Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Η παράδοση και το μέλλον στα Λαγκάδια

gkat_14_2407_page_1_image_0002







Λιθόκτιστο σπίτι στα Λαγκάδια που θα υποδεχθεί το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής με πρωτοβουλία του σωματείου «Ανθη της Πέτρας».
Είμαστε στην καρδιά τής άλλοτε ακμάζουσας ορεινής Αρκαδίας. Το χωριό μοιάζει ζωντανό, αλλά οι «παλιοί» μιλούν με αριθμούς. Το χωριό ώς τον Μεσοπόλεμο είχε 7.500 κατοίκους, σήμερα μετά βίας 180. Το σχολείο είχε 350 μαθητές, σήμερα κρατάει μόνο το Δημοτικό. Η ακμή ήταν τα χρόνια 1880-1910, πριν αρχίσει η μετανάστευση στις ΗΠΑ. Βλέπει, όμως, κανείς και μεγάλα αρχοντικά χτισμένα μετά το 1920, ίσως με εμβάσματα. Ωστόσο, η αρχοντιά της πέτρας υποβάλλει και σήμερα. Την επομένη της αναχώρησής μου, θα άρχιζαν τα εργαστήρια με πρακτική άσκηση στη λιθοξοΐα, που φέτος έχουν θέμα την κατασκευή φούρνου και την κατασκευή καλντεριμιού.
Στα Λαγκάδια, εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες οι γιορτές που διοργανώνουν τα «Ανθη της Πέτρας» και ώς τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να δει κανείς την έκθεση της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου που δοξάζει τους παλιούς πετράδες του χωριού. Ο βασικός πυρήνας είχε παρουσιαστεί ως προάγγελος στην γκαλερί Genesis, στην Αθήνα, με επιμέλεια του Γιώργου Τζάνερη. Στα Λαγκάδια, όμως, με άμεση συνομιλία με το τοπίο, τα σπίτια και κυρίως τους ανθρώπους, τα έργα της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, όλα σχέδια με μολύβι, γεννούν κόμπους συγκίνησης. Τα μαυρόασπρα σχέδια εστιάζουν στα εργαλεία των πετράδων, στα ροζιασμένα χέρια τους, φέρνουν μπροστά μορφές που οι παλαιότεροι θυμούνται. «Ηταν ο αδελφός μου. Εφυγε 46 ετών, πάνε 30 χρόνια τώρα...», ακούω σιωπηλός. Το χωριό, όπως και όλη η ορεινή Αρκαδία, ζούσε επί αιώνες από την τέχνη της πέτρας. Εφευγαν (σαν ναυτικοί του βουνού) οι πετράδες και τα μαστορόπουλα από τον Μάρτιο ώς τον Νοέμβριο και έχτιζαν όλη την Πελοπόννησο και ακόμη πιο πέρα. Το χωριό το κρατούσαν οι γυναίκες.

Η ζωγράφος Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου που εκθέτει έργα από την παράδοση του χωριού.
Αυτά τα πατρογονικά βιώματα τα έχει μεταβολίσει η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου σε έργα λεπτής ενσυναίσθησης και υπέρτατης κομψότητας. Μιλάει για την παράδοση, αλλά τα «εργαλεία» της είναι έργα ενός αφυπνιστικού μινιμαλισμού. Παρατηρούσα το πλήθος των Λαγκαδινών στα εγκαίνια. Υπήρχε αίσθημα περηφάνιας και ευλάβειας. Εφερα στον νου την ξενάγηση στο χωριό, τις εκκλησιές με τα ιταλίζοντα «καμπανίλε», το ζωντανό κέντρο του χωριού με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, τα λίγα τουρκόσπιτα ψηλά, τα πολλά ερείπια χαμηλά... κάποια σπίτια έχουν πλέον χαθεί, έχουν μείνει πέτρες και θυρώματα, εκεί κοντά στην παλιά αγορά που η Nelly’s είχε φωτογραφήσει στον Μεσοπόλεμο. Τα «Ανθη της Πέτρας» ευελπιστούν να εμφυσήσουν νέο ενδιαφέρον.
Η αναστήλωση ενός θαυμάσιου οικήματος και η μετατροπή του σε Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής είναι κάτι εφικτό (στην ομάδα μελέτης μετέχει ο αρχιτέκτων Βασίλης Γκανιάτσας) και δεν είναι τυχαίο που μόλις προχθές παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ροοκρήνες της Αρκαδίας» του καθηγητή ΑΠΘ Αργύρη Πετρονώτη, που τίμησε τα Λαγκάδια με την παρουσία του. Το βιβλίο, σε επιμέλεια Ζιζής Σαλίμπα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θίνες. Σημειώστε πως την Κυριακή 28 Ιουλίου υπάρχει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Αγγελου Δεληβορριά. Το όνομα κρατάει από το ένδοξο χωριό. 
.kathimerini.gr

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος26/7/19 12:32

    Εθεάθη εις κεντρικήν πλατείαν Λαγκαδίων, κάτωθεν υπεραιωνόβιου πλατάνου, με τας λευκάς πουκαμίσας όξω, ωσεί άλλος γιαχαμπίμπης (άραψ) πίνων τον καπουτσίνο του συνοδευόμενος υπό δύο σβετλανών (ρωσίδες καλλονές) και κορδωμένος ως πώγων.........κατά τ' άλλα τα ψωρογιδάκια εκτός από σκέψιν του προσέφεραν και μπικικίνια δια την τέρψιν του.....ή κατά πως λέμε "η φτώχεια θέλει καλοπέραση"!!!!!

    Υ/Γ Η καταστροφή που επέφερε η μεταπολίτευσις απεικονίζεται εις την ανωτέρω σκηνήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/7/19 14:11

    α να χαθεις ρε.....πες οτι δεν ειμουν εγω,θα με κοπανησει η γρια.αν και λιγωνουμε για τις σβετλανες.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/7/19 14:48

    gerolykos απο αναμεταδοση ειναι μην τσιμπας.κι αυτος αλλου θεαται κι εκεινος που το αναμεταδωσε καλα περναει..και χωρις σβετλτανες χαχαχα ακου σβελτανες κι οχι λουτμιλες με λουκουμοσκονη απου πανου.ουαου το χουι πεθαινει τελευταιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/7/19 15:06

    xaxxaxaxxa μου πινιξες ρε...ακωκει λουτμιλα με λουκουμοσκονