Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η ανθρώπινη νοημοσύνη σε... πτώση

Σπύρος Μανουσέλης

Μια σειρά από στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τα τέλη του εικοστού αιώνα εμφανίζεται μια εντυπωσιακά σταθερή άνοδος του δείκτη νοημοσύνης των νεότερων γενεών, που υπολογίζεται μέσω των IQ τεστ. Αυτό είναι το περίφημο «φαινόμενο Φλιν», που πλέον αμφισβητείται από πλήθος πιο πρόσφατων ερευνών. Το περίεργο είναι ότι τόσο οι νέες όσο και παλιότερες έρευνες βασίζονται αποκλειστικά στην τυφλή αποδοχή των IQ τεστ.

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς από τη μέτρηση των μαθησιακών ανεπαρκειών -μέσω των IQ τεστ- περάσαμε σταδιακά στους παντοδύναμους «δείκτες» της ανθρώπινης νοημοσύνης (βλ. «Μηχανές του Νου», 12-10-2019). Ετσι αυτά τα τεστ, από δείκτες εκπαιδευτικής αμάθειας και μαθησιακής δυσχέρειας, κατάφεραν τελικά να επιβληθούν ως μια καθολική κλίμακα αξιολόγησης των νοητικών ικανοτήτων μας συνολικά.

Αραγε καταφεύγοντας σε αυτά τα τεστ νομιμοποιείται κανείς να μιλά για συνολική αύξηση ή, εναλλακτικά, για εμφανή μείωση της ανθρώπινης νοημοσύνης;

Μήπως η ανθρώπινη νοημοσύνη παρουσιάζει όντως την πτώση που καταγράφουν ορισμένες διεθνείς στατιστικές έρευνες, οι οποίες βασίζονται σε τέτοια τεστ; Ερώτημα που με τη σειρά του μας επιβάλλει να εξετάσουμε αν υπάρχουν κάποια εγγενή και ανυπέρβλητα βιολογικά όρια στην ανάπτυξη και στις επιδόσεις της νοημοσύνης μας. Ή αν, αντίθετα, πρόκειται για πρόσκαιρα ιστορικά φαινόμενα, που οφείλονται σε επιμεριστικές μεθόδους αξιολόγησης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου νου.


Μαζική αποβλάκωση λόγω του αντίστροφου «φαινομένου Φλιν»;


Η σταθερή τάση αύξησης των επιδόσεων της ανθρώπινης νοημοσύνης, όπως αυτή καταγράφεται από διάφορες νοητικές δοκιμασίες (κυρίως από τα IQ τεστ), αποτελεί το περιβόητο «φαινόμενο Flynn». Πρόκειται για την εντυπωσιακή ανακάλυψη που έκανε, τη δεκαετία του 1980, ο Τζέιμς Φλιν (James R. Flynn) συγκρίνοντας και αναλύοντας τα μέχρι τότε διαθέσιμα αποτελέσματα στα τεστ νοημοσύνης.

Από τη συγκριτική ανάλυση αυτών των στατιστικών δεδομένων προέκυψε ότι τα τεστ νοημοσύνης των τελευταίων 50 χρόνων σε τουλάχιστον 20 διαφορετικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν έγκυρα και ελέγξιμα στατιστικά δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι τον εικοστό αιώνα ο δείκτης νοημοσύνης των μαθητών αυξάνεται σταθερά από γενιά σε γενιά κατά 3 μονάδες κάθε 10 χρόνια!

Η ευφυΐα του είδους μας δείχνει να «αυξάνεται περισσότερο από χθες και λιγότερο από αύριο»: κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς το «φαινόμενο Φλιν» (Flynn effect), τα συμπεράσματα του οποίου προέκυψαν από τη συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων στα τεστ νοημοσύνης. Ενας αναμφίβολα κολακευτικός «κανόνας» για την πορεία της ανθρώπινης νοημοσύνης, που εντούτοις προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί εντονότατες διενέξεις μεταξύ των ειδικών για το αν ισχύει.

