήλιος. Ο ψαράς ψαχουλεύει και βρίσκει μονάχα μία πέτρα μέσα στη σακούλα. Ετοιμάζεται λοιπόν να την πετάξει πιο μακριά από τις άλλες, γιατί είναι η τελευταία κι έχει ήδη βγει ο ήλιος. Και όπως τεντώνει το χέρι του προς τα πίσω για να την πετάξει με όλη του τη δύναμη, αρχίζει να φωτίζει ο ήλιος και βλέπει στην πέτρα μια χρυσαφένια μεταλλική λάμψη που του τραβάει την προσοχή. Ο ψαράς συγκρατεί την παρόρμηση να πετάξει την πέτρα και την κοιτάζει προσεκτικά. Η πέτρα αντανακλά τον ήλιο μέσα από τη βρομιά που την καλύπτει. Την τρίβει ο ψαράς λες κι είναι μήλο πάνω στα ρούχα του, και η πέτρα αρχίζει να λάμπει ακόμη πιο πολύ. Έκπληκτος, τη χτυπάει ελαφρά και αντιλαμβάνεται ότι είναι από μέταλλο. Αρχίζει τότε να την τρίβει και να την καθαρίζει με άμμο και με το πουκάμισό του, και συνειδητοποιεί πως η πέτρα είναι από καθαρό χρυσάφι. Μια πέτρα από ατόφιο χρυσάφι σε μέγεθος πορτοκαλιού! Η χαρά του σβήνει, όμως, μόλις σκέφτεται ότι η πέτρα αυτή είναι σίγουρα ίδια με όλες τις άλλες που πέταξε στη θάλασσα και σκέφτεται,

- Τι χαζός που ήμουνα!

Είχε στα χέρια του μια σακούλα γεμάτη πέτρες από χρυσό και τις πετούσε στη θάλασσα γιατί του άρεσε να ακούει τον ηλίθιο θόρυβο που έκαναν όταν έπεφταν στο νερό. Αρχίζει τότε να οδύρεται, να κλαίει και να θρηνεί, να λυπάται για τις χαμένες πέτρες και να σκέφτεται πως είναι άτυχος, ένας δυστυχισμένος άνθρωπος, είναι τρελός, είναι ηλίθιος…

Μετά σκέφτεται, αν έμπαινε στη θάλασσα, αν κατάφερνε να βρει μια στολή δύτη και βούταγε στα βαθιά, αν ήταν μέρα, αν είχε τον εξοπλισμό που έχουν οι δύτες για να ψάξει κι όλο κλαίει γοερά και οδύρεται.

Ο ήλιος έχει πια ανατείλει.

Και ξαφνικά συνειδητοποιεί πως έχει ακόμη την πέτρα, συνειδητοποιεί πως ο ήλιος θα μπορούσε να είχε αργήσει ένα δευτερόλεπτο ακόμη, ή εκείνος θα μπορούσε να είχε ρίξει την πέτρα πιο γρήγορα, και τότε δεν θα είχε μάθει ποτέ για τον θησαυρό που έχει τώρα στα χέρια του.

Αντιλαμβάνεται τελικά ότι κατέχει ένα θησαυρό, κι ότι ο θησαυρός αυτός είναι από μόνος του μια τεράστια περιουσία για έναν φτωχό ψαρά όπως εκείνος.

Αντιλαμβάνεται πόσο τυχερός είναι που μπορεί να κρατήσει τον θησαυρό που έχει ακόμα στα χέρια του.

Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε πάντοτε τόσο σοφοί ώστε να μην κλαίμε για τις πέτρες, τις ευκαιρίες, που απροετοίμαστοι ίσως τις πετάξαμε, τις χαραμίσαμε, τα πράγματα εκείνα που έφερε η θάλασσα και τα πήρε μετά…
Μακάρι να είμαστε έτοιμοι να δούμε τη λάμψη στις πέτρες που έχουμε στα χέρια μας, και να μπορούμε να τις χαιρόμαστε για την υπόλοιπη ζωή μας.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάϊ, Ο Δρόμος των Δακρύων – Φύλλα Πορείας ΙΙΙ)

24 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/6/13 07:51

    Ο ρόλος της αποδειξούλας.

    Πέραν του πρακτικού (ΦΠΑ, άμεσης φορολογίας, τζίρου κλπ) έχει έναν σπουδαιότερο ρόλο. Την εκπαίδευση της κοινωνίας σε κοινωνική συμπεριφορά.

    Κάνοντας "εκπτωσούλες" στις όποιες αρχές και κανόνες με το πρόσχημα ότι οι μεγαλοκαρχαρίες καταληστεύουν το σύμπαν, γιατί και εγώ να πληρώσω "σα μαλάκας" (έτσι δε λέμε) , οδηγούμαστε σε δρόμο που τα μεγάλα λαμόγια θέλουν. ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΟΧΉΣ!!!!!

    Κάτι η αποδειξούλα,κάτι το ρουσφετάκι, κάτι το αυθαιρετούλι, κάτι το κολπάκι να αποφύγουμε συμμετοχή, κάτι το ένα κάτι το άλλο, μας κάνανε συνενόχους τους, με τα μέσα που διαθέτουν (μέσα μαζικής επιβολής κλπ)

    Έτσι εξηγείται, φίλε κουκουλοφόρε, γιατί ανεχόμαστε την κατάσταση με 30% και ανεργία, με συντάξεις επιδοματικές, με μισθούς βουλγαρίας με με με με. Έτσι εξηγείται ο καναπές!!!!! Δεν έχουμε τα άντερα, δεν έχουμε το ηθικό ανάστημα, δεν έχουμε να προβάλουμε τίποτα το αξιακό, το κανονικό, το δημοκρατικό, το κοινωνικό. Θα μου πεις η αποδειξούλα θα μας λύσει όλα αυτά τα σοβαρά. Όχι, αλλά η αποδειξούλα είναι μια απλή κίνηση. Φίλε δώσε αυτά που είναι για την κοινωνία (στην οποία ζεις και εσύ), μην κλέβεις, αλλά το πιο σπουδαίο, ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙΣ. Αυτό περίμενε τουλάχιστον αυτό εσύ κουκουλοφόρε να το ενστερνιστείς (απ' ότι καταλάβαινα πίσω από τις γραμμές των γραφομένων σου). καλά κάποιοι άλλοι που είδαν τον εαυτούλη τους σε ομάδες που καταχέριαζα, άφρισαν και οδηγήθηκαν σε ντελίριο ύβρεων.

    (Ακόμα περιμένω να μου απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος)

    Όταν όμως, πατριώτη, κάνεις την αυτοκριτική σου, αισθανθείς την κοινωνική συνευθύνη σου, τότε θα απαιτήσεις απ' όλους κοινωνική συμπεριφορά και πρωτίστως από τα μεγάλα λαμόγια.

    Άμα βλέπεις έναν ολόκληρο λαό με ψιλολαμογιές (έχουν αναφερθεί κάτα κόρον και τις ξέρετε, μαζί τις κάναμε, δεν τις έκανε ο αρειανός), τότε δε βλέπω φως.

    Και προσοχή!!!!! Σκιάζουμαι ότι θα γίνει το μπαμ (ίσως από τυχαίο γεγονός) όχι γιατί ο λαός κατέβηκε στους δρόμους από ιερή αγανάκτηση για καταστρατήγηση των δίκαιων αιτημάτων του....., αλλά από θυμό για το χάσιμο των ψιλολαμογιών του!!!!! Τα λαμόγια θα εκδηλωθούν μαζικά σε μπάχαλο κατάσταση. Ελπίζω να μην το ζήσουμε.....

    Και συνεχίζω βέβαια να εξαιρώ τους μισθωτούς (ιδιωτικού και δημοσίου--πλην επιόρκων---) και τους συνταξιούχους που προέρχονται από υπαλλήλους.

    Λοιπόν φίλε κουκουλοφόρε,

    Θα περιμένω τις απαντήσεις που σούχω κάνει.

    1. Τι φταίει και δεν σηκώνεται από τον καναπέ ο έλληνας.

    2 Μετά τα ελικόπτερα τί???? Ο εθνοσωτήρας??????

    Όταν ευαρεστηθείς και απαντήσεις (όχι με σχόλια σε μένα) θα επανέλθω.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/6/13 11:07

    ΛΕΜΕ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ...ΧΑΜΑΙΛΕΩΝΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ...ΚΑΠΕΛΑΚΙΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/6/13 13:43

    Κρίμα που δεν με κατανόησες ΧΨ και με αναγκάζεις να επιχειρήσω και δεύτερη!
    Όσες όμως και να επιχειρήσω δεν νομίζω ότι θα συναντηθούμε ποτέ!!! Δεν θα συναντηθούμε γιατί εσύ προτείνεις “λύσεις” μέσα στο υπάρχον σάπιο πολιτικό σύστημα .
    Το υπερασπίζεσαι μάλιστα με τέτοιο πάθος ώστε φτάνεις στο σημείο να κινδυνολογείς με την φράση σου που …..”ειναι όλα τα λεφτα!!!!” : “Στο βάθος αυτές οι απόψεις κρύβουν "εθνοσωτήρες" και σοβαρολογώ...” Kαι αναφέρεσαι σε εθνοσωτήρες που δεν διαφέρουν και πολύ από τους σημερινούς !!!
    Προτείνεις κάθε φορα που καταθέτεις τις προτάσεις σου να ξεπλύνουμε ένα βρώμικο πολιτικό σύστημα, με το πλυντήριο που το ίδιο ξεπλένει όλα του τα ανομήματα
    Ξέρεις πόσο μεγάλη ανάλυση θα μπορούσα να κάνω γι αυτό ? Να μιλήσω πχ για το σύνταγμα που μας καλούνε να υπερασπιστούμε ,γιατί μόνο και μόνο υπερασπίζεται την προστασία τους με το Ν “περί μη ευθύνης υπουργών . Υπερασπίζεται την δικαιοσύνη που την ελέγχουν απόλυτα γιατι την διορίζουν και είναι σήμερα ο ποιο διαβρωμένος θεσμός ! Υπερασπιζεται τους ολιγάρχες με τους νόμους που έχουν δομήσει τοσα χρόνια -και στην πιστώνω αυτή την έποψη με την οποία συμφωνώ –
    Με αποδειξουλες ,αυτογνωσία ισοκατανομή ενοχών , επίορκους ιδιώτες ,δημ υπαλλήλους κλπ δεν βγαίνεις από το σημερινό αδιέξοδο! Αυτά είναι ουτοπίες πασαλείμματα και λίφτινγκ για όποιον θέλει να νομιμοποιήσει το σημερινό σάπιο πολιτικό σύστημα. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι το σύστηνα αυτό αναπαράγει την κάθε είδους διαφθορά σαν την λερναία υδρα .
    Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα νεοφιλελεύθερο (περισσοτερο ή λιγοτερο…) δεν έχει σημασία, που καταφερνει κάθε φορα να οριζει και τον διάδοχό του όταν αυτό χρεοκοπεί.
    Η κρίση της Ελλάδας αποφασίστηκε να συμβεί ΧΨ Και αποφασιστηκε από τα πολιτικά μας φερέφωνα σε συνεργασία με τους ξένους . Μετα από πολλά χρόνια θα μάθουμε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος του,αν και οι υποψίες που μας γυροφέρνουνε τείνουν να είναι οι πραγματικοί λόγοι. Η Ελλάδα σήμερα ΧΨ είναι στην εντατική και δεν σώζεται ουτε με κούρεμα γουλί , ουτε με τις “κινέζικες επενδύσεις” ουτε μ αυτους με τις κελεμπίες που είναι σαν μπουλες τις απόκριες .
    Δεν βλεπεις ότι με την υπάρχουσα κατάσταση και με τις δόσεις των δανείων δεν μπορεί να επιβιώσει? Δεν βλέπεις ότι αυτά τα δάνεια χάνονται σαν το νερό του κουρπού και δεν βρέχουμε ουτε την γλώσσα μας ?
    Κοντολογίς: Η Ελλαδα πρέπει μονη της να μηδενίσει το χρέος της είτε με μια επαναδιαπραγμάτευση που θα διαγράφει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, είτε αν αυτό δεν γινει εφικτό με μονομερή διαγραφή τους χρέους . Και το λέω αυτό με το μπιτι μου καλά . Εσυ τι θα απαντούσες σε κάποιον που θα σου έλεγε η σου δινω τα 500€ που σου χρωσταω από τα 1000 η σκοτωσεμε και χανεις και τα 500
    Και σαν δεύτερο να φροντίσει το γρηγορότερο να οργανώσει τον κοινωνικό ιστό της χωρας σε παραγωγική αναπτυξιακή βάση.
    Με αυτό το μοντέλο των τραπεζών όμως μην περιμένεις κατι τέτοιο . Δηλ αναπτυξη με χρηματοδοτηση σε παραγωγικές μονάδες και βιοτεχνίες
    Οι τράπεζες έπρεπε να έχουν εθνικοποιηθεί από το 09 Αυτή η ανακαιφαλοποιηση είναι βαρέλι δίχως πάτο . Που στο διάολο πήγαν τόσα δις που εχουν πάρει ? Μπορείς να μου πεις ?
    Ο Ελληνικός Λαός όμως θα πρέπει να τους διώξει το γρηγορότερο η με το καλό η με το άγριο και εννοείς τι εννοώ. Από δω και περα θα επιβαρύνεται περισσότερο με ευθύνες που θα του αναλογούν αποκλειστικά .
    Τωρα ..γιατι δεν ξεσηκώνεται ο λαος είναι ένα μεγάλο θέμα που διαφέρουν ακόμη και οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων. Έχω βέβαια κι εγω τις δικες μου τις οποίες σε άλλο σχολιο θα καταθέσω γιατί απόστασα να γράφω .
    Αν περιμένει την ανάπτυξη από την τρικομματικη θα σαπισει περιμένοντας την
    Ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/6/13 16:04

    Κουκουλοφόρε,

    το σάπιο αυτό πολιτικό σύστημα δεν νομίζω να δημιουργήθηκε απο παρθενογέννηση. Με την ψήφο μας τους δίναμε νομιμοποίηση διακυβέρνησης και μάλιστα με ποσοστά 40% και 45&.
    Τώρα για μονομερείς διαγραφές χρέους και εθνικοποιήσεις -αλα Τσάβες- αυτά μέχρι και ο Αλέξης έχει σταματήσει να τα λέει πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/6/13 17:09

    ΚΑΝΕ ΒΟΛΤΕΣ! Η ΨΗΦΟΣ ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ....ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ; ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΛΕΣ...ΛΕΣ ΚΙ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ...ΑΝΤΕ ΞΕΡΟΛΑ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΕ.....ΤΗΣ ΚΙΤΣΙΑΡΕΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑΣ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/6/13 17:44

    Αν είσαι ο χψ υπόγραψετο αυτό και θα απαντήσω Σε ανώνυμους δεν απαντώ
    ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/6/13 17:47

    ΕΜ ΠΟΙΟΣ ΘΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ...ΕΧΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ...ΕΙΝΑΙ ΟΦΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/6/13 17:48

    .Ο ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΙΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΡΑΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΕΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος9/6/13 17:52

    Όχι δεν είμαι ο ΧΨ. Είμαι ο ανώνυμος 4.04. Τώρα, αν κάποιες απόψεις μου εσένα σου θυμίζουν ΧΨ δε με αφορά (αν και πάντα υπογράφει τα σχόλια του). Τώρα αν εσείς θέλετε να το παίζετε δίτερμα με τον ΧΨ μπείτε σε ένα chat οι δυο σας και μην γράφετε σε ανοιχτά φόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/6/13 19:10

    Κουκουλοφόρε, τώρα διάβασα τα σχόλια.

    Πάντα γράφω την άποψή μου και την υπερασπίζομαι.

    Δεν είμαι λοιπόν ο 4.04, αν και με βρίσκει αρκετά σύμφωνο το σχόλιό του.

    Επίσης θα συμφωνήσω μαζί του ότι δεν μιλάμε οι δυό μας, αλλά σε δημόσια συζήτηση συμμετέχει όποιος θέλει.

    Φυσικά εσύ για λόγους τάξης και συνεννόησης θέλεις κάποιο ψευδώνυμο υποθέτω και δεν έχεις και πολύ άδικο, γιατί πολύ πολυμορφικότητα έπεσε στο παρελθόν....

