Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πύρρειος νίκη της Γερμανίας


Η τρέχουσα περιπέτεια της Κύπρου επαναβεβαιώνει την αρχή: οι συμμαχίες είναι δυναμικές, αναπροσδιορίζονται ανά πάσα στιγμή βάσει ιδίων συμφερόντων. Ο Δ. Χριστόφιας και ο Ν. Αναστασιάδης έσφαλαν αντιδιαμετρικά. Ο μεν υπερεκτίμησε τον ρωσικό παράγοντα, ο δε υποεκτίμησε το κόστος της άνευ όρων συμμόρφωσης. Αμφότεροι υποτίμησαν την ιστορική ευθύνη έναντι του λαού που τους εψήφισε. Ολοι έσφαλαν στην εκτίμηση του ραγδαία αυξανόμενου εκγερμανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως της ευρωζώνης όπου η Γερμανία επιβάλλει ωμά στους αδύναμους εταίρους το δικό της μίγμα πολιτικών πρακτικών, ακόμη και μονόδρομους επιβίωσης. Αυτό περιέγραψε παγωμένος από τρόμο ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, που καθόταν ανάμεσα στον Γερμανό και τον Κύπριο ομόλογό του την κρίσιμη Παρασκευή. Αυτό περίπου ψέλισαν οι υπουργοί της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου.
Εν όσω η άλλοτε ισχυρή Γαλλία θα σιωπά και η Ιταλία θα παραμένει ακέφαλη, η Γερμανία θα επιβάλλει τη βούλησή της και το εθνικό της συμφέρον ως ad hoc ευρωπαϊκό κανόνα. Οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισονομίας και της σύγκλισης ερμηνεύονται τώρα αποκλειστικά υπό το πρίσμα της οικονομικής ισχύος.

Η τριετής διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη μάς δείχνει επίσης μια κρίσιμη μετατόπιση εξουσίας στην Ευρώπη: η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν υποκατασταθεί από το Eurogroup, την ΕΚΤ και το Βερολίνο. Ακόμη και από το ΔΝΤ. Οι μεγάλες αποφάσεις δεν λαμβάνονται πλέον από εκλεγμένα ή λογοδοτούντα διακρατικά όργανα. Οι κ. Ολι Ρεν, Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι είναι σχεδόν γραφικές φιγούρες, εκπροσωπούν την αυτοαναπαραγωγή των χρυσοπληρωμένων fonctionaires των Βρυξελών, αλλά ελάχιστα τις ιστορικές αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δημοκρατίας· και τρέμουν μπροστά στη γερμανική ηγεσία.

Η κατατρόπωση της μικροσκοπικής Κύπρου ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν είναι νίκη της Γερμανίας. Είναι ρωγμή στην ευρωζώνη και μια ακόμη αφορμή για ευρωσκεπτικισμό και αντιγερμανικά αισθήματα.
πηγη

21 σχόλια :

  1. Ανώνυμος23/3/13 22:41

    Κούρεμα και στις ισπανικές τράπεζες
    Εδώ πότε κύριε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/3/13 23:26

    ΤΗΝ ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εθαίνουν 3 μπογιατζήδες ένας αλβανός, ένας γερμανός και ένας έλληνας και τους υποδέχεται ο Αγιος Πέτρος. Μετά τα καλωσορίσματα τους λέει:
    -Στην ώρα ήρθατε που έχουμε και επισκευές να κάνουμε .
    Ρωτάει τον Αλβανό: Πόσα θες για να κάνεις τη δουλειά;
    -600 ευρώ του λέει ο αλβανός. 300 για μένα και 300 τα υλικά.
    Ρωτάει τον Γερμανό: Εσύ ποσα;
    -1000 ευρώ. 300 για μένα +300 για τα υλικά +400 το ΦΠΑ γιατί εμείς στη Γερμανία το πληρώνουμε και αδρά.
    Ρωτάει τον Ελληνα: Εσυ;
    -Θέλω 3000 ευρώ!
    -ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ;;;;;;
    -Ακου να σου πω. 1000 για σένα! 1000 για μένα! 400 στο Γερμανό να πληρώσει το ΦΠΑ για να φύγει απ τη μέση και 600 στον αλβανό να κάνει τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/3/13 14:13

    Όλι Ρεν : Είναι σαφές ότι το άμεσο μέλλον της Κύπρου θα είναι πολύ δύσκολο. Αλλά η Κύπρος και ο κυπριακός λαός είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό τους και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας, κατέληξε ο επίτροπος Οικονομίας.

