Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ο Πλάτανος

Βουίζει η Ελληνική έξοχή από την πληθώρα των ονομάτων του. Δεκάδες ελληνικών χωριών, αμέτρητα τοπωνύμια των κάμπων και των βουνών φέρουν τα οικόσημα του Πλατάνου: Πλάτανος, Μεγαλοπλάτανος, Γεροπλάτανος, Πλαταμώνας, Πλατανάκια, Πλατανούσα, Πλατανίδια, Πολυπλάτανος, Πλατανιάς, Πλατάνια, Πλατανόλακκα, Πλατανόβρυση, Πλατανόραχη, Πλατανοχώρι, Πλατανιστός, Πλατανότοπος, Πλατανίτσα, Πλατανιώτισσα, Πλατανόρεμα…


Το εθνικό μας δέντρο είναι ο Πλάτανος. τον χαίρεται η Ελλάδα από τα ομηρικά χρόνια ίσαμε σήμερα: «Καλεί υπό Πλατανίσκω όθεν ρέει αγλαόν ύδωρ..» τραγουδάει ο Όμηρος για τον πανάρχαιο πλάτανο της Αυλίδας κάτω από τον οποίον έκαναν θυσίες οι ‘Ελληνες συγκεντρωμένοι στις Ευβοϊκές ακτές, για την εκστρατεία τους στην Τροία. Ο Ομηρικός αυτός στίχος θυμίζει τόσο πολύ τη νεώτερη δημοτική μας μούσα της Διαμαντούλας:
Κάτω στα δασιά πλατάνια
στην Κρυόβρυση…


Και τα δασιά πλατάνια κατακλύζουν με την ολόδροση ομορφιά τους όλο τον ελληνικό χώρο. Φουντώνει και σαλεύει, υψώνοντας την πράσινη σημαία του, ο Πλάτανος σε πολιτείες και σε χωριά, σε βρύσες και κεφαλάρια, σε ποταμιές, σε σταυροδρόμια, από τις θαλάσσιες ακτές έως τα μεγάλα υψόμετρα των βουνών μας. Κάνει ευχάριστη συντροφιά με την ξανθόφλουδη κουμαριά, τα μυρωδάτα σμύρτα, τα ρείκια και το θυμάρι. Αλλά και με το ψυχρόβιο έλατο, δίπλα στα ορεινά λαγκάδια και τα κρυστάλλινα κεφαλάρια. ο ανοιχτοπράσινος χρωματισμός της πλούσιας φυλλωσιάς του ξεχωρίζει από μακριά, ανάμεσα στις πράσινες σιλουέτες των βουνοπλαγιών μας. Δεν καμουφλάρεται ο πλάτανος. Διαλαλεί περήφανα το θαλερό πόστο του, είτε στις δαντελλένιες βρίσκεται ακρογιαλιές για να αγναντεύει τα πολυτάξιδα καράβια, τους θυμούς της θάλασσας και τα νησιά, είτε στις εξαίθρες των ελατιάδων για να θαυμάζει τις αγέρωχες βουνοκορφές είτε στους απέραντους κάμπους για να συντροφεύει το μόχθο του δουλευτή…

Ο πλάτανος είναι αλάνθαστος ραβδοσκόπος. Όπου υδροφόρο στρώμα, όπου λαγκαδιά που κελαρύζει, όπου κεφαλάρια και νερομάνες, όπου κοιλάδες και ποταμιές, θα βυθίσει τη ρίζα του ο πλάτανος. το λένε και τα δημοτικά δίστιχα:

Ο πλάτανος θέλει νερό
κ’ η λεύκα θέλει αγέρα…

Σαν δεις πλάτανο και βάτο
τρέχει και νερό από κάτω.

Ο πλάτανος ισκιώνει τις πλατείες των χωριών, το μεσοχώρι. Στο χοντρό κορμί του τοιχοκολλούνται τα έγγραφα των υπηρεσιών οι διάφορες ανακοινώσεις, προκηρύξεις δημοπρασιών, πολύχρωμες φανταχτερές ρεκλάμες. Εκεί ποζάρουν, σε προεκλογικές εποχές, oι φωτογραφίες των υποψηφίων εθνοπατέρων και τα προεκλογικά τους προγράμματα.

Στο ίδιο σκιερό πόστο συνεδρίαζαν οι δημογέροντες του χωριού. Εκεί τις θερμές ημέρες της καλοσύνης αντηχούνε οι γνώριμοι κρότοι του ταβλιού και γίνονται οι αψιμαχίες της μικρής κολτσίνας με τις δίδυμες δόξες της διάρας σπαθί και του δέκα καρό.

Το καλοκαίρι, στη λαύρα του μεσημεριού, οι φτερωτές ορχήστρες των τζιτζικιών στα δροσερά κλωνάρια του πλάτανου στήνουν τα μουσικά τους αναλόγια.

