Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Η αλήθεια για τις επικουρικές


Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ:
Την αλήθεια για τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ δίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τον κ. Βρούτση με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 σε μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων μείωσε τις επικουρικές συντάξεις από 20% έως 50%. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο με τον ν.4387/2016 σε αρκετούς συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, μείωσε τις επικουρικές συντάξεις 49% περίπου.


Συγχρόνως ψηφίστηκε μέχρι το 2023 να μην υπάρχει καμία αύξηση στις επικουρικές και δημιούργησε την προσωπική διαφορά που μέχρι θανάτου αποκλείεται να υπάρξει αύξηση.

Στη 10ετία της καπιταλιστικής κρίσης και σήμερα με την υγειονομική κρίση μόνο μείωση υπάρχει στις κύριες και στις επικουρικές. Ας αφήσουν τα τερτίπια τους και να προχωρήσει σε πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Με τον ν.4387/2016 επανυπολογίστηκαν όλες οι επικουρικές συντάξεις σε 1.300.000 συνταξιούχους με αποτέλεσμα να μειωθούν όλες ως εξής:

Α) Για μια κατηγορία συνταξιούχων η επικουρική σύνταξη μειώθηκε, αλλά το ποσό της μείωσης ονομάστηκε προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα από τον Ιούνη του 2016 μέχρι σήμερα να παίρνει τα ίδια χρήματα.

Β) Σε άλλη κατηγορία η επικουρική μειώθηκε αυθαίρετα με αποτέλεσμα τα χρήματα που έπαιρνε τον Ιούνη του 2016 να μειωθούν από 30% έως 50%.

Όλοι οι συνταξιούχοι που έπαιρναν επικουρική έχουν μειώσεις, αλλά η κατηγορία Β’ έχει πραγματικές μειώσεις για 40 μήνες από τον Ιούνη του 2016 έως Οκτώβρη 2019.

Στις 2 Ιούνη 2020 η κατηγορία των συνταξιούχων της Β’ περίπτωσης θα δουν τις επικουρικές τους να επανέρχονται στο ποσό που έπαιρναν στις 31/12/2014.

Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων προπαγανδίζεται ότι είναι κερδισμένοι, ενώ εξακολουθούν να έχουν εισπράξει λιγότερα χρήματα στους 40 μήνες από την κατηγορία Α’ των συνταξιούχων.

Παραδείγματα:

Συνταξιούχος της Α’ κατηγορίας: Τον Ιούνιο του 2016 έπαιρνε επικουρική 300 ευρώ και σήμερα παίρνει 300 ευρώ, άρα τους 40 μήνες πήρε από τις επικουρικές 40 Χ 300 = 12.000 ευρώ.

Συνταξιούχος της Β’ κατηγορίας: Τον Ιούνιο του 2016 έπαιρνε 300 ευρώ. Σήμερα παίρνει 140 ευρώ, άρα τους 40 μήνες πήρε από τις επικουρικές (300 – 140=160) Χ 40 = 6.400.

Αυτοί οι συνταξιούχοι πήραν λιγότερα χρήματα 12.000 – 6.400 = 5.400 ευρώ και από δω και πέρα θα παίρνει όσα παίρνει και ο συνταξιούχος της Α’ κατηγορίας.

Αντίθετα, επειδή ο νόμος Βρούτση 4670/2020 διατήρησε τον ν. Κατρούγκαλου, όλοι οι συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να έχουν τις μειώσεις, να διαιρείται η προσωπική διαφορά και να μην μπορούν ακόμα και μετά το 2023 όταν υπάρξουν αυξήσεις να πάρουν αύξηση.

Άρα αυξήσεις δεν πρόκειται ποτέ να δουν οι επικουρικές.

Στους συνταξιούχους αυτούς έκλεψαν τα 4 χρόνια (Ιούνιος 2016 έως Ιούνιο 2020) 1,2 δισ. ευρώ και αντί ο κ. Βρούτσης να τους τα επιτρέψει, απλώς σταματά να τους κλέβει από δω και πέρα και όταν και εφόσον (όπως λέει) θα τους επιστρέψει αναδρομικά 178 εκατ. ευρώ.

Στους συνταξιούχους καμία κυβέρνηση δεν τους χάρισε τίποτα. Με τους αγώνες τους έχουν σταματήσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα και είχαν ορισμένες κατακτήσεις. Το ίδιο θα συνεχίσουν.

Δεν μένουμε σιωπηλοί – Μένουμε δυνατοί».

