Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Ο μοναχικός θάνατος της επιδημίας


Αλμπάνης Γιάννης
Πολιτισμός δεν είναι μόνο ένας τρόπος συλλογικής οργάνωσης της ζωής, στη βάση κοινών κανόνων, αξιών, πεποιθήσεων, οικονομικού πλαισίου. 
Είναι επίσης ένας τρόπος ενσωμάτωσης του θανάτου σε αυτή τη συλλογική οργάνωση. Το καταλυτικό γεγονός του τέλους της ζωής βιώνεται συλλογικά, μέσα από μια διαδικασία εθίμων. Το από κοινού βίωμα καταπραΰνει ως ένα βαθμό τον πόνο και διευκολύνει το να ξεπεραστεί κάποια στιγμή το πένθος. Πολιτισμός είναι το «εμείς» στη ζωή και το θάνατο.
Η επιδημία


Αυτήν την κοινωνική/πολιτισμική διάσταση του θανάτου μοιάζει να αναιρεί η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι κι αλλιώς, όταν πολλαπλασιάζονται οι ταυτόχρονοι θάνατοι σε μια κοινωνία, το γεγονός της απώλειας της ζωής φαίνεται να χάνει τρόπον τινά τον καταλυτικό και «μοναδικό» χαρακτήρα του. Προφανώς για τους οικείους του θανόντα δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά τη σημασία του γεγονότος. Όταν όμως στο Μπέργκαμο οι αναγγελίες θανάτου από μία σελίδα στην εφημερίδα γίνονται τριάντα, για το κοινωνικό σύνολο αλλάζει η αξιολόγηση του καθενός από αυτούς τους θανάτους. Το προφανές είναι ότι μέσα στον τρόμο των χιλιάδων θανάτων, καθένας θάνατος ξεχωριστά προκαλεί μικρότερη αίσθηση. Ας σκεφτούμε μόνο ότι υπό κανονικές συνθήκες ένα θανατηφόρο τροχαίο μπορεί να είναι είδηση. Τώρα έχουμε επιδοθεί στην καταμέτρηση της φρίκης.

                                     Στρατιωτικά οχήματα στο Μπεργαμο μεταφέρουν τους νεκρούς για καύση 

Η μόλυνση
Αυτό όμως που κάνει τη μεγάλη διαφορά, είναι ότι ο θάνατος από τον κορωνοϊό βιώνεται μοναχικά. Αφηγείται η γιατρός Francesca Cortellaro, διευθύντρια των Επειγόντων στο νοσοκομείο San Carlo Borromeo του Μιλάνο (η μετάφραση είναι από ανάρτηση της Κατερίνας Τσαποπούλου):

«Βλέπεις τα Επείγοντα; Οι ασθενείς με Covid-19 εισέρχονται μόνοι τους. Κανένας συγγενής δεν μπορεί να τους βοηθήσει και όταν έρχεται η ώρα τους για να «φύγουν», το διαισθάνονται. Έχουν διαύγεια, δεν μπαίνουν σε ναρκοληψία. Είναι σαν να πνίγονται, αλλά έχουν όλον τον χρόνο για να το καταλάβουν.

Έβγαλα το κινητό και έκανα βιντεοκλήση. Αποχαιρετήθηκαν. Εκείνη ήταν μια γιαγιά, που ήθελε να δει την εγγονή της. Μετά από λίγο «έφυγε». Έχω πλέον μια μεγάλη λίστα βιντεοκλήσεων. Την ονομάζω «Λίστα του αποχαιρετισμού». Ελπίζω να μας δώσουν μικρά iPad. Θα αρκούσαν 3-4 για να μην πεθαίνουν μόνοι τους.

Ξέρεις ποια είναι η πιο δραματική αίσθηση; Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, να τους ακούς να σε ικετεύουν να χαιρετήσουν παιδιά και εγγόνια».

