Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο


Η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια.”
Μαχάτμα Γκάντι
Υπάρχει ένα κινεζικό ιδεόγραμμα που σημαίνει Κίνδυνος/Ευκαιρία.

“A soul for a soul.”
Thanos

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ήταν φτωχός από τότε που θυμόταν τον εαυτό του. Κοιτιόταν στον καθρέφτη, νήπιο. Ρώτησε τη μάνα του γιατί είχε “αυτό”.
“Κάποιοι γεννιούνται με λαγώχειλο”, του είπε. “Έτσι το θέλει ο Θεός.”

Λίγα χρόνια μετά ρώτησε γιατί δεν το έφτιαχναν.
“Κάποιοι γεννιούνται πλούσιοι, άλλοι φτωχοί. Έτσι το θέλει ο Θεός.” 

Συνήθισε τη φτώχεια, όπως είχε συνηθίσει και το λαγώχειλο. Αποδέχτηκε τη μοίρα του από νωρίς κι ήταν σχεδόν ευτυχισμένος. Αν είχαν να φάνε ήταν καλά. Αν πλήρωναν και τους λογαριασμούς ήταν τέλεια. Κι έτσι θα συνεχιζόταν αν δεν εμφανιζόταν στο δρόμο του η ευκαιρία.


Ήταν σαρανταφεύγα κι είχε κάνει κάθε δουλειά. Είχε δυο παιδιά στο σπίτι κι ένα στην κοιλιά της γυναίκας του. Αφού έμεινε έξι μήνες άνεργος παρακάλεσε κάποιον γνωστό να τον πάρει στη δουλειά, για τις αγγαρείες.

Θα έφτιαχναν τον κήπο μιας βίλας στο Πανόραμα. Ο Ρο κουβαλούσε μπάζα, έσκαβε, ξερίζωνε, προσπαθούσε να φτάσει σε αποδοτικότητα τον εικοσάχρονο Γεωργιανό. Σχεδόν τα κατάφερνε, χωρίς να βογκάει. Αλλά το βράδυ η γυναίκα του τον πασάλειβε από πάνω μέχρι κάτω με βολταρέν.
“Πόσο θ’ αντέξεις;” του ‘λεγε. “Φύγε, πριν μείνεις ανάπηρος.”
“Και να κάνω τι; Να ζητιανεύω; Δεν έφτασα εκεί ακόμα.”



Αλλά καθώς ξάπλωνε και προσπαθούσε ν’ αγνοήσει τον πόνο για να κοιμηθεί, καταλάβαινε ότι ήταν πολύ κοντά σ’ αυτό το “εκεί ακόμα”.

~~

Κόντευε τρεις εβδομάδες στη δουλειά, όταν η οικονόμος του σπιτιού ζήτησε απ’ τον Ρο να πάει στην τραπεζαρία. Εκεί τον περίμενε ένας γέρος. Τον είχε δει να κοιτάζει απ’ το μπαλκόνι, καθισμένος στο αναπηρικό κάθισμα.

Ο γέρος του έδωσε το χέρι. Μετά του ζήτησε να κάτσει και του πρόσφερε καφέ. Καθάρισε όσο καλύτερα μπορούσε τα χέρια του με αντισηπτικό μαντήλι προτού μιλήσει.

“Έμαθα ποιος είσαι”, του είπε ο γέρος. “Εσύ με ξέρεις;”
“Θα ‘πρεπε;”

Ο γέρος λεγόταν Γιώργος Χειμωνάς. Ήταν ένας απ’ τους τρεις ανθρώπους που έχτισαν τη Θεσσαλονίκη επί Χούντας. Μία στις τρεις οικοδομές της εποχής ήταν δική του.
“Έβγαλα πολλά χρήματα.”
“Φαίνεται.”
“Αλλά πια μου είναι άχρηστα.”

Ο Χειμωνάς ήταν άρρωστος. Δεν του είπε τι ακριβώς είχε, αλλά θα υπέφερε πολύ πριν πεθάνει.
“Και τι θέλετε; Να σας παρηγορήσω; Δεν μπορώ, έχω πολλή δουλειά.”
“Θέλω να με σκοτώσεις.”



