Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μήπως πρόκειται για ένα “φιάσκο” σε εξέλιξη;


από


Καθώς η πανδημία του  κορονoϊού  επικρατεί, παίρνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα

Η σημερινή ασθένεια του κορονοϊού, το Covid-19, ονομάστηκε «πανδημία που συμβαίνει μία φορά στον αιώνα». Μπορεί όμως να αποδειχθεί ότι πρόκειται για ένα «φιάσκο στοιχείων που συμβαίνει μια φορά στον αιώνα». Στην περίοδο που διανύουμε, όλοι έχουμε ανάγκη για καλύτερη πληροφόρηση. Αυτοί που σχεδιάζουν μοντέλα ασθενειών, οι κυβερνήσεις, αλλά και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα ή απλά σε κοινωνική απόσταση. Παρ ̓ όλα αυτά, δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για το πόσα άτομα προσβάλλονται από το SARS-CoV-2. Απαιτείται καλύτερη πληροφόρηση για την καθοδήγηση αποφάσεων με τεράστια σημασία, αλλά και για την παρακολούθηση και κατανόηση των επιπτώσεων αυτών των αποφάσεων.


Δρακόντεια αντίμετρα έχουν υιοθετηθεί σε πολλές χώρες. Αν η πανδημία καταπέσει -είτε μόνη της είτε λόγω αυτών των μέτρων- η βραχυπρόθεσμη ακραία κοινωνική αποστασιοποίηση και η αναστολή της οικονομικής ζωής (lockdown), μπορεί να γίνει ανεκτή. Εάν όμως η πανδημία απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο αμείωτη, για πόσο καιρό θα πρέπει να συνεχιστούν αυτά τα μέτρα; Μπορούν άραγε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μας πουν εάν κάνουν περισσότερο καλό από ότι κακό; Τα εμβόλια ή οι προσιτές θεραπείες χρειάζονται πολλούς μήνες (ή ακόμα και χρόνια) για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν σωστά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα χρονικά πλαίσια, οι συνέπειες μακροχρόνιων αποκλεισμών είναι παντελώς άγνωστες.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί, ή σχετικά με το πώς εξελίσσεται η επιδημία, είναι εντελώς αναξιόπιστα. Δεδομένων των περιορισμένων διαγνωστικών εξετάσεων μέχρι σήμερα, ορισμένοι θάνατοι και πιθανώς η πλειοψηφία των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, δεν καταγράφονται καθόλου (are being missed). Δεν γνωρίζουμε ακόμη, ούτε το αν η αποτυχία καταγραφής έχει ένα παράγοντα τριών ή 300 κρουσμάτων λοίμωξης. Τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της επιδημίας, οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν μεγάλο αριθμό ατόμων και καμία χώρα δεν έχει αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την επικράτηση του ιού, σε αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα του γενικού πληθυσμού.

Αυτό το φιάσκο αποδείξεων δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας του Covid-19. Τα αναφερόμενα ποσοστά θνησιμότητας -όπως το επίσημο ποσοστό 3,4% της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας- προκαλούν τρόμο και δεν έχουν κανένα νόημα. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εξεταστεί για το SARS-CoV-2 βρίσκονται μεταξύ των περιστατικών με σοβαρά συμπτώματα και άσχημη εξέλιξη. Καθώς τα περισσότερα συστήματα υγείας έχουν περιορισμένη ικανότητα διαγνωστικών εξετάσεων, οι εξετάσεις αυτές γίνονται όλο και πολύ μεταξύ των βαρέων περιστατικών. Αυτή η «διάκριση», κατά την οποία γίνεται εξέταση και διάγνωση μόνο μεταξύ των βαριά ασθενούντων, μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη στο άμεσο μέλλον.

Η μοναδική περίπτωση στην οποία εξετάστηκε ένας συγκεκριμένος, κλειστός αριθμός ατόμων, ήταν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα. Το

ποσοστό θανάτων αυτής της περίπτωσης ήταν 1,0%. Πρόκειται όμως για μία ομάδα ηλικιωμένων, στους οποίους η θνησιμότητα από το Covid-19 είναι πολύ υψηλότερη. Προβάλλοντας το ποσοστό θανάτων του Diamond Princess στην ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού των ΗΠΑ, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που έχουν προσβληθεί από το Covid-19 θα ήταν 0,125%. Όμως, δεδομένου ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε εξαιρετικά λεπτά δεδομένα -υπήρχαν μόλις επτά θάνατοι μεταξύ των 700 κρουσμάτων σε επιβάτες και πλήρωμα- το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας θα μπορούσε να κυμανθεί από πέντε φορές χαμηλότερα (0,025%) μέχρι πέντε φορές υψηλότερα (0,625%). Είναι επίσης πιθανό κάποιοι από τους επιβάτες που έχουν μολυνθεί να πεθάνουν αργότερα. Μπορεί ακόμη, οι συχνότητες χρόνιων ασθενειών στους τουρίστες (frequencies of chronic diseases), να είναι διαφορετικές από αυτές στον γενικό πληθυσμό -παράγοντας επικινδυνότητας για χειρότερη εξέλιξη από τη λοίμωξη του SARS-CoV-2. Προσθέτοντας αυτές τις επιπλέον πηγές αβεβαιότητας, οι λογικές εκτιμήσεις για τη σχέση θνησιμότητας των περιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ κυμαίνονται από 0,05% έως 1%. Αυτό το τεράστιο εύρος επηρεάζει σημαντικά το πόσο σοβαρή είναι η πανδημία και το τι πρέπει να γίνει. Το ποσοστό θνησιμότητας 0,05% του πληθυσμού, είναι χαμηλότερο από την εποχική γρίπη. Εάν αυτό είναι το πραγματικό ποσοστό, η αναστολή της οικονομικής και κανονικής ζωής σε όλο τον κόσμο (locking down the world), με προοπτική τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, δείχνει εντελώς παράλογη. Είναι σαν την αντίδραση ενός ελέφαντα στον οποίο επιτίθεται μια σπιτική γάτα. Εκνευρισμένος και προσπαθώντας να αποφύγει τη γάτα, ο ελέφαντας πηδάει κατά λάθος σε ένα γκρεμό και σκοτώνεται.