Η κηδεία
Οι ασθενείς «φεύγουν» μόνοι. Αλλά σχεδόν μόνοι είναι και οι οικείοι τους στον τελευταίο αποχαιρετισμό. Στην Ελλάδα (και όχι μόνο) όλα τα ταφικά έθιμα είναι συλλογικά. Μαζευόμαστε στο σπίτι του θανόντος, τον ξενυχτάμε, τον συνοδεύουμε όλοι μαζί στο νεκροταφείο, μετά πάμε για την ψαρόσουπα. Αυτό το «όλοι μαζί» δεν είναι μόνο οι συγγενείς, αλλά και οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι γείτονες, οι συχωριανοί.

Για τους νεκρούς του κορωνοϊού δεν υπάρχει το «όλοι μαζί», λόγω του κινδύνου της μόλυνσης. Δεν γίνονται επισκέψεις στο σπίτι, ελάχιστα άτομα επιτρέπεται να πάνε στην κηδεία, δεν θα υπάρξει γεύμα μετά. Η απώλεια βιώνεται κατά μόνας, χωρίς συμπαράσταση από τον περίγυρο, με την εξαίρεση των συλληπητηρίων τηλεφωνημάτων. Το πιο τρομακτικό ίσως είναι αυτό που είπε συγγενής ενός από τους ανθρώπους που χάθηκαν: Δεν μπορούμε να αγκαλιαστούμε για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο.

Μάχη για τον πολιτισμό
Αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν δίνουμε μόνο τη μάχη για την υγεία και τη ζωή. Δίνουμε επίσης μάχη για να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό. Για να κρατήσουμε ζωντανό το «εμείς». Για να μη μετατραπούμε από έλλογα όντα σε φοβισμένα αγρίμια που κοιτάζουν μόνο την προσωπική επιβίωση τους σε βάρος των άλλων. Σήμερα όσο ίσως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν πρέπει να στηρίξουμε τον Πλησίον, αυτόν που δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ, αυτόν που έχει ανάγκη το επιπλέον αντισηπτικό που αγοράσαμε, αυτόν που δεν έχει χρήματα, αυτόν που ζει στο δρόμο ή τη σκηνή. Αυτόν που βιώνει την απώλεια μόνος κι έχει ανάγκη τα λόγια της συμπαράστασης και της αγάπης.

πηγη

16 σχόλια :

  1. Ανώνυμος19/3/20 23:19

    Ioanna Ypsilanti
    "Ολοι μαζί θα το ξεπεράσουμε", "δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις" και άλλα τέτοια συγκινητικά και δακρύβρεχτα ακούγονται, απ΄όλες τις πολιτικές φωνές.
    Ε, λοιπόν, όχι! Δεν θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί!
    Εσείς θα έχετε την βουλευτική σας αποζημίωση, χωρίς περικοπές, θα κλειστείτε σπίτια σας, θα απαγγέλετε μέτρα και συμπάθεια, από το Skype και θα συνιστάτε ψυχραιμία.
    Κανένας, από σας δεν θα ξεστομίσει την φράση "κάναμε λάθος¨".
    Κανένας από σας, που σήκωνε χεράκι, στη Βουλή, για να ψηφίζει Μνημόνια, περικοπές, λιτότητα, καταστροφή του Δημόσιου συστήματος υγείας, κλείσιμο των νοσοκομείων,εξαγωγές γιατρών και επιστημόνων σε άλλες χώρες, κανένας μα κανένας δεν θα δικαστεί!
    Η....Δικαιοσύνη σας χαρακτήρισε "νόμιμους¨.
    Κανένας δεν θα δώσει εξηγήσεις, γιατί το ιατρικό προσωπικό δουλεύει όλη την ημέρα με μία μάσκα!
    Κανένας δεν θα δηλώσει υπεύθυνος, για την καταστροφή της εγχώριας βιομηχανίας και βιοτεχνίας, που μας έφτασε στο σημείο να μην μπορούμε να παράξουμε, μία μάσκα! Εναν αναπνευστήρα! Ενα αντισηπτικό!
    Κανένας, από σας, δεν θα λυπηθεί, για το ξεχασμένο "κοινωνικό κράτος", που παράτησε μοναχικούς ηλικιωμένους, άστεγους, μακροχρόνια άνεργους, πρόσφυγες, μετανάστες,στη μοίρα τους!
    Αυτοί οι άνθρωποι είναι αόρατοι, από την εξουσία! Απρόσβλητοι, από τον ιό! Χωρίς ανάγκες επιβίωσης!
    Λοιπόν, όχι!
    Κανένας από μας, που βιώσαμε τις πολιτικές σας, δεν αποδέχεται το "όλοι μαζί"!
    Είμαστε σε διαφορετικά "στρατόπεδα" με διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικές ανάγκες!
    Και γλώσσα θα βγάζουμε και αντιπαραθέσεις θα έχουμε!
    Γιατί τελικά, εμείς θα τα περάσουμε! Εσείς θα τα ξεπεράσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/3/20 10:07

