To ξέπλυμα χρήματος, η φοροδιαφυγή, οι μίζες και η διαφθορά είναι αποτέλεσμα ενός ασύμμετρου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος γεμάτου τρύπες, παραθυράκια και παραλείψεις. Οι άνομες χρηματοοικονομικές ροές που δημιουργεί αυτό το σύστημα αποστραγγίζουν πόρους, παγιδεύουν δισεκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε χθες -με έκθεση της επιτροπής FACTΙ- 14 συστάσεις προς τις κυβερνήσεις για τη μεταρρύθμιση, τον επανασχεδιασμό και την αναζωογόνηση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η χρηματοπιστωτική ακεραιότητα, η λογοδοσία, η διαφάνεια και η νομιμότητα αποτελούν θεμέλια για την αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη.
Η έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη της σωρεία ερευνών και μελετών του πρόσφατου παρελθόντος, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι:
1. Εως και το 10% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται πιθανότατα κρυμμένο σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους σήμερα, περίοδο κατά την οποία τα ελλείμματα και το χρέος των κυβερνήσεων πολλαπλασιάζονται λόγω της πανδημίας, ενώ η οικονομική ανισότητα εκτινάσσεται στα ύψη.
2. Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί υπέρ των πλουσίων το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε ως αποτέλεσμα στη διάρκεια της πανδημίας και σε διάστημα μόλις 4 μηνών (Απρίλιος-Ιούλιος 2020) ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων να αυξηθεί κατά 27,5%. Στην «απέναντι όχθη» οι προβλέψεις μιλούν για διολίσθηση 176 εκατ. ανθρώπων σε επίπεδα ακραίας φτώχειας.
3. Στο γκρίζο περιβάλλον που προκαλούν πανδημία και ύφεση στους τελευταίους περίπου 12 μήνες, οι ευκαιρίες για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά αυξάνονται. Παρατηρείται άνοδος στις απάτες που συνδέονται με δημόσιους ή μη πόρους που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης για τεράστιες τρύπες την ίδια χρονική περίοδο στα φορολογικά συστήματα των χωρών, οι οποίες συνδέονται με παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Τέλος, η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε, 6 μήνες μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, τεκμηριωμένες υποθέσεις διαφθοράς και παρανομίας σε 17 χώρες, οι οποίες αφορούσαν δημόσια κονδύλια ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.
4. Το συνολικό ποσό που δαπανάται κάθε χρόνο μόνο για μίζες εκτιμάται (υποθετικά, αφού δεν υπάρχουν αξιόπιστα κατά χώρα στοιχεία) 1,5-2 τρισ. δολάρια. Ιστορικές μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλης διαφθοράς έχουν δείξει ότι το πιθανό ύψος ζημιών προσεγγίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Ωστόσο, το συνολικό κόστος της διαφθοράς όπως αυτό εκφράζεται σε ποσά μίζας δεν αποτυπώνει το πολύ μεγαλύτερο κόστος για την κοινωνία. Μια δωροδοκία ενός εκατ. δολαρίων μπορεί εύκολα να προκαλέσει ζημιά 100 εκατ. δολαρίων υπό τη μορφή επιπρόσθετου κόστους και κακών επενδυτικών αποφάσεων.
5. Η ετήσια απώλεια δημόσιων εσόδων από τη μεταφορά κερδών και τις υπόλοιπες πρακτικές φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων αποτιμάται σε 500-600 δισ. δολάρια. Εξαιτίας της φοροαποφυγής των πολυεθνικών, η Ινδία στερείται πόρους ικανούς για την υγειονομική κάλυψη 55 εκατ. φτωχών πολιτών της, η Νότια Αφρική έσοδα αρκετά για τη θεραπεία 6 εκατομμυρίων ασθενών του AIDS, το Τσαντ πόρους για το χτίσιμο 38.000 αιθουσών διδασκαλίας, η Βραζιλία κεφάλαια για τη βελτίωση της στέγασης 15 εκατ. νοικοκυριών.
Η έκθεση καλεί σε μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών και στην επιβολή κυρώσεων για τους δράστες των παραπάνω οικονομικών εγκλημάτων. «Το κλείσιμο των παράθυρων που επιτρέπουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, η επιβολή μπλόκου σε τραπεζίτες, λογιστές και δικηγόρους που διευκολύνουν το οικονομικό έγκλημα αποτελούν βήματα για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας προς το κοινό καλό», τονίζει χαρακτηριστικά ο συμπροεδρεύων της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός του Νίγηρα, Ιμπραήμ Μαγιακί.
Η έκθεση καλεί ακόμη τις κυβερνήσεις σε υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, μεγαλύτερη πρόοδο στη φορολογία των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων και στις δημόσιες δαπάνες. Τονίζει ότι ένας ελάχιστος φόρος 20%-30% στα εταιρικά κέρδη θα περιορίσει τα κίνητρα μεταφοράς της κερδοφορίας των πολυεθνικών σε φορολογικούς παραδείσους και θα εξανεμίσει τον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω μεταξύ των χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.