Μπορεί όμως το ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων Covid-19 να είναι τόσο χαμηλό; Όχι, λένε κάποιοι, δείχνοντας το υψηλό ποσοστό θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων. Ωστόσο, ακόμη και μερικοί «ήπιοι», συνηθισμένοι κορονοϊοί της κοινού κρυολογήματος, γνωστοί εδώ και δεκαετίες, μπορούν να φτάσουν σε ποσοστά θνησιμότητας μέχρι και 8%, όταν προσβάλουν ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας (nursing homes). Στην πραγματικότητα, τέτοιοι «ήπιοι» κορονοϊοί προσβάλουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και αντιστοιχούν στο 3% με 11%, όσων νοσηλεύονται στις Η.Π.Α. με καρκίνο του κατώτερου αναπνευστικού κάθε χειμώνα. Αυτοί οι «ήπιοι» κορονοϊοί μπορεί να εμπλέκονται σε αρκετές χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, αν και η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν τεκμηριώνεται με ακριβείς διαγνωστικές εξετάσεις. Χάνονται ως «θόρυβος», ανάμεσα σε 60 εκατομμύρια θανάτους από διάφορες αιτίες κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό επιτυχημένα συστήματα επιτήρησης για την γρίπη, η ασθένεια επιβεβαιώνεται από κάποιο εργαστήριο μόνο σε μία μικρή μερίδα περιπτώσεων. Στις Η.Π.Α. για παράδειγμα, στη φετινή περίοδο, μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 1.073.976 δείγματα και 222.552 (20.7%) από αυτά, έχουν διαγνωστεί θετικά στη γρίπη. Την ίδια περίοδο, ο εκτιμώμενος αριθμός ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη, κυμαίνεται μεταξύ 36,000,000 και 51,000,000 περιπτώσεων. Ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από γρίπη, κυμαίνεται μεταξύ 22.000 και 55.000 περιπτώσεις. Προσέξτε την μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τους θανάτους που μοιάζουν με γρίπη: μία προς 2,5 φορές. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Κάθε χρόνο, ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε γρίπη και μερικοί σε άλλους ιούς, όπως είναι οι κορονοϊοί του κοινού κρυολογήματος. Κατά την περίοδο 2016 –

2017, διενεργήθηκε μία σειρά αυτοψιών σε δείγματα από 57 ηλικιωμένους ανθρώπους που πέθαναν από την εποχική γρίπη. Στο 18% αυτών των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν ιοί της γρίπης. Όλα τα υπόλοιπα είδη ιών του αναπνευστικού βρέθηκαν στο 47%. Σε μερικούς ανθρώπους που πεθαίνουν από παθογόνους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, εντοπίζονται περισσότεροι από ένας ιός κατά την αυτοψία και τα βακτηρίδια συχνά επικαλύπτονται. Μια θετική εξέταση για τον κορονοϊό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός αυτός είναι πάντα υπεύθυνος για την κατάρρευση του ασθενούς.

Εάν υποθέσουμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από το SARS-CoV-2 είναι 0,3% στο γενικό πληθυσμό -μια υπόθεση μεσαίας κλίμακας από την ανάλυση που αφορά στο Diamond Princess- και ότι μολύνεται το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ (περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι), αυτό μεταφράζεται σε περίπου 10.000 θανάτους. Ακούγεται σαν ένας τεράστιος αριθμός, αλλά είναι θαμμένος μέσα στο «θόρυβο» της εκτίμησης των θανάτων από «ασθένεια που μοιάζει με γρίπη». Εάν δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει ένας νέος ιός και δεν είχαμε ελέγξει τα άτομα με εξετάσεις PCR, ο αριθμός των συνολικών θανάτων που οφείλονται σε «ασθένεια που μοιάζει με γρίπη» δεν θα φαινόταν ασυνήθιστος φέτος. Το πολύ να παρατηρούσαμε ότι η γρίπη αυτή τη σεζόν φαίνεται να είναι κάπως χειρότερη από το μέσο όρο. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης θα ήταν μικρότερη από ό,τι για ένα παιχνίδι του NBA μεταξύ των δύο πιο αδιάφορων ομάδων.

Κάποιοι ανησυχούν ότι οι 68 θάνατοι από το Covid-19 στις ΗΠΑ, μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα αυξηθούν εκθετικά σε 680, 6.800, 68.000, 680.000… με παρόμοια καταστροφικά μοντέλα για όλο τον κόσμο. Είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο αυτό, ή μήπως πρόκειται για κακή επιστημονική φαντασία; Πώς μπορούμε να πούμε σε ποιο σημείο μπορεί να σταματήσει μια τέτοια καμπύλη; Η πιο πολύτιμη πληροφόρηση για την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα ήταν να γνωρίζουμε την μετάδοση της λοίμωξης του κορονοϊού σε ένα τυχαίο δείγμα ενός πληθυσμού και να επαναλαμβάνουμε αυτή την άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εκτιμήσουμε την ύπαρξη νέων κρουσμάτων. Δυστυχώς, αυτή την πληροφορία δεν την έχουμε.

Ελλείψει δεδομένων, η προετοιμασία για τη χειρότερη πιθανή εξέλιξη οδηγεί σε ακραία μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και γενικού κλεισίματος. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε εάν τα μέτρα αυτά λειτουργούν. Το κλείσιμο σχολείων, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης. Είναι δυνατό όμως να γίνει και το αντίθετο, σε περίπτωση που τα παιδιά κοινωνικοποιηθούν ούτως ή άλλως. Εάν το κλείσιμο του σχολείου οδηγήσει τα παιδιά να περάσουν περισσότερο χρόνο με ευπαθή ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, εάν τα παιδιά στο σπίτι επηρεάσουν την ικανότητα των γονιών τους να εργαστούν και πολλά άλλα. Το κλείσιμο των σχολείων μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ανοσίας (herd immunity), σε μια ηλικιακή ομάδα που δεν έχει νοσήσει σοβαρά. Αυτό ήταν και το σκεπτικό πίσω από τη διαφορετική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου που κρατά τα σχολεία ανοιχτά -τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο. Ελλείψει στοιχείων σχετικά με την πραγματική πορεία της επιδημίας, δεν γνωρίζουμε εάν αυτό το σκεπτικό ήταν λαμπρό ή καταστροφικό.

Θεωρητικά, η συμπίεση της καμπύλης για να αποφευχθεί η συντριβή του συστήματος υγείας είναι λογικά ορθή. Ένα γραφικό σχέδιο που έχει γίνει viral στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά μέσα, δείχνει πως η συμπίεση της καμπύλης μειώνει τον όγκο της επιδημίας,

που βρίσκεται πάνω από το όριο τού τι μπορεί να χειριστεί το σύστημα υγείας ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, εάν το σύστημα υγείας επιβαρυνθεί πάνω από τα όριά του, η πλειοψηφία των επιπλέον θανάτων μπορεί να μην οφείλεται σε κορονοϊό, αλλά σε άλλες κοινές ασθένειες και περιπτώσεις, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμοί, αιμορραγίες και τα παρόμοια, που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς. Αν το επίπεδο της επιδημίας υπερφορτώσει το σύστημα υγείας και τα ακραία μέτρα έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα, τότε η συμπίεση της καμπύλης μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα: αντί να υπερφορτωθεί κατά τη διάρκεια μιας σύντομης, οξείας φάσης, το σύστημα υγείας θα παραμείνει υπερφορτωμένο για μεγαλύτερη και παρατεταμένη περίοδο. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε δεδομένα σχετικά με το ακριβές επίπεδο της επιδημικής δραστηριότητας.