    Τέλος πάντων, σε όλες τις διαπιστώσεις σου θα συμφωνήσω, η πρόταση που έγραψες είναι διαγραφή χρέους έστω και μονομερής (τόπαιξε και η κύπρος τσαμπουκάς και είδαμε πως την σφάξανε στο γόνατο) και οργάνωση αναπτυξιακής παραγωγικής βάσης. Σύμφωνοι μέχρι να γίνουμε παραγωγικοί τι????? Γαία πυρί μειχθήτω???? Κομματάκι δύσκολο, γι' αυτό είμαι (κατά εσένα) συντηρητικούλης και θέλω να πατώ στη γη. Δε ζεις μόνος σου, ένα παγκόσμιο διαπλεκόμενο κουβάρι είμαστε. Καλά τα όνειρα, αλλά .....όνειρα.


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος9/6/13 19:57

    υποταγή......! η καλύτερη συνταγή,δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με τα θερία , απολαυσέτο τουλάχιστον, αυτή είναι η άποψη του συνταξούλα-αποδειξούλα.
    δεν απαντάει πουθενά ό ίδιος για τα εγκλήματα του συστήματος ,που απ΄όσα συνάγεται δια της ατόπου απαγωγής ,ψήφιζε όλα αυτά τα χρόνια ,κάπου ήτανε βολεμένος και προφανώς δεν έβλεπε τότε τίποτα, δεν λέει κουβέντα για τα κατεβατά των παρανομιων ,των μιζών,των απαλλαγών, των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστων , βιομηχάνων, τις δεκάδες δις επιδοτήσεων σε επιχειρηματίες να βγόυν έξω τις επιχειρήσεις τους κλπ ...τα θεωρεί.... διαπιστώσεις και επειδή τα θεωρεί θηρία τα προσπερνάει μη τον γρατζουνισουν και περνάει στον αδύναμο και μόνο, αν καμιά φορά λεει και τίποτα για τα παραπάνω είναι έτσι για να θολώνει τα νερά,για να γίνεται πιο πιστευτός σαν τους χ.α. που αν κανένας εβραιος κάνει καμία παρανομία προσπαθούν να δικαιολογησουν την στυγερή εξόντωση τους,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9/6/13 20:33

    ΓΙΑΤΙ Ν ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ./.ΓΛΥΦΕΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣΕΛΓΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΗ.ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΔΙΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΣ ΤΗΡΑΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΞΥΝΟ.ΣΑΝ ΤΟ ΓΑΠ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΔΙΑΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ.ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΞΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΩ...ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΛΕΙ ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΠΧ ΠΟΥΡΝΑΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΙΚΑ ΜΗ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ Τ @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ...ΕΔΩ Τ ΟΜΟΛΟΓΩ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος9/6/13 20:39

    ΤΟΝ ΑΡΑΠΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος9/6/13 23:55

    δείτε τη λιστα λαγκάρντ ,μία μικρή απ΄ότι φαίνεται λίστα για τα δεδομένα της φοροδιαφυγής -φοροκλοπής, των φίλων και λαμογιών , πως προσπαθούνε με νύχια και με δόντια να την αποδομήσουνε, να την υποβαθμήσουνε,(μέχρι και οτι είναι προιόν υποκλοπής , αυτού του μεγάλου κόλπου για να μην ελέγχονται έκαναν χρήση)και να μη μάθουμε ποτέ τίποτα για το μεγάλο φαγοπότι των ημετέρων ,αν μάθουμε τίποτα ισως να οφείλετε σε κάποιον που θα αψηφίσει κινδύνους ,τύπου Σαρτζετάκη.
    αν κανένας "τυφλός' κα΄νει καμία παραποντιά και ζημιώσει το δημόσιο, θα μας πρήξουν καμιά βδομάδα για να μας δημιουργήσουν ενοχές και τελικά να αποδεχτούμε να κοπεί το κοινωνικό επίδομα ατόμων με ειδικές ανάγκες με επικεφαλείς κοντυλοφόρους του τύπου αποδειξούλα δεν έκοψες, καλά σου κάνανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΟΥΚΟΣ10/6/13 13:09

    απο χωριο τι γινεται πατριωτες ..λεω να την κανω κατα του μποβου για μονιμα..περναει το πλαι η εκλεισε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος10/6/13 14:13