    Με άλλα λόγια... καλό κουράγκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/3/13 21:52

    Μήπως κάποιοι Έλληνες πολιτικοί ποντάρουν στην χρεοκοπία της Κύπρου για να την αξιοποιήσουν πολιτικά στις ερχόμενες εκλογές?
    Απλά ρωτάω επειδή έχουν κρυφτεί
    Ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/3/13 22:46

    Μείνετε ήσυχοι. Ό,τι και να γίνει ο Αλέξης έχει τη λύση. Πριν λίγο δήλωσε ότι πρέπει η Ελλάδα να δανείσει 2 δις στην Κύπρο για να τη σώσει. Και που να τα βρεί? Να τα ζητήσει από την ΕΚΤ είπε ο τεράστιος Αλέξης. Δεν έχουν άδικο που οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τον κρατούν για χρυσή εφεδρεία αν αποφασίσουν να μας πάνε για ολοκληρωτικό φαλιμέντο. Τέτοιοι "χρήσιμοι ηλίθιοι" δύσκολα εμφανίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/3/13 22:55

    Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει ποια ειναι η θέση της Κυβέρνησης εν οψι του γιουρογρουπ?
    ο κουκουλοφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/3/13 00:17

    Κουκουλοφόρε
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δική μας Κυβέρνηση και σχέδιο έχει και κράτησε την Ελλάδα παρά τις λαικίστικες φωνές τύπου Αλέξη και Πάνου να τους εκβιάσουμε, να τους φοβίσουμε και αυτοί θα τρέξουν παρακαλώντας να μας βοηθήσουν για να συνεχίσουμε να συντηρούμε με δανεικά το κρατικοδίαιτο, παρασιτικό, κομματικό κράτος που στήσαμε. Της Κύπρου οι "τσαμπουκάδες" χωρίς ουσιαστικό plan b, χωρίς πραγματική οικονομία (μια τραπεζική φούσκα είχε στηθεί εκεί) τους οδηγεί σε καταστροφή.
    Τώρα αν κάποιοι δικοί μας βολεμένοι σε ΔΕΚΟ κλπ, συνταηιούχοι των 3.000 και 4.000 ευρώ που ζούσαν εις βάρος των υπολοίπων και μας χρεοκόπησαν προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια τους στηρίζουν το Αλέξη και τον Πάνο στις φαντασιώσεις δικαίωμά τους. Η χώρα δεν τους φταίει σε τίποτα. Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας επέδειξαν πολιτικό ρεαλισμό και έσωσαν τη χώρα απο τον Καιάδα, έστω και με δύσκολες αποφάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/3/13 00:44

    Ειδικά όταν αναφέρεσαι φίλε στον Στουρνάρα, καλά θα ήταν να έλεγες στο Στουρνάρι. Οχι μόνο μας προστάτεψε αυτός ο κύριος αλλά θα μας περάσει πέρα απο την θάλασσα.
    Να τον χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/3/13 00:55

    1Τραπεζική φούσκα είχαμε και έχουμε κι εδώ γι αυτό έχουν δοθεί τόσα δις για την ανακαιφαλαιωση των τραπεζων
    2Το παρασιτικό κράτος το σ τ η σ α ν ε .Τα εχουμε πει μην τα ξανα λεμε αυτα.
    3 Μιλάς για ρεαλισμό Σαμαρά Στουρνάρα και αποφεύγεις να μου πεις την θέση τους στο γιουρογκρουπ
    4Εδω θα εισαι και θα είμαι και θα δεις οτι θα πάθουμε τα ίδια και χειρότερα απο τους κύπριους, αυτοί λέγοντας όχι και μεις λέγοντας ναι
    ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/3/13 01:37

    Κουκουλοφόρε δεν τα ξέρεις καλά:

    1)Τραπεζική φούσκα στην Ελλάδα δεν υπήρξε. Το ενεργητικό των τραπεζών στην Κύπρο ήταν 8 φορές πάνω από το Εθνικό της Προιόν!!! Στην Ελλάδα είναι είναι στο 0,8 περίπου στον Μ.Ο. της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα χρεοκόπησε το κράτος, τα δημόσια οικονομικά ήταν αυτά που έπεσαν έξω λόγω του πελατειακού-παρασιτικόύ κράτους. Συνέπεια αυτού, επειδή το κράτος δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του αποφασίστηκε και σωστά το PSI (κούρεμα ομολόγων) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και πρόβλημα στις τράπεζες μας που ήταν υπερφορτωμένες με κρατικά ομόλογα.
    Στην Κύπρο έγινε το αντίστροφο: χρεοκόπησαν οι Τράπεζες (λόγω ΚΑΙ του ελληνικού PSI αλλά και της φούσκας) και το κράτος τις κρατικοποίησε και για να μπορέσει να τις ανακεφαλοποιήσει τραβάει αυτά που τραβάει.