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος12/5/20 10:10

    Μπράβο σου Γιώργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/5/20 11:06

    Periklis Danopoulos
    Έχει μεγάλη πλάκα αρχικά και μπόλικη οργή στο τέλος, να διαβάζεις κάθε χρόνο τις δηλώσεις πόθεν έσχες των ''πατέρων '' του έθνους.
    Είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό πχ. να συνειδητοποιείς την ''αριστεροσύνη'' βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως των κκ.Παπαδημούλη,Σταθάκη,Τσακαλώτου με τεράστια ακίνητη περιουσία και εντυπωσιακό portfolio.
    Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τις δανειακές υποχρεώσεις του υπουργού ανάπτυξης,Α.Γεωργιάδη, οι οποίες είναι σταθερές κάθε χρόνο,πάνω από 600.000, την ίδια στιγμή που ο κύριο αυτός προειδοποιεί για κατασχέσεις κατοικιών που έρχονται.Όχι των δικών του πάντως.
    Είναι καταπληκτικό να διαβάζεις το χαρτοφυλάκιο του υπουργού περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκη σχεδόν 1.600.000 και τα εισοδήματα του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μ.Βαρβιτσιώτη , πάνω από 1.100.000
    Είναι εντυπωσιακό, το γεγονός πως όλοι αυτοί, συναλλάσσονται 'η και εντάσσονται, στο καθεστώς της μεταπρατικής άρχουσας τάξης, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, αφού ''ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό''. Δεν έφτιαξαν περιουσίες τα τελευταία χρόνια και αποκλειστικά από τους βουλευτικούς μισθούς. Όμως και λόγω προέλευσης, ως γόνοι πάμπλουτων οικογενειών, σε μια χώρα που ανθεί ο νεποτισμό και λόγω των σχέσεων με τα ΄΄μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα'', καταλήγουν να είναι οι ''κοινοβουλευτικοί ολιγάρχες'' που κυβερνούν εναλλάξ τον τόπο.
    Το πιό εντυπωσιακό όμως, είναι που υπάρχουν πολίτες που μέσα από την βιοπάλη τους, τους υμνούν, τους επικροτούν, ακόμα και όταν κάνουν τα βασικά.
    Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα , αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/5/20 12:20

    Το να βλέπεις ότι ο ζαμπλουτος πρωθυπουργός έχει πάρει δάνειο 900.000,00€ από την αδελφή του δεν είναι εξίσου εντυπωσιακό?
    Για την ιστορία και την αλήθεια της απορίας του παραπάνω σχολιαστή (εξ αντιγραφής) Τσακαλώτος και Σταθακης ήταν πλούσιοι από τα γεννοφασκια τους...
    Εξάλλου εμείς οι πολίτες βλέπουμε το έσχες όλων αυτών.
    Το πόθεν δεν θα το μάθουμε ποτέ

    Υπογραφή Γιδοξουριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/5/20 12:32

    αυτο το εξ αντιγραφης τι το λες;οτι γραφεις κατι εξαιρετικο η οτι ευλογας τα γενια σου;διαγωνισμο στην εκθεση ιδεων κανουμε η ενημερωνουμε τον κοσμο που δε θελει να δει και παει και ψηφιζει οτι ναναι;η θελεις να χειροκροτησουμε το κοψιμο της συνταξης σου και το απειραχτο του πλουτισμου τους;με σενα εισαι η μ αυτους που πλουτιζουν σε βαρος μας;καταλαβες τωρα γιατι δε γραφουμε κατεβατα παπαριες;γιατι πανω απ ολα ειμαστε σοβαροι και με μυαλο.αν το καταλαβεις αυτο σφυρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/5/20 12:39

    Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020
    Κ.Μητσοτάκης για εμβόλιο: «Όπως είπε και η Melinda Gates πρέπει να διανεμηθεί σε όλους»


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην τηλεδιάσκεψη δωρητών της ΕΕ για την εύρεση εμβολίου για τον κορωνοϊό, στο οποίο τάχθηκε υπέρ της καθολικής πρόσβασης στο εμβόλιο, μάλιστα αναπαράγoντας και τα λόγια της γυναίκας του Bill Gates, Melinda Gates.

    Η ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά και η διασφάλιση της διαθεσιμότητάς του σε προσιτή τιμή στον παγκόσμιο πληθυσμό, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάσκεψη δωρητών προκειμένου να στηριχθεί το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς η ασφάλεια του καθενός οδηγεί στην ασφάλεια όλων.

    Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού:

    «Σε ευχαριστώ πολύ Ursula von der Leyen και θα ήθελα να σε συγχαρώ για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Πρόκειται για πρωτοβουλία που πραγματικά ενώνει τον κόσμο και τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

    Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα. Αρχίζουμε, σταδιακά, να χαλαρώνουμε τα πολύ περιοριστικά μέτρα που είχαμε λάβει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επτά εβδομάδων. Έχουμε υπάρξει σχετικά πετυχημένοι στην “επιπεδοποίηση” της καμπύλης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός εάν ανακαλύψουμε εμβόλιο δεν θα είμαστε απολύτως ασφαλείς.

    Για αυτόν τον λόγο η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους.

    Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια τού ενός είναι η ασφάλεια όλων.

    Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα.

    Από την πλευρά μας, με χαρά προσφέρω 3 εκατομμύρια ευρώ στην κοινή μας προσπάθεια, πέραν των ελληνικών θεσμών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δωρεές στον αγώνα κατά του Covid-19 και επίσης θα συνεισφέρουν ενεργά σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα.