Το ξύλο του πλάτανου δεν έχει καλό χρώμα. Είναι στερεό, σκληρό και βαρύ, άλλα σκάζει και στραβώνει. το χρησιμοποιούνε πάντως στα χωριά σαν το προχειρότερο για κοινή χρήση, για σκάφες, αργαλειούς, γεωργικά εργαλεία, σαμαρόξυλα, κοινά κασόνια, τραπέζια, ακόμα και για κοινά έπιπλα ντουλάπες, καναπέδες κλπ.
Από τα πλατανόξυλα κι άλλα παρόμοια – κατώτερα – είδη ξύλων γίνονται σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία, οι Μανώληδες, οι Γιάννηδες, κι΄ οι Αντώνηδες:

Κόψε λεύκα φτιάσ’ Αντώνη
κι΄ από πλάτανο Μανώλη.
Αν ρωτάς και για το Γιάννη,
όποιο ξύλο θέλεις κάνει.

Ο πλάτανος, αν το ξύλο του είναι από τα κατώτερα, προσφέρει άλλες πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Πόσα και πόσα αγροτικά κτήματα στον κάμπο, πόσοι δρόμοι, πόσα γεφύρια, κι άλλα έργα πολιτισμού δεν γλίτωσαν από τις άγριες κατεβασιές των χειμάρρων, τις διαβρώσεις στους όχθους και τις πλημμύρες, χάρη στην ηρωική αντίσταση των πλατανιών που ορθώνονται, δίπλα στις κοίτες των ρεματιών, με τις βαθιές και πολυπλόκαμες ρίζες, με τα ροζιάρικα και χοντρά κορμιά τους. Ζωντανούς προβόλους, τους ονομάζουν οι μηχανικοί μας.

Γι’ αυτό η πιο σίγουρη και ολιγοδάπανη προστασία των όχτων και των βάθρων των γεφυριών από τη διάβρωση του νερού και την εκτροπή της κοίτης πετυχαίνεται με τη φύτευση υδροχαρών δέντρων, από τα οποία τα πιο στέρεα είναι τα πλατάνια.

Δεν ανήκει στα μακρόβια δέντρα ο πλάτανος, όπως το πουρνάρι, η ελιά, ο ίταμος που μπορούν να φτάσουν και να περάσουν τα χίλια χρόνια. Κουφαλιάζει γρήγορα και σαπίζει. Έχει όμως μεγάλη ριζοβλαστική ικανότητα, χάρη στην οποία μπορούν να ξεπετιούνται από τη σαπισμένη σάρκα του καινούρια φύτρα και βλαστάρια και να δημιουργούνται στην ίδια θέση του «μητρικού» δέντρου νέα άτομα. Σ’ αυτή τη μεγάλη ανανεωτική ικανότητα της ρίζας του οφείλεται η διαιώνιση μερικών παλιών ιστορικών πλατάνων εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια, όπως ο πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω, ο αειθαλής πλάτανος της Κρήτης που τον αναφέρει ο Θεόφραστος.

Αλλά ποιος τη λογάριασε ποτέ την τεράστια αυτή αναγεννητική δύναμη της ρίζας; Αυτή που τρέφει και στηρίζει τις πράσινες κολόνες όλων των δέντρων; Καμαρώνουμε την ανθισμένη κορμοστασιά τους, τη φυλλωσιά τους, δίχως να θυμόμαστε τι οφείλεται στον άξιο δουλευτή, που μοχθεί ασίγαστα μέσα στα σκοτάδια της γης. Όπως στη ζωή, έτσι και στη φύση, θα υπάρχουν πάντοτε οι σεμνοί κι αθόρυβοι δημιουργοί. Ένας ύμνος γι’ αυτούς είναι οι λιτοί στίχοι του Δροσίνη.

Το δέντρο υψώνεται πανέμορφο
και πρασινίζει κι ευωδιάζει
τ’ άνθη, τα φύλλα καμαρώνουμε,
τη ρίζα ποιος τη λογαριάζει!
Μα εκείνη, ταπεινή κι αθώρητη
Μάνα γεμάτη καλοσύνη
από τη σάρκα, από το αίμα της
την ομορφιά του δέντρου δίνει…

Τους πιο φαρδείς ετήσιους κύκλους έχει ο πλάτανος. Φτάνουν έως 2 και 3 πόντους ο ένας. Τόσο δηλαδή χοντραίνει το χρόνο το κορμί του. Το ίδιο πάχος για να τ’ αποκτήσει το βραδυαύξητο πουρνάρι χρειάζεται μισόν αιώνα.

Το ίδιο άτομο του πλάτανου, μπορεί να ζήση συνήθως έως 200 με 300 χρόνια. Μερικά τέτοια αιωνόβια πλατάνια σώζονται από τους χρόνους του Μεγάλου Αγώνα, όπως:

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

1. Ο πλάτανος της Αρτας στην αριστερή όχθη του Άραχθου δίπλα στο θρυλικό γιοφύρι. Από τα κλωνάρια του κρεμούσε ο Αλή Πασάς τους ανυπόταχτους ραγιάδες. Τον πόνο των πλατανιών που βεβήλωνε ο τύραννος τραγουδάει η δημοτική μας μούσα:

– Τι έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος;
με το νερά στη ρίζα σου και πάλι μαραμένος;
– Παιδιά μ ’ σα με ρωτήσατε να σας το μαρτυρήσω:
Αλή Πασάς επέρασε με δεκαοχτώ χιλιάδες,
κ’ ούλοι στον ίσκιο μ’ έκατσαν, ’ποκάτ’ απ’ τη δροσιά μου
κι’ ούλοι σημάδι μ’ έβαλαν κι’ ούλοι με ντουφέκισαν
κι’ αυτός ο γέρο Αλή Πασάς μες στην καρδιά μου ρίχνει.