    2. Το παρασιτικό κράτος το στήσανε!!!! Ποιοί? Οι Γερμανοί, οι Αμερικάνοι, οι Εβραίοι, οι ΕΛ, οι ενδογήινοι? Γερμανοί και Άγγλοι συνωστίζονταν σε πολιτικά γραφεία για βόλεμα, άραγμα, καμία ψιλολαμογιά...Α ξέχασα...οι Έλληνες ψήφιζαν με βάση το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι με βάση ποιός θα τους διορίσει στο Δημόσιο.

    3. Η θέση Στουρνάρα - Σαμαρά είναι να βοηθηθεί η Κύπρος απο την ΕΕ να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζες της και να συμμαζέψει το τραπεζικό της σύστημα, καταφύγιο Ρώσικων και Αραβικών μαύρων κεφαλαίων. Σοβαρό νόμισμα (ευρώ) και ευρωσύστημα, δεν συνάδουν με τραπεζικά πλυντήρια. Σύντομα και το Λουξεμβούργο θα το καταλάβει. Η ευρωζώνη δεν είναι ούτε Σιγκαπούρη ούτε νησιά Κέιμαν.

    4. Τα δικά μας τα ΝΑΙ ποτέ δεν θα μάθουμε τι τόπο θα μπορούσαν να είχαν πιάσει, γιατί στην πράξη ήταν δυνατά ΟΧΙ. Ποτέ δεν εφαρμόσαμε στην πράξη τις υποχρεώσεις μας, αφού για να αναβάλλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, το σύμμάζεμα του σπάταλου κομματικού κράτους, παίρναμε μέτρα άδικα και στο πόδι για να μην θίξουμε τον πυρήνα του κομματικού κράτους και της πελατοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/3/13 10:54

    1.37 μας φτάνει ο πρετεντέρης και ο μπάμπης.μη τα αναμεταδίδεις τα έχουμε εμπεδώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/3/13 12:08

    Σόιμπλε: Είμαι χαρούμενος για την απόφαση
    Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η συμφωνία δεν χρειάζεται να περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

    ρε, που πάμε ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος25/3/13 12:21

    Μάλλον κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις

    Τραπεζική φούσκα υπήρξε και υπάρχει και στην Ελλάδα
    Ο έλεγχος των τραπεζών που έγινε από διεθνή εταιρία (δεν θυμάμαι τα όνομά της ) δεν δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα ούτε και στην βουλή .
    Ο λόγος είναι απλός . Θα έβγαινα στην φόρα οι βρωμιές των Ελληνικών τραπεζών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα αποκαλύπτετο η φούσκα που μας κρύβουν τόσα χρόνια. Επειδή όμως οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να διαταράξουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα με αλυσιδωτές χρεοκοπίες έσπευσαν να κλείσουν τις τρύπες τους όπως όπως . H τραπεζικη φούσκα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο η οποία δημιουργήθηκε από την υπερπαραγωγή χρήματος μέσω δανεισμού. Δηλαδή χρήμα του αέρα χωρίς αντίκρισμα
    Αυτο προσπαθούν να το θεραπευόσουν τώρα με χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους ειτε με απ ευθείας κούρεμα των καταθέσεων
    Με την τρομοκρατική κίνηση της τρόικας που επέβαλε κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο θα δεις πως τα χρήματα του νότου θα συγκεντρωθούν για ασφάλεια από τους καταθέτες στις γερμανικές τράπεζες . Ετσι η Γερμανία θα μείνει μοναδικός οικονομικός παίχτης στην Ευρώπη. Η αρχη πειραματικα εγινε από την κυπρο και θα παρακολούθησε στο εξής το ανθρωποσφαγειο που θα γίνει σ όλο το νότο . Δειλα –δειλα εμφανίστηκε πρόσφατα και στην Ισπανία και έπεται συνέχεια και σε άλλες χώρες χωρίς να εξαιρείται και η Ελλάδα .
    (Στην φορολογική σου δήλωση φέτος μην ξεχάσεις να δηλώσεις τις καταθέσεις σου )
    Ρωτώ λοιπόν . Αφου οι τράπεζες επένδυσαν σε Ελληνικά ομόλογα όπως επένδυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες, γιατί ανακεφαλαιωποιεί μονο τις τράπεζες το κράτος και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες ομολογιούχους ? Με τίνος χρήματα γίνεται αυτή η ανακεφαλποιηση?
    Τα υπόλοιπα για παρασιτικό κράτος κλπ αφορούν εσένα και το κόμμα σου και δεν τα σχολιάζω ξανά
    'Σώθηκε η Κύπρος'συμπατριωτη όπως θα βγουν τα παπαγαλάκια και θα πουν η θάφτηκε όπως και εμείς?. Το μόνο που σώθηκε νομιζω είναι τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά της τρόικας.
    Η Κύπρος οδηγήθηκε σε ένα ταπεινωτικό «ναι σε όλα>> για χώρα για παραδειγματισμό, επειδή τόλμησε να πει ένα "οχι"