Ο Ρο σηκώθηκε.
“Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ”, του είπε ο Χειμωνάς. “Δεν βαρέθηκες να είσαι φτωχός;”
“Δεν είμαι φονιάς.”
“Δεν είναι φόνος. Ευθανασία.”
“Κι η αστυνομία;”
“Κάποιες φορές αξίζει να ρισκάρεις.”

Βγήκε έξω χωρίς να χαιρετήσει. Όσο κουβαλούσε πλάκες σχιστόλιθου σκεφτότανε τα πεντακόσια χιλιάρικα. Όταν σχόλασαν είπε στην οικονόμο να μεταφέρει ένα μήνυμα: “Δεν μπορώ.”

~~{}~~

Το βράδυ δεν κατάφερε να κοιμηθεί. Η γυναίκα του νόμιζε ότι ήταν απ’ τους πόνους. Ήταν κάτι πιο βαθύ. Ξημερώματα πήγε στην εκκλησία. Ο Ρο πίστευε στο Θεό, τον είχε μάθει η μάνα του. Προσευχήθηκε κι αλάφρωσε την καρδιά του. Τι σημασία έχει να κερδίσεις όλο τον κόσμο αν χάσεις την ψυχή σου;

Όταν γύρισε σπίτι έλειπαν όλοι. Πήρε τηλέφωνο τη γυναίκα του, την πεθερά του.
“Πού είσαι;” του είπε εκείνη.

Τους βρήκε στο νοσοκομείο. Δεν κατάλαβε τίποτα απ’ αυτά που του έλεγε ο γιατρός. Μόνο ότι το μωρό είχε πρόβλημα, σχισμένη καρδιά, σαν το χείλι του. Δεν θα επιβίωνε απ’ τη γέννα. Μόνη λύση η εγχείρηση σε κάποια κλινική στο Σικάγο.



“Στην Αμερική;” έκανε ο Ρο.
“Ναι, και δεν το καλύπτει καμιά ασφάλεια.”
Του είπε και το κόστος. Κοντά στα εκατό χιλιάρικα.

Ο γιατρός λυπόταν. Η γυναίκα του έκλαιγε. Το έμβρυο πέθαινε. Ο Ρο πήρε το λεωφορείο για το Πανόραμα.

~~

“Ο θάνατος μου θα δώσει ζωή σε κάποιον άλλο. Μ’ αρέσει”, του είπε ο Χειμωνάς.

Θα του έβαζε την ίδια μέρα εκατό χιλιάδες, για να φύγει η εγκυμονούσα. Τα υπόλοιπα μετά την ευθανασία.

Του έδωσε μια χαρτοσακούλα. Μέσα είχε ένα όπλο που έμοιαζε ψεύτικο. Glock 43X9mm. Ο Χειμωνάς θα πήγαινε το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του, στην Χαλκιδική. Θα ήταν μόνος. Ο Ρο θα νοίκιαζε ένα αμάξι, θα τον σκότωνε και τέλος. Την επομένη του θανάτου μια ελβετική τράπεζα θα έπαιρνε εντολή για μεταφορά του υπόλοιπου ποσού σε νέο λογαριασμό, στο όνομα του Ρο.

“Δεν έχεις να χάσεις τίποτα”, του είπε ο Χειμωνάς.
“Ναι. Τίποτα.”

Δυο μέρες μετά η γυναίκα του έφυγε για Σικάγο.
“Δεν θέλω να μάθω πού βρήκες αυτά τα λεφτά”, του είπε. “Σ’ ευχαριστώ.”

Περίμενε το αεροπλάνο ν’ απογειωθεί. Μετά πήγε σ’ ένα μπαράκι κι έγινε λιώμα.

~~{}~~

Η ευθανασία ήταν πιο εύκολη απ’ όσο περίμενε. Βρήκε τον Χειμωνά στο μπαλκόνι του εξοχικού. Στεκόταν όρθιος και αγνάντευε τη θάλασσα. Κρατούσε ένα ποτήρι κρασί και κάπνιζε.

