Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

COVID19: η αυτοκρατορία των παρακολουθήσεων


Με την… ευκαιρία της πανδημίας, τα κράτη χρησιμοποιούν εφαρμογές και δίκτυα, οικοδομώντας ένα καθεστώς γενικευμένης πολιτικής επιτήρησης  
Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής
Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις αποστάσεις από τον λογοτεχνικό καμβά της επιστημονικής φαντασίας, και της συνωμοσιολογίας ακόμα, καθώς περιγράφεις την κρατική κατάχρηση δικτύων δεδομένων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID- 19, και σε προέκταση την γενικευμένη επιτήρηση των πολιτών.
Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να αποφύγεις την «παγίδα», να γράψεις στεγνά αυτό ακριβώς που συμβαίνει, ότι δηλαδή..

οι ηγέτες Δύσης και Ανατολής, διαθέτοντας ενισχυμένες εξουσίες ως διαχειριστές της κρίσης, αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν ψηφιακά συστήματα και εφαρμογές καθολικής και λεπτομερούς παρακολούθησης της προσωπικής ζωής κάθε πολίτη ξεχωριστά (αρκεί αυτός να διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή προφίλ στα social media), κινδυνεύεις να χαρακτηρισθείς φαντασιόπληκτος. Ή συνωμοσιολόγος.
Αυτό, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι συστημικοί αναλυτές αποφεύγουν το συγκεκριμένο θέμα για να μην χαρακτηριστούν φαντασιόπληκτοι ή συνωμοσιολόγοι. Η σιωπή τους εκφράζει τον φόβο ότι η αποκάλυψη της κατάχρησης των παρακολουθήσεων, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, αμφισβητεί και κλονίζει το νεοφιλελεύθερο σενάριο, αποκαλύπτοντας την επιστροφή του κράτους στην πρωτοκαθεδρία της εξουσίας.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες ενημέρωσης, συνιστά κραυγαλέα αντίφαση ένα άρθρο του Economist που, υπό τον τίτλο – σιδηρόδρομο «Τα κράτη χρησιμοποιούν εφαρμογές και δίκτυα δεδομένων για να παρακολουθούν την πανδημία και, με το πέρασμα του χρόνου, τους πολίτες τους», αποκαλύπτει ακριβώς αυτό που ο τίτλος υπονοεί…

*******
Το άρθρο, δημοσιευμένο στις 28 Μαρτίου (όταν φούντωνε η πανδημία), ξεκινά με την ιστορία του Elvis Liu, ενός νεαρού Κινέζου που επέστρεφε στο σπίτι του στο Χονγκ Κονγκ μετά από μηνιαία καραντίνα στο πατρικό του, στην Κίνα. Οι συνοριοφύλακες τού επέβαλαν να προσθέσει στις επαφές του, στο WhatsApp, τον αριθμό τηλεφώνου του γραφείου τους, και να αλλάξει τη ρύθμιση «Κοινή χρήση τοποθεσίας» της εφαρμογής του σε "πάντα ενεργό", κάτι που θα τους επέτρεπε να βλέπουν ανά πάσα στιγμή πού ήταν το τηλέφωνό του…
Αμέσως μετά, του έδωσαν εντολή να βρίσκεται στο σπίτι του μέσα στις επόμενες δύο ώρες, να κλείσει την πόρτα και να μείνει εκεί για δύο εβδομάδες. Το επόμενο δεκαπενθήμερο ήταν υποχρεωμένος να επανενεργοποιεί, κάθε οκτώ ώρες, την «Κοινή χρήση τοποθεσίας». Αυτό ήταν: το Facebook, το οποίο διαθέτει την εφαρμογή WhatsApp, απαιτεί συνεχή επαναβεβαίωση, έτσι ώστε οι άνθρωποι να παρακολουθούνται από δική τους επιλογή!.. Κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά…
Στη συνέχεια, ο Economist παραθέτει ένα πλήθος «εργαλείων», εφαρμογών και μεθόδων παρακολούθησης που, με την ευκαιρία της πανδημίας του κορωνοϊού Covid – 19 (!), δοκιμάζονται απ’ όλες οι χώρες του κόσμου (από την Κίνα ως την Ρωσία κι από τις ΗΠΑ ως την Ευρώπη), οικοδομώντας ένα παγκόσμιο καθεστώς επιτήρησης.