2. Ο πλάτανος της Αγίας Λαύρας. Κάτω από αυτόν ο Παλαιών Πατρών Επίσκοπος Γερμανός άναψε πρώτος τη θρυαλλίδα για την Ανάσταση του Γένους κι ευλόγησε την ιστορική του απόφαση: Λευτεριά ή θάνατος!

3. Τα ιστορικά πλατάνια των Κομποτάδων. Τα καμαρώνουν όσοι ταξιδεύουν από τη Λαμία για τα Λουτρά της Υπάτης και το περίφημο μοναστήρι Αγάθωνα. Βρίσκονται δίπλα και δεξιά του αμαξιτού δρόμου, στο κέντρο του χωρίου Κομποτάδες. Κάτω από τα πλατάνια αυτά έγινε στις 20 Απριλίου 1821 σύσκεψη των οπλαρχηγών της Ρούμελης, Διάκου, Πανουριά και Δυοβουνιώτη για την άμυνα κατά του τουρκικού στρατού, που είχε τον επίλογο της στις νεώτερες Θερμοπύλες, το γνωστό ολοκαύτωμα του Διάκου στην Αλαμάνα.

4. Ο πλάτανος του Ναυπλίου. Κάτω από αυτόν έγινε το 1832 η βάφτιση του Τρικούπη που ονομάστηκε Χαρίλαος για να δείξουν τη γενική χαρά του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Κάτω από τον ίδιο πλάτανο έγινε ο πρώτος εθνικός έρανος του 1821, στον οποίο μια γνωστή ζητιάνα του Ναυπλίου – η Ψωροκώσταινα – έδωσε όλες τις οικονομίες και μαζί μ’ αυτές κληροδότησε το παρατσούκλι της στο Κράτος, που ονομάστηκε… Ψωροκώσταινα. Όταν δε το 1843 έθαψαν δίπλα στη ρίζα του τα οστά του Υψηλάντη, ο επικήδειος ρήτορας έπλεξε και το εγκώμιο του ιστορικού πλατάνου: «Πλάτανε, ω πλάτανε, μάρτυς της εν Επαναστάσει εθνικής δόξης μας, αστέγων εξέδρα, του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού μας ρητορικόν βήμα και πνύξ της νέας Ελλάδος, ω Πλάτανε…».

5. Η πλατάνα της Εύβοιας. Δίπλα στον αμαξιτό Προκόπι – Μαντούδι, στον αριστερό όχτο του ποταμού Κηρέα και κοντά στο χωριό Προκόπι. Είναι περίφημη για την περίμετρο του κορμού της, κάπου 18 μέτρα, αλλά και για το συμπαγή κορμό της, δίχως κουφάλα, σαν χιλιόχρονη πουρνάρα. Είναι το χοντρότερο ελληνικό δέντρο, γι’ αυτό το επισκέπτονται όλοι όσοι ταξιδεύουν στο ιερό σκήνωμα του Αγιάννη του Ρώσσου στο Προκόπι.

6. Ο Ιερός Πλάτανος της «Πλατανιώτισσας». Στις φαρδιές κουφάλες των πλατάνων η ευσέβεια των παλιών ανθρώπων στέγαζε εικόνες του Χριστού, της Παναγιάς και Αγίων. Μια τέτοια κουφάλα η μεγαλύτερη στον τόπο μας, βρίσκεται στην περιφέρεια Καλαβρύτων, στο χωριό Κλαπατζούνα, που μετονομάστηκε «Πλατανιώτισσα» από τα πολλά και σημαδιακά πλατάνια του. Τρία από τα πλατάνια αυτά, ύψους 20 περίπου μέτρων ενώνονται κοντά στη βάση τους σ’ ενιαίο φυτικό σχηματισμό με μια τεράστια κουφάλα με ελλειπτική (σε σχήμα αυγού) διατομή, πού έχει διαστάσεις απίθανες. 3,5 μέτρα η μικρή της διάμετρος και οχτώ η μεγάλη. Έτσι διαμορφώθηκε η ξύλινη αυτή σπηλιά σ’ εκκλησάκι της Παναγιάς με το μικρό του «Ιερό» και την Αγία Τράπεζα κι ένα χώρο για 15 προσκυνητές. Στην ξύλινη οροφή, όπου τερματίζεται ή διάβρωση των σπλάχνων του γιγαντιαίου πλάτανου (και συνεχίζεται πια ο συμπαγής κορμός του) έχει αποτυπωθεί η μορφή της Εικόνας της Παναγιάς του Μεγάλου Σπηλαίου, με την ιστορία του οποίου συμπορεύεται η περίφημη αυτή ξύλινη κατακόμβη, μια ιστορία πού ξεκινάει εδώ και 1600 χρόνια.

Για το πλατάνι αυτό της Πλατανιώτισσας έχει γράψει ένα αξιόλογο βιβλιαράκι ο Δασονόμος Δη μ. Κανελλόπουλος με πρόλογο από μέρους αυτού που γράφει τις γραμμές αυτές.