Πάντως ο ίδιος ο Φλιν φρόντισε εγκαίρως να διευκρινίσει ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια γενική τάση αύξησης της ανθρώπινης ευφυΐας, αλλά μάλλον για την προοδευτική αύξηση της ικανότητάς μας να επιλύουμε, ταχύτερα και ευκολότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, αφηρημένα προβλήματα.


Η αντιστροφή του «φαινομένου Flynn»
Δυστυχώς, πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες έδειξαν ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει αντιστροφή της τάσης για αύξηση του IQ. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε αναπτυγμένες χώρες όπως η Φινλανδία, η Αγγλία και η Δανία, καταγράφουν στις νεότερες γενιές μια σαφή πτώση του IQ. Ετσι, αντίθετα με ό,τι προβλέπει το «φαινόμενο Φλιν», ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) φαίνεται να μειώνεται στις γενιές των Ευρωπαίων που έχουν γεννηθεί μετά το 1975!

Σε αυτό το απαισιόδοξο και ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξαν πρώτοι δύο Νορβηγοί ερευνητές, οι οικονομολόγοι Μπερντ Μπράτσμπεργκ και Ολε Ρόγκεμπεργκ που εργάζονταν στο Κέντρο Οικονομικής Έρευνας Frisch Centre του Οσλο. Η μελέτη τους αφορούσε νεαρούς Νορβηγούς που έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία και είχαν γεννηθεί από το 1962 έως το 1991. Εκτός ότι ανέλυσε περίπου 730.000 αποτελέσματα από IQ τεστ, ένα επιπλέον στοιχείο της νορβηγικής έρευνας είναι ότι συνέκρινε τα αποτελέσματα IQ μεταξύ αδελφών, προσώπων δηλαδή που μεγάλωσαν στο ίδιο ακριβώς κοινωνικό περιβάλλον και μοιράζονται αρκετά συγγενικά γονίδια.

Ετσι προέκυψε ότι μεταξύ αδελφών το IQ αυξανόταν κατά 0,20 μονάδες στα άτομα που είχαν γεννηθεί από το 1962 μέχρι το 1975, ενώ μειωνόταν κατά 0,33 μονάδες στα άτομα που είχαν γεννηθεί κατόπιν, από το 1975 έως το 1991. Η νορβηγική μελέτη δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό «PNAS», εγκυρότατη επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών, προκαλώντας πανικό για ορατή πλέον και καταγεγραμμένη απειλή δραματικής μείωσης της ανθρώπινης νοημοσύνης στις νεότερες γενεές.

Κατά τη γνώμη των Νορβηγών ερευνητών, η παρατηρούμενη μείωση της «ευφυΐας» που καταγράφεται από τα τεστ νοημοσύνης δεν οφείλεται ούτε σε μεταλλάξεις των γονιδίων ούτε και σε κοινωνικά αίτια: «Μολονότι τέτοιοι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται, η επίδρασή τους είναι αμελητέα σε σύγκριση με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες», όπως υποστηρίζουν.

Ως πολύ πιθανότερα αίτια αυτού του φαινομένου οι δύο Νορβηγοί οικονομολόγοι θεωρούν την «επιδείνωση των εκπαιδευτικών και σχολικών προγραμμάτων», την «απαξίωση των εκπαιδευτικών αξιών», την «τηλεόραση και τα νέα διαδικτυακά μέσα», την «επιδείνωση της αγωγής και των σχέσεων στους κόλπους των οικογενειών» και επίσης την «επιδείνωση της διατροφής και της υγείας».


Η μαζική αποβλάκωση είναι αναπόφευκτη;
Ανάλογες έρευνες, που έγιναν σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες ακόμα, διαπίστωσαν μια ανάλογη πτώση στα IQ τεστ των νεότερων γενεών. Με αποτέλεσμα ολοένα και συχνότερα επιφανείς επιστήμονες να διερωτώνται γιατί ο δείκτης νοημοσύνης των ανθρώπων φαίνεται πως μειώνεται αντί να αυξάνει, όπως προβλέπει το «φαινόμενο Φλιν». Μάλιστα ορισμένοι ειδικοί, όπως ο ανθρωπολόγος E. Dutton και ο ψυχολόγος R. Lynn, υποστηρίζουν ότι η νοημοσύνη των ανθρώπων έχει ήδη αρχίσει να φθίνει ανεπανόρθωτα και αυτή η καταστροφική πορεία θα επιδεινωθεί με τον χρόνο!