*******
Όπως το περιγράφει ο Ιγνάσιο Ραμονέ*, στο βιβλίο «Η αυτοκρατορία της επιτήρησης»: Μέχρι πρότινος, η επιτήρηση ήταν υπόθεση του κράτους, της αστυνομίας , των μυστικών υπηρεσιών… Τώρα αυτοί που μας κατασκοπεύουν είναι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Σ.Σ: εταιρείες διαδικτύου όπως το Bytedance, το Facebook, το Google και το Tencent), οι πάροχοί μας στο Διαδίκτυο απ’ τους οποίους εξαρτώμεθα κατά τρόπο αναπόδραστο: τότε το επικίνδυνο ήταν το κράτος, τώρα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συνάρθρωση των δύο, ότι αυτές οι εταιρείες δουλεύουν με το κράτος. Είναι αυτό που εγώ αποκαλώ το ψηφιακό σύμπλεγμα ασφαλείας που επικουρεί το βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα…»
Οι τωρινές, με… την ευκαιρία του κορωνοϊού Covid-19, προσπάθειες ολοκλήρωσης της «αυτοκρατορίας της παρακολούθησης» είναι πειραματικές, και γι’ αυτό «κινδυνεύουν να αποτύχουν ή να παρουσιάσουν αρνητικές παρενέργειες όσον αφορά τις κοινωνικές ελευθερίες» ανησυχεί, αρκούντως συστημικά για… Economist, ο Economist.
Ωστόσο, δεν παραλείπει να συγκατανεύσει διακριτικά στην αναγκαιότητα του… πειράματος, ως εξής: «περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε κάποιο είδος lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει μολυνθεί ή θα μολυνθεί στο άμεσο μέλλον αποκτώντας ανοσία. Οι υπόλοιποι, όταν βγουν από την καραντίνα, θα πρέπει να (σ.σ.: συνεχίσουν να…) παρακολουθούνται – προς χάρη δική τους και όλων εκείνων που βρίσκονται γύρω τους»…
Όλα αυτά την ώρα που εγώ, ο αφελέστατος, ανεβάζω post στο Facebook με την προτροπή «Αντί να χτίζουμε ένα καθεστώς επιτήρησης, ας ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην επιστήμη, στις δημόσιες αρχές και στα ΜΜΕ». Με φυσική συνέπεια οι εντιμότατοι φίλοι μου να με σαρκάζουν αλύπητα: Να ´σαι καλά βρε Νίκο, μας έκανες και γελάσαμε πάλι!..

12 σχόλια :

  1. Ανώνυμος11/5/20 08:39

    πολύ μακριά έχει πάει ο κ. Τσαγκρής τι να λέει μακρινή Κίνα από το να έχεις κάμερα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας! (μουνουχισμένα παιδιά θέλουν!)
    άι πλύνε τα πιάτα σου κυρά μου που έλεγε και ο μακαρίτης
    ή μήπως προσβάλω και τα πιάτα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/5/20 10:05

    Η ΚΟΥΤΑΜΑΡΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ.Ο ΚΑΘΕΝΑς ΤΗ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΗ ΣΑΡΩΝΟΥΜΕ.ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕς ΠΟΥ ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΝΟΥΝ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΦΧΑΡΙΣΤΙΩΝΤΑΙ ΤΗ ΦΩΤΙΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ.ΚΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΙΡΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.ΕΝΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.ΑΠΟΦΥΓΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΝΕ ΑΥΤΕΣ.ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΦΥΓΑΜΕ.Ο ΚΟΛΟΙΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ..ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ ΑΠ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΔΕΣΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΕΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΗΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΔΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ.ΗΡΘΑΜΕ ΣΤΗ ΓΗ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/5/20 11:39

    απο ολα εχει ο μπαξες...βουρλα εννοω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/5/20 12:01

    ΓΕΛΑΔΙΑ ΕΝΝΟΩ..ΒΟΣΚΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΤΟ ΜΑΗ..ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/5/20 13:18

    καταλαβες οτι σε αφορα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/5/20 15:11

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΣΕ ΑΦΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/5/20 18:41

    Πρώτον, δεν υπάρχει "Πανδημία". Για να υπήρχε, θα έπρεπε να έχουν αποβιώσει πάνω από 750 εκ. άνθρωποι. Οι επίσημοι θάνατοι από Covid είναι λιγότεροι από το ένα τρίτο των αντίστοιχων της εποχικής γρίπης. Μετά τις ποινικώς κολάσιμες δηλώσεις Τσιόδρα, πιθανότατα οι νεκροί στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότεροι από τους επίσημους. Περί τούτου συνηγορούν οι δηλώσεις Γουργουλιάνη, Κούβελα, Τσιόδρα, Μαγιορκίνη για την Ελλάδα και Βάλτερ Ριτσιάρντι για την Ιταλία.


