Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Τα κρεμμύδια και η δημοκρατία

  

Κανένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς δεν παραδίδει εύκολα τα ανάκτορα της εξουσίας. Αν απειληθεί, θα μετέλθει κάθε μέσο για να περισωθεί. Θα διαβάλει σαν «εχθρούς του έθνους» τους αντιπάλους του. Θα φυλακίσει μερικούς, χωρίς πολλές εξηγήσεις, αφού η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» είναι απλώς ένα από τα στηρίγματα του θρόνου του.

Θα εκφοβίσει και θα εκβιάσει τους ψηφοφόρους με χαφιέδες και ασφαλίτες. Θα επιχειρήσει να ξεπλύνει τα ανομήματά του απομακρύνοντας στην έρημο του κυνισμού τρεις-τέσσερις αποδιοπομπαίους τράγους, που ωστόσο είχαν αφεθεί να δρουν στους κόλπους του με λυμένα τα άνομα χέρια τους· όπως τα τσακάλια της κομματικής συντροφίας, που έχτιζαν πολυώροφες πολυκατοικίες δίχως σιδερόβεργες, δίχως καν θεμέλια, σε μέρη όπου συχνάζει ο Εγκέλαδος. Θα τάξει τα πάντα στους πάντες, ιδίως σε όσους κατάντησαν σχεδόν επαίτες από τη φτώχεια. Θα ανακαλύψει πετρέλαιο στην αυλή του καθενός. Θα διατάξει τους υποτακτικούς του στα φιλικά του Μέσα να διακινήσουν το σενάριο «ή Αυτός ή το Χάος». Θα ανακαλύψει διεθνείς συνωμοσίες εις βάρος του, ώστε με την επίκλησή τους να δελεάσει τους σωβινιστικότερους ψηφοφόρους. Θα σπείρει υποσχέσεις και για άλλα πυρηνικά εργοστάσια, ακόμα και σε περιοχές σεισμικά ευάλωτες.

Θα καπαρώσει σαν δική του τη μισή θάλασσα των γειτόνων του και όση στεριά ορέγονται οι αυτοκρατορικές του φαντασιώσεις. Θα θυμηθεί να ξεπαστρέψει ένα-δυο στελέχη ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, με τις οποίες πάντως τα πήγαινε μια χαρά επί χρόνια. Θα κατεβάσει τον Θεό στην προεκλογική κονίστρα, αυτοδοξαζόμενος σαν ο μοναδικός αυθεντικός εκπρόσωπός του, ένας μέγας «ηγέτης των πιστών».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έχει ήδη διαπράξει όλα αυτά, για να διαιωνίσει και μετά τις αυριανές εκλογές την ηγεμονία του, που καλύπτει περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, αφότου εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Ο αυταρχισμός του έπεισε όλους τους αντιπολιτευόμενους να συμμαχήσουν, εξαιρουμένων των ακροδεξιότατων. Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι «ο λαός του δεν θα τον προδώσει για λίγα κρεμμύδια». Οσοι, στην Τουρκία κι εδώ, θυμούνται τον Αζίζ Νεσίν και το διήγημά του «Ο καφές και η δημοκρατία», ξέρουν ότι το διακύβευμα δεν είναι τα κρεμμύδια. Είναι η δημοκρατία. Αν ο Ερντογάν νικήσει, η δημοκρατία στη γειτονική χώρα θ’ αφήσει και την τελευταία της πνοή. Αν ηττηθεί, ίσως ξαναφυτρώσει. Πιθανόν μαζί με φτηνότερα κρεμμύδια.

πηγη

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος15/5/23 01:43

    ωρε μαγος ηταν.θα βρει το μπελα του απο μουσουλμανο ποντιο ελληνα Γερων Γεωργιος Βατοπεδινος

    πες και συ Αβαδαιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/5/23 06:47

    Έτσι είναι όπως τα λέει το άρθρο μόνο που όταν καταφέρνει και κυριαρχεί ο αυταρχισμός καλό είναι να ψάξουν οι δημοκράτες τα δικά τους λάθη που δεν μπορούν να πεπείσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/23 13:55

      πολυ σωστα.εδω εχουν στησει περα απο τα κομματα της βουλης καμμια 40αρια καπετανατα.τοσοι σωτηρες αντι για ενα λαικο κινημα με δημοκρατικη αντιπροσωπευση στις υποψηφιοτητες για τις εθνικες εκλογες.ετσι βρισκουν ευκαιρια και γλεντανε το λαο οι εξουσιαστες

      Διαγραφή
  3. Αβαδαίος15/5/23 11:37

    Τι να πει κανείς ! Ο Ερντογάν, δεν προγκίζεται με τίποτα από τη στάνη, το παλάτι του. Έχει την προστασία του Αλλάχ και της Εμινέ . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/5/23 12:54

    Σκατα τα πήγαν οι δημοσκοπήσεις για την ηγεσία του πασοκ. Σκατα στην κυπρο. Σκατα και στην τουρκια. Μαντεψτε την επόμενη αποτυχία των δημοσκοπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/5/23 14:33

    Γι αυτό και οι πολίτες τους έχουνε χεσμένους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/5/23 14:36

    Ένα φαινόμενο πολιτικής «ανάστασης» της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με τη βοήθεια πάντοτε πρόθυμων δημοσκόπων. Εκεί που κανένας δεν ασχολιόταν αιφνιδίως η Κωνσταντοπούλου έγινε best seller.
    Να οι δημοσκοπήσεις που την παρουσιάζουν με το ένα πόδι στη Βουλή, να οι σοβαροπρεπείς αρθρογράφοι στα συστημικά ΜΜΕ που ασχολούνται νυχθημερόν με το μεγάλο... come back της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Oπως σχολιάζει η στήλη των παραπολιτικών του ieidiseis, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να κινείται σε δεκαδικά ποσοστά πέριξ της μίας μονάδας, αλλά τι να την κάνεις την αλήθεια όταν ένα ωραίο ψέμα σου κάνει τη δουλειά. Ο σκοπός είναι ολοφάνερος και μπορεί να διατυπωθεί επιγραφικά: «Ενισχύστε ό,τι μπορεί να κάνει έστω και μικρή ζημιά στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».
    Βέβαια η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της καταγγέλλει ότι «υπάρχει ένα μπλόκο από τα μέσα ενημέρωσης, που οδήγησε τον κόσμο να μην γνωρίζει ότι υπάρχει το κόμμα». Ολο αυτό το διάστημα κάνω τα πάντα για να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει η “Πλεύση Ελευθερίας”».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/5/23 17:28

    μαφιοζικα κολπα στηνουν διαφοροι στην ελλαδφα για να ψηφισουν οι ελληνες αποπροσανατολισμενοι.βεβαια σ αυτο φταινε και οι κληρονομοι και οι κομματικοι τους νονοι απο το 2004.ομως δε μπορω να φανταστω τον εαυτο μου με κυβερνηση που μ εκανε 2-3 χρονια τωρα να τρεμω ν ανοιξω το λογαριασμο του ρευματος απο φοβο μη μου παρουν οι εισπρακτικες το κεραμιδι.αμα θελετε τετοια καταντια ψηφιστε τον παλι και το βοηθο του στα νομοσχεδια και τα μετρα παλλαι ποτε σοσιαλιστικο πασοκιναλ που ψηφιζα ανελιπως μεχρι το 2009 .καλη ανταμωση πατριωτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.