    -Τι ωραίο σκυλάκι, θυληκός είναι;
    -Όχι αρσενικιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/3/20 10:41

    Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.

    (του ΧΨ)

    Ας καταλάβει το πολιτικόν τίποτα ό,τι έχουμε 2020 και όχι 2014.

    Ζούμε φρικώδεις καταστάσεις, απόκοσμες βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

    Δεν ξέρω αν είναι ο φόβος που μας κάνει να έχουμε μια διάχυτη εμπιστοσύνη στους όποιους κυβερνητικούς χειρισμούς,

    αλλά εκείνο που βλέπω και νιώθω είναι ο θυμός που βγαίνει από το πόπολο εναντίον των καραγκιόζηδων του συνονθυλεύματος, όταν προσπαθούν παιδαριωδώς και γελοιωδώς να αποδομήσουν τα αυτονόητα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση (που ευτυχώς ακούει τους ειδικούς).

    Πολλοί νομίζουν ότι ο ταμτάκος (μέγας ηγέτης της αριστεράς) είναι συγκαταβατικός...

    Αλλά τα παρακάτω φανερώνουν μόνο κόμπλεξ και ανευθυνότητα όπως.

    --- Για τον Έβρο μίλαγαν για σόου κυβερνητικό.

    --- Ο,τι ο Τσιόρδας και η κυβέρνηση κρύβουν κρούσματα.

    --- Ο τσιπράκος και ο τσεκελώτος "ζώστηκαν" φυσικλίκια και αλλαλάζοντας ούριαζαν

    "Μη διανοηθείτε και δεν δώσετε δώρο Πάσχα"

    --- Κορδώνονται, σα γύφτικα σκερπάνια, για τα 37 δις μαξιλάρι που μας επέβαλαν οι ευρωπαίοι (μεταφέροντας όλα τ' αποθεματικά μας και βάζοντας και αυτοί τα 25) λες και είναι δικό τους επίτευγμα.....

    Η λέξη καραγκιοζηλίκια είναι πολύ λίγη για να χαρακτηρίσει τα παραπάνω...


    Κλαρινογαμπρέ μου,

    ακόμα και συ θα έχεις καταλάβει ότι σ' αυτό το πλανητικό γεγονός, αντιπολίτευση του στυλ 2014 όχι μόνο τους εκθέτει, αλλά εξοργίζει κιόλας τους πάντες!!!!

    Η σιωπή ίσως βοηθούσε και επειδή είναι πολιτικά φρόκαλα και ρετάλια, εγώ πάντα τους έλεγα και τώρα τους λέω...."Βουλώστε το βρε νούμερα"

    χψ


    Υ/Γ Κάποιοι (ήπιοι χαρακτήρες) θα με κακοχαρακτηρίσουν γιατί καλλιεργώ ή διατηρώ την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιες στιγμές που πρέπει να είμαστε όλοι ένα.

    Απαντώ.

    Ο πολιτικός καραγκιόζης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό από τον χειρότερο εχθρό, γι' αυτό όπου τους πετυχαίνετε ξεβρακώστε τους πολιτικά και εκθέστε τους ώστε να γίνουν άκρως ανυπόληπτοι και σε αυτά που πρεσβεύουν......

    Τους είδαμε, τους μάθαμε, τους ξέρουμε.....ΑΡΚΕΤΑ!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/3/20 11:49

    ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΜΗΝ ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΣΑΣΤΕ ΑΔΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/3/20 11:49

    Δεν εχετε καλαβει ολοι σας οτι απο τα 37 δις τα 5 ειναι διαθεσιμα τα αλλα ειναι για τις πληρωμες στον FSI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χψ, έλεος άνθρωπε μου... τούτες τις δύσκολες και πρωτόγνωρες, ακόμα και για σένα, ώρες, που είσαι σ αυτή την ηλικία, το μόνο που έχουμε πραγματικά ανάγκη και μας δίνει και χαρά μπορώ να πω, είναι η γλανιτσιωτικη ευφυΐα, θυμοσοφία και πένα!!! Ακόμη γελάω με το απόθεμα του κινινου στο μαγαζί του Τούρκου...
    Όλα τα άλλα άστα για την προεκλογική περίοδο, όταν με το καλό φτάσουμε όλοι εκεί ζωντανοί και γεροί
    Με αγάπη
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/3/20 13:14

    Γιάννα, ήδη σου έχω απαντήσει στο τέλος του σχολίου μου...τους θεωρώ πιο επικίνδυνους και από τον κορωναϊό κυριολεκτικά, προκαλούν χειρότερο κακό και δεν το λέω αντιπολιτευτικά, είναι κοινωνικά επικίνδυνοι αυτέ τις δύσκολες ώρες που πράγματι είναι όπως λες.

    Όλα χρειάζονται και τα εύθυμα και τα δύσκολα και οι αντιπαραθέσεις, να αισθανθούμε όσο γίνεται πιο φυσιολογικοί....

    Τώρα η ιερή αγανάκτησή σου "έλεος ανθρωπέ μου" εκλαμβάνεται ως παραμένον συναίσθημα του....2014.......έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και λησμονιόμαστε αναμετάξυ μας.....


    Φιλιά και υγεία σε όλους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/3/20 13:50

    Να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος20/3/20 14:22

    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Έχουμε μπροστά μας μια άνιση μάχη. Παλεύουμε εναντίων δυο εχθρών, του κορωνοϊου και των ηλιθίων.

    19/3/20 14:44

    Και όπως γράφει και ο ΑΡΚΑΣ εμβόλιο για τον κοροναϊό θα βρεθεί για τους βλάκες δεν έχει βρεθεί και ούτε θα βρεθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/3/20 14:53

    Κάθε μέρα που περνάει όλο και γινόμαστε πιο αυτο-γνωστικοί βλέπω...

    Η αυτοκριτική είναι πρόοδος!!!!

    Εντάξει, μην κόβεις και τις φλέβες σου....


    Υ/Γ παλιά σου είχα κάνει ολάκερες αναλύσεις περί ηλιθίων, βλέπω περάσανε αρκετά χρόνια για να τις δεχτείς και να κάνεις την αυτοκριτική σου....κάτι είναι κι αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος20/3/20 15:05

    Ας ξαναθυμηθούμε τον Γιώργαρο!!!!!


    Μην είσαι βλάκι,άκου το Λάκη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ο Γιώργος αγόρασε την προηγούμενη ημέρα την αλοιφή που δεν κολλάει τίποτα, από τον ελληνάρα ηγέτη....


    Ο Γιώργος διάβασε ότι τον ιό τον βγάλανε τ' αφεντικά του Λοβέρδου για να ξεμαγαρίσουμε κάμποσοι γέροι και να λυθεί προς ώρας το ασφαλιστικό.

    Ο Γιώργος είναι εκείνος που ανελλιπώς διαβάζει τα ζώδια και ξέρει τι θα του συμβεί..

    Ο Γιώργος είναι μαζί με την κοπελιά του πάντα ματιασμένος...

    Ο Γιώργος παρακολουθούσε το δικαστήριο του Ούγκαλου και του Γιάνη στην κάτω πλατεία όταν έδινε τη μάχη κατά των ευρωπαίων..