Οσο για τα αίτια της συντελούμενης καταστροφής του ανθρώπινου νου, αυτά παραμένουν άγνωστα και (σκοπίμως;) ασαφή: από την πλανητική οικολογική και διατροφική υποβάθμιση, μέχρι την παιδαγωγική-κοινωνική καταστροφή που δήθεν επιφέρει η μετανάστευση «κατώτερων» πληθυσμών στις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Εντελώς αυθαίρετες εικασίες που λόγω της συστηματικής προβολής τους από τα ΜΜΕ δημιουργούν κυριολεκτικά υστερία για την δήθεν επικείμενη μαζική αποβλάκωση του ανθρώπινου είδους.

Γιατί άραγε τα ίδια αίτια που ευθύνονται για την νοητική μας κατάπτωση δεν προκαλούν τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις χώρες; Γιατί δεν παρατηρούνται τα ίδια συμπτώματα π.χ. στις ΗΠΑ ή στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αφού τα παραπάνω «αίτια» υπάρχουν επίσης σε αυτές και άρα θα έπρεπε να τις επηρεάζουν εξίσου ή και χειρότερα; Κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται από τα IQ τεστ, δεδομένου ότι ο δείκτης νοημοσύνης που καταγράφεται από τις σχετικές μετρήσεις παραμένει σταθερός στις περισσότερες χώρες, ενώ σε μερικές άλλες αναβαίνει, π.χ. στις ΗΠΑ!

Το περίεργο με αυτές τις έρευνες -παλιότερες αλλά και πιο πρόσφατες-, που υποτίθεται ότι μετρούν την άνοδο ή την πτώση της ανθρώπινης νοημοσύνης, είναι η άκριτη αποδοχή από όλες τους της δοκιμασίας και της κλίμακας ευφυΐας των IQ τεστ, τα οποία θεωρούνται -κατά τη γνώμη μας εσφαλμένα- ως η πιο ασφαλής μέθοδος και το πιο επαρκές κριτήριο για την αξιολόγηση της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Αν θα έπρεπε να εξαγάγουμε κάποιο πρακτικό συμπέρασμα από αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι, αντί να πέφτουμε θύματα της εκάστοτε επιστημονικοφανούς προπαγάνδας σχετικά με τη μαγική αύξηση ή εναλλακτικά την ατεκμηρίωτη καταστροφή των νοητικών ικανοτήτων μας, θα έπρεπε μάλλον να επενδύουμε περισσότερο στην έγκυρη επιστημονική ενημέρωση και όχι στις ναρκισσιστικές ή τρομολαγνικές προφητείες της μόδας.


Γονίδια και ευφυΐα: μια ιδιαιτέρως περίπλοκη σχέση


Η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι γενετικά προκαθορισμένη ή, αντίθετα, πρόκειται για μια πολύ σύνθετη εγκεφαλική λειτουργία που προκύπτει και εξαρτάται από τη σύμπλεξη ενδογενών (βιολογικών-γενετικών) και εξωγενών (περιβαλλοντικών-κοινωνικών) παραγόντων;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα νευροβιολογικά δεδομένα, η επιρροή των γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων μας υπολογίζεται περίπου στο 52%. Και όπως αποκαλύπτει πλήθος ερευνών, αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη γενετική επιρροή δεν εξαρτάται από λίγα μεμονωμένα γονίδια αλλά είναι διάχυτη στο ανθρώπινο γονιδίωμα: εμπλέκει ακόμα έναν απροσδιόριστο αλλά σίγουρα μεγάλο αριθμό γονιδίων, τα οποία όχι μόνο δρουν από κοινού, αλλά και η έκφρασή τους επηρεάζεται σημαντικά από διάφορους «εξωτερικούς», δηλαδή περιβαλλοντικούς, παράγοντες!