    και μολονότι αμφιβάλλω βάσιμα για το κατά πόσο έχουμε βοηθήσει, διαχρονικά, την Κύπρο, το τόσο ξεδιάντροπο πούλημα από τον Σαμαρά και την παρέα του, θα μείνει στην ιστορία. Η ντροπή είναι λίγη ως λέξη για να περιγράψει το φαινόμενο.
    Καλημέρα σε όλους και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ
    Ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος25/3/13 13:06

    A...και κάτι ακόμα
    Το βρώμικο χρήμα της Κυπρου στο εξής θα το επιβαρυνθεί με πόνο η Γερμανία και ο σύντοφος σοσιαλιστής Ολαν του οποίου η τύχη αγνοείται αυτές τις ημέρες
    ο κουκουλοφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος25/3/13 13:36

    μ αυτα που γραφει ντρεππεται να γραψει ακομη και τοψευδονυμο του που ειναι χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος25/3/13 19:43

    Ντάισελμπλουμ: Πρότυπο και για άλλες χώρες η λύση της Κύπρου
    Νέα δεδομένα, για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, προκύπτουν μετά την συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στόχος είναι πλέον να μην ξαναχρησιμοποιηθεί ο ESM και οι χώρες που έχουν τραπεζικό πρόβλημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιούν μόνες τους τις τράπεζες τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος25/3/13 21:07

    καλα σου ειπε ο gerolykos , ίσια που μουτσιουλάς και φεύγεις
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος25/3/13 23:01

    Κρίμα πού στήν ΕΕ δέν διοικούν οι άνθρωποι τού πνεύματος,αλλά οι υπάλληλοι τών περιούσιων. Και εμείς σκούρα την εχουμε τετανάλια γυρέυουνε που έλεγε ο μακαρίτης ο σταντής .. ΜΑΚΡΙΑ ΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος25/3/13 23:36

    Άγνωστε που αντιπαρατέθηκες με τον κουκουλοφόρο, βλέπεις μονάχα τη μια όψη.

    Τον ανήθικο ιδιώτη (τρανό ή μικρό) που σε συνεργασία με τον επίορκο δημόσιο (πολιτικό ή εφοριακό κλπ) κατακρεούργησαν τούτη τη χώρα δεν τον βλέπεις?????

    Κουκουλοφόρε, μην κόβεις τόσο πολύ τις φλέβες σου. Όποιος δεν μπόρεσε δεν έκλεψε σε τούτο το επονομαζόμενο κράτος.

    Και να σας διηγηθώ τώρα την τανάλια του Σταντή που ανάφερε η μακριά Λάκκα. Μπορεί και να κάνω λάθος.

    Κοιλοπόναγε, μάλλον τη Μαρία, η μαρούταινα. Έσκουζε από τους πόνους η γυναίκα και ακουγιόταν τριγύρω. Στο κρεββάτι που ήταν κάτι έπρεπε να σφίξουν, σύρμα πρόκα θα σας γελάσω. Πήγε κάποιος δίπλα στου Σταντή να ζητήσει μια τανάλια. Ο Τέλης, νέος τότε, είπε το αμίμητο.

    "για να ζητάνε τανάλια, σκούρα τα πράματα" Ούλοι κατάλαβαςν ότι νόμισε ότι η τανάλια θα χρησιμοποιόταν για να βγεί το παιδί.......Κάπως έτσι το ξέρω, κάπως έτσι το μολογάω.

    Συνεχίστε την πραγματικά πολιτισμένη αντιπαράθεσή σας. Κάποια καχύποπτα ζουδάκια συνεχίστε να με υποψιαζόσαστε, χάζι σας κάνω. Χρόνια πολλά σους βαγγέλιδες, στις αγγέλες, στις βαγγελίτσες και αγγελήδες και σ' όποιον γιορτάζει.


    χψ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος26/3/13 14:09

    ΧΨ=ΧΑΨΑΣ(ΤΟΥ ΧΑΨΑΝΤΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.