Μία ουσιαστική παρατήρηση, είναι ότι δεν γνωρίζουμε για πόσο χρόνο μπορούν να διατηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και το lock down, χωρίς σοβαρές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και την ψυχική υγεία. Μπορεί να επακολουθήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως είναι η οικονομική κρίση, οι αναταραχές, οι εμφύλιες συγκρούσεις, ο πόλεμος και η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε, αμερόληπτα δεδομένα εποπλασμού της λοίμωξης και του αριθμού των κρουσμάτων για το εξελισσόμενο μολυσματικό φορτίο, ώστε να καθοδηγηθεί η λήψη των αποφάσεων. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο δεν υιοθετώ, εάν ο νέος κορονοϊός προσβάλλει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1% των προσβεβλημένων ανθρώπων πεθαίνουν, αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ισοφαρίζοντας την πανδημία γρίπης του 1918. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της εκατόμβης θα είναι άτομα ηλικιωμένα με περιορισμένο προσδόκιμο ζωής. Σε αντίθεση με το 1918, όταν πέθαναν πολλοί νέοι. Μπορούμε όμως να ελπίζουμε ότι, όπως και το 1918, η ζωή θα συνεχιστεί. Αντίθετα όμως, με την αναστολή της οικονομικής ζωής και την κοινωνική απομόνωση μηνών, αν όχι ετών, η κανονική ζωή σταματάει. Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες παραμένουν εντελώς άγνωστες και μπορεί τελικά να βρεθούν σε κίνδυνο δισεκατομμύρια ζωές, αντί για κάποια εκατομμύρια.

Εάν αποφασίσουμε να πηδήσουμε στο γκρεμό, χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία που θα μας ενημερώσουν για τη λογική μιας τέτοιας ενέργειας και τις πιθανότητες να προσγειωθούμε κάπου ασφαλείς.

Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο: Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος

*καθηγητής Ιατρικής, επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού, της επιστήμης των βιοϊατρικών δεδομένων και των στατιστικών στο πανεπιστήμιο του  Στάνφορντ  και  συν-διευθυντής  του  Meta-Research  Κέντρου Καινοτομίας του Stanford

54 σχόλια :

  1. Ανώνυμος20/3/20 22:04

    Μας λένε οι φιλελέδες αυτές τις μέρες : "Εμείς είμαστε φιλελεύθεροι αλλά κατ' εξαίρεση και λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊου θεωρούμε απαραίτητο τον στρατιωτικό νόμο και τον πολεμικό σοσιαλισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη"

    Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια δηλώνουν φιλελεύθεροι αλλά...

    κατ' εξαίρεση είναι υπέρ της διάσωσης των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.

    κατ' εξαίρεση πιστεύουν ότι μια κρίση χρέους αντιμετωπίζεται με ακόμη περισσότερα κρατικά δάνεια (βλέπε Μνημόνιο)

    κατ' εξαίρεση έβρισκαν τον ΕΝΦΙΑ "αναγκαίο και απαραίτητο φόρο"

    κατ' εξαίρεση θεωρούν το ΕΣΠΑ τη μεγαλύτερη κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού

    κατ' εξαίρεση είναι υπέρ των κρατικών επιδομάτων για προσφυγομετανάστες

    κατ' εξαίρεση λατρεύουν κρατικιστές πολιτικούς όπως τον Μπάρακ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον ή τον Ευάγγελο Βενιζέλο



    Επομένως, η στάση σας στο μέτωπο του κορωνοϊου δεν αποτελεί εξαίρεση, φιλελέδες μου. Το περίεργο με σας θα ήταν θα ήταν αν, κατ' εξαίρεση, έστω και για μια φορά, υποστηρίζατε πραγματικά φιλελεύθερες πολιτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/3/20 22:05

    τα φερετρα στην ιταλια δεν ειναι φιασκο.απλα δε θελουμε να πιστεψουμε αυτο που ερχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/3/20 01:24

    Θα πεθάνετε ούλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/3/20 02:06

    Λαγκάδια Αρκαδιας έχουμε στήσει μπλόκα να μην έρθουν οι Αθηναίοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/3/20 08:32


    Έχετε ανεπτυγμένο το αίσθημα της ατομικής ευθύνης εσείς οι Λαγκαδινοί
    Ατομική ευθύνη θα ακούτε για άλλα 3 χρόνια.
    Ατομική ευθύνη δεν θα ακούσετε για ΑΟΖ, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελληνικό, νέα χρεοκοπία, νέο μνημόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/3/20 08:49

    Για κρατική ευθύνη δεν θ ακούσεις ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/3/20 10:00

    htane na mhn arxisete edo mesa..tora poios sas stamataei..gidia e gidia osoi lete malakies.profilaxteite oi idioi xoris na ta vazete me ton kosmo gyro sas.ki an exete hli8ious spiti pou den pei8arxoun deste tous sto katoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/3/20 10:07

    Εμεις γίδια κι εσυ πρόβατο
    Ακου τωρα ηλιθιε
    ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (φέτος, λέμε, έτσι? Δηλαδή, μέσα σε τρεις μήνες). ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑΝΑΤΟΙ απο γρίπη, ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΚΑΙ ΒΑΛΕ, ΘΑΝΑΤΟΙ απο το κάπνισμα, ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ απο το αλκοολ κλπ.
    Και δέκα χιλιάδες συν κατι, απο τον covid 19.
    Αυτα λέει αυτή η εφαρμογή δεν είναι δικά μου
    https://www.worldometers.info/gr/?fbclid=IwAR1YrNj8g_yypvKXXaO5uzUDWkyCixwcbrQKToJROaDnGbUiXOztLcgMP7k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος21/3/20 11:07

    εσυ 10.07 εντελως γιδι με μουσι και κυπρι..εντελως γκασεμι.ρε μπρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος21/3/20 11:08