Η επιγένεση του νου
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι λειτουργίες του περιγράφονταν μέχρι πρόσφατα ως ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο βιολογικό όργανο, που αναπτύσσεται ταχύτατα μέχρι το τέλος της εφηβείας, γνωρίζει το ζενίθ της ανάπτυξης των δυνατοτήτων του κατά την ενηλικίωση, ενώ είναι καταδικασμένο σε σταδιακή παρακμή κατά τη γήρανση.

Η σύγχρονη νευροεπιστημονική έρευνα, αντίθετα, έχει δείξει ότι ο εγκέφαλός μας είναι ένα απίστευτα εύπλαστο και δυναμικό όργανο, το οποίο διατηρεί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του τη δυνατότητα να ανανεώνει τις βασικές δομές και τις λειτουργίες των νευρωνικών δικτύων του ανάλογα με τον πλούτο των ερεθισμάτων που δέχεται από το περιβάλλον του.

Κάτι που επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου μας, τα γονίδια που εμπλέκονται είναι πολυλειτουργικά: εκτός από τις καθαρά νοητικές συμπεριφορές μας, συμμετέχουν και σε πολλές άλλες λειτουργίες του σώματός μας. Για παράδειγμα, επεμβαίνουν ρυθμιστικά σε κάποιες μεταβολικές και αναπτυξιακές λειτουργίες των νευρών του εγκεφάλου μας, ακόμη και στους μηχανισμούς κυτταρικής «απόπτωσης», δηλαδή στον γενετικά προγραμματισμένο θάνατο ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία κυριολεκτικά «αυτοκτονούν» όταν υποστούν σοβαρή βλάβη ή μετάλλαξη από διάφορους βλαπτικούς παράγοντες.

Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητα σε «εξωγενείς» επιγενετικούς παράγοντες, οι οποίοι άλλοτε ενισχύουν και άλλοτε καταστέλλουν την έκφραση ενός γονιδίου. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα της εγκεφαλικής μηχανής φαίνεται πως είναι «εκ γενετής» ανοιχτά σε επιρροές του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα η δυνατότητα «αναπρογραμματισμού» μέρους της γενετικής πληροφορίας που βρίσκεται κωδικευμένη στο DNA μας αποτελεί την πιο εύλογη επιστημονική εξήγηση τόσο για τη διατήρηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα όσο και για την εντυπωσιακή ταχύτητα μεταβίβασης κάποιων επίκτητων χαρακτηριστικών στους απογόνους.

Και η επιστήμη της επιγενετικής (epigenetics) μελετά ακριβώς τις επίκτητες -και άρα επιγενετικές- μεταβολές όχι τόσο στη δομή όσο στην έκφραση των γονιδίων. Αυτές οι πολύ συχνές λειτουργικές μεταβολές στην έκφραση των γονιδίων δεν προκύπτουν από αλλαγές στην αλληλουχία του DNA, δηλαδή του χημικού υποστρώματος της πληροφορίας των γονιδίων.

Επομένως είναι όχι μόνο ανακριβές, αλλά και παραπλανητικό το να μιλά κανείς για «γονίδια ευφυΐας». Αντίθετα, όπως επιβεβαιώνεται από ολοένα και περισσότερες έρευνες, η νοημοσύνη μας είναι μια πολύπλοκη εγκεφαλική ικανότητα, η ανάδυση της οποίας εξαρτάται από την αλληλεπίδραση πολλών ενδογενών βιολογικών και εξωγενών περιβαλλοντικών παραγόντων.
Πηγή: efsyn.gr

13 σχόλια :

  1. Ανώνυμος21/10/19 11:59

    Ο ελληνάρας ΠΙΟΥ ΠΙΟΥ ανατρέπει το βασικό συμπέρασμα του άρθρου!!!!