“Όταν φτάνεις στο τέλος της ζωής σου αναρωτιέσαι τι είχε νόημα τελικά”, είπε σαν άκουσε βήματα πίσω του. Δεν γύρισε. “Υπάρχει νόημα; Κάναμε κάτι που να αντηχεί στους”
Τον πυροβόλησε στη βάση του κρανίου. Τα Glock κάνουν ελάχιστο θόρυβο.



Σταμάτησε στη γέφυρα της Ποτίδαιας και πέταξε το όπλο στο νερό. Γύρισε σπίτι και κοιμήθηκε πιο εύκολα απ’ ό,τι περίμενε.

~~~

Το επόμενο πρωί είχε διπλά καλά νέα. Η εγχείρηση είχε πετύχει. Μετά ήρθε ειδοποίηση στο κινητό που του είχε δώσει ο Χειμωνάς. Είχε γίνει η κατάθεση στη Swiss National Bank. Δεν αναφερόταν το ποσό, αλλά ο Ρο ήξερε.

Το πτώμα του Χειμωνά ανακαλύφτηκε δυο μέρες μετά. Τα media έγραφαν για τους αλλοδαπούς ληστές που λυμαίνονταν τις βίλες των πλουσίων.

Ο Ρο δανείστηκε λίγα λεφτά απ’ όπου μπορούσε κι έφυγε για την Ελβετία.

~~{}~~

Μπήκε στη Swiss National Bank με άδειο πορτοφόλι. Όταν βγήκε είχε μια πλατινένια πιστωτική κάρτα. Πήγε κι αγόρασε ρούχα. Έκλεισε σουίτα σε πεντάστερο. Έφαγε ένα γεύμα που κόστιζε όσο πέντε μήνες δουλειάς.

Και το πιο σημαντικό: Κανόνισε συνάντηση μ’ έναν πλαστικό χειρουργό. Πλήρωσε κάτι παραπάνω κι έκανε την επέμβαση την επόμενη μέρα.

Μια βδομάδα μετά την ευθανασία του Χειμωνά ο Ρο κοιτάχτηκε στον καθρέφτη. Δεν είχε μείνει τίποτα απ’ το λαγώχειλο, ούτε μια γραμμή.

~~{}~~

Βγήκε ν’ αγοράσει ένα δώρο για τη γυναίκα του. Είχε κλείσει το εισιτήριο του, είχε βγάλει πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ, θα έμεναν εκεί. Αν έχεις λεφτά όλα γίνονται.

Στο ξενοδοχείο έκατσε στο μπαρ να πιει ένα μαλτ. Όλοι τον σέβονταν, ειδικά όταν έπαιρναν το έξτρα φιλοδώρημα.

Στην άλλη μεριά της μπάρας καθόταν μια ωραία γυναίκα. Τον κοιτούσε έντονα. Ο Ρο σκέφτηκε ότι ήταν συνοδός. Δεν τον πείραζε, είχε λεφτά. Την κάλεσε να πιει μαζί του. Τα μάτια της του θύμισαν τη θάλασσα της Χαλκιδικής. Ανέβηκαν στο δωμάτιο του.



Τόση ώρα μιλούσαν αγγλικά. Μόλις μπήκαν μέσα κι έκλεισαν την πόρτα η γυναίκα του είπε στα ελληνικά: “Δεν πιστεύω να σ’ ενοχλεί το κάπνισμα;”

Ο Ρο ξαφνιάστηκε. Έψαξε για τασάκι. Βρήκε κάτι που έμοιαζε και με γλυπτό, από ηφαιστειακή πέτρα. Της το άφησε.

“Μπάτσος είσαι;” της είπε.
“Σε παρακαλώ, με προσβάλλεις.”
“Πες μου.”
“Είμαι η Αθανασία Χειμωνά.”
Ο Ρο δεν μίλησε.
“Η κόρη αυτού που σκότωσες.”
“Πες μου.”

Δεν προσπάθησε να δικαιολογηθεί. Κατάλαβε ότι η κόρη ήξερε περισσότερα από κείνον. Και του είπε. Ο γέρος δεν ήταν άρρωστος. Μόνο υποχόνδριος και καταθλιπτικός. Είχε κάνει όλες τις ιατρικές εξετάσεις πριν μερικούς μήνες. Ήταν απολύτως υγιής.

“Θα ζούσε πολλά χρόνια”, είπε η Αθανασία.
“Και γιατί δεν έστειλες την αστυνομία;”
“Γιατί με συμφέρει η δολοφονία του.”

Ο Χειμωνάς την είχε αποκλείσει απ’ τη διαθήκη της. Τα είχε δώσει όλα σε οργανώσεις για τις αρκούδες και για τις φάλαινες. Ο μόνος τρόπος να προσβάλλει τη διαθήκη ήταν να καταδείξει ότι ήταν ανισόρροπος.