7. Ο ιστορικός πλάτανος του Χατζηχαμπέζου στο Στόμιο της Λάρισας κοντά στις εκβολές του Πηνειού. Στον πλάτανο αυτό κρέμασε ο γιος του Αλή Πασά Βελής το δημογέροντα του τόπου Αντώνη Χατζηχαμπέζο, γιατί αρνήθηκε να του παραχωρήσει για τσιφλίκι του την περιοχή, σαν εκπρόσωπός της. Με δόλο ακολούθησε η δολοφονία του Τούρκου φίλου του Εμάζ Μπέη, που σκίστηκε να γλιτώσει το δημογέροντα Χατζηχαμπέζο. Τα δυο αυτά εγκλήματα του Αλή- λέει η τοπική ιστορία – υπήρξαν μοιραία πολιτικά του σφάλματα. Οι Λαρισαίοι Μπέηδες, που τους είχε «κάψει την κάπα» ο Αλή Πασάς, ορκίστηκαν εκδίκηση. Με μια ακόμα αφορμή, τα δυο αυτά εγκλήματα ενός εξέχοντος χριστιανού και ενός δυναμικού Τούρκου έφτασαν στο Διβάνι και με τη συμπαράσταση του Μεγάλου Βεζύρη (εχθρού του Αλή) Χαλίλ πέτυχαν να γίνει ο αρβανίτης αντάρτης της Ηπείρου «φερμανλής» δηλαδή επικηρυγμένος, με τη γνωστή του κατάληξη.

Με τέτοια σπουδαία γεγονότα, προεπαναστατικά, έχει συνδεθεί ο αιωνόβιος πλάτανος του Στομίου. Για τον πλάτανο αυτό έχει γράψει ενδιαφέρον ιστορικό άρθρο ο Θεσσαλός δημοσιογράφος Βάσος Καλογιάννης που δημοσιεύτηκε στα «Δασικά χρονικά» (Τεύχος Δ/βρίου 1972), και από το όποιο πήραμε τις γραμμές αυτές.

8. Ο πλάτανος του «Αγίου Γερασίμου» στο ομώνυμο μοναστήρι, που βρίσκεται στους πρόποδες του Αίνου της Κεφαλλονιάς. Δέντρο με τεράστιες διαστάσεις έχει φυτευθεί πριν 400 χρόνια από τον πολιούχο της Κεφαλλονιάς, όταν εμόναζε στο μοναστήρι.

Και τώρα μερικά από τα πλατάνια που αναφέρουν οι αρχαίοι χρόνοι:

9. Ο πλάτανος των Δελφών, δίπλα στην Κασταλία πηγή. Κάτω απ’ αυτόν μίλησε η Λητώ στα δυο παιδιά της, την Άρτεμη και τον Απόλλωνα και τα παρότρυνε να εξοντώσουν τον στοιχειωμένο Πύθωνα.

10. Ο Πλάτανος του Αγαμέμνονα στην Αυλίδα, που αναφέραμε στην αρχή της βιογραφίας.

11. Ο πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω. Σώζεται η τεράστια κουφάλα του. Κάτω από τον ίσκιο του έγραφε και δίδασκε τις αθάνατες υποθήκες του ο πατέρας της θεραπευτικής επιστήμης. Οι Δωδεκανήσιοι νιώθουν, μέχρι σήμερα θρησκευτική λατρεία για τον πράσινο αυτό πρεσβύτη της Κω, τον Πλάτανο. Ένα γαμήλιο άσμα τραγουδάει:

Σαν τον πλάτανο της Κω να γεροντοκλωνιάσει,
το καλό αντρογυνάκι μας παιδιών παιδιά να πιάσει.

12. Ο πλάτανος του Παυσανία κοντά στο Αίγιο. Τον αναφέρει ο αρχαίος ταξιδιωτικός συγγραφέας.

Η Γενική Δ/νση Δασών, με δική μας εισήγηση, ζήτησε με εγκύκλιο διαταγή της από τους Δασάρχες της Χώρας ν’ αναζητήσουν, απογράψουν και φωτογραφήσουν τα Δασικά μας δέντρα που αποτελούν μνημεία της Ελληνικής Φύσεως λόγω της ιστορικής, αρχαιολογικής, λαογραφικής κλπ. σημασίας τους ή λόγω υπερβολικών διαστάσεων και ηλικίας, παίρνοντας παράλληλα ειδικά προστατευτικά μέτρα για την διάσωση τους και την καλή τους διατήρηση.

Ο πλάτανος ήταν το πιο αγαπημένο δέντρο της Κλεφτουριάς στους χρόνους της Τουρκικής σκλαβιάς. Από τον κεντρικό πλάτανο του μεσοχωριού της Ηπειρωτικής Τσαρίτσανης (χωριό στους πρόποδες του Ολύτσικα και πίσω από τα βουνά του Σουλίου) «ακούρμεναν» τις μάχες των Σουλιωτών:

Στη μέση απ’ τη Τσαρίτσανη, στον πλάτανου τη βρύση,
Μπολουμπασιάδες κάθονταν κι όλοι οι καπεταναίοι
κι ακούρμεναν τον πόλεμο, πως πολεμάν οι Σουλιώτες
πως πολεμάει η Τζαβέλαινα με τους παλιαρβανίτες.

Με πικρό παράπονο ο καπετάν – Ζήνδρος αποχαιρετάει τα δροσερά πλατάνια του Ολύμπου:

Αφήνω γεια στον Όλυμπο
σ’ όλα τα κορφοβούνια.
Σε σας λημέρια έρημα
πλατάνια με τις βρύσες.