    Gates, φαρμακοβιομηχανίες, Πάπας, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος που έχουν στηρίξει όλες τις στρατηγικές επιλογές του 'Δ Ράιχ, ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος στην Ουκρανία Pyatt, τα διεθνή ΜΜΕ που ανήκουν σε άνθρώπους σαν τον Ρούπερτ Μέρντοχ ναυαρχίδα των οποίων είναι οι Financial Times των διεθνών τραπεζιτών, ο νεοφιλελέυθερος ΓΑΠ και προπαγανδιστής της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, Πρωθυπουργός του ΔΝΤ, της Μαρφίν και του ανοίγματος των πυλών της μνημονιακής κολάσεως των χιλιάδων αυτοκτονιών, ο τραπεζίτης Ζακ Ατταλί, ο νεοφιλελέυθερος, υποστηρικτής των νεοναζί πραξικοπηματιών της Ουκρανίας ως Υπουργός Εξωτερικών του Σαμαρά και υπέρμαχος του υποχρεωτικού εμβολιασμού του Gates Ευ. Βενιζέλος, ο υμνητής των τζιχαντιστών και νεοφιλελέυθερος Πρωθυπουργός του Καναδά, ο νεοφιλελέυθερος και υποστηρικτής της ισραηλινής πολυεθνικής Teva Σπυρίδων Άδωνις, ο νεοφιλελέυθερος τραμπούκος του υποχρεωτικού εμβολιασμού Ευαγγελάτος, τα χρεοκοπημένα, θαλασσοδανεισμένα από τις ανακεφαλαιοποιημένες από τον ελληνικό λαό τράπεζες και σκανδαλωδώς χρηματοδοτούμενα για να κάνουν πλύση εγκεφάλου για τον ιό από το πρωί μέχρι το βράδυ εξίσου νεοφιλελέυθερα ΜΜΕ από την επίσης νεοφιλελέυθερη ΝΔ "ξεπλένουν" τον νεοφιλευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση!.. Επίσης, όλοι αυτοί είναι αόρατοι για τον Θύμιο Παπανικολάου και όσοι διαφωνούν μαζί του είναι "χρήσιμοι ηλίθιοι", πράκτορες ιμπεριαλισμού κ.α.


    Ας πούμε ο Ιωαννίδης του Στάνφορντ, ο σύλλογος διδακτικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, ο καθηγητής νανοπαθολογίας Στέφανο Μοντανάρι, ο Δημήτρης Κουρέτας, ο καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Κούβελας του ΑΠΘ και πολλοί άλλοι που διαφώνησαν με το lockdown το οποίο εφάρμοσε η Σουηδία και έχει σχεδόν τους ίδιους νεκρούς με εμάς σε πολύ δυσμενέστερες κλιματολιγικές συνθήκες (βλ. δηλώσεις Ιωαννίδη, Γιαμαρέλλου) είναι "χρήσιμοι ηλίθιοι" και προβοκάτορες του ιμπεριαλισμού;; Συνεπώς, ο Gates, o Pyatt, πολυεθνικές όπως η GlaxoSmithKline, τα διεθνή ΜΜΕ των τραπεζιτών/πολυεθνικών και τα εγχώρια των "νταβατζήδων", το Imperial College, οι υποταγμένοι στην παγκοσμιοποίηση θρησκευτικοί ηγέτες, το John's Hopkins και ο χρηματοδοτούμενος από τον Gates κι άλλους "φιλάνθρωπους" δισεκατομμυριούχους ΠΟΥ πολεμούν τον ιμπεριαλισμό, την παγκοσμιοποίηση και τον νεοφιλελευθερισμό! Μάλιστα... Μιλάμε για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας.



    Υ/Γ Σκέψου κάτι πολύ απλό και φρικιαστικό!!!! Αυτό το σχόλιο να το έγραφε πχ ένας δικαστής και το ερώτημα είναι. "πόσο θα δεχόσουν την κρίση του???" ή ένας γιατρός που θα σε κατατόπιζε για τα εμβόλια πχ

    ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!

    Οι καλικάτζαροι κυκλοφορούν εκεί έξω και είναι πολλοί ακροδεξιοί-χουντικοί-ναζιστές-μουλάδες πάσης φύσεως και θρησκείας και ακροαριστεροί-στόκοι-χορτασμένα κωλόπαιδα που απολαμβάνουν τα πλούτη από τους γονείς τους και το παίζουν επαναστάτες....του κώλου...ε, Γιαννάκο τι λες??? υπάρχουνε τέτοιες????

    Λυπάμαι, αλλά σου θύμωσαν πολλοί και πολλές που πραγματικά σε αγαπούσαν με το να βγεις και να πάρεις έμεσα το μέρος των "πλατειούχων"....αυτά...κι αλήθεια λέω....όλα εδώ πλερώνονται....μπροστά μας τα βρίσκουμε πάντα τα αλάτια όταν...κατουράμε στη θάλασσα....