“Και θες να πάω να παραδεχτώ ότι μου ζήτησε να τον σκοτώσω;” είπε ο Ρο.
“Ακριβώς. Χωρίς να πεις τίποτα για μένα.”
“Θα με χώσουν μέσα ισόβια.”
“Δέκα, δεκαπέντε χρόνια. Και θα σου μείνουν τα λεφτά.”
“Κι αν αρνηθώ;”
“Θες να ζήσει η οικογένεια σου στη φτώχεια; Όπως έζησες εσύ;”

Η Αθανασία έσκυψε να βγάλει άλλο ένα τσιγάρο απ’ τη τσάντα της. Ο Ρο έπιασε το σταχτοδοχείο από ηφαιστειακή πέτρα και την κοπάνησε στο κεφάλι. Ακούστηκε ένας γδούπος κι έπεσε κάτω. Αίμα απλώθηκε στο πάτωμα. Η μυρωδιά του έφερε αναγούλα.

Φόρεσε το σακάκι του και βγήκε. Έβαλε το ταμπελάκι “Μην Ενοχλείτε” στην πόρτα. Είπε στη ρεσεψιόν να μην καθαρίσουν. Πήγε και αγόρασε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ήταν ο μόνος τρόπος να φύγει χωρίς να τον εντοπίσουν.

~~{}~~

Είχε νυχτώσει και χιόνιζε. Το αυτοκίνητο προχωρούσε δίπλα στον γκρεμό. Δεν έβλεπε και πολλά μπροστά του, πήγαινε με δευτέρα κι η μηχανή είχε ανάψει.

Ήταν βέβαιος ότι δεν θα γλίτωνε. Θα τον έβρισκαν, στο ξενοδοχείο είχαν τα πραγματικά του στοιχεία. Αν όχι εκείνο το βράδυ, σίγουρα το επόμενο κάποιος θα έμπαινε στο δωμάτιο του και θα έβρισκε το πτώμα. Τότε γιατί έφυγε;

Πίσω του είδε να έρχονται φώτα. Χανόντουσαν κι εμφανίζονταν στις στροφές του βουνού. Σαν έφτασαν πιο κοντά άναψε κι ο φάρος. Ήταν περιπολικό της αστυνομίας. Ο Ρο δεν προσπάθησε να ξεφύγει, κατέβασε ταχύτητα. Το περιπολικό αναβόσβησε τα φώτα. Ο Ρο έκανε στο πλάι για να σταματήσει.

Το περιπολικό τον προσπέρασε κι ανέπτυξε ταχύτητα. Ο Ρο σταμάτησε για λίγο, να πάρει ανάσα.

Συνέχισε να οδηγάει. Τα σύνορα με τη Γαλλία δεν ήταν μακριά. Μετά μπορούσε να πάει στην Ισπανία. Κι από κει στην Αφρική. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον βρουν στην Αφρική. Θα έκανε μια τελευταία ανάληψη στην Ευρώπη. Μετά θα έκλεινε στόματα, θα εξαγόραζε την ανωνυμία του. Μόλις θα ησύχαζαν τα πράγματα θα έβρισκε τρόπο να φέρει την οικογένεια του στην Αφρική. Αν έχεις λεφτά όλα λύνονται.

Και σαν τα σκέφτηκε όλα αυτά τέλειωσε η ανηφόρα. Έμενε να κατέβει τις Ελβετικές Άλπεις στη Γαλλία. Χωρίς να ζορίζει τη μηχανή. Μόνο φρένο.

~~

Ήταν στη δεύτερη στροφή που κοίταξε στον καθρέφτη για να δει πίσω. Δεν ερχόταν περιπολικό, αλλά είχε δυο πτώματα στην πίσω θέση. Ο Χειμωνάς κι η κόρη του τον κοιτούσαν.

Έχασε τον έλεγχο για μια στιγμή, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στο δρόμο. Κοίταξε πάλι. Ήταν εκεί. Δεν του είπαν κάτι, δεν μιλούσαν, δεν ήταν τρομαχτικοί. Αλλά τους είχε σκοτώσει.

“Ήθελα να σώσω τον γιο μου!” φώναξε στον καθρέφτη.
Ο Χειμωνάς δεν είπε τίποτα. Η Αθανασία έδειξε το ματωμένο κρανίο της.
“Δεν ξέρω πώς μου ήρθε”, της είπε.