    Συντροφοι το πασοκ ανασταίνεται !!
    Απάντηση Γ.Ραγκούση στην προσωπική επίθεση του κ.Β.Βενιζέλου από το περιοδικό του κ. Γ.Τράγκα

    Παραδίδεται στην κρίση των εκατομμυρίων πολιτών που κατά καιρούς εμπιστεύτηκαν τη δημοκρατική παράταξη η κατάντια του κ.Β.Βενιζέλου να εξαπολύσει προσωπική επίθεση εναντίον μου μέσα από τις σελίδες του κ. Γ.Τράγκα επιβεβαιώνοντας το δόγμα ότι "το μέσο είναι το μήνυμα".
    Αντιπαρέρχομαι και αδιαφορώ παντελώς για τις ανοησίες ,τα ψέμματα και τους εξυπνακισμούς με τους οποίους μου επιτέθηκε. Ο δημόσιος πολιτικός του λόγος πάντα τέτοιος ήταν.
    Όμως, δεν αντιπαρέρχομαι και δεν αδιαφορώ καθόλου για το γεγονός ότι με αντάλλαγμα την προσωπική του ασυλία και προστασία οδηγεί όλο και περισσότερο το σημερινό ΠΑΣΟΚ να εργάζεται όχι για τη σωτηρία της χώρας αλλά για την παλινόρθωση του πελατειακού και παλαιοκομματικού κράτους της μεταπολίτευσης που μας χρεοκόπησε.
    Δεν αντιπαρέρχομαι και δεν αδιαφορώ καθόλου για το γεγονός ότι ο κ. Β.Βενιζέλος - ο οποίος πρώτα εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά έγινε γνωστός και ο ρόλος του στον ενταφιασμό της λίστας Λαγκάρντ, μέσα στην οποία φέρεται να υπάρχει και το όνομα του κ. Γ.Τράγκα - καθημερινά συμπράττει στην εδραίωση του νέου συστήματος διαπλοκής του καθοδηγούμενου κ.Σαμαρά.
    Και δεν αντιπαρέρχομαι και δεν αδιαφορώ καθόλου για το γεγονός ότι εξ αιτίας της προσωπικής του πολιτικής εξουδετέρωσης και ομηρίας επιτρέπει στον κ Σαμαρά και την ακροδεξιά ηγετική του ομάδα να οικειοποιούνται - παρότι τότε τις υπονόμευσαν με κάθε τρόπο - τις ιστορικές θυσίες που έκαναν εκατομμύρια Έλληνες και μία παράταξη μόνη της για να μείνει η Ελλάδα όρθια.
    Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Β.Βενιζέλο έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει κι ας απολαμβάνει και τη συμπαράσταση του κ. Γ.Τράγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος10/6/13 16:00

    ΤΗΝ ΜΠΗΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΚΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΕΦΥΓΕ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ.ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΟΧΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος10/6/13 17:36

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=452755474820469&set=a.187926524636700.40514.100002580602251&type=1&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος10/6/13 18:55

    Καρλ Μαρξ
    ΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

    Εδώ και λίγο καιρό, οι ραφτεργάτες του Λονδίνου ίδρυσαν μια γενική ομοσπονδία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους εναντίον των εργοδοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοκαπιταλιστές. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ν’ ανέβουν οι μισθοί στα επίπεδα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών των μέσων επιβίωσης αλλά να μπει ένα τέλος στην υπερβολικά σκληρή μεταχείριση των εργατών σ’ αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας. Οι εργοδότες κοίταξαν πως θα ματαιώσουν αυτό το σχέδιο, φέρνοντας εργάτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελβετία. Πάνω σ’ αυτό το θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών δημοσίευσε στις βελγικές, γαλλικές και ελβετικές εφημερίδες μια προειδοποίηση, η οποία είχε πλήρη επιτυχία.
    Η μανούβρα των εργοδοτών του Λονδίνου απέτυχε. Αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και ν’ ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα των εργατών.

