Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Προεκλογικό: O λύκος και τα πρόβατα

Αλληγορικό - *



Που λέτε πάνω εκεί στα Ψηλά Βουνά, ένας λύκος, γραβατωμένος και κυριλάτος, έβγαζε προεκλογικό λόγο από το μπαλκόνι στα πρόβατα που τον ακούγανε από κάτω. Ζητούσε λοιπόν "ανάθεση" για να τα σώσει. Και τι τους υποσχόταν λέτε; Πως μόλις εκλεγεί θα γίνει... χορτοφάγος! Κι εκείνα τον ακούγανε...
Ήταν όμως κι ένα πρόβατο, μαύρο, που δεν καθόταν καλά. Δυσφορούσε με όσα άκουγε και αυθαδίαζε περιγελώντας συνεχώς το λύκο. Είχε μάλιστα και την αναίδεια να καλεί τα υπόλοιπα ζώα της στάνης να μην αναθέσουν στο λύκο τη σωτηρία τους. Ο πανέξυπνος λύκος δεν έπραξε απευθείας κάτι ο ίδιος. Το άφησε στους υπηκόους του, στα πρόβατα. Εκείνα, όχι μόνο δεν άκουσαν το μαύρο πρόβατο αλλά και το έδιωξαν κακήν κακώς.
Τα πρόβατα ψήφισαν το λύκο, αυτός εκλέχτηκε παμψηφεί και την επόμενη μέρα καταβρόχθισε με τους φίλους του το δυστυχισμένο κοπάδι. Το μόνο που σώθηκε ήταν το ατίθασο πρόβατο το οποίο είχε πάρει ήδη το μοναχικό δρόμο του, σε βουνά και σε λαγκάδια, περιπλανώμενο συνεχώς καθώς δεν βρισκόταν κοπάδι να το δεχθεί αφού η απειλή του λύκου κυριαρχούσε παντού!

Μετά όμως από πολλές περιπλανήσεις και ταλαιπωρίες σκέφτηκε πως δεν πάει άλλο και πως δεν αξίζει να ζει κατ' αυτό τον τρόπο μια σκληρή ζωή, μίζερη και πικρή.

Και έτσι πήρε την απόφαση να διεκδικήσει το ζωτικό χώρο που του ανήκε, κόντρα στην εξουσία του λύκου. Βρήκε λοιπόν και κάποιους άλλους αποδιωγμένους "συναδέλφους", όχι πολλούς, πέντε -έξι θα 'ταν, πήραν παρέα και μερικούς ψυχωμένους σκύλους που δεν χαμπάριαζαν από φοβέρες και έστησαν όλοι μαζί το δικό τους μπαϊράκι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθερα έστω και με τον κίνδυνο να αφανιστούν.

Άλλωστε όπως αποφάσισαν, αυτό ήταν το σωστό, να αγωνιστούν για να ζήσουν! Και πως ακόμη και αν δεν νικούσαν το λύκο, θα πάλευαν για να μην "ζει" πλέον κανείς το βίο του υπό το καθεστώς του φόβου.

Έκτοτε η τύχη όλων αγνοείται. Και του λύκου και των προβάτων και των σκύλων. Η Ιστορία δεν απεφάνθη (ακόμη...)

11 σχόλια :

  1. Ανώνυμος16/5/23 02:12

    Τη Δευτερα αμα φορτωθειτε μια συγκυβερνηση Μητσοτακη -Ανδρουλακη να δω πως θα τη βγαλετε μια ακομα 4ετια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/23 10:25

    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/389751_anoihti-epistoli-stoys-d-koytsoympa-kai-th-pafili

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/5/23 11:43

    10.25 το βαζω εδω ολοκληρο
    Ανοιχτή επιστολή στους Δ. Κουτσούμπα και Θ. Παφίλη
    Θανάσης Κλειτσάκης

    Facebook
    Twitter
    E-mail

    A- A+

    Αυτό το γράμμα απευθύνεται στους συντρόφους Δημήτριο Κουτσούμπα και Θανάση Παφίλη. Λέγομαι Θανάσης Κλειτσάκης. Γεννήθηκα στο χωριό Μερκάδα Φθιώτιδας το 1924. Είμαστε 5 αδέλφια και ένας πρώτος ξάδελφος, όλοι ενταγμένοι στην Εθνική Αντίσταση. Είμαστε μέλη του ΚΚΕ. Περιληπτικά θα σας πω σε ποιον τομέα της αντίστασης ήταν ο καθένας.