Χαμογέλασαν κι οι δύο νεκροί. Ο Ρο τους έβλεπε στον καθρέφτη. Είδε και το καινούριο του πρόσωπο, χωρίς λαγώχειλο.
“Δεν ξέρετε πώς είναι να ‘σαι φτωχός”, τους είπε. “Είναι χειρότερο απ’ την Κόλαση.”
Έσβησε τα φώτα.

~~{}~~

Λίγες ώρες μετά το χτύπημα η Αθανασία Χειμωνά συνήλθε. Κάλυψε το ματωμένο κεφάλι της με το μαντήλι της και βγήκε απ’ το ξενοδοχείο. Τη φρόντισαν στην κλινική, χωρίς να κάνουν ερωτήσεις.

Κι εκείνη δεν είπε τίποτα για τον Ρο, για να μη θεωρηθεί συνεργός στον φόνο του πατέρα της.

~~

Η γυναίκα του Ρο δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα. Η SNB της έστειλε ειδοποίηση ότι ήταν συνδικαιούχος στο λογαριασμό του Ρο. Την είχε προσθέσει εκείνος. Τα παιδιά τους θα μεγάλωναν χωρίς ποτέ ν’ ανησυχήσουν για τα χρήματα.

~~

Το αυτοκίνητο του Ρο και το πτώμα του βρέθηκαν την άνοιξη, σ’ έναν γκρεμό εκατό μέτρων. Δεν είχε ταυτότητα. Έμαθαν ποιος είναι απ’ την πλατινένια πιστωτική κάρτα.

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος19/2/20 16:00

    Poulidis Argyris Δεν έχουμε ηγεσία.Υπάρχει έλλειμμα.Οχι για να μας οδηγήσει σε Πόλεμο.Αλλά που να φέρει την απαραίτητη Ψυχολογία για Ειρήνη αλλά να μην φοβάται ολα τα ενδεχόμενα και να το μεταδώσει έτσι ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια σε έναν κόσμο που ειναι ανασφαλής που ειναι κλειδωμένος στα σπίτια του που εχει "περάσει"στον Ελληνικό λαο αρνητικό μήνυμα μην πω μηνύματα.Με αποτέλεσμα την ισοπέδωση οπως,ολοι ίδιοι είναι και ετσι χάνεται το όραμα και η κάθε ελπίδα.Η κατάληξη είναι η ηττοπάθεια και η απομόνωση.Αυτο γίνεται με ταυτόχρονη εισβολή και επι της ουσίας επίθεση με σαφέστατο σκοπό που ολοι καταλαβαίνουν πλέον.Δεν είναι μόνο το ζήτημα με την Τουρκία.Είναι βασικό αλλά υπάρχει πολλαπλό πρόβλημα και καθοριστικό ρόλο παίζει η διαχείριση αλλά και οι αποφάσεις.Η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και δεν δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί σε ολη την οπτική του.Ο καθ ένας εχει μια οπτική γωνία δηλ σε ότι τον αφορά!Αυτό ειναι το λάθος!Οι υπεύθυνοι όμως πρέπει να βλεπουν η να προβλέπουν σε ολες τις διαστάσεις.Ακόμα κι αν δεν αρέσει σε κάποιους ακομακι αν αυτο εχει πολιτικό κόστος.Αυτό δεν τι βλέπουν όμως..Εχουν παρωπίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/2/20 20:01

    Δεν ξέρω αν είσαι μικρός ή τρανός και καταλάβαινες προ του 1967 την πολιτική κατάσταση.

    Επειδή εγώ είμαι τρανός και θυμάμαι ακόμα, σε ενημερώνω ότι απόψεις σαν του αποπάνου κυριαρχούσαν πριν το 67 και ο κόσμος ζυμωνόταν ό,τι το πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει, είναι σάπιο, δεν έχουμε ηγέτες να μας οδηγήσουν (άραγε πού???) κλπ κλπ και ήρθε η χούντα και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε.....

