Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

20 παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την περιοχή των Καλαβρύτων


Στην ουσία χόβολη είναι ποσότητα στάχτης από ξυλοκάρβουνα, η οποία συνεχίζει να σιγοκαίει κι έτσι ο καφές αργοψήνεται και είναι πιο γευστικός. Η λέξη προκύπτει από τη λέξη αθοβόλι, δηλ το μέρος που τοποθετείται η στάχτη (άθος). Πάνω στην στάχτη τοποθετείται άμμος προκειμένου η φωτιά να παραμένει αναμμένη.Παλιά όλα τα καφενεία χρησιμοποιούσαν την χόβολη για να ψήσουν τον τούρκικο καφέ. Σήμερα η χρήση της είναι πιο περιορισμένη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια καφενεία και καφετέριες. Οι φωτογραφίες είναι αφιερωμένες στις γυναίκες που με ένα κολοκυθάκι, τρία σέσκουλα, δυο πατάτες κι ένα κρεμμύδι ανάστησαν ανθρώπους, έφτιαξαν πολύτιμες αναμνήσεις ζεστασιάς και αγάπης.
























https://www.kalavrytanews.com/

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος21/2/20 18:18

    Θελω μια αναλυση για την ΑΟΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/2/20 18:44

    ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη
    «Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απάντηση του Άρειου Πάγου στα μέλη της προανακριτικής, σύμφωνα με την οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι εκείνοι που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξεταστούν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

    «Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Και καταλήγει: «Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/2/20 19:03


    Η ταφόπλακα των περικοπών της 10ετίας είναι ο νόμος Κατρούγκαλου (αρχής γενομένης από τις επιστολές που έστειλε τότε στους συνταξιούχους) και η εξελιγμένη μορφή του στο παρόν Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. Νομιμοποιεί ως σύνταξη το 38-40% του συντάξιμου μισθού, ενώ η σύνταξη ήταν 70-80% του συντάξιμου μισθού του ΙΚΑ και συντάξιμος μισθός ήταν ο Μ.Ο. των μισθών της τελευταίας 10ετίας.
    Μας δουλεύουν στα εξής:
    1) Η όποια αναπροσαρμογή στους παλιούς συνταξιούχους, γίνεται απλώς για να νομιμοποιηθούν οι μέχρι τώρα περικοπές, πρόκειται λοιπόν για μια αναπροσαρμογή στο ελάχιστο και όχι αύξηση ως αναφέρεται. Κι αυτή θα του τη δώσουν σε βάθος 4 ετίας ,για κάποιους θα πάει στον Αγ. Πέτρο!
    2)Τους υποβιβάζουν και με τη βούλα του Νόμου και τους καταδικάζουν στο 40-50% κάτω από τη σύνταξη που έπαιρναν προ του 11. Αν βάλεις και τα Δώρα φθάνει και το 60% κάτω, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις.
    3) ¨Οσον αφορά τις επικουρικές, από τις οποίες έχουν' αρπάξει μέχρι και το 80% ειδικά σε συνταξιούχους με περισσότερα έτη ασφάλισης και υψηλότερες εισφορές, πάνε να τις εξαφανίσουν ενσωματωμένες τάχα με τις κύριες. Και ένα παράδειγμα σας δίνω της παρούσης, ήδη έχουν ενσωματώσει τα ποσοστά: Σε μια κύρια σύνταξη του ΙΚΑ του ''10, 1716 Ε μικτά (1460 καθαρά), το επικουρικό που αντιστοιχούσε με 37 χρόνια ένσημα πληρωμένα κανονικά, ήταν 1.140 Ε μικτά (880 καθαρά). Τώρα η κύρια έπεσε στα 1000Ε και το επικουρικό στα 350 Ε καθαρά , ήτοι μείον 990Ε μηνιαίως κι αν υπολογίσεις και τα Δώρα΄, άλλα 4.680 Ε ετησίως. Και όλο αυτό νομιμοποιείται με το Ασφαλιστικό! Καταλάβαμε ή όχι ακόμα; Κανονική ταφόπλακα για τους παλιούς συνταξιούχους πλην εξαιρέσεων που δεν απώλεσαν όσα οι υπόλοιποι.
    Τέλος, θέλω να πω πως αυτό το σλόγκαν ''πρώτη φορά στη 10ετία που δεν θα υπάρξουν περικοπές'' αν μη τι άλλο πρέπει να απευθύνεται σε ηλιθίους ... τι άλλες περικοπές να υπάρξουν δηλαδή; Σας έβαλα παράδειγμα περικοπών και απώλειας εισοδήματος πιο πάνω... ευτυχειτε και δοξάστε τους όλους!Niki Παπουλάκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/2/20 21:08

    Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟς ΧΨ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/2/20 21:09

    Βενιζέλος: «Οι μάρτυρες της Novartis ήταν από την αρχή αναξιόπιστοι»
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περπατάει
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    04|11|2019 | 02:45

    NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

    Για αναξιόπιστους μάρτυρες έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με το έγγραφο που αποκάλυψε η καθημερινή για την υπόθεση Novartis.

    Ο πρώην υπουργός ανέφερε στον ΣΚΑΪ, πως οι μάρτυρες της υπόθεσης ήταν αναξιόπιστοι και ότι παρανόμως προστατεύτηκαν. «Το έγγραφο που αποκάλυψε η Ιωάννα Μάνδρου στην "Καθημερινή" επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που όλοι είχαν καταλάβει. Οι μάρτυρες ήσαν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι. Παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως προστατεύθηκαν για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε πως «οι κανόνες της ποινικής δικονομίας και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου παραβιάστηκαν όμως όχι μόνο στο επίπεδο της εισαγγελίας διαφθοράς αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα» και κατέληξε: «Η υπόθεση Novartis ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων 45 ετών. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί η κοινοβουλευτική επιτροπή, οι αποκαλύψεις εκτιμώ ότι θα είναι καταιγιστικές».
    Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/benizelos-anaxiopistoi-oi-martyres-tis-novartis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/2/20 02:38

    Έχετε δει ποτέ να σέβεται κανείς τον δειλό

    Οι Κερκόπορτες

    Γεώργιος Τετράδης Παπαδόπουλος

    Οταν ο Ερντοάν δήλωνε χτες οτι οι Ελληνες άρχισαν να πηγαίνουν πρός τις θέσεις της Τουρκίας, εννοεί Γιωργάκη, Ντόρα, Ροζάκη και ΕΛΙΑΜΕΠ, που ξιφουλκούν τις τελευταίες μέρες έντονα από πάνελ, συγκεντρώσεις και δηλώσεις “να τα βρούμε με την Τουρκία”, “να τα μοιραστούμε” και “να μην έχουμε μαξιμαλιστική πολιτική”! Η υποχωρητική και υπερανεκτική εξωτερική πολιτική είναι και μαξιμαλιστική γι αυτούς!

    Για να ξέρουμε τις Κερκόπορτες με το όναμά τους. Και τους προωθούσε χτες η ΕΡΤ με Τρέμη! Για να ξέρουμε ποια είναι πραγματικά η εξωτερική πολιτική της χώρας. Γιατί οι δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων είναι ανέξοδες. Όταν θα φτάσει το γεωτρύπανο στήν ελληνική ΑΟΖ κάτω από Κρήτη και Καστελόριζο θα δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος.

    Δεδομένου ότι η “αμετακίνητη ελληνική θέση” δεν τολμάει ακόμα ούτε ΑΟΖ να οροθετήσει και να καταθέσει στον ΟΗΕ και την ΕΕ, όπως έχει δικαίωμα κατά το διεθνές δίκαιο, ούτε στα 12 μίλια να πάει τα χωρικά ύδατα, όπως έχει δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο. Ωστε να πάψουν και οι Τούρκοι να έχουν άλλοθι όταν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των νησιών ότι αναγνωρίζουν μόνο τα 6 μίλια που συμβαδίζουν με της θάλασσας.

    Γιατί να σε σεβαστεί η διεθνής κενότης όταν της πιπιλίζεις τα αυτιά με το διεθνές δίκαιο, την ώρα που δεν έχεις τα κότσια να το εφαρμόσεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου; Έχετε δεί ποτέ να σέβεται κανείς τον δειλό;

    Και η μεγαλύτερη Κερκόπορτα είναι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, που δηλητηριασμένο από την καταναλωτική αποχαύνωση και τη ραγιαδική παιδεία στα σχολεία εδώ και 25 χρόνια, θεωρεί ότι η ατομική υπόσταση είναι πιο πολύτιμη από την κοινωνική.

    Αυτό διδάσκεται.

    Ότι η αξία της ζωής του καθενός είναι πιο πολύτιμη από την αξία της ζωής του συνόλου.

    Ότι η ατομική αξιοπρέπεια είναι πιο πολύτιμη από την αξιοπρέπεια της χώρας.

    Ότι η ατομική ελευθερία είναι πιο πολύτιμη από την ελευθερία της χώρας.

    Ότι η ατομική του ιδιοκτησία είναι πιο πολύτιμη από την ιδιοκτησία των νησιών που διεκδικεί η Τουρκία.

    Μια κοινωνία που τελικά δεν έχει πρόβλημα να είναι Τούρκου ή όποιου υποτελής, αρκεί “να περνάει καλά”. Μια κοινωνία ευνουχισμένη εργασιακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, πατριωτικά. Βορά στα σκυλιά κάθε ξένης οικονομικής και κατακτητικής όρεξης. Κυβερνόμενη από πιστά της αντίγραφα.

    Σελίδα του Γ. Τετράδη Παπαδόπουλου στο fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.