Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Το σύνδρομο του βατράχου που βράζει

Τα πειράματα σχετικά με το βράσιμο των βατράχων ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα. Κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι αν πετάξεις έναν βάτραχο σ΄ένα καζάνι που βράζει, αυτός θα πηδήξει αμέσως και θα σωθεί. Αν όμως βάλεις έναν βάτραχο μέσα σε ένα καζάνι με νερό που το θερμαίνεις βαθμιαία, ο βάτραχος θα προσπαθεί να προσαρμόσει ανάλογα τη θερμοκρασία του σώματός του, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται. Όταν όμως το νερό πλησιάσει στο σημείο βρασμού, ο βάτραχος αδυνατεί πλέον να προσαρμοστεί. Σε αυτό το σημείο αποφασίζει να πηδήξει έξω, αλλά δεν τα καταφέρνει, επειδή έχει χάσει όλη του την ενέργεια προσπαθώντας να ανεχτεί την προηγούμενη αύξηση  της θερμοκρασίας. Πολύ σύντομα ο βάτραχος πεθαίνει. Τι σκότωσε τον βάτραχο; Πολλοί θα έλεγαν το βραστό νερό. Αλλά η υποκείμενη αλήθεια είναι ότι αυτό που πραγματικά σκότωσε τον βάτραχο ήταν η αδυναμία του να αποφασίσει πότε να πηδήξει έξω.


Όλοι πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι σε τι και πότε προσαρμοζόμαστε και τι πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το σύνδρομο βάτραχος-βραστό νερό μπορεί να προκύψει σε άλλες, πιο σοβαρές περιστάσεις στη ζωή μας, όπου ενσυνείδητα αγνοούμε τα κακώς κείμενα, λέγοντας στον εαυτό μας ότι θα κάνουμε κάτι για αυτό “σύντομα”.

Υπάρχουν φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια κατάσταση και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Εάν επιτρέψουμε στους ανθρώπους να μας εκμεταλλευτούν σωματικά, συναισθηματικά ή οικονομικά, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Πρέπει να αποφασίσουμε πότε πρέπει να «πηδήξουμε». Ο κύριος λόγος που βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις είναι η “άρνηση”. Επιδιώκουμε επίμονα να παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση προσκολλημένοι σε επιδεινούμενες συνθήκες και να μην κάνουμε τίποτα γι’ αυτό μέχρι να βρεθούμε σε ένα άθλιο αδιέξοδο.

Παρόλο που οι σημερινοί βιολόγοι αρνούνται την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των πειραμάτων με τα βατράχια και ισχυρίζονται ότι ο βάτραχος θα πηδήξει πριν το νερό φτάσει στο σημείο του βρασμού, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρόλο που αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, επιμένουν σε μία κατάσταση ξοδεύοντας την ενέργειά τους, προσπαθώντας να προσαρμοστούν παρόλο που δεν είναι ικανοποιημένοι.

Μην γίνετε σαν τον βάτραχο. Κινηθείτε πιο έξυπνα από τον βάτραχο. Αναλογιστείτε από καιρού εις καιρόν τις διάφορες καταστάσεις όπως την υγεία, τις σχέσεις, τη σταδιοδρομία, την εργασία, την οικογένεια. Κάντε το αυτό συστηματικά και αν καταλάβετε ότι τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά, «πηδήξτε», όσο έχετε ακόμα τη δύναμη. Μείνετε ενημερωμένοι, μην εκλαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και προσπαθήστε να αποφύγετε την ανατροφοδότηση της παθητικότητας, κατά την οποία αφήνετε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε να συμβαίνει, δημιουργώντας έτσι μια χειρότερη κατάσταση, την οποία ελέγχετε όλο και λιγότερο. Τελικά βρίσκεστε ως παθητικός κρατούμενος που έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω του. Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις από το ένστικτο σας, να είστε προσεκτικοί και να εμπιστεύεστε αυτά τα ένστικτα (τουλάχιστον στο βαθμό που ελέγχετε το περιβάλλον), εάν θέλετε να αποφύγετε να γίνετε «βάτραχος που βράζει».

1 σχόλιο :

  1. Did you realize there is a 12 word sentence you can speak to your crush... that will trigger deep emotions of love and instinctual appeal to you deep inside his chest?

    That's because deep inside these 12 words is a "secret signal" that fuels a man's impulse to love, worship and look after you with his entire heart...

    ====> 12 Words Who Trigger A Man's Love Response

    This impulse is so hardwired into a man's genetics that it will drive him to try better than before to do his best at looking after your relationship.

    As a matter of fact, triggering this influential impulse is so important to having the best possible relationship with your man that as soon as you send your man a "Secret Signal"...

    ...You will immediately find him expose his mind and soul to you in a way he haven't experienced before and he'll see you as the only woman in the galaxy who has ever truly interested him.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.