    Δηλαδή, ρε δικέ μου, δεν υπάρχει ηγεσία, μας λέει ο τυπάκος και ρωτάω εγώ ο αφελής...."κανένας καραβανάς θα σου άρεσε".....εθνοσωτήρας???? Και μη μου πει κανείς ότι ο τύπος δεν καλλιεργεί την αντιπάθεια στον πολιτικό κόσμο, πρόσεξε στον κόσμο και όχι στο πολιτικό σύστημα, αν μπορείς να καταλάβεις τι λέμε.

    Για να αναδημοσιεύεις τέτοιες απόψεις σημαίνει ότι σε εκφράζουν και τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν.

    ή είσαι αφελής, το πιο πιθανό άσχετος και με πολιτική λογική νηπιαγωγείου.

    ή είσαι βαθιά ακροδεξιός και δεν πιστεύεις αυτούς που ο λαός εκλέγει κάθε φορά δημοκρατικά, ακόμα και αν παρασύρεται....πιστεύεις ότι ο ακροδεξιός είναι και πατριώτης.....και η αμφισβήτιση του πολιτικού κόσμου, φίλε μου προέρχεται μόνο από ναζιστικά και φασιστικά πιθήκια...

    χψ


    Υ/Γ Οι βρισιές σου αναμενόμενες και τιμή μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/2/20 20:16

    Σχεδόν 8 χρόνια εδώ μέσα είμαι διαπρύσιος αντισύριζα, έγινε κυβέρνηση για 4,5 χρόνια και τον πολέμησα λυσσασμένα, ποτέ μα ποτέ όμως δεν είπα ότι φταίει ο πολιτικός κόσμος και να βγάζω κραυγές του τύπου "προδότες αλήτες πολιτικοί"....έτσι για να σε βοηθήσω να καταλάβεις γιατί σε κουτούπωσα...αν κάνεις τον κόπο και σκεφτείς τι κάθε φορά αναδημοσιεύεις...και αν ξεπέρασες την εποχή που φωνάζατε "να καεί να καεί το μπουρδέλο βουλή"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/2/20 01:24

    Ioanna Ypsilanti
    18 Φεβρουαρίου στις 8:49 μ.μ. ·

    Δεν προσήλθε να καταθέσει ο "προστατευόμενος" μάρτυρας "Σαράφης", λες και να κατέθετε θα τον έπαιρναν υπόψη!
    Απογοητευμένοι έφυγαν οι βουλευτές, που είχαν προετοιμαστεί, για την μάχη της αντιπαράθεσης, που θα οδηγούσε, στην κάθαρση των όποιων λαμογιών, αν υπήρχαν, και στο "ζύμωμα" της κοινής γνώμης, για καινούρια ψηφαλάκια.
    Το μόνο που έλειπε από τους βουλευτές ήταν το γουνάκι του δικαστή, για να είναι τέλεια η εικόνα της κατρακύλας της Δημοκρατίας!
    Βουλευτές ψηφίζουν το δικαίωμα τους να μην ανοίγουν καταγγελίες, που τους αφορούν, ούτε καν, από την Δικαιοσύνη, αλλά και το δικαίωμα να ανακρίνουν, να δικάσουν, να καταδικάσουν και να αθωώνονται, είναι ή δεν είναι ένοχοι!
    Λογικό είναι, λοιπόν, να σκίζουν τα ρούχα τους, σήμερα, για την διατήρηση των"αρμών της εξουσίας", πάνω στους οποίους επαναπαύονται!
    Σιχασιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/2/20 01:26

    που τους βρισκει ρε φιλε .τελικα ειναι πολλοι με το δικο μας που εχουν τις ιδιες αποψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/2/20 01:38

    Ntina Lapathioti. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι κοντζαμπάσηδες, είναι ότι τους έχουμε πάρει χαμπάρι !
    Συνεχίζουν στην κοσμάρα τους, αφού δεν έχουν καμμιά επαφή με την πραγματικότητα και οι αυλοκόλακες δεν τους λένε την αλήθεια ....
