Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Μια φωνή πολύ δυνατή για να την αγνοήσει κανείς Κόσμος


Η φωνή του κινήματος των αυτοχθόνων πληθυσμών του Ισημερινού ήταν πολύ δυνατή για να την αγνοήσει κανείς…

Ο Ισημερινός για 12 μέρες έζησε τη χειρότερη πολιτική αναταραχή που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, με τα τύμπανα της εξέγερσης κατά των μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για το δάνειο που πήρε η χώρα από το ΔΝΤ να ακούγονται από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο. Τελικά τα αιτήματα του κινήματος εισακούστηκαν από την κυβέρνηση του Λενίν Μορένο, που αναγκάστηκε να ανακαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση της τιμής των καυσίμων και η τιμή τους αυξήθηκε στα πρατήρια κατά 123%. Ήταν μια μεγάλη νίκη, γλυκιά και πικρή συνάμα…


Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Ισημερινού σύναψε με το ΔΝΤ δανειακή σύμβαση ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας ως αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής, που περιλάμβανε την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα και την αύξηση της τιμής τους, περικοπές της τάξης του 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των συντάξεων και την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη με οργανώσεις ιθαγενών, φοιτητών και εργατικά σωματεία να καταλαμβάνουν τους δρόμους και το κοινοβούλιο παραλύοντας τη χώρα, κάτι που ανάγκασε τον Μορένο να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι κινητοποιήσεις που διήρκεσαν σχεδόν δύο εβδομάδες στιγματίστηκαν από τη βία και την καταστολή, αφήνοντας πίσω τους 8 νεκρούς και 1.300 τραυματίες, ενώ περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι συνελήφθησαν. Σηματοδοτήθηκαν όμως και από την παρουσία του κινήματος των ιθαγενών, που ύψωσαν για άλλη μια φορά το ανάστημά τους.

Πριν από λίγες μέρες το κέντρο του Κίτο, της πρωτεύουσας του Ισημερινού, έμοιαζε με πολεμική ζώνη: οι μάχες μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών διαδραματίστηκαν μεταξύ φλεγόμενων οδοφραγμάτων, την ώρα που τα δακρυγόνα έσκιζαν τον αέρα και εκρήξεις συγκλόνιζαν όλη την πόλη. Κάποιοι διαδηλωτές φορούσαν κουκούλες και ήταν «οπλισμένοι» με καδρόνια και σφεντόνες, ενώ άλλοι ήταν ιθαγενείς γυναίκες που φορούσαν τις χρωματιστές παραδοσιακές τους φορεσιές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάργησης του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, οι άνθρωποι αυτοί που τόσες μέρες ήταν στους δρόμους, ξαναπήραν τους δρόμους αυτή τη φορά για να καθαρίσουν ότι έμεινε πίσω από τα οδοφράγματα που είχαν στήσει, αλλά και για να γιορτάσουν τη συμφωνία που πέτυχαν. Μια συμφωνία που αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του κινήματος των αυτοχθόνων, αλλά παράλληλα και υπενθύμιση ότι το συγκεκριμένο κίνημα έχει ανατρέψει από την εξουσία πρώην προέδρους αυτής της χώρας.

Αλλά οι θάνατοι οκτώ διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου του ιθαγενούς ηγέτη Inocencio Tucumbi, από την επαρχία της Cotopaxi, έκαναν το θρίαμβο γλυκό και πικρό την ίδια στιγμή. «Πιστεύω ότι η ειρήνη θριάμβευσε», δήλωσε στον Guardian η Patricia Gualinga, από την κοινότητα του Kichwa Sarayaku του Αμαζονίου. «Όμως αισθάνομαι έναν κόμπο στο λαιμό μου για την απώλεια της ζωής των αυτοχθόνων αδελφών μας. Υπάρχει πολύς πόνος για να θεραπευτεί και η κυβέρνηση πρέπει να το γνωρίζει αυτό», προειδοποίησε.