Και μιαν αυγή στον πλάτανο, που από μικρό κλωνάρι
εχόντρυνε και πλάτυνε, βυζαίνοντας το αίμα…

βρήκε το τραγικό τέλος ο Κατσαντώνης όπως τραγουδάει στο ομώνυμο ποίημα ο Βαλαωρίτης. Όπως ο ίδιος σημειώνει: «Ο Πλάτανος ήτο εν Ιωαννίνοις ο τόπος της καταδίκης και των μαρτυρίων, ο αιμοσταγής Γολγοθάς, επί του οποίου εβασανίσθησαν τοσούτοι και τοσούτοι ήρωες».

Τα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια, που αποπνέουν το άρωμα της αθάνατης Ελληνικής λεβεντιάς, έχουν συνηθισμένη τους επωδό μαζί με την πράσινη γοητεία των πλατανιάδων, την αγωνία για την ελληνική νεότητα που προμαχεί στις επάλξεις της προγονικής γης:

Αέρας τα φυσάει τα πλατανόφυλλα,
Θεός να τα φυλάει τα Ελληνόπουλα!

Του ΣΕΡ. Κ. ΤΣΙΤΣΑ

__________________

* Το ίδιο κείμενο περιλαμβάνεται και στο βιβλίο του Σεραφείμ Κ. Τσιτσά: «Τ’ αγριόδεντρα του βουνού και του λόγγου» (Αθήνα, 1978).

25 σχόλια :

  1. Ανώνυμος11/6/20 14:11

    ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

    (με μια άλλη ματιά)

    Έρχεται ο Τούρκος και σου λέει ό,τι θα διαβάσει το κοράνι στην ΑγιαΣοφιά (έτσι την προφέρει όπως εμείς)

    Δηλαδή θα διαβάσει το ιερό του βιβλίο μέσα στην ΑγιαΣοφιά!!!!

    Άρα η λογική λέει ότι θεωρεί το χώρο ΙΕΡΟ!!!!

    Δεν κάνει την ΑγιαΣοφιά, ούτε καφέ, ούτε πάμπ....

    Βέβαια κάποιοι θεωρούν ότι βεβηλώνεται ο χώρος από αλλόθρησκους, από μιαρούς μουσουλμάνους κλπ κλπ

    Δηλαδή να θεωρήσω ότι ο μουσουλμάνος τιμά την ιερότητα της ΑγιαΣοφιάς αφού διαβάζει το κοράνι εκεί ή ακόμα ακόμα θεωρεί ιερό το χώρο και το κάνει τζαμί (ακραία θέση), παίζει να με σκυλοβρίσει ο ελληνάρας ότι δεν είμαι πατριώτης????

    Είναι σοβαρό θέμα και ο πατριωτισμός και η ορθοδοξία για να την αφήσεις σε μισαλλόδοξα ακροδεξιά, χουντικά και ναζιστικά αποβράσματα.-

    χψ


    Υ/Γ Κάτι αντίστοιχο (και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό) θα συμβεί αν ένα τζαμί "βεβηλωθεί" αν κάποιος τελέσει μια ιερή λειτουργία ενός άλλου θρησκεύματος...

    Δυστυχώς ακόμα και τον 21ο αιώνα μπαχτσελήδες, ηλίες, γκρίζοι λύκοι, πίθηκοι, βελο και ραχήλες δημιουργούν φανατισμό στους λαούς......και να πεις ότι μετράνε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/6/20 14:21

    Η ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ ΤΩΝ ΑΟΖ

    (που ξέρει κανείς μπορεί και να έχουν συνεννοηθεί)

    Η Τουρκία με τον ψευδο-πρωθυπουργό της Λιβύης χάραξαν την ΑΟΖ, χωρίς τα νησιά μας να έχουν υφαλοκρηπίδα

    Η Ελλάδα με την Ιταλία χάραξαν ΑΟΖ με τα νησιά να έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά απ' οτι καταλαβαίνω όχι με πλήρη επήρεια.

    Αν η Αίγυπτος χαράξει με την Ελλάδα έστω και τμηματική ΑΟΖ που σίγουρα θα λαμβάνεται υπόψη και ΑΟΖ Κρήτης Ρόδου Καρπάθου κλπ (και ας μείνει έξω το Καστελόριζο)

    τότε θα προκύψει επικάλυψη των ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης και Ελλάδας- Αιγύπτου.

    Μια προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο ΟΛΩΝ μήπως θα είναι η λυδία λίθος???

    Και φυσικά η όποια απόφαση (που μάλλον δεν θα είναι υπέρ μας 100%) θα μας βγάλει από μια πολύχρονη και επικίνδυνη κατάσταση!!!!!

    χψ


    Υ/Γ Ε ρε τι έχω ν' ακούσω, εγώ ο προδότης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/6/20 14:31

    Αλήθεια πιστεύει κανείς ό,τι το Καστελόριζο, θα έχει την επήρεια χέρσας γης (ηπειρωτικής) όπως εμείς θέλουμε???