    Είναι τόσο έξυπνος που δεν αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος το νόημα αυτών που γράφει......

    Και ας λένε ότι πήρε χαριστικά 10 και 2/10 το απολυτήριο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/10/19 12:27

    αυτά περί απολυτηρίου τα πεις στον υπουργό αδωνι που έχει
    συμβούλους με απολυτήριο γυμνασίου και τους αμοίβει με μισθούς μετσοβίου με 35 χρόνια πείρα γιατί λέει είναι "άριστοι"

    αυτό το άριστοι και η κανονικότητα που έρχεται μαζί με την ανάπτυξη σβιιίνννν με έχουνε τρουπίσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/10/19 13:50

    να ιδω το τζοκερ ηη θα με συλληψουνε?gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/10/19 14:16

    Δυστυχώς έφτασε η κατάσταση να φαντάζει ο άδωνης μέγας πολιτικός και τούτο γιατί πέρασε προηγουμένως αυτό το απίθανο τσούρμο που ξευτέλισε την ιδέα της αριστεράς.....και πάλι δυστυχώς.....αλλά ας κάνουμε λίγο χαβαλέ γιατί η πίεση φτάνει ταβάνι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/10/19 14:46

    Τραβα παιδακι μου και τηρα την πιεση σου κι ασε τη γλανιτσια στην κακη της μοιρα.εχασε την κατω βρυση τις βρυσες της λιασκοβας τα πηγαδια και τωρα η απανου βρυση δε βγανει σταγονα.ετσι πινουμε το αμμολασπονερι του υδραγωγειου οσο το αφηνουν τα διακτινισμενα λαστιχα του πρασια του λωλη του πρασοκοτρωνου και οι ερμες καλυβες του παλιοπυργου και της κοκκαλιαρας.αιντε ματι και τηρα την υγεια σου.εκεινος με το 10 και 1/4 εκανε μεγαλο ταξιδι στη ζωη και μην ασχολιεσαι.ουτε ο ηλιθιος που σε παραπληροφορει. Θεια Μαλαμω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/10/19 19:37

    Αν κάποιος άνθρωπος περάσει γελώντας το περιστατικό της εφόδου της αστυνομίας στους κινηματογράφους για την αναζήτηση ανηλίκων, που παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, θα έχει διαπράξει ένα μεγάλο λάθος ως προς την ανάγνωση του περιστατικού. Όποιος και να πήρε το τηλέφωνο αυτό, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι το πήρε. Αισθάνθηκε ότι ζει σε μία εποχή όπου η αστυνομία θα μπουκάρει στην αίθουσα και δεν θα κάνει έστω το απλό, να περιμένει να βγουν οι θεατές και να συλλάβει τους ανήλικους. Επίσης να σημειώσετε ότι συνέλαβαν και τους γονείς που συνόδευαν τα ανήλικα, αυτούς που όταν παίζουν οι τηλεοράσεις των αγαπημένων τους καναλαρχών ακατάλληλες ταινίες, τους ζητούν τη γονική συναίνεση, τώρα που βλέπουν τη γονική συναίνεση μπροστά τους τη συλλαμβάνουν.

    Πιο είναι το πρόβλημα; Όλοι οι μεγάλοι χώροι, όλα τα μεγάλα θεάματα, όλες οι εκπομπές στην τηλεόραση, όλα τα δελτία ειδήσεων, ελέγχονται λογοκρίνονται και απολογούνται. Πουθενά δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος αμφισβήτησης του συστήματος ή παραμικρή σάτιρα για το τι συμβαίνει σήμερα. Η λογοκρισία ζει τις αμέσως χειρότερες μέρες μετά τη Χούντα.