    Παναγιωτης Ζωης
    4 ώρες ·
    ΑΚΟΥ ΡΕ ΦΙΛΕ…

    Δεν θέλω να είμαι επιθετικός πια. Δεν έχει νόημα. Η βλακεία είναι ανίκητη, όταν δε, συνοδεύεται από άγνοια της Ελληνικής γλώσσας, και ημιμάθεια, γίνεται ένα ισχυρό κοκτέιλ εναντίον της λογικής, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.
    Ας πάρουμε τα πράγματα από την Τρίτη, που η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις .
    Και από την Τετάρτη, γέμισαν οι παιδικές χαρές και οι καφετέριες, λες και τους είπαν, «πάτε διακοπές, και μέχρι να γυρίσετε εμείς θα έχουμε εξαφανίσει τον ιό».
    Την Πέμπτη κλείνουν τις παιδικές χαρές, και την Παρασκευή τις καφετέριες.
    Και το Σάββατο ο Έλληνας, ξαμολιέται στις παραλίες, και τις αλάνες, σύμμαχος ο καλοκαιρινός καιρός, παρέες- παρέες , και όχι μόνο «συναθροίζεται», αλλά βάζει και τα κοντομάνικα, και τα μαγιό και βουτάει στη θάλασσα, μήνα Μάρτη.
    Ο πραγματικά υπέροχος κ. Τσιόρδας, μάταια φωνάζει μέρες τώρα, ότι «στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν σταδιακή μόλυνση του πληθυσμού, ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας», φαίνεται όμως ότι η άγνοια της γλώσσας είναι παντοδύναμη.
    Ο Έλληνας , λένε είναι απείθαρχος.
    Λάθος.
    Ο Έλληνας είναι ανόητος, με την ακριβή έννοια της λέξης, δηλαδή χωρίς νόηση.
    Άκου λοιπόν ρε φίλε
    μερικές αλήθειες που σου τις λένε, αλλά εσύ, ή δεν τις καταλαβαίνει ς ή το παίζεις μάγκας.

    1.- Η επιδημία υπάρχει, είναι πάρα πολύ μεταδοτική, και προκαλεί και θάνατο.

    2.- Στόχος των μέτρων είναι να μεταδοθεί με όσο το δυνατόν μικρότερη ταχύτητα, ώστε να προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να περιθάλπουν τους ασθενείς. Γιατί αν εσύ, βοηθάς με τον τρόπο σου να μεταδοθεί με ταχύτητα ο ιός, τότε στα νοσοκομεία, όταν θα χρειαστεί να πάνε σε ΜΕΘ τρεις ασθενείς, και υπάρχει μόνο ΜΙΑ ΜΕΘ, διαθέσιμη, τότε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ οι γιατροί θα διαλέξουν τον ΕΝΑ, και θα αφήσουν τους άλλους δύο εκτός ΜΕΘ, κι ας πεθάνουν. Ότι ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία.

    3.- Η Μέρκελ είπε ότι στην Γερμανία θα μολυνθεί το 60% του πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος21/3/20 11:08

    Ο κ. Τσιόρδας για την Ελλάδα, μας λέει ότι ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ αν το πετύχουμε, θα μολυνθεί μόνο το 10 με 15% του πληθυσμού.
    Ξέρεις πόσος είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας;
    Έχεις καταλάβει τι λέει ο άνθρωπος προσπαθώντας να μας ξυπνήσει με ευγένεια;
    Ότι πράγματι θα πρόκειται για παγκόσμια επιτυχία , αν στην Ελλάδα μολυνθούν,
    ΜΟΝΟ ΕΝΑΜΙΣΥ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

    Να υποθέσω ότι αυτά τα έχεις καταλάβει;
    Και παρ όλα αυτά, όχι μόνο δεν μένεις σπίτι, αλλά επί πλέον, βγαίνεις και πας για μπάνιο Μάρτη μήνα, ή ξεντύνεσαι στις παραλίες, και κόβεις βόλτες, είκοσι πόντους απόσταση, ο ένας από τον άλλον, με κοντομάνικα;
    Δηλαδή προκαλείς, τους εποχιακού ιούς, τα κρυολογήματα και τους εποχιακούς πυρετούς, που θα σε βρούνε λόγω της ανοησίας σου, να επιβαρύνουν ΑΚΟΜΑ πιο πολύ το σύστημα υγείας, έτσι που και αυτή η μία ΜΕΘ, που θα υπήρχε, με τη δική σου ανοησία να μην είναι διαθέσιμη για αυτούς που θα κάνουν πνευμονία.

    Και βέβαια αυξάνεις και τη διάδοση του ιού, με τις στενές παρέες, και τις «συναθροίσεις», λέξη που αμφιβάλλω να καταλαβαίνεις.
    Δεν την καταλαβαίνεις φίλε, γιατί αν την καταλάβαινες, όταν σου είπαν στο κρεοπωλείο σήμερα, να μπαίνεις ένας - ένας μέσα, δεν θα έκανες ουρά απ έξω, όντας σε απόσταση αναπνοής ο ένας με τον άλλον και πιάνοντας κουβέντα, που σημαίνει τα σταγονίδια του ενός κατ ευθείαν στο πρόσωπο του άλλου.

    ΑΚΟΥ λοιπόν φίλε
    Από τον ιό, θα προσβληθούν στη Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάνω από ΕΝΑ εκατομμύριο άνθρωποι, μάλλον και εσύ.
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σου ζητάει να πάρεις μέτρα, ώστε να αρρωστήσουμε λίγοι-λίγοι, για να μπορεί το σύστημα υγείας, να μας περιθάλπει όσο το δυνατόν καλλίτερα.
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σου ζητάει να βοηθήσεις να καθυστερήσουμε τη διάδοση του ιού, ώστε να προλάβουμε να βρούμε φάρμακο ή εμβόλιο.
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ σου ζητάει, να δράσεις, ΕΣΤΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, όχι σαν άτομο, ούτε σαν «γιαλαντζί» επαναστάτης, αλλά σαν μέλος μιας κοινωνίας, και να υπακούσεις στις οδηγίες και τις συμβουλές, για να μπορέσουν να σωθούν οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
    Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, δεν θα σε δικάσει, αν εξ αιτίας της δικής σου μαγκιάς ή επιπολαιότητας, πεθάνουν αρκετοί παραπάνω, είναι όμως πολύ πιθανόν, να κτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, όταν φτάσει η στιγμή που θα έχεις τον πατέρα σου στο νοσοκομείο με τον ιό, και σου πει ο γιατρός «δεν υπάρχει ΜΕΘ, μία που έχουμε θα την διαθέσουμε για έναν νέο σε ηλικία».
    Εκείνη την ώρα, φίλε, δεν θα υπάρχει, το «συγνώμη δεν είχα καταλάβει»,
    εκείνη την ώρα, η σημερινή σου ανυπακοή,
    θα είναι ΟΡΙΣΤΙΚΑ και αμετάκλητα, ο δολοφόνος του πατέρα σου.