    Κατά ένα περίεργο τρόπο δίνουν ραντεβού στις πλατείες..όλοι αυτοί οι καλλικάτζαροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/5/20 18:54

    Το γεγονός είναι το εξής:

    Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, κανείς δεν έχει αφιερώσει τόσα χρήματα για την καταπολέμηση ασθενειών όσα ο Μπιλ Γκέιτς.

    Παρ 'όλα αυτά, οι λάτρεις της συνωμοσίας γύρω από τον κορονοϊό τον κατηγορούν ότι δημιούργησε τον ιό έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει ακόμη περισσότερα χρήματα για τον εαυτό του από το εμβόλιο.

    Στη Γερμανία, ένα βίντεο με τον εξαιρετικά προκλητικό τίτλο "Bill Gates Plunders Germany" (O Mπιλ Γκέιτς καταληστεύει τη Γερμανία) έγινε viral στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

    Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι του ακροδεξιού κόμματος AfD δίνουν ομιλίες στο κοινοβούλιο δαιμονοποιώντας τον Μπιλ Γκέιτς ως επικεφαλής μιας εκτεταμένης, δόλιας συνωμοσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/5/20 19:01

    Ειδικά σε περιόδους κρίσης - όπως η τρέχουσα πανδημία κορονοϊού - οι κοινωνικά φθονούντες αναζητούν αποδιοπομπαίο τράγο.

    Αυτό επιβεβαιώνεται και πάλι από έρευνα, η οποία διαπιστώνει ότι το 57% των φθονούντων συμφωνούν ότι "όσοι είναι πολύ πλούσιοι και θέλουν όλο και περισσότερη δύναμη, ευθύνονται για πολλά από τα μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, όπως οικονομικά ή ανθρωπιστικά ζητήματα "

    Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο.

    Όπως καταδεικνύεται σε όλη την ιστορία, όποτε οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξηγήσουν σημαντικά αρνητικά γεγονότα, αναζητούν αποδιοπομπαίο τράγο.

    Απλώς θυμηθείτε: στον Μεσαίωνα 60.000 έως 80.000 γυναίκες στην Ευρώπη κάηκαν ως "μάγισσες" επειδή κατηγορήθηκαν για την εξάπλωση


    Υ/Γ Οι σύγχρονοι ιεροεξεταστές κραδαίνουν τις ρομφαίες της κόλασης με αφορισμούς αόριστους, ασύνδετους, ανυπόστατους, αναπόδεικτους κλπ.....

    σκέψου να σε δίκαζαν τέτοιοι δικαστές ή να σε κούραραν τέτοιοι γιατροί.....ΦΡΙΚΗ!!!

    Υ/Γ Πάντα οι κάθε λογής εξουσίες κινδύνευαν από τους υπηρετούντες αυτές!!!!!

    Η δικαστική από τους δικαστές...

    Η εκτελεστική από την αστυνομία, την κυβέρνηση κλπ...

    Η νομοθετική από τους νομοθέτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/5/20 21:38

    Τέλεια βάση νεκρανάστασης αντιμνημονιακών αγωνισταράδων!!!!!!

    -- οι αναλύσεις για ευρωομόλογο

    -- οι εικασίες ότι οι Ιταλοί θα φύγουν από την ΕΕ

    -- οι πεποιθήσεις ότι θα έρθουν νέα μνημόνια

    -- η ελπίδα σε Κούβα, Κίνα, Ρωσία

    -- η προσμονή για κατάρρευση της ΕΕ και του ευρώ

    -- η λατρεία της δραχμής

    -- το Δ΄ Ράιχ

    Και να οι καλλικάντζαροι στις πλατείες....(αντάμα τούτη τη βολά) ναζιστές, ζηλωτές, ρομά, ακροαριστεροί και ριζοσπάστες....


    Ε, Γιαννάκο τι λες??? έπρεπε να είναι 600 άτομα στην πλατεία???

    Ποιος έπρεπε να τους διώξει??? ή αν δεν ακούνε και τραμπουκίζουν τη δημόσια υγεία, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος????

    Μόνο το κράτος μπορεί να ασκεί βία στις δημοκρατίες και αυτή όπως ο νόμος ορίζει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/5/20 23:00

    Σκούπισε τα σάλια σου ρε, θυμιζεις σκυλί που όσο το τιμωρείς τόσο υπακουο ειναι. και λίγο σεβασμός δε βλάπτει μας συχανες όλους, μέχρι και ο Γιάννης σου φταίει που δεν έχει τις απόψεις σου, μάζεψε τις μυξες σου, ηλιθιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος12/5/20 07:13

    γεια σου ρε γερο....μοσχοβολας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.