    Ο μεγαλύτερος, Γεώργιος, υπήρξε προϊστάμενος κίνησης των τρένων με άλλους δύο προϊσταμένους, τον Αλέκο Τσιούτρα από το χωριό Μερκάδα και τον Θανάση Βρουξέλα, γεννηθέντα στο Παλιόκαστρο Φθιώτιδος, που είχε τον τομέα Λάρισα- Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος τελικά έφυγε κρυφά από τη Λάρισα και πήγε στην Αθήνα σε ένα αγροτικό σπίτι για να κρυφτεί (σπίτι του ΦΙΞ).

    Ο δεύτερος αδελφός, Θρασύβουλος, ήταν υπεύθυνος της αντίστασης στο χωριό Μερκάδα. Με την επιστράτευση του Ζαχαριάδη πήγε αντάρτης από το ’46 έως το ’49 και κατέληξε στην Πολωνία.

    Ο τρίτος αδελφός, Απόστολος, πολέμησε φαντάρος εναντίον των Γερμανών στη Μακεδονία. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, όπου υπήρξε κλειδούχος των τρένων. Τον Οκτώβριο του ’44 γυρνώντας από την Αθήνα με το τρένο τον σκότωσαν οι Γερμανοί.

    Ο πρώτος ξάδελφος, Κων/νος Καβρέτζης, εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ όπου υπηρέτησε ως υπασπιστής του Αρη, γνωστός ως «Κωστούλας». Αυτός με τμήματα των ανταρτών κατέλαβε το φυλάκιο των Ιταλών στον Γοργοπόταμο. Κατέληξε να βάλει τέλος στη ζωή του στην Πολωνία.

    Ο τέταρτος αδελφός, Παυσανίας, εντάχθηκε ως εθελοντής στο σώμα των ανταρτών. Πολέμησε με τους Αγγλους στην Αθήνα και γλίτωσε από την ενέδρα τους στην οποία σκοτώθηκαν 10 αντάρτες.

    Ο πέμπτος, εγώ, εντάχθηκα στην νεολαία ΕΠΟΝ με ομαδάρχη τον Τάκη Φλώρο από το 1940 έως το 1942. Αρχές του ’42 με πήρε ο Γιώργος και με έβαλε κλειδούχο στον σταθμό Ορφανά και εντάχθηκα στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Με την απελευθέρωση, ο Αρης Βελουχιώτης κατέβηκε στη Λαμία. Εκεί κατέβηκα και εγώ και εντάχθηκα στην πολιτοφυλακή. Με την επιστράτευση του Ζαχαριάδη, επιστρατεύθηκα και με έβαλαν στην ομάδα του Κέντρου Πληροφοριών Ρούμελης.

    Τον Οκτώβριο του 1949 με βρήκε ο λοχαγός Σπύρος Παφίλης, πατέρας του Θανάση, ήρθαμε στη Μερκάδα και παραδοθήκαμε στον στρατό. Εκεί υπηρέτησα 2,5 χρόνια.

    Ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έφτασε στο 90%. Ο Αρης Βελουχιώτης δεν εισακούστηκε από την ηγεσία του κόμματος. Τον ανάγκασαν να αυτοκτονήσει. Η ηγεσία μας πούλησε τον αγώνα στους Εγγλέζους και στους φασίστες.

    Τώρα ερχόμαστε στον Ζαχαριάδη. Εδωσε την εντολή για επιστράτευση, λόγω της οποίας σκοτώθηκαν χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

    Η Ιστορία έδειξε ότι τέτοιες αποφάσεις είχαν τραγικά αποτελέσματα. Εγώ αποτελώ ένα δείγμα της δύναμης των ανταρτών. Ενα μικρό δείγμα. Αντιπροσωπεύω όμως όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα. Για τον λόγο αυτό αντλώ τη δύναμη να συμβουλέψω τους συντρόφους του ΚΚΕ να συμφιλιωθούν με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πολεμάτε όλοι. Η τυχόν άρνησή σας θα οδηγήσει στη συνέχιση της δικτατορίας του Μητσοτάκη.

    Εγώ, ο μικρός αντάρτης, εγγονός του αντάρτη Γεωργίου Κλειτσάκη, οπλαρχηγού, ο οποίος με τα παλικάρια του εξόντωσε τον αγά των Τούρκων στη Βίτωλη, έξω από τη Λαμία, είχα να πω αυτά.