    Υ.Γ. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξεις συμπεριφορά, φίλε Ελληνάρα.
    Γιατί , η βλακεία συνδυασμένη με ημιμάθεια και «μαγκιά»,
    είναι πραγματικά δολοφονικό μείγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος21/3/20 12:09

    Δε θα μπω στην "ευγενική" σας και μάλιστα προσωπική σας κουβέντα, αλλά κάποιοι που παραξενεύονται με τη συμπεριφορά των ελληναράδων, κακώς παραξενεύονται.....

    Αυτοί που δεν ακούνε ούτε την επιστήμη, ούτε τη λογική είναι οι ίδιοι που:

    1. Ψήφιζαν Σώρα για να τους πληρώσει τα δάνεια

    2. Ψήφιζαν πιθήκια να ρίξουν 'κανα μπουνίδι και να σακατέψουν 'κανα αιγύπτιο να μη μας μολύνει το αίμα το καθάριο...

    3. Ψήφιζαν ένα μπουρδοειδές υποκείμενο που ρούχνιζε βρίζοντας πάντες και κάνοντας μπούλινγκ στο όνομα της πατριωτάρας...ναι ναι αυτόν που έκανε υπουργάρα η πρώτη φορά αριστερά...μην ξεράσω

    4. Ψήφισε εθνολαϊκιστές και λεβεντομαλάκες για να σκίσουν μνημόνια και να γίνει ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΑΑΑΑΑ....ούρλιαζε ο μεγάλος εργατολόγος σε εκπομπές των Μέσων Μαζικής Επιβολής που δίνανε βήμα αναφανδόν σε κάθε περιθωριακό μυαλοκαμένο και βαρεμένο πολιτικό νούμερο.....και πέτυχαν να τα κάνουν κυβέρνηση..

    5. Πιστεύουν σε ποσοστό 40% και βάλε ότι μας ψεκάζουν..και τώρα μιλάνε για ιό φτιαχτό, που ξέρουν όμως το (ε)μπόλιο, αλλά δεν το δίνουν ακόμα...

    6. Πιστεύουν σε ποσοστό 85% στα ζώδια (τόχε πει για τον ιό ο Λεφάκης...)

    7. Πιστεύουν σε ποσοστό 90% στο μάτιασμα (το πιστεύει και η εκκλησία αλλαλάζουν)

    8. Οι μετανάστες έρχονται να μας αλλοιώσουν το έθνος και μόνο γι' αυτό το λόγο..

    9. Το θαύμα με το Άγιο Φως δεν αμφισβητείται!!!! Το παραγγέλνουμε να γίνει όποτε έχουμε Πάσχα...

    10. Η Θεία Κοινωνία είναι Αίμα και Σώμα Χριστού και ας υπάρχει σάλιο δεν κολλάει ο ιός...(τι ξέρεις εσύ βλάκα επιστήμονα, εγώ ο ιερεύς τα ξέρω γιατί η Χάρις με επέλεξε να σου τα πω.....και όμως είμαστε στον 21ο αιώνα, ναι 21ο!!!!!)

    Τέλος πάντων, θα μπορούσα να γράψω κατεβατά ολάκερα, αλλά κουράστηκα να περιμένω και να προσπαθώ να έρθουν οι ιδέες του διαφωτισμού σε απλά αυτονόητα.....

    Θύμωνα και συνεχίζω να θυμώνω και ιδίως μ' αυτούς που ζητάνε την ψήφο μας να ρυθμίσουν τις ζωές μας. (κάποιοι τους "προστατεύουν" εργολαβικά μπας και τους προσβάλλω τα ινδάλματα....)

    Οι στιγμές είναι δύσκολες και θα γίνουν δυσκολότερες.....

    Αφήστε στην άκρη τη συνωμοσιολογία και την ηλίθια αντιπαράθεση ποια αρρώστια έχει περισσότερους νεκρούς...

    Ένα πράμα ταπεινά μπορώ να σας πω.

    ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!

    Υπομονή, θα περάσει και αυτό. Ο σκοπός είναι να περάσει με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.

    χψ


    Υ/Γ Ελπίζω να μην προκαλέσω πάλι ιερή αγανάκτηση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος21/3/20 12:29

    δε βρισκεις τιποτα κακο στην παγκοσμιοποιηση στο ευρωλιγουριασμα στους πολιτες του κοσμου στο ξαμολυμα των κινεζων σ αυτη την πανδημια;και εν πασει περιπτωσει για ποιους κοβοσουνα πολιτικα;..ολοι καλοι ειναι.τους ειδαμε και τους βλεπουμε.τελος ουτε τα πιθηκια εχουν θεση στη δημοκρατια ουτε αλλοι που θελουν να την καταργησουν.σεβομαι αυτο που με μεγαλωσε.την πατριδα τη δημοκρατια τη δημοκρατρικη παραταξη μεχρι το 1996 τον εαυτο μου τις γνωσεις μου και κυριως τους συνανθρωπους μου και την επιστημη κυριως.και μενω μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος21/3/20 13:16

    Σίγουρα ο φόβος σε κάνει να θέλεις περιχαράκωση και απομονωτισμό, γιατί απλά νομίζεις ότι γαληνεύεις....

    Σίγουρα ο υγειονομικός κίνδυνος ΑΠΑΙΤΕΙ απομόνωση (ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ).

    Έχεις μπλέξει τα μπούτια σου όμως.

    Η απομόνωση και η ανόρθωση τειχών μπροστά στον υγειονομικό κίνδυνο δεν έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση ή όχι...


    Ενώ θέλεις την απο-παγκοσμιοποίηση εναγωνίως περιμένεις

    ---- νέα από Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία για το φαρμακάκι.....

    ---- μάσκες και αντισηπτικά από την Κίνα

    ---- Ανταλλακτικά να πάρεις τη Τζιπούρα να πας στου Μπουλιμέτι..

    ---- Κίνηση από το Eurogroup για πακέτα διάσωσης

    ---- Τεχνογνωσία από χώρα σε χώρα για το εμβόλιο που ψάχνει βάσει παγκοσμιοποιημένων δεδομένων το υπερ-παγκοσμιοποιημένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα!!!


    Επειδή εσύ, Θιασώτης της δραχμής και της μπατάκας στον κήπο με ηγέτες τον Αλέκση και τον (Μ)πάνο, εγώ απλά ρωτάω τους περισσότερους ηλίθιους από μας ευρωληγούρηδες ή μη.