    Αλήθεια πιστεύει κανείς ό,τι ο Αιγύπτιος θα το παίξει υπεράνω και θα υπογράψει ΑΟΖ μαζί μας, αδιαφορώντας για το 30% παραπάνω που του δίνει ο σουλτάνος (άλλωστε δεν είναι και δικό του, του σουλτάνου, χαρίζει τζάμπα)??

    Αλήθεια πιστεύει κανείς ό,τι οι Ευρωπαίοι θα βάλουν πάλι τα κανόνια του Ναβαρίνο να ηχήσουν, αν δεν έχουν λόγω σπουδαίας κυριαρχίας????

    Αλήθεια πιστεύει κανείς ό,τι εμείς, ναι ΕΜΕΙΣ είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας όχι για κυριαρχία, αλλά για κυριαρχικά δικαιώματα ΑΟΖ???

    Μπορεί να καταπιάνομαι με σκληρά θέματα, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν πόλεμο για να έχουμε την ΑΟΖ που λέμε ότι έχουμε και είναι έτοιμοι να δεχτούν την όποια συμβιβαστική λύση...

    Η προκλητική χάραξη ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης σε βγάζει από τα ρούχα σου, αλλά αν η λυδία λίθος που είπα πιο πάνω τεθεί επί τάπητος, ο ελληνικός λαός θθα δεχθεί την όποια απόφαση ενός δικαστηρίου με ανακούφιση, ακόμα ακόμα και αν είναι πολύ πολύ λειψή σε σχέση με αυτή που θέλουμε να έχουμε


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/6/20 14:32

    Πάντως πρόκειται για τραγουδάρα!!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/6/20 14:38

    Και για να μην γίνει παρεξήγηση.

    Δε θεωρώ αυτούς που δεν θέλουν την ΑγιαΣοφιά τζαμί όλους ακροδεξιούς, φανατικούς και ακραίους, όχι.

    Είναι όμως ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τον πατριωτισμό και τη θρησκεία μας τα έχουν καπηλευτεί και πολλές φορές εξευτελίσει ακροδεξιοί, εθνικιστές και φανατικοί φασίστες.

    Ο εθνολαϊκισμός έχει πληρωθεί πολύ ακριβά από το λαό μας....ΑΡΚΕΤΑ!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/6/20 17:11

    αμα σ επαιρνε θα θεωρουσες ακροδεξιους και το βαρναλη και το λουντεμη και το ριτσο και τον ανδρεα παπανδρεου και το γερο της δημοκρατιας και το σολωμο και τον σικελιανο και το βασιλη ρωτα.δεν υπαρχει χριστιανος να θελει να λειτουργησει σε τζαμι.εχεις ξεφυγει.αλλα δε μας λες πως ειναι η πατριδα αξεκαπηλευτη; χωρις 21 χωρις θρησκεια χωρις ηρωες χωρις παρελθον.δηλαδη για σενα τι ειναι πατριδα.χωραφι με μπολικο τριφυλλι;και το αιγαιο ανηκει στα ψαρια του μωρε Νταλαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/6/20 18:49

    .......ή ακόμα ακόμα θεωρεί ιερό το χώρο και το κάνει τζαμί (ακραία θέση), παίζει να με σκυλοβρίσει ο ελληνάρας ότι δεν είμαι πατριώτης????


    ....(ακραία θέση)

    και ενώ την θεωρείς ακραία θέση σου καταλογίζει ότι θες την αγιασοφιά τζαμί.....και φυσικά προέβλεψα το βρίσιμο.....

    Απλά για να καταλάβετε ποιοι αυτόβουλα μπαίνουν μετρητές του πατριωτισμού μας....και να είστε σίγουροι ότι αυτοί οι πατριωτομετρητές είναι γόνοι χιτών και ταγματασφαλιτών και ως επί το πλείστον ναζιστικών και φασιστικών αντιλήψεων με ρατσιστικές απόψεις και με απόψεις του ηλία βελο και ραχήλ...και σου αραδιάζουν από αρχαίους μέχρι τα ιερά πρόσωπα της ιστορίας μας (είναι η καπηλεία που κάνουν πάντα για να προσδώσουν κύρος στις φασιστικές τους απόψεις και στα εμετικά τους υβρεολόγια)

    Και για να εξηγούμαι.

    Απλά η μετατροπή της ΑγιαΣοφιάς σε τζαμί (αν το τολμήσει ο μογγόλος) θα θυμίζει πάντα το υστέρημα της γείτονος σε δυτικό πολιτισμό, θα μας κρατάει σε εγρήγορση λόγω αναθεωρητικής δύναμης και θα ενισχύει πάντα τις ενστάσεις μας ότι δεν έχει καμία δουλειά στην ΕΕ.

    Ναι στην ΕΕ που κάποια ηλίθια πολιτικά μπουρδοειδή ρούχνιζαν και απειλούσαν με δάνεια από κίνα και ρωσία και έξοδο από το ευρώ και την ευρώπη......

    ε ρε από τι γλυτώσαμε παρά τρίχα.....

    Αλλά δεν θα συρθώ πίσω από κραυγές χουντικών και ναζιστικών αποβρασμάτων για να απολογηθώ για τον πατριωτισμό μου......είναι σαν να κάνω δήλωση όπως ζητάγανε από τον συγγενή μου και κείνος αρνιόταν μέχρι που τον εκτέλεσαν οι πρόγονοι των σημερινών ελληναράδων που κραδαίνουν τα στυλιάρια της σημαίας μας απειλητικά.....