    Ετσι βλέπουμε τον Κούλη με επικοινωνιακά τρύκ να ποζάρει πανευτυχής με παιδάκια , ενώ η κυβέρνηση του καταβαραθρώνεται λόγω του λαθρομεταναστευτικού, των κατασχέσεων και κυρίως της διαχείρισης των Εθνικών θεμάτων !
    Πάνε καβάλα στ άλογο , ξένοιαστοι και ευτυχισμένοι, και δεν έχουν δει, ότι έχουν κοπεί τα λουριά της σέλας !
    Η αντεθνική προπαγάνδα , έφερε τα αντίθετα αποτέλεσματα, την ενδυνάμωση της Εθνικής συνείδησης !
    Δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, η απόκτηση Εθνικής συνείδησης στην Δύση δυναμώνει, έτσι ξεκαβάλησε με απότομη πτώση η Χίλαρυ στην Αμερική από τον Τραμπ, έτσι έμεινε κόκκαλο το Σίτυ του Λονδίνου, με το Brexit και την εκλογή του Μπορίς Τζόνσον κι ακόμα ψάχνονται να βρουν τι έγινε !
    Οι σφαλιάρες που θα έρθουν θα είναι ΕΠΙΚΕΣ, στις εκλογές της Ιταλίας, της Γερμανίας και την Γαλλίας που έρχονται !
    Θα γυρίσει ο τροχός θα γελάσει κι φτωχός !
    Και τότε θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και οι περισότεροι στο σκαμνί της Δικαιοσύνης και της Ιστορίας !
    Γιατί καμμιά ΥΒΡΙΣ δεν μένει αναπάντητη ! ΝΟΜΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/2/20 12:25

    προσφατα η εφημεριδα Ντι Βελτ στα πλαισια της γερμανικης ανθελληνικης παντα πολιτικης επεχειρησε να αναστησει τον φαλμεραυερ για την καταγωγη των ελληνων που συγκροτουν το νεοελληνικο εθνος που επαναστατησε κατα των τουρκων και με υπερεκατονταετη πολεμο κατορθωσε να εχει την εστω ελεγχομενη απο τους ξενους ανεξαρησια του.ομως για κακη του τυχη ο ιστορικος αυτος για κακη του τυχη δεν εχει καποιουςελληνες και ξενους ιστορικους απεναντι του ωστε να κινηθει η ιστορικη αποδειξη σε εικασιες αλλα τη γενετικη επιστημη που απαντησε καταφατικα για την ελληνικη καταγωγη.απλα οσοι αμφισβητουν εχουν σκοπους διαλυσης και λεηλασιας του νεοελληνικου κρατους και της μεγαλης γεωγραφικης και πλουτοπαραγωγικης δυνατοτητας που εχει κοινως λογω πλιατσικολογησης της γεωπολιτικης προικας του χωρου αυτου που υπαρχει το εθνος και ζει χιλιαδες χρονια.και απορω πως πεφτουμε κι εμεις στην παγιδα ωστε πολλοι να φτανουν να μισουν τον εαυτο τους και να ψαχνουν με αορατα κι ανυπαρκτα στοιχεια να αυτοπροσδιοριστουν σαν τον Καιριδη πχ που ειπε οτι ειμαστε παιδιατων οθωμανων κλπ κλπ κλπ.η καταγωγη δεν θα ενδιεφερε κανεναν αν δεν ηταν οπλο στα χερια των εχθρων για τη διαλυση μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/2/20 12:26

    Η ΑΟΖ, Η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ,ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, Η ΧΑΓΗ ,ΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