    Έχοντας ηττηθεί στην Αγγλία, οι εργοδότες προσπαθούν τώρα να πάρουν αντίμετρα, ξεκινώντας από την Σκωτία. Σαν αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν αρχικά και στο Εδιμβούργο να συμφωνήσουν σε μια αύξηση μισθών 15%. Την ίδια στιγμή όμως έστειλαν μυστικά στην Γερμανία ανθρώπους για να στρατολογήσουν εργάτες, ειδικά από τις περιοχές του Ανόβερου και του Μεκλεμβούργου, και να τους φέρουν στο Εδιμβούργο. Η πρώτη ομάδα έχει ήδη μεταφερθεί. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΝΔΩΝ ΚΟΥΛΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΖΑΜΑΪΚΑ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. Αν οι εργοδότες του Εδιμβούργου πετύχουν, μέσω της εισαγωγής Γερμανών εργατών, να εξουδετερώσουν τις παραχωρήσεις που ήδη έχουν κάνει, αυτό θα έχει αναπόφευκτα τον αντίκτυπό του και στην Αγγλία. Κι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί εργάτες, που στην Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότεροι από τους εργάτες των άλλων εθνών της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Αυτοί οι ίδιοι οι νεο-εισαγόμενοι εργάτες, όντας τελείως αβοήθητοι σε μια ξένη χώρα, θα βυθιστούν σύντομα στο επίπεδο του παρία.

    Είναι ζήτημα τιμής για τους Γερμανούς εργάτες να αποδείξουν στους εργάτες των υπόλοιπων χωρών ότι και αυτοί, όπως οι αδελφοί τους στην Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία, γνωρίζουν πως να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα της τάξης τους και δεν θα γίνουν μισθοφόροι του κεφαλαίου στον αγώνα του ενάντια στην εργατική τάξη..

    Για λογαριασμό του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών

    Καρλ Μαρξ,
    Λονδίνο, 4 Μαΐου 1866

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος11/6/13 19:48

    Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ...ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος11/6/13 20:33

    ο ξεφτίλας ο κεδίκογλου τι έλεγε και τι λέει τώρα στη ΝΕΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος11/6/13 21:51

    Τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μονεταριστικά καθίκια, με προτεσταντική αυστηρότητα θέλουν να σηματοδοτήσουν ότι πρέπει τα πάντα να δοθούν στον ανήθικο ιδιώτη και κάθε τι το δημόσιο πρέπει να εξαφανιστεί. Η συμπεριφορά τους ήταν αντικοινωνική, βλέπουν ότι επικρατούν στον ευρωπαϊκό τουλάχιστον χώρο και αρχίζουν να υλοποιούν το σχέδιό τους.

    Κίνημα μισθωτών (ιδιωτικού και δημοσίου) μαζί με συνταξιούχους εναντίον της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

    Τώρα καταλάβατε πατριωτάκια μου γιατί αφήνιαζα εναντίον του ανήθικου ιδιώτη που συνεργαζόταν με τον επίορκο????

    Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ήμουν υπέρ του θεσμού του δημοσίου και ζητούσα να πάρουν μέτρα δίκαια (που μόνον τους ιδιώτες θα ακουμπούσαν και όχι τους μισθωτούς???)

    Φοβάμαι ότι η μπαχαλοποίηση ξεκίνησε.

    Βρέστε τα λεφτά των απολύσεων από τους συμβούλους σας και τις επιτροπές σας ρε λαμόγια και αφήστε ήσυχο το σκουπιδιάρη, το δασκαλάκο, τη νοσοκόμα και τον υπαλληλάκο.

    Γι' αυτές τις απόψεις διαφωνούσαν κάποιοι και τώρα θα γίνουν αγωνισταράδες στο πλευρό των εργαζόμενων......

    Χτυπάνε το θεσμό του δημοσίου φορέα και όχι την κακοδιαχείριση. Άμα ήθελαν να χτυπήσουν την κακοδιαχείριση θα είχαν πεδίο δράσης λαμπρό.......

    χψ

    Δυστυχώς άρχισαν τα όργανα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος11/6/13 22:32

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΑΙ!!!!!!!!!!!!!!ΦΟΡΕΣΕΣ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΟΥ!!!!!!!!!!!ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ!!!!!!!!!!!!!!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος11/6/13 23:54

    ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΞΕΡΟΥΜΕ.ΕΠΙΣΗΣ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑΧΕΙΣ ΧΑΜΕΝΑ ΣΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ ΚΑΙ ΟΦΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.