    Να θυμάστε πάντα ότι ο φασισμός υπάρχει, υφέρπει, και κλώθεται....γι' αυτό λιώστε τον πριν σηκώσει κεφάλι και όποιες απόψεις ναζιστικές φιγουράρουν, έστω και σ' αυτό το ταπεινό σάιτ, κράξτε τες, όχι για να πείσετε αυτούς που τις γράφουν, αλλά για να προσέξουν αυτοί που διαβάζουν.

    Αυτό είναι και το νόημα της απάντησης πολλές φορές σε τέτοιες αναρτήσεις....και απλά δεν συνδιαλέγεσαι με ναζιστές που ξεκινούν από βιαστές και φονιάδες και συνεχίζουν στους μετανάστες και τους επιφυλακτικούς....

    Άκουγα πριν από λίγο το παραλήρημα ενός γελοίου που το παίζει δημοσιογράφος που αλυχτούσε ότι θα χάσουμε το θάρρος μας να πάμε να πολεμήσουμε, από το φόβο που μας σπείρανε με τον κορωνοϊό οι λοιμοξιωλόγοι.

    Ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούσε τους λοιμωξιολόγους όργανα του τούρκου που φοβίζουν τον ελληνικό λαό......και δε βρίσκεται ένας να τον μαζέψει....

    Είπαμε, η δημοκρατία ανέχεται!!!!!!!

    Εγώ σας έχω γραμμένους εσάς τους πατριωτομετρητές, και γιατί έχω πεντάμορφη γκόμενα και γιατί έχω α@@@@@@ια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/6/20 19:13

    απολαυση ειναι αυτα που γραφεις.παλια ελληνικη ταινια.στη γλανιτσια θα ρθεις να κερασουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/6/20 19:39

    54% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΙΞΟΥΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ.Μ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ 40 ΝΟΜΑΤΑΙΟΙ ΑΠ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟ Π.ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ ΡΟΖΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑΝΕΣ ΚΑΤΙ ΓΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΤΡΕΜΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΕΝΤΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/6/20 22:36

    Κάναμε πολέμους με λογική, καλή προετοιμασία και διεθνή στήριξη και το αποτέλεσμα ήταν θετικό

    (Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος και Β' Παγκόσμιος)

    Κάναμε πολέμους με απροετοίμαστους πολιτικάντηδες και πολεμοχαρείς εθνικιστές που οδήγησαν την πατρίδα σε τραγωδίες

    (1897 με Δηληγιάννη, 1922 μικρασιατική καταστροφή με Γούναρη, 1974 με χουνταίους)

    Στον σύγχρονο κόσμο η νίκη έρχεται με την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, τον πολιτισμό και την στήριξη στην οικονομία και ασφάλεια και όχι με φαντασιώσεις μαρμαρωμένων βασιλειάδων και προγονοπληξίες μνημονεύοντας τους αρχαίους ημών προγόνους.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/6/20 22:45

    Η καταστροφικότητα μπορεί να ιεραρχηθεί κάπως έτσι.

    1. θερμοπυρηνικός πόλεμος

    2. Μακροπρόθεσμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

    3. Πανδημία λοιμώδους νόσου

    4. Σεισμοί, ηφαίστεια, τυφώνες, τρομοκρατικές ενέργειες που συνήθως είναι περιορισμένες καταστροφές τοπικά και χρονικά.


    Ειδικά με την πανδημία λοιμώδους νόσου χρειάζεται

    1. Οι πολίτες να είναι εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι

    2. Κεντρικό σύστημα διοίκησης

    3. Αξιόπιστη αλυσίδα τροφοδοσίας

    4. Επαρκή αποθέματα εξοπλισμού και εφοδιων

    5. επαρκές προσωπικό και ιατρικές εγκαταστάσεις

    6. Σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων

    7. Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα σε όποιον σκορπά ψευδείς ειδήσεις και σε όποιον θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

    κλπ κλπ

    Προς το παρόν, τσολιά μου, κράτα τις αποστάσεις και πλύσου με σαπούνι.....

    Αν δεν μπορείς να κάνεις ούτε αυτό και αρχινάς τις ηλίθιες απόψεις ότι ο Γκέιτς δεν θα ησυχάσει αν δεν μπολιάσει εμένα και τον Πανάγο, τότε απλά θα ξαναπώ με στεντορία τη φωνή......ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος12/6/20 00:21

    δε θα παθεις τιποτα ποτε εκτος αν κανεις εμβολιο γκεητς με τσιπ μεσα να σε βρισκει κι η γρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος12/6/20 10:49

    Τράγκα, πάμε Εχίνο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος12/6/20 10:53

    «Γιατί άραγε η προστασία της ανθρώπινης υγείας με ένα αντίδοτο (εμβόλιο) να πρέπει "ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ" να περιέχει ΒΙΟΤΣΙΠ ελέγχου, στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Bill Gates;;;;
    Σύντομα όλοι μας θα πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο είτε της Ελευθερίας, είτε της Υποδούλωσης... Εύχομαι να αποφευχθεί.....!!! Καλό Αγώνα φίλοι μου!».