    Έχετε σκεφτεί την Ελλαδίτσα όξω από την Ευρώπη με προσφυγικό και κορονοϊό ?????

    χψ





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος21/3/20 13:44

    καλα δεν πας καλα.συνελθε..δεν ξανασχολουμαι με σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος21/3/20 14:46

    ΠΟΙΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ!!!!!

    (του ΧΨ)


    --- Εγώ θέλω ένα βαρύμαγκα με τη μουστάκα και το τσιγάρο στο χέρι, να ρίξει τα μπινελίκια του στον κορωναϊό

    και όχι ένα συνεσταλμένο ντροπαλό ανθρωπάκι με λακωνικό και σταθερό λόγο....

    ΘΕΛΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ!!!! ΘΕΛΩ (Ε)ΜΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΛΌΓΟ!!!


    --- Εγώ θέλω έναν "επιστήμονα" με όξω τα πουκάμισα με σηκωμένο το γιακά να βγει και να αχουγιάσει τον ιό με ένα "ΟΥΑΟΥ" γιατί ξέρει να νικάει

    και όχι το ζουδάκι από το Χάρβαρντ.....


    --- Εγώ θέλω το παιδαρέλι που μου μοιάζει, ψημένο στους κοινωνικούς αγώνες με καταλήψεις, αποχές, διαδηλώσεις (ας μην είναι και πολύ μορφωμένο), που όμως με καθησυχάζει λέγοντάς μου ψέματα

    και όχι αυτούς τους πολιτικούς και επιστήμονες που τα πτυχία τους, τους έκαναν κυνικούς και λένε την αλήθεια κατάμουτρα.....οι ανάλγητοι...

    --- Εγώ θέλω να συνεχίσω να μην πληρώνω φόρους, να μην κόβω αποδείξεις (μαλάκας είμαι??)

    αλλά πρέπει το κράτος να είναι αποίκω με ΜΕΘ, ΜΑΦ και γιατρούς....τι διάολο που πάνε τα λεφτά που ......πληρώνουμε.......

    --- Μπράβο στα παληκάρια του κράτους, στάθηκαν και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων,

    αλλά ρε φίλε ας βάλουν 'κανα ταμείο στα διόδια, ουρές έχουμε κάνει.......ευτυχώς όμως που δε θα μπλοκάρουμε στην εθνική, γιατί υπάρχει η ΛΕΑ.....

    ΧΨ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος21/3/20 15:19

    Για ολα φταιει ο κόσμος εμεις ειμαστε κυβερνησαρα με τον καλύτερο πρωθυπουργό αμ πως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος21/3/20 15:30

    Εγκληματική αργοπορία της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη που έπρεπε να περάσουν 10 μέρες για να κλείσει τις εκκλησίες. Εσωκομματικές ισορροπίες και μικροκομματικά οφέλη ο Μητσοτάκης τα έβαλε πάνω από την ασφάλεια των πολιτών. Ας ελπίσουμε αυτή η καθυστέρηση να μην κοστίσει ζωές
    Αλία για ολα φταίει ο Σύριζα κατά τον χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος21/3/20 15:35

    ΜΗΝ ΓΛΥΦΕΙΣ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΑΝΑΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος21/3/20 15:36

    μεχρι σημερα κανουμε εισαγωγη κορονοιου..πατε να χαθειτε γιδια.ουτε το μυαλο της γιαγιας σας δεν εχετε καμποσοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος21/3/20 15:41

    δασκαλε προσκυνω..απαιχτος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος21/3/20 16:10

    ζεματα χψ ζεματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος21/3/20 17:46

    Οι τσουρουφλισμένοι δεν καταλαβαίνουν από ζεμάτισμα.

    Απλά δε μπορούνε να χωνέψουν ό,τι ο κούλης φαντάζει αρχηγάρα μπροστά στην ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥΣ και ζουρλένονται.....

    Πάντως εγώ γλύφω τον κούλη και μακάρι να τόβλεπε και ο χψ γιατί κρατάει γερά σαν παλαιο-πασόκος, εκεί εμμονικά......

    Τράβα τώρα να πείσεις ότι δεν είσαι ο ίδιος ο χψ....

    Παλιά βάζατε και κανένα τραγουδάκι, τώρα που το έχουμε και ανάγκη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος21/3/20 18:19

    NOMIZW OTI AUTO TO BLOG EINAI GIA ENHMERWSH KAI ALLAGH APOPSEWN KAI OXI NA BGAZOUME TA MATIA MAS !!!!
    SYUMFWNW APOLYTA ME TA SXOLIA TWN 11:08 ...
    MHPWS EPREPE TA ANTIDRASTIKA STOIXEIA NA MH EXOUN DIKAIWMA NA KANOUN SXOLIA ;;;;;GIATI TO PARAKANOUN KAI AMESWS GYRNANE TA SXOLIA STA POLITIKA ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος21/3/20 18:56

    Άντε πάλι, ζητάει χειροκροτήματα η Μαρέβα λες και ειναι περιστέρια ο ιός και θα προγκύξουν
    Χψ θες να στο θυμίσω στις 9 μην ξεχαστείς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος21/3/20 19:27

    αιντε ρε νις βαλε το ...ζητω ακροαση θεου,αν εναι να χαιρετησω να πα λιγουλι ξαλαφρωμενος gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος21/3/20 19:33