    Με συντροφικούς χαιρετισμούς
    Θανάσης Κλειτσάκης του Δημητρίου, Λαμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/5/23 12:23

    Δεν χρειαζεται να μας βαζεις τιποτα ,ξερουμε και διαβαζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/5/23 17:39

    σκοπος καθε δημοκρατη πολιτη την Κυριακη να μη βγει πρωτος ο Μητσοτακης γιατι θα ερθει αλλη μια μαυρη για τους φτωχους τετραετια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/5/23 17:41

    12.23 δε σε ρωτησε κανενας.απλα δε θελεις να μαθαινουν .σ ενοχλησε αλλα ξερεις..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/5/23 01:10

    ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
    Συγκεκριμένα, η μήνυση στρέφεται κατά των:
    Κυριάκου Μητσοτάκη (πρωθυπουργός), Κώστα Καραμανλή (τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Χρήστου Σπίρτζη (τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη (τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Μιχαήλ Παπαδόπουλου (αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Μεταφορών), Γεωργίου Καραγιάννη (υφυπουργός για θέματα Υποδομών), Νικόλαου Μαυραγάνη (τέως υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών), Ιωάννη Ξιφαρά (Γ.Γ. Μεταφορών), Μαρίας – Έλλης Γεράρδη (Γ.Γ. Υποδομών), Γεώργιου Γεραπετρίτη (υπουργός Επικράτειας), Ιωάννας Τσιαπαρίκου (πρόεδρος ΡΑΣ), Σπύρου Πατέρα (πρόεδρος ΟΣΕ), Παναγιώτη Τερεζάκη (μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ), Χρήστου Βίνη (Δ/ντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ), Χρήστου Παληού (Μεταβατικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ), Maurizio Capotorto (Δ/ντος Συμβούλου της Hellenic Train), Dario Lo Bosco (πρόεδρος ΔΣ της Hellenic Train).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/5/23 08:17

    16.05.2023, 11:31
    Θρίλερ μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση
    efsyn.gr

    Facebook
    Twitter
    E-mail

    A- A+

    Εκλογικό ντέρμπι με σκληρή κούρσα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δείχνει νέα δημοσκόπηση, που δίνει διαφορετική εικόνα από όλες τις προηγούμενες προβλέποντας διαφορά μόλις 30.000 ψήφων

    Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της Κυριακής με τα επιτελεία των κομμάτων να τα δίνουν όλα για να αποσπάσουν την ψήφο των πολιτών, ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης παραμένει, μεταξύ άλλων, το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές.

    Η Νέα Δημοκρατία που ξεκαθαρίζει ότι θέλει μονοκομματική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ μιας προοδευτικής συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ, διαφωνούν και για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, καθώς όλες μέχρι τώρα ευνοούν τη συντηρητική παράταξη. Σύμφωνα με το EuropeElects, που παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 36,6% των ψήφων, ΣΥΡΙΖΑ 29,5% και ΠΑΣΟΚ 10,3%.

    Ωστόσο, νέο γκάλοπ δείχνει διαφορετική εικόνα και μάλιστα ντέρμπι μεταξύ των δύο πόλων του δικομματισμού, σύμφωνα με το Euractiv που κάνει λόγο για μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών στη χώρα, με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να είναι επίσης αβέβαιος.

    Το ευρωπαϊκό δίκτυο αναφέρεται σε δημοσκόπηση, που παραδόθηκε την Παρασκευή σε στελέχη εταιρείας που την ανέθεσε αλλά και σε σημαντικούς παράγοντες της Ε.Ε., και προβλέπει διαφορά μόλις 30.000 ψήφων. Ειδικότερα, η δεξιά παράταξη φαίνεται να συγκεντρώνει 1.890.000 ψήφους, η αριστερή 1.860.000 και οι σοσιαλιστές 510.000 ψήφους με ποσοστό αποχής παρόμοιο με εκείνο του 42% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/5/23 08:42

    πληθος νομοθετηματα ψηφιστηκαν απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ χωρις να λαμβανονται υποψη οι ολεθριες συνεπειες για εκατομμυρια Ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος17/5/23 15:42

    οταν κανει ο Μητσοτακης δικες στους αντιπαλους ειναι θεμιτο, οταν λεει ο Τσιπρας οτι θα κανει το ιδιο απλα τσουζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.