    Μαυραγάνης Νικόλαος υφυπουργός υποδομών και μεταφορών του Τσίπρα (της πρώτης φοράς)

    Υ/Γ Δε γλυτωνεις με τιποτα ουτε εσυ ουτε ο παναγος το λεει και η υπουργαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος12/6/20 11:31

    ρε το χειροτερο ειναι που θα σε βρισκει η γρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος12/6/20 12:43

    ποιος να φανταζότανε ρεεεε ό,τι ο κούλης θα έκανε με τα κρεμμυδάκια τον ταμτάκο και αυτό λόγω ψεμάτων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος12/6/20 15:05

    μονο με μαυρισμα στις εκλογες χωρις αποχη θ απαλλαγουμε απο τα τρια ολεθρια κομματα
    Iolaos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος12/6/20 15:51

    Αν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες, τότε ας αναλάβουν οι ίδιοι το πραγματικό κόστος της ηλεκτροδότησής τους.

    Κι εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να καταλάβω γιατί οι κάτοικοι στην Τήνο έχουν πιο «οικολογική» άποψη από τους κατοίκους στην Μεγαλόπολη.

    Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει αυτό το αστείο με τις αντιδράσεις στις ΑΠΕ.


    χψ (το υιοθετώ με τα χίλια, Θανάση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος12/6/20 20:44

    τι ξερεις εσυ μωρε απο τα χαλια της ελλαδας που κλεινει τους λιγνιτες και σε λιγο θα τους παιρνει τζαπα η γερμανια για τα δικα της βρωμικα εργοστασια κι εμεις θ αγοραζουμε το ρευμα παπορισιο απο τις γερμανικες ανεμογενητριες διαλυοντας τις νατουρα περιοχες μας-ειναι ηδη νομος η καταργηση τους-.τι καταλαβες που ειπε ο αλλος στην Γερμανικη ΜΠΙΛΝΤ οτι θα ωφεληθει η Γερμανια κι οτι 30000 50αρηδες 40αρηδες ΔΕΗΤΕΣ θα πρεπει να βρουν αλλου δουλεια να ζησουν τις φαμελιες τους.Η μεγαλοπολη θα μεινει ανεργη κι η τηνος θα καταστραφει τουριστικα.
    ΝΙΣ δε χρειαζονται τετοιες θεσεις εδω.τουλαχιστο απαντηστε του κυριου καποιος για το τι λεει.βαρεθηκα να λεω κουβεντες εδω μεσα.αυτα που λεει τα εγκρινεται;δε βλεπω να μιλαει κανεις.ενας του απανταγε αλλα δεν τον βλεπω πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος13/6/20 08:37

    Η Γερμανία θα πληρώσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δισεκατομμύρια ευρώ για να επιταχύνει την παύση λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση την Πέμπτη.

    Η συμφωνία, που επετεύχθη μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εκπροσώπων τεσσάρων κρατιδίων που διαθέτουν ανθρακωρυχεία, εξαλείφει ένα βασικό εμπόδιο στο σχέδιο της Γερμανίας για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες.

    Υ/Γ Όταν δεν καταλαβαίνεις, τότε σε κάνουν όργανο να αντιγράφεις ψέματα και να τα πιστεύεις κιόλας.....

    Υ/Γ Εδώ η Γερμανία έχει γεμίσει αιολικά πάρκα και φτιάχνει και υπεράκτια και όμως ο αντιγερμανισμός δεν μας εμποδίζει να κάνουμε το μαύρο άσπρο....

    τράβα τώρα να πείσεις τον κλαρινογαμπρό ότι δεν είναι έτσι, άλλωστε αυτός ξέρει ότι και οι λοιμωξιολόγοι είναι υπάλληλοι του σόρος και γκέητς......το λιγνίτη που θα αγοράσει η Γερμανία δεν θα ήξερε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος13/6/20 11:17

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, δήλωσε χαρακτηριστικά «με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος13/6/20 11:22

    γεια σου δημοκραταρε 08.37.να σε χαιρομαστε εδω μεσα που εχεις ξεπερασει σε αληθειες και τον πινοκιο και τον ψευτοθοδωρο.τωρα τι συμφεροντα αποκτησες στη νδ;η δεν εισαι οργανο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος13/6/20 13:29

    Τώρα να μπω στη διαδικασία να καταλάβω γιατί με βρίζει κάποιος επειδή κριτικάρω σκληρά και υβριστικά τον ταμτάκο και το συνονθύλευμα, τα πιθήκια τα ναζιστικά, τον κόπρο της ραφήνας και κάποια μπουρδοειδή της ακροδεξιάς δεν θα το κάνω, γιατί απλά δεν συνομιλούμε με φασίστες και δεν έχω σπουδάσει ψυχιατρική...

    (γιατί μόνος του αυτοπροσδιορίζεται εκεί επειδή θίγεται για λογαριασμό τους...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος13/6/20 14:39

    ουτε ξερει τι ειναι απλα ειναι μαλακας....αντιγραφει οτι βρει χωρις να καταλαβαινει τι λεει...και οταν γραφει κατι δικο του με κεφαλαια ειναι πεντε εξι βρισιες και τιποτα παρα περα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος13/6/20 16:52

    να λες κι ευχαριστω που σου μιλαει ενας.οι αλλοι σε γραφουν κανονικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.