    η ΑΟΖ μας εχει κατοχυρωθει με πρωτοκοληση στον ΟΗΕ.ακουσατε κανενα να μιλαει γι αυτο;δεν εχει οριοθετηθει γιατι απαιτειται συμπραξη με τις επι μερους γειτονικες χωρες που προφανως αποφευγουν γιατι εχουν βλεψεις.δεστε την υπαναχωρηση κατοπιν εντολης της Αγκυρας που εκανε η Αλβανια. αυτο δε μειωνει την αξια του νομου 4001/2011 που μεσα στα μνημονια ενας εξυπνος υπουργος το περασε,επομενως η εθνικη μας κυριαρχια ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπιδα ειναι κατοχυρωμενες διεθνως ως χωροι εθνικης κυριαρχιας.οποιος το τροποποιει αυτο σε συνομιλιες με ξενες χωρες σε βαρος της χωρας του διαπρατει εσχατη προδοσια.αυτο μονο μετα απο πολεμικη ηττα μπορει ν αλλαξει με συνθηκη.η προπαγανδα που εστησαν δυο ομαδες ανθρωπων χτες στην Αθηνα υπερ της μειοδοσιας ειναι η αρχη του κακου,ενας μαλιστα ο Ροζακης ειπε να τον ξεχασουμε αυτο το νομο.αν ειναι δυνατο να το εκστομιζει αυτο ελληνας που εχει μετασχει σε κυβερνηση.τελος αρμοδιο δικαστηριο για το δικαιο της θαλασσας ειναι το διεθνες δικαστηριο του Αμβουργου οπου μπορουμε να παμε μονο αν οι γειτονικες χωρες δεχονται το δικαιο της θαλασσας που σημαινει αποδοχη της ΑΟΖ των νησων μας (και της υφαλοκρηπιδας κατα το παλαιοτερο δικαιο) και τη χαραξη της με βαση τη μεση γραμμη.οτι δηλ λεει ο νομος 4001/2011 που εχει λαβει υπ οψη το δικαιο της Θαλασσας.ειναι στημενο το θεμα της Χαγης που θελουν να μας πανε με συνυποσχετικο με την Τουρκια για ολες τις ιταμες απαιτησεις της.Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ Ν ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος20/2/20 13:29

    ΦΙΛΕ ΜΠΡΑΒΟ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/2/20 17:12

    Νίκος Αγαμέμνων Καραβέλος
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
    Είπε ο κύριος, κάποιος πανεπιστημιακός, τον οποίον οι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν ιστορία, κινδυνεύουν να τον υφίστανται ως καθηγητή, πως μας χρειάζονται 1000000 μετανάστες ( πρόσφυγες τους είπε ο αμαθής), για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας!

    Θεωρεί προφανώς, πως για τούτο φταίει η ερωτική δυσλειτουργία των Ελλήνων και όχι η φτώχεια, για την οποία ο ερίφης ετούτος τηρεί σιγήν και πως οι μετανάστες (όχι προς Θεού λαθραίοι, απλώς παράτυποι!), είναι ερωτικώς ισχυρότεροι,δραστικότεροι και επαναληπτικότεροι των Ελλήνων!

    Θεωρεί επίσης, πως η μείωση του νεανικού πληθυσμού της πατρίδας μας, δεν οφείλεται στην φυγή του άνθους της χώρας, αλλά στο ότι δεν έχουμε την διάθεση ( τι ρατσισμός! ) να αφεθούμε στους επιβήτορες που οι δουλέμποροι σπρώχνουν εδώ, για λόγους ανθρωπιστικούς!

    Αυτά είπε ο κύριος καθηγητής, γνώστης, καθώς διαδίδουν οι φίλοι του, της ιστορίας, μα, από ό,τι αποδεικνύεται, περισσότερο, των ερωτικών επιδόσεων αλλά και των μπροστινών ικανοτήτων κάποιων φυλών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.