«Το κίνημα των ιθαγενών έχει υπάρξει ένας ισχυρός ρυθμιστικός παράγοντας στον Ισημερινό από τη δεκαετία του 1990», σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Mario Melo, δικηγόρος που διευθύνει το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Κίτο. Υπενθυμίζεται ότι οι εγχώριες διαμαρτυρίες διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην ανατροπή μιας σειράς προέδρων του Ισημερινού, μεταξύ των οποίων και ο Abdalá Bucaram το 1997, ο Jamil Mahuad το 2000 και ο Lucio Gutiérrez το 2005.«Είναι το μοναδικό κίνημα που έχει τη δύναμη να παραλύσει τη χώρα και το θάρρος να αντισταθεί σε αυτά τα οικονομικά μέτρα που πλήττουν τους φτωχούς», συμπληρώνει ο Melo.

Όμως, παρά τη δυναμική του, το ιθαγενές κίνημα δεν μπόρεσε να περιφρουρήσει τις διαμαρτυρίες από κάποιους που το μόνο που σκόπευαν ήταν να σπείρουν το χάος.

Ο ηγέτης της αυτόχθονος συνομοσπονδίας Conaie, Jaime Vargas, λέει στον Guardian ότι προσπάθησε να απομακρύνει τους αυτόχθονες διαδηλωτές από τους κουκουλοφόρους που επιτέθηκαν σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς και μια εφημερίδα, καθώς και σε δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαμαρτυρίες. Οι ταραχοποιοί έβαλαν στο στόχαστρό τους επίσης το κτίριο του Εθνικού Ελεγκτικού Συμβουλίου.

«Είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό κρατικό κτίριο που έχει καεί ολοκληρωτικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών José Valencia, ο οποίος σημείωσε ότι στο κτίριο φυλάσσονταν φάκελοι που αφορούσαν σε κατηγορίες για φερόμενη διαφθορά από τον πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα. Ο Μορένο από την πλευρά του κατηγόρησε τις «σκοτεινές δυνάμεις» του Ραφαέλ Κορέα και του ηγέτη της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο μαζί με «εμπόρους ναρκωτικών και συμμορίες αλλοδαπών» για τις διαδηλώσεις.

Ο Κορέα, ο οποίος κυβέρνησε τον Ισημερινό από το 2007 έως το 2017 και τώρα ζει στις Βρυξέλλες, αρνείται ότι ήταν πίσω από την αναταραχή, παρόλο που κάλεσε τον Μορένο να παραιτηθεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αντιπροεδρία της χώρας σε περίπτωση νέων εκλογών.

Αλλά το κίνημα των ιθαγενών δεν έχει σε ιδιαίτερη υπόληψη τον Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του στην εξουσία απαγόρευσε διαμαρτυρίες, φυλάκισε ιθαγενείς ηγέτες και κατέπνιξε τις διαδηλώσεις κατά της γεώτρησης πετρελαίου και της εξόρυξης στην προγονική τους πατρίδα.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Ισημερινού αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/10 του πληθυσμού των 16 εκατομμυρίων της χώρας, αλλά έχουν δείξει ότι είναι μια πολύ ισχυρή πολιτική δύναμη για να την αγνοήσει κάποιος. Αλλά οι νίκες τους έχουν βαφτεί με αίμα.

Όχι μόνο τώρα, αλλά σε ολόκληρη την ιστορία τους…

Πηγή: tvxs.gr

15 σχόλια :

  1. Ανώνυμος18/10/19 09:17

    Θα ΄ρθει καιρός


    Κατερίνα Γώγου:

    Να φυλάξεις μοναχά
    σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
    λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές
    απροσάρμοστοι, καταπίεση, μοναξιά, τιμή, κέρδος, εξευτελισμός
    για το μάθημα της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/10/19 15:04

    Λένε ότι θα πάνε στο χωριό στο δημαρχείο 3 οικογένειες προσφύγων. Μακάρι λέω εγώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/10/19 22:09

      Μαλλον στα κενα μεγαλα σπιτια θα τους πανε να χωρανε..αν τους πανε

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος18/10/19 15:16

    Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια για μία και μοναδική φορά η αριστερά στην κυβέρνηση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/10/19 16:52

    Γελάσαμε με το κρύο ανέκδοτο της ημέρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/10/19 21:19

    Ο ΠΙΟΥ ΠΙΟΥ φοβάται την αλλοίωσιν του πληθυσμού του χωρίου μας!!!!!

