Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών. Έκτακτον ανακοινωθέν

Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών. Έκτακτον ανακοινωθέν. Η Ελλάς από της 6ης πρωινής της σήμερον ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν. Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5ης και 30 πρωινής τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνο-αλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους.»
Με αυτά τα λόγια οι Έλληνες πολίτες έμαθαν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ότι η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα, κι ότι η Ελλάδα δεν παραδόθηκε. Ακούγοντας το ανακοινωθέν, μας ικανοποιεί η ξηρότητα του ύφους. Δεν λέει "υπούλως" και "ηρωικώς". Αποδίδει έτσι και διασώζει στο χρόνο το πνεύμα των ημερών. Υπάρχει κάτι αρχαϊκό στον αέρα. Κάτι από την εποχή που ο πολίτης ήταν εξοικειωμένος με την ιδέα ότι οι βωμοί, οι γονείς, τα παιδιά, το χωράφι, δεν έχουν άλλον να τα υπερασπίσει από αυτόν τον ίδιο. «Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους». Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς οργανισμοί, διαβήματα, επιστολές, «να το συζητήσουμε». Τώρα υπάρχει μόνο ο δάσκαλος, ο εργατοϋπάλληλος, ο μαγαζάτορας, ο νησιώτης, ο βουνίσιος, ο ρεμπέτης, ο γιατρός, ντυμένοι το χακί, κρατώντας το τουφέκι. Τώρα ακούνε τις πρώτες κανονιές. Τώρα οι οβίδες σκάβουν το χώμα δίπλα στα κεφάλια τους. Τώρα είναι ή ταν ή πουτάν.
* Ο προσεκτικός ακροατής θα εντοπίσει μια περίεργη χρονική αντιστροφή. Η Ελλάς ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν από της 6ης πρωινής, ενώ αι ιταλικαί δυνάμεις προσβάλλουν την ελληνο-αλβανικήν μεθόριον από της 5ης και 30. Αυτό που συνέβη ήταν, ότι το τελεσίγραφο των Ιταλών έληγε στις 6, όμως οι Ιταλοί –λαός στιλέτου,- επιτέθηκαν μισή ώρα προτού λήξει

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.