Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Το Φλόκα είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που τις δεκαετίες 1980 και 1990 είχε την τύχη να έχει πρόεδρο της κοινότητας τον αείμνηστο φίλο Νίκο Καρυώτη. Ο Νίκος Καρυώτης αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ηγετική φυσιογνωμία με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του άλλαξε τελείως την εικόνα του χωριού του. Έφτιαξε δρόμους, πλατείες, οργάνωσε πρωτοποριακές για την εποχή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και το κυριότερο, δημιούργησε ένα νέο πέτρινο θέατρο 4000(!) θέσεων, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή, στο οποίο γίνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Το ολοκλήρωσε ξοδεύοντας χρήματα της προσωπικής του περιουσίας! Όταν ο νόμος «Καποδίστριας» ενέταξε την κοινότητα Φλόκα στο νεοσύστατο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας η κοινή λογική έλεγε πως ο Νίκος Καρυώτης θα ήταν ο ιδανικός δήμαρχος του νέου δήμου. Οι δυνάμεις της κομματοκρατίας, όμως, είχαν άλλη άποψη. Έβαλαν αξεπέραστους φραγμούς και ο Νίκος Καρυώτης δεν έγινε ποτέ δήμαρχος, ούτε φυσικά βουλευτής.

Η Ανάβρα είναι ένα ορεινό, απομονωμένο χωριό του νομού Μαγνησίας, σε υψόμετρο 925 μέτρων, το οποίο μαράζωνε έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε, ο Δημήτρης Τσουκαλάς συνταξιούχος της ΔΕΗ και η σύζυγός του, Μάχη Καραλή, αρχιτέκτονας και πρώην καθηγήτρια του ΕΜΠ, που λειτούργησε ως άμισθη τεχνική σύμβουλος, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο χωριό τους και να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανασυγκρότησής του. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς εκλέχτηκε κοινοτάρχης και μέσα σε 16 χρόνια πέτυχε ένα απίστευτο θαύμα μετατρέποντας το άσημο χωριό σ’ ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας.
Δημιούργησε ασφαλτοστρωμένους και πέτρινους δρόμους, πλατείες με κρήνες, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, ιατρείο, διώροφο κλειστό χώρο στάθμευσης για 60 οχήματα, δύο αίθουσες εκδηλώσεων για 100 και 300 άτομα, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα άσκησης, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, λαογραφικό μουσείο και ένα περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων! Είναι ίσως ο μοναδικός ορεινός οικισμός στη χώρα μας που αύξησε κατακόρυφα τον πληθυσμό του. Το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι έως και σήμερα ένα από τα υψηλότερα στη χώρα μας, με μεγάλα ετήσια εισοδήματα και μηδενική ανεργία. Δημιούργησε, επίσης, Αιολικό Πάρκο που καλύπτει ένα μέρος του λογαριασμού της ΔΕΗ για τους κατοίκους, ενώ έως τις 31/12 του 2010 απέφερε στην κοινότητα ετήσια έσοδα έως και 100.000 ευρώ (που πλέον εισπράττει ο δήμος Αλμυρού).
Η κοινή λογική λέει ότι ο Δημήτρης Τσουκαλάς θα έπρεπε να προωθηθεί και να βρίσκεται μόνιμα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων για να είναι ένα ζωντανό πρότυπο για όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Φυσικά ποτέ δε συνέβη κάτι τέτοιο. Είναι επικίνδυνες τέτοιες συγκρίσεις για το σύστημα της κομματοκρατίας που λυμαίνεται τη χώρα και την οδήγησε στη χρεοκοπία ενώ το ίδιο συνεχίζει να πλουτίζει σε βάρος της.
Έρχεται, όμως, κάποια στιγμή που η κοινή λογική εκδικείται. Λίγο παραπάνω χιόνι, λίγη παραπάνω βροχή, λίγο πιο δυνατός αέρας και το νεοελληνικό κράτος εμφανίζεται γυμνό και ανίκανο μπροστά στους πολίτες του. Οι αδικοχαμένοι συμπολίτες μας στο Μάτι θα μας θυμίζουν πάντα μέχρι που μπορεί να φτάσει το μέγεθος της καταστροφικής ανικανότητας.
Ένας οργανισμός ανθρώπων - μια εταιρία, ένας δήμος, μια δημόσια υπηρεσία, είτε το ίδιο το κράτος - αν δεν μπορεί να αναδείξει και να προωθήσει ικανά στελέχη είναι καταδικασμένος να μαραζώσει, να πτωχεύσει, να διαλυθεί. Χρειάζονται, δηλαδή άνθρωποι με ήθος, ικανότητα, γνώσεις, εμπειρία, πατριωτισμό και όραμα. Και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν ήδη στο εξωτερικό.
Η ανάγκη για αξιοκρατία, εδώ και τώρα και παντού, είναι επιτακτική για την επιβίωση της πατρίδας μας. Διαφορετικά, θα ζούμε κάθε χρόνο μικρές ή μεγάλες τραγωδίες μέχρι να σβήσουμε οριστικά από το προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας.
Πάνος Τσεπενέκας 26/2/2021

2 σχόλια :

  1. ο λαος πρεπει να ψηφιζει τετοιους ανθρωπους.κι οταν δεν υπαρχουν στους υποψηφιους να ψαχνουν απο πριν να τους ανακαλυπτουν και να τους προτεινουν για υποψηφιους.γιατι η προταση και η εξουσια ξεκιναει απο την πρωτοβουλια των τοπικων κοινανιων τοσο για τις τοπικες αρχες οσο και για τη διακυβερνηση της χωρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/2/21 21:44

    Συμφωνώ!Ας προσέχουν οι πολίτες στις επιλογές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.