    κείμενο της Ελενας Ακρίτα στα ΝΕΑ:
    Στην ίδια σούπα βράζουμε
    Επειδή δεν είμαστε για πολλά πολλά, ας πούμε δυο τρία πραγματάκια γιατί αρκετά με το κάθε γίδι (συγγνώμη, γίδια!).
    Πρώτον μην ξεκατινιαστούμε τώρα. Θα ξεκατινιαστούμε μετά κι όσοι μείνουμε ζωντανοί. Μαλακίες του τύπου φταίει η κυβέρνηση, φταίει η αντιπολίτευση δεν είναι της παρούσης. Να φύγει το χτικιό από πάνω μας, και μετά οι μούντζες, παιδιά. Όχι τώρα. Τώρα προέχουν άλλα πράγματα.
    1. Καθίστε σπίτι. Αν εσύ μωρό μου, έχεις αυτοκτονικές τάσεις, πέσε από γκρεμό. Πέσε απ’ τον πέμπτο. Πέσε γενικώς. Οι υπόλοιποι δεν σου φταίμε σε τίποτα.
    2. Υπάρχουν προτάσεις για να περάσετε όμορφα: αν δεν τις γουστάρετε καθίστε σπίτι να περάσετε άσχημα. Να φάτε τους τοίχους και να μασήσετε τα σίδερα, καθόλου δεν μας νοιάζει. Αυτό που μάς νοιάζει είναι να μην σουλατσάρετε ανεύθυνα στις δικές μας ζωές.
    3. Όταν παραγγέλνουμε ντελίβερι και σάς προτείνουν να το αφήσει το ‘παιδί’ απ’ έξω, κόβουμε τον λαιμό μας πρώτον να δώσουμε φιλοδώρημα και δεύτερον να πλύνουμε χεράκια. Δεν θα τη σκαπουλάρετε μερικοί λόγω τσιφουτιάς.
    4. Μην παραγγέλνετε online ό,τι φανεί του Λωλοστεφανή. Δεν θα πάρετε τώρα το σετ μαχαίρια και το μασαζοκαλσόν. Το online το χρησιμοποιούμε συνετά και σεβόμαστε τον κόπο των κούριερ. Ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε να γίνεται ξεσκαρτάρισμα στα πακέτα και να δίνεται προτεραιότητα στα απαραίτητα. Το πρίτι μπρα μπορεί να περιμένει.
    5. Όταν κάποιοι αισχροκερδούν, τους κρεμάμε στα μανταλάκια. Δεν μπορεί κάποιοι να πουλάνε 14,90 έξι μάσκες κι αντισηπτικούλι 100 ml συν αποστολή 10 ευρώ, σύνολο 25 ευρώ αντικείμενα που κανονικά κάνουν 5 ευρώ. Κι επειδή ο λαδάς της Κατοχής δεν ντρέπεται ποτέ, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει η κερδοσκοπία.
    6. Βγάζουμε τον σκασμούλη όταν οι εξ ανάγκης εργαζόμενοι έχουν νεύρα και λεν και μια κουβέντα παραπάνω. Δεν πειράζει, καλά κάνουν, δεν θα τους κουνήσουμε το δάχτυλο. Α, και το ‘ευχαριστώ’ είναι δωρεάν παρεμπιπτόντως.
    7. Μην πηγαίνετε εκκλησία ούτε στις εφτά το πρωί, ούτε στις οχτώ, ούτε ποτέ μέχρι να περάσει η κρίση. Μην φιλάτε εικονίσματα που έχουν φιλήσει άλλοι πριν από σάς. Ο Θεός δεν κάθεται στην είσοδο του ναού κρατώντας απουσιολόγιο. Αν είστε πιστοί, το γνωρίζει ήδη. Αντικαταστήστε το εκκλησίασμα με μια καλή πράξη κάθε μέρα: θα το εκτιμήσει περισσότερο.
    8. Μην ανακυκλώνετε την παπαριά του κάθε πικραμένου. Ο κορονοιός δεν αντιμετωπίζεται ούτε με λεμόνι, ούτε με κινόα, ούτε με νηστεία και προσευχή. Παίρνουμε γραμμή από τους ειδικούς κι μόνον. Όχι από δημοσιοκάφρους, ηλεκτρολόγους, τενόρους κι αρχιτέκτονες. Από γιατρούς. Για-τρούς. Γιατρούς τούς λένε αυτούς τώρα, γιατρούς ακούμε κι τούς υπακούμε. Αν η κυρά Τούλα του ρετιρέ ξορκίζει τον ιό με γαύρο περασμένο από σαράντα κύματα και η εναλλακτικιά του ισογείου με φλούδες παπάγιας, μαλακίες λένε. Τέλος.
    9. Μη γκρινιάζετε με την κλεισούρα, σαν πολύ κακομαθημένοι γίναμε όλοι μας. Οι παππούδες μας αντιμετώπισαν πολέμους, λιμούς σεισμούς και καταποντισμούς. Εμάς δεν έσταξε κι η ζάχαρη στο νερό με κάποιες μέρες σπίτι. (Να παρακαλάμε μόνο μην πέσει το ίντερνετ και τότε να μάς δω).
    10. Οι νεώτεροι βάλτε ένα χεράκι, ρε παιδιά. Χτυπήστε το κουδούνι του ηλικιωμένου που μένει μόνος, δώστε του το κινητό σας αν χρειαστεί κάτι, ψωνίστε του από το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Ένα καλό θα κάνετε.
    Για να τελειώνουμε.
    ‘Είμαστε ενωμένοι στα χρόνια του κορονοιού’ δεν σημαίνει γινόμαστε και κολλητάρια. Φίλοι με μερικούς δεν θα γίνουμε ποτέ, πρώτον γιατί δεν μπορούμε, δεύτερον γιατί δεν θέλουμε. Εγώ αυτόν που φολιάζει γάτες ούτε στα δυο ούτε στα εικοσιδύο μέτρα απόσταση τον θέλω κοντά μου. Στα τσακίδια τον προτιμώ και λίγο παραπέρα. Συνεργαζόμαστε όμως. Όχι γιατί αγαπιόμαστε. Συνεργαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Κι όταν περάσει η πανδημία εδώ είμαστε πάλι να βριστούμε, δε χανόμαστε.
    Περαστικά και γρήγορα να ευχηθώ. Από κάθε άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος21/3/20 19:55

    Χτύπα ξύλο γερολυκο ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος21/3/20 20:10

    Έχω βάλει υπενθύμηση νταν στις 9 !!!!!

    Αλλά θάθελα και μια Μελάνια....να με εμψυχώσει!!!!

    Υ/Γ Ένα αγγόνι με ρώτησε χτες αν είμαι ο χψ......και του απάντησα "ψυχή δεν είναι στο δρόμο, μάτι" και έφυγε μουρμουρίζοντας..." α καλάάάά..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος21/3/20 20:12

    Ρε σεις, τι γίνεται στην Ιταλία????......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος21/3/20 20:16

    Λοιπόν το σενάριο έχει ως εξής: εάν τα μέτρα της κυβέρνησης αποδώσουν και ο ιός περιοριστεί, ο μεγάλος ηγέτης Κυργιάκος, θα μας έχει σώσει. Αν, πάλι, ο ιός ξεφύγει και ψοφάμε σαν τα ποντίκια, θα φταίμε εμείς που είμαστε απείθαρχοι, ανεπρόκοποι και δεν περάσαμε διαφωτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος21/3/20 20:30

    το ό,τι είμαστε και μαλάκες, τι λες κολλάει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος21/3/20 20:33

    Οι ιστορίες με την ατομική ευθύνη έχουν πλέον προφανή στόχο να κρύψουν τις ελλείψεις των νοσοκομέιων σε προσωπικό και υλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος21/3/20 20:37