    Ένα τελευταίο σημείο: Ευελπιστώ ότι μπορούμε να επιδείξουμε την ίδια αφοσίωση σε κοινή δράση για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης της γενιάς μας, την κλιματική αλλαγή, η οποία επίσης απαιτεί παγκόσμια αντίδραση. Σας ευχαριστώ πολύ».


    pronews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/5/20 13:41

    Όσο για τους ζαπλουτους κυβερνώντες όλων των παρατάξεων εδώ ταιριάζει γάντι το ποίημα του Μαγκλαρη "άσμα κοινωνικο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/5/20 15:10

    Ioanna Ypsilanti
    5 λεπτά ·

    Ας πούμε κάτι και για την "Παιδεία"!
    Ούτε οι κάμερες φταίνε, ούτε το αίσχος της κατευθυνόμενης ημιμάθειας!
    Το αραλίκι μας είναι υπεύθυνο για όλα!
    Από το 1981, όταν άρχισε να κατακρεουργείται η Ελληνική γλώσσα, μέσω Μπαμπινιώτη με το πρόσχημα ότι "είναι απαρχαιωμένη", η "νεκρή", αφαιρέθηκε εξολοκλήρου και το υπόβαθρο της. Η Γραμματική της, η ετυμολογία της, τα συνώνυμα της. Ολα όσα κληρονομήσαμε και διδάξαμε σε άλλους, από τα βάθη των αιώνων της ύπαρξης μας.
    Οι νέοι πχ.δεν λένε ποτέ "πενθήμερη εκδρομή", αλλά "πενταήμερη". Το ίδιο, εφημερίδες, κανάλια, ιστοσελίδες, βουλευτές,που προβάλλουν ¨μόρφωση". Και αυτό, γιατί, από τότε που καταργήθηκαν οι οξείες και οι δασείες , κανείς δεν γνωρίζει ότι πριν την δασεία, που υπάρχει στην λέξη "ημέρα", η προηγούμενη λέξη "μαλακώνει" και το ταυ γίνεται θήτα, για να μην υπάρχει χασμωδία.(αη).
    Ξέρω! Ξέρω! Αγνωστες λέξεις αυτές!
    Ο Ομηρος διδάσκεται, από μετάφραση. Ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος, το ίδιο.
    Καταργήθηκαν οι τόνοι, οι κλήσεις, οι χρόνοι των ρημάτων, τα διπλά σίγμα, τα τελικά νι και πολλά άλλα, όχι χάριν της Δημοτικής, αλλά χάριν της "Δημοτικιάς"!
    Μπήκε, ταυτόχρονα, από το παράθυρο, η λεξική "Αγγλομάθεια", ως μια πολύ "ιν" τάση, δείγμα μοντερνισμού και έτσι, οι νέοι μας, μπορεί να ήξεραν άπταιστα την καθομιλουμένη Αγγλική, αλλά δεν είχαν ιδέα πώς να την μεταφράσουν, στην Ελληνική.
    Και από τότε, κανείς δεν μιλούσε!
    Βολεύτηκαν οι γονείς, που είναι απασχολημένοι με τον επιούσιο, βολεύτηκαν και οι παιδαγωγοί, που ανέλαβαν τα ιδιωτικά φροντιστήρια, επί πληρωμή, να διδάξουν κάτι περισσότερο.
    Περισσότερο, απ΄όλους, βολεύτηκε το κράτος, που δεν θέλει να γνωρίζουν και πολλά πράγματα οι πολίτες του, γι΄αυτό και ποτέ δεν τα περιέχει, στα σχολικά του προγράμματα. Η μάθηση πρέπει να είναι κατευθυνόμενη, στις ανάγκες της αγοράς.
    Και τώρα ήρθαν και οι κάμερες στην τάξη.
    Μήπως και "λοξοδρομήσει" ο δάσκαλος, από τα άνωθεν προγραμματισμένα;;
    Μήπως πειραχτεί ο κανακάρης κάποιου "ευαίσθητου" γονέα;;
    Μήπως, για να χαθεί κάθε σύνδεση μάθησης με την βασανιστική ανάλυση των αναπόφευκτων λαθών, που δημιουργούν την σύνδεση γνώσης και συνείδησης;;
    Οποιες κι αν είναι οι "σκέψεις" των "σοφών" του Υπουργείου Παιδείας, η κάμερα θα είναι πάντα συνώνυμο του ρουφιάνου!
    Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να συστρατευθούν, προς μία πραγματική Παιδεία! Αυτή είναι η υποχρέωση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/5/20 20:21

    Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά σήμερα δεν αποκτούν γνώσεις ωφελιμες και ουσιαστικές. Ξοδεύουν τόση φαιά ουσία τόσο κόπο τόσα έξοδα για φροντιστήρια. Δε φταίει όμως το μονοτονικό, ούτε επειδή καταργήθηκαν οιπερισπωμενες, οι ψιλές και δασειες. Φταίει το σύστημα που είναι αναχρονιστικο, φταίνε οι εκπαιδευτικό που δε δουλεύουν οι πιο πόλοι και όσοι θέλουν να δουλέψουν δεν έχουν τα μέσα.
    Πρέπει λοιπόν να αναθεωρηθεί το σύστημα και να προσαρμοστεί στην εποχή που ζούμε και όχι να επιστρέψουμε στα παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.