    Στο Τζόκερ γίνεται ένα ολόκληρο κίνημα με ανθρώπους που ντύνονται Τζόκερ, και αμφισβητούν το σύστημα. Βλέπουν ότι οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν βρίσκονται απόλυτα κοντά στη Νέα Δημοκρατία, έχουν πιο ριζοσπαστικές απόψεις και φοβούνται από τη μαζικότητα στις κινηματογραφικές αίθουσες ότι αυτή η ταινία μπορεί να δημιουργήσει ένα σπινθήρα στις νεότερες ηλικίες να αντιδράσουν στο σύστημα. Οι δύο κυρίες που πήραν τηλέφωνο, δεν πήρα γιατί είδαν ανήλικους στους κινηματογράφους, αλλά γιατί η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να ελέγξει και να λογοκρίνει την ταινία. Αναρωτηθείτε. Έχετε δει κάποια επαναστατική παράσταση, κάποια ξεσηκωτική παράσταση στο εθνικό θέατρο, στο φεστιβάλ Αθηνών, είδατε κάποιον Αριστοφάνη να ενοχλήσει την εξουσία; Είδατε μια τέτοια ανάλογη παράσταση στις μεγάλες στέγες της τέχνης; Η απάντηση είναι μία. Όχι. Ο Τζόκερ έστω κι αν είναι αμερικανιά, έχει ως θέμα την αμφισβήτηση την αντίδραση σ’ ένα σύστημα.


    Ποιους δεν μπορεί να ελέγξει το σύστημα; Τους νέους και κυρίως τους ανήλικους. Είδατε την μαθητική πορεία για την κλιματική αλλαγή;;

    Η μαζικότητα της κινητοποίησης αυτής τους είχε ήδη φοβίσει.

    Όποιες και αν είναι οι κυρίες που τηλεφώνησαν, όποιες και να αποκαλυφθούν ότι είναι, ο λόγος για τον οποίον έγιναν τα τηλεφωνήματα, είναι αυτός που ίσως δεν αποκαλυφθεί. Το σίγουρο είναι ακόμα κι αν δεν έδρασαν κατόπιν εντολής ξέρανε σίγουρα σε ποια αστυνομία καλούσαν!

    Ο Κυριάκος έπιασε τον Τζόκερ;

    Νομίζει.

    Υ.Γ.1: Να μας πουν οι αστυνομικοί γιατί δεν μπουκάρουν στα κλαμπ που πίνουν άπειρο αλκοόλ και «μπόμπες» οι πιτσιρικάδες και σκοτώνονται μετά οδηγώντας;;
    Μήπως επειδή δεν πήραν τηλέφωνο οι καλές κυρίες;;

    Υ.Γ.2: Μιλάνε τώρα ότι ανταγωνίστρια εταιρεία έβαλε τους υπάλληλους.

    Να υποθέσουμε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου είναι στο payroll Εταιρείας διανομής ταινιών;

    Υ.Γ.3: Ο νόμος του Μεταξά που χρησιμοποιήθηκε από τον εισαγγελέα, ποιος τον βρήκε και πώς μπήκε σε εφαρμογή;;

    Νόμος δικτατορίας βγήκε σεργιάνι προφανώς νιώθοντας άνεση στην κυβέρνηση Άδωνη, Βορίδη, Πλεύρη.

    Υ.Γ.4: Ο Χρυσοχοΐδης θα πάει να δει την ταινία του με το δεκαπεντάχρονο γιο του. Τελικά η ταινία είναι ακατάλληλη ή κατάλληλη όταν πας με τον πατέρα σου;

    Υ.Γ.5: Αυτό που έγινε δεν έγινε κατά λάθος. Αυτό πρέπει να υπάρχει στο μυαλό όλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/10/19 19:41

    Ιδιοκτήτης ΑΕΛΛΩ: Τρομοκρατήθηκε ο κόσμος

    «Θέλουν να μας πάνε καμία πενηνταριά χρόνια προς τα πίσω απ' ό,τι φαίνεται. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το «Τζόκερ» έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα,..
    μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς;»,
    Τα παραπάνω δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ Παναγιώτης Τσακαλάκης, με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία "Τζόκερ".
    «Εφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στο ΑΕΛΛΩ ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους» είπε ο ιδοκτήτης του ΑΕΛΛΩ ενω ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί του είπαν να σταματήσει την προβολή και να ανάψει τα φώτα, ο κ. Τσακαλάκης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά και εκτός διαλείμματος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/10/19 08:33

    Τελικά υπήρχε μαφία της δραχμής, κλαρινογαμπρέ μου!!!!!