    Επειδή είδα τον Νις μποτιλιαρισμένο στα διόδια (παένει στο χωριό) και είναι έτοιμος να ανοίξει τις μπάρες (πιστός στο κίνημα του δεν πλερώνω) θα εκτελέσω εγώ την παραγγελιά ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος21/3/20 22:07

    πριτσ.......δεν ανοιγω δικο σου ,εδω, που να βαρεσεις τον κωλο σου στο τουρακι της εκκλησιας.εισαι ικανος να μου στειλεις ιο που φτερακαει να κολλαει στο μυαλο και να γεραντησω ομοια σαν εσενα.....υγεια σ ουλους....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλά έκανες και εκτέλεσες την παραγγελία, γιατί δεν την είχα προσέξει και σ ευχαριστώ
    Πάω στο χωριό για να κατσαδιάσω αυτούς που θα ρθουν στο χωριό και να δω αν είναι ΝΔ η ο Σύριζα έχει τους περισσότερους ηλίθιους για να σας ενημερώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εν τω μεταξύ με απόφαση της κυβέρνησης ανεστάλει η πληρωμή των διοδίων στον πηγαιμό και θα τα πληρώσουμε στο ερχομό (μεγάλη διευκόλυνση για τον λαό!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. gerolyke Δώσε μια παραγγελιά δημοτικού τραγουδιού να την βάλω απο τ απόψε κύρια ανάρτηση ,να την ακούμε αύριο ούλια την ημέρα
    Τα ξεχωρίσματα καλό είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος22/3/20 08:34

    Νις, πήρες γραμμή από τον Καρανίκα βλέπω....σα σφηκόνια ξαναμαζευτήκατε και πάτε να μας διαλύσετε πάλε...κάτσε καλά γιατί θα πω στον Κικίλια να σε επιστρατέψει....

    Γεροτυράσκι, δε λουρώνει με τίποτα το μυαλό σου...όσο και να το ζεματάει κάποιος...αυτό το ξέρω χρόνια τώρα...γι' αυτό σου το λέω ξεκάθαρα, άλλους θέλω να μαγαρίσω και ....τα καταφέρνω κάπως καλλιούλια...

    Φυλαχτείτε!!!!!!!

    Και νάμαστε καλά να γκρινιάζουμε και κάπου κάπου να ξευφεύγουμε από τις γραμμές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ληξίαρχε γύρνα πίσω η έστω τηλεφώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος22/3/20 10:59

    μαζευε χαρτια υγειας.γιατι ο ιος τοχει το συμπτωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος22/3/20 12:53

    βαρει το κεφαλι σου τρεις φορες στα αγκωναρι της εκκλησιας να ξεκωλισει το μυαλο σου.....εγινει σαν ξερωμαχισμενος ασβεστης,με το δικο μου σουβατιζεις......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος22/3/20 12:58

    ειδες ο νις...απορω πως δεν το μαθες.στους αριστερους εδοθη εντολη να πανε χωριο!!!!111 ξυμα και τραβα κατου να σωθης...να κρατησουμε σοιλιτη...απουκα την μπαντανια καθηστε ακομα και με την γρια....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος22/3/20 13:13

    Ο Νις μάλλον της κυβερνήσεως έναι γιατί πήγε κάτου να τους κατσαδδιάσει που φύγανε από την Αθήνα και πήγανε στο χωριό, έτσι ομολογεί παραπανούλια.....

    Τώρα εξηγείται γιατί τόσα χρόνια με αφήνει να κατηγορώ την ΑΡΙΣΤΕΡΑ εδώ μέσα!!!!

    Δούρειος Ίππος στην αριστερά, μάλλον είναι και 'γω τον κατηγορούσα (ακόμα και τώρα) ότι είναι του Αλέκση.......Τσεκούρι κρυφό, μητσοτακικό έναι!!!!!!!!

    Γιανναίος, παιδί μου, τι περιμένεις.......

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος22/3/20 13:21

    η αριστερα επιτρεπει και αναζητα την αντιθετη αποψη.......ασχετα αν εκειμεσα στην αναμπουμπουλα της κουβεντας χανει και την δικη της...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος22/3/20 13:43

    Ξέρεις μου πέρασε κάτι από το μυαλό για το χειροκρότημα απόψε στις 9.

    Ούλοι αυτοί που απόψε θα χειροκροτήσουνε, τι λες να κάνουνε άμα τους πούνε να πάνε σε 'κανα νοσοκομείο εθελοντές????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος22/3/20 13:49

    αν ειχε μυαλο ο κουλης θα ελεγε.ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ, δεν θα κυκλοφοραγε ψυχη...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος22/3/20 13:55

    νις.........πασοκιζεις επικινδυνως παιδι μου...ακω εκει που εχει πιο πολλους χαζους, νδ ηη συριζα.... βαλε,, θα παραγγειλω στα βουνα....ετσι να γουσταρουμε.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ξέρεις τι σου'ναις οι Γιανναίοις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος22/3/20 16:35

    αστα αυτα...καποιος σε ορμηνεψε να κανεις εδεδετσι για να γλυτωνεις τη γκρινια του.πες ποιος.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος22/3/20 17:53

    Ακούτε δω να δείτε ρε μη σας χαρακτηρίσω....

    Χτες ήρθε ένα εγγόνι και μούβαλε στην τηλεόραση το νέφλιξ να βλέπω ταινίες,,,

    Βάνω και ΄γω κατά τις 10 το βράδυ μια ταινία να περάσει η ώρα.

    Πάει 12, πάει 1, πάει 3 τη νύχτα και δεν τελείωνε με τίποτα....(λαγοκοιμόμουνα ενδιάμεσα κιόλας)

    Τελικά την έκλεισα, απολπίστηκα δεν τελείωνε η ταινία με τίποτα...

    Σήμερα στο τηλέφωνο του είπα ότι αυτό το νέφλιξ βάνει ταινίες πολλών ωρών και δεν αντέχω.....

    Με ρώτησε ποια έβαλα και του είπα κάτι με ιστορία αμερικάνου προέδρου κλπ

    Τότε ο διαβολάκος άρχισε να γελάει και να μου λέει

    "άντε ρε παππού, σειρά έβαλες με πολλά επεισόδια" και συνέχισε να σβήνεται στα γέλια...

    Τελικά θα μάθω πολλά ακόμα!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος22/3/20 18:29

    και θα μαθεις απο μικρα !!! ετσι γιατι νομιζεις οτι τα ξερεις ουλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος22/3/20 19:33

    μη στοκανε επιτηδες μωρε?gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.