    Ο Γιώργος πίστευε και πιστεύει ότι μας έχουν βάλει στο μάτι, εμάς τους Έλληνες και θέλουν να μας αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα..
    (τώρα ξέρει ότι ο ιος είναι τεχνητός και έχουν το εμβόλιο, αλλά οι μεγάλοι παίζουν βιολογικό πόλεμο)

    Ο Γιώργος ακούει τον αφιονισμένο παπακαλόγερο και όχι τον λοιμωξιολόγο, γιατί πιστεύει στο θαύμα της μεταλάβοσης..

    (άλλωστε κάθε χρόνο στους αγίους τόπους, κατόπιν παραγγελίας μας, ο Θεός κάνει το θαύμα του αγίου φωτός...ο Γιώργος το ξέρει αυτό και το έχει δει κιόλας..είναι ένα άλλο φως και δεν σε καίει....)

    Ο Γιώργος δεν υπακούει, γιατί θέλουν όλους να μας ελέγχουν, το έχει πει άλλωστε ο παπουλάκος στη σκήτη του τάδε...

    Ο Γιώργος αντιστέκεται στη νέα τάξη πραγμάτων που μας θέλει όλους μπολιασμένους...

    Ο Γιώργος τα πιστεύει όλα αυτά γιατί τα διάβασε στο ίντερντετ...

    Ο Γιώργος θεωρεί ότι οι ηγέτες της παγκοσμιοποίησης μετά τους ψεκασμούς χρησιμοποιούν τώρα τους ιούς....

    Ο Γιώργος είναι ατρόμητος (ε)μπαναστάτης....


    Μόνο εγώ ο βλάκας νιώθω τρόμο με τους ηλίθιους που συγκεντρώθηκαν στη συναυλία στην Αγγλία ή με τους ηλίθιους που διαδήλωσαν στη Μυτιλήνη χθες υπέρ των μεταναστών ή με τη διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων....

    Εγώ τρέμω με τον κάθε Γιώργο που είναι δίπλα μου και λες ένας παραμορφωτικός φακός τους κάνει χιλιάδες εκατομμύρια...ίδιους και απαράλακτους.....βαρεμένους μυαλοκαμένους στοκαρισμένους ψεκασμένους κλπ


    χψ


    Υ/Γ και όμως αυτός ο Γιώργος βλέπει την ηλιθιότητα στις παραπάνω επισυμάνσεις μου, γιατί σχολίασε τα γραφόμενά μου και απεφάνθει ο γίγας του πνεύματος......"ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ"....


    Εγώ όμως θα συνεχίσω να ζεματάω (όχι το ζουδάκι μας) αλλά τις μικρόψυχες γειτόνισσες με την ταξική ανοσία και τους ηθικο-πλεονεκτηματίες της αριστεράντζας, όσο και αν ενοχλούνται αγαπημένοι μου πατριώτες και πατριώτισσες!!!!!


    Γιατί πάντα πίστευα ότι το αρνητικό παράδειγμα μας θυμίζει πάντα τι δεν πρέπει να είμαστε σ' αυτή τη ζωή!!!!

    Αλλά για το 10 και 2/13 αυτά είναι ηλιθιότητες και δεν πολεμιόνται χαχαχαχαχαχαχα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος20/3/20 15:42

    ψυχιατρο δεν εχουμε βγαλει ακομα..καιρος να βγαλουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος20/3/20 19:02

    Τσίπρα σώσε μας
    Ραλία σώσε μας
    Γεωργούλη σώσε μας
    Μιχελογιαννάκη σώσε μας
    Γκλέτσο σώσε μας
    Νικολόπουλε σώσε μας
    Κόκκαλη σώσε μας

    Μάσκες υπάρχουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος20/3/20 19:35

    μου θυμίζεις εμμονικε
    κάποιους γλανιτσιωτες που είχαν εφημερίδα κομμένη σε μικρά τετράγωνα φύλλα περασμένα σε τσιγγελωτο σύρμα στον καμπίνε τους και ωρυονταν που στην σοβιετια ήταν σκληρό το χαρτί υγείας
    Γιατι για χαρτιά υγείας μιλάς εκατέρωθεν και παραπλεύρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος20/3/20 21:03

    Ρίχτα χψ μια χαρά τους τα λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος20/3/20 21:27

    ριχτα λεει κι ο πανυβλακας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.