    Απλά φοβήθηκαν τις κρεμάλες, μετά την άτακτη χρεωκοπία, και την κάνανε την κωλοτούμπα μεγαλοπρεπώς......

    είχαν όμως τη φαεινή "δημοκρατική" ιδέα να ρωτήσουν ΕΜΕΝΑ το γιδοβοσκό, με το δημοψήφισμα, για τη συμφωνία.......

    Και σε ΄κείνο το δημοψήφισμα βρέθηκαν αγκαλίτσα βαρεμένοι, μυαλοκαμένοι, στοκαρισμένο, ψεκασμένοι, εθνολαΪκιστές-λεβεντομαλάκες και πιθήκια......

    Δυστυχώς!!!!!

    Έπρεπε όμως να γίνει για να απομυθοποιηθούν οι μπούρδες και οι ηλιθιότητες...

    Γι' αυτή τη μεγάλη συμβολή στην αναβάθμιση της πολιτικής αντίληψης του λαού, ΜΠΡΑΒΟ ΤΑΜΤΑΚΟ!!!!!!

    Το λέω με τα μπίτι καλά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22/10/19 08:42

    Θα μου πεις ότι το 62% είναι όπως υποτιμητικά τους αναφέρω παραπάνω????


    ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ!!!!!

    Από πολιτική αντίληψη έτσι είναι και χειρότερα......

    Υ/Γ Μη φοβάστε να πηγαίνετε κόντρα στο ρεύμα και σε κατευθυνόμενες πλειοψηφίες από δημαγωγούς.......Η λογική πάντα ήταν κόντρα στις αντιλήψεις του πόπολου!!!

    Υ/Γ έτσι για να μη με κατηγορήσει ο ΠΙΟΥ ΠΙΟΥ για αντιδημοκρατισμό....

    Δε ρώτάνε,ρεεεεε, εμένα το γιδοβοσκό για πολύπλοκα ευρωπαϊκά οικονομικά και λειτουργικά θέματα (και το λένε δημοψήφισμα, δήθεν μου τάχα μου δημοκρατία)


    ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΟ ΛΕΝΕ......και σε δούλεψε, κλαρινογαμπρέ μου, ο ταμτάκος κανονικά και γι αυτό χαίρομαι αφαντάστως!!!!!!

    Σου έτριψε τη μουράκλα (την πολιτική) σε εξευτέλισε, σε έφτυσε και εσύ σα ζαγάρι......τον ξαναψήφισες......



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος22/10/19 08:49

    Όπως σωστά ο ταμτάκος δε ρώτησε με δημοψήφισμα για το σκοπιανό!!!

    Δημοψήφισμα ζητούσαν οι άλλοι εθνολαϊκιστές και οι πατριώτες, λες και όποιοι διαφωνούσαν δεν είναι πατριώτες.......

    Υ/Γ Τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνει αυτός που του ανατέθηκε η διακυβέρνηση και για πολύ σοβαρά θέματα το σύνταγμα πρέπει να προβλέπει αυξημένες πλειοψηφίες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/10/19 12:46

    Με νέα ρύθμιση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή καθίσταται υποχρεωτική η φοίτηση παιδιών προσφύγων, αιτούντων άσυλο, στα σχολεία της χώρας.


    Σημείωση.

    Εκείνος ο μυστακοφόρος υπερήλιξ που διακονούσε το υπουργείο παιδείας γιατί δεν έκανε τέτοια ρύθμιση?????

    Προφανώς να μην ταλαιπωρούνται τα προσφυγόπουλα όταν πηγαίνουν σχολείο.....


    Πόσα ΟΥΟΥΟΥ μπορεί να αραδιάσει κανένας........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/10/19 17:40

    Περιμενουν μερικοι να φτειαξει ο Κουλης ταγματα εθνοφυλακης σ ολη τη χωρα οι γονοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.