    Η πρότασις εγκαταστάσεων αλλοεθνών εις την πάτριαν γην είναι αντεθνική...

    Μόνον ανθέλληνες, παγκοσμιοποιητές, μπορούν να ψελλίσουν τέτοιαν σκέψιν.....


    Υ/Γ Συγνώμη που κάνω λίγο καλαμπούρι, ενώ οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι τραβάνε τα πάθη του Χριστού, αλλά δεν μπορώ να αφήσω ηλίθιους εθνολαϊκιστές (που δυστυχώς είναι και στο κοινοβούλιο) να δηλητηριάζουν τις ζωές μας με ακροδεξιές θέσεις, ενώ το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι τεράστιο από μόνο του....

    Χλευάζω και καυτηριάζω, με τον τρόπο μου, τους εθνολαϊκιστές και τους καραγκιόζηδες που μιλάνε ακόμα για το δίκαιο του αίματος (DNA ελληνικό κλπ) σε μια ελληνική κοινωνία που οι μεικτοί γάμοι υπερβαίνουν το 1.000.000!!!!

    Την Ελλάδα την βιώνει ο καθένας με τον τρόπο του, με την παιδεία του, με τις αρχές του, με την συνευθύνη του, με τη λογική συμπεριφορά του.

    Το ηρώο του χωριού μας είναι γεμάτο από νεκρούς του εμφυλίου.....νεκρούς έλληνες που εκτέλεσαν κάποιοι άλλοι έλληνες στο όνομα της Ελλάδας.....Άσε λοιπόν την αλλοίωση και τα ιερά και όσια, γιατί σήμερα μιλάμε για παγκόσμια προβλήματα και αν δεν το καταλαβαίνεις, τότε εξηγείται το ουρλιαχτό σου να μην κρατήσει τη σημαία το αλβανάκι Τσενάι, το προσφυγάκι με τη μαντήλα του, το αφρικανάκι...

    1.οοο.οοο μεικτοί γάμοι, κλαρινογαμπρέ μου, και τολμάς να αμφισβητείς την ελληνικότητα των παιδιών τους......αλλά οσονούπω τα πιθήκια θα δούνε την μπουζού...
    που κάποτε γκλαφούναγες μαζί τους ντυμένος με χλαμύδες και ασπίδες στην πάνω πλατεία και διατράνωνες την ελληνίασή σου, αλλά στην ουσία πρόσβαλες την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και τις ελληνικές αρχές.

    Επαναλαμβάνω και πάλι, γιατί μου φαίνεται τα ξέχασες.

    Ο πολιτισμένος κόσμος θυσίασε 50.000.000 νεκρούς στον Β΄ Παγκόσμιο για να νικήσει το τέρας του ναζισμού. Πόσο ηλίθιος μπορεί να είσαι να νομίζεις ότι θα ξανα-αναβιώσει η ιδεολογία του φασισμού, του ναζισμού, στην αρχή μέσω του εθνικισμού, λαϊκίζοντας και εκμεταλλευόμενοι προβλήματα μεγάλα των κοινωνιών, όπως το προσφυγικό κλπ

    Είχα προβλέψει την τύχη των πιθήκων, όταν εσύ με έβριζες που καταφερούμουν εναντίον τους. Τόσο σου έκοβε, τόσα έλεγες!!!

    Σταμάτα λοιπόν να επικαλείσαι πατριωτισμό και ελληνισμό, γιατί στην ουσία βλάφτεις και τις δύο έννοιες από την καλή τους διάσταση....

    Κάποια μέρα θα σου αναλύσω τι σημαίνει να είσαι έλληνας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/10/19 22:12

    εσυ εισαι γνησιος ελληνας..τι σε κοφτει για τους αλλους;η υποψιαζεσαι τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/10/19 09:57

    όταν μιλάς για γνήσιο έλληνα καταλαβαίνω τι είδους χλαμύδα και ασπίδα κράταγες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/10/19 15:05

    για το ειδος του Ελληνα που εισαι συ μιλαμε..και πουσαι νιοτη πουδειχνες πως θα γινοσουν αλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/10/19 16:11

    Προφανώς και δε βάζω να κριθεί η ελληνικότητά μου από εθνολαϊκιστές και λεβεντομαλάκες που φτάνουν στα όρια της γελοιότητας αν δεν τους πάρεις σοβαρά ή στα όρια του ναζισμού αν τους πάρεις σοβαρά....

    Οι γόνοι χιτών και ταγματασφαλιτών, συνεργατών του κατακτητή, δεν έχουν καν το δικαίωμα να προφέρουν τη λέξη ΕΛΛΗΝΑΣ!!!!


    Μιλάνε για πληθυσμιακή αλλοίωση κάποιοι καραγκιόζηδες, όταν συμμετείχαν και αυτοί, όπως όλοι μας, στην κατάντια αυτού του τόπου, όπου έδιωξε τα παιδιά του στο εξωτερικό και τα οποία θα ριζώσουν και θα κάνουν οικογένεια εκεί, προφανώς κλαρινογαμπρέ μου, στην πλειονότητά τους με αλλοδαπές......τι δε νογάς???

    Η συριοπούλα με τα δυό μωράκια κάτω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης σου ξεσήκωσε εσένα την εθνικοφροσύνη και γκλαφουνάς.......ευτυχώς την επόμενη φορά στις εκλογές θα ξεμαγαρίσει κάθε φωνή εθνολαϊκιστή....το ελπίζω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/10/19 01:11

    Μονο οι γονοι των ρουφιανων προκοβουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος21/10/19 09:50

    Με την ξένη δυστυχία μπορεί ο καθένας να οργιστεί «συγκρατημένα» και ανέξοδα και ακόμα μπορεί να κάνει λογοπαίγνια.
    Γι' αυτό σε πάρα πολλές χώρες δεν έγινε για τα εγκλήματα των Τούρκων, για τους μαζικούς θανάτους παιδιών και ενηλίκων, για τους εκτοπισμούς, ένα συλλαλητήριο, μια πορεία, ένα τυπικό μαζικό περπάτημα στους δρόμους έτσι για να κατέβουν οι δείκτες της χοληστερίνης και να ανέβουν οι τιμές των ορμονών της καλής διάθεσης –της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης…

    Στη Γαλλία εξάντλησαν τη μαχητικότητά τους με το Κίτρινα Γιλέκα, στην Αγγλία με το Brexit, στην Ισπανία με την Καταλονία, στην Ιταλία με τις κινήσεις υπέρ των εξαθλιωμένων προσφύγων που έδιωχνε το καλοκαίρι ο Σαλβίνι (κάτι λίγες διαδηλώσεις στη Σικελία, δηλαδή), στην Πορτογαλία με τα οικονομικά, στην Αμερική με τα δικαιώματα των γυναικών, στην Αυστραλία με το κλίμα (με διαδηλωτές ντυμένους μέλισσες!) και στην Ελλάδα με τη Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη κάτι λίγο κινήθηκε η οργή για την εισβολή και, ακόμα, κάτι περισσότερο σε γερμανικές πόλεις (με πυρήνες των διαδηλώσεων Κούρδους). Αλλά πολύς λαός, πλήθος κόσμου που θα συγκλόνιζε, δεν εμφανίστηκε πουθενά.

    Φυσικά το ίδιο και στην Αθήνα. Ίσως γιατί η δυστυχία των Κούρδων φαίνεται μακριά και εφησυχάζουμε. Όπως όλη η Δύση, δηλαδή, που βλέπει απαθής τον Τραμπ να σηκώνει στους ώμους τον Ερντογάν και να κάνουν μαζί γύρο θριάμβου στα νέα Κατεχόμενα της Ιστορίας στη Συρία, αυτή τη φορά...

    Πηγή: Harddog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος24/10/19 22:53

    Μη γραφετε τιποτα.τα γραφει ολα.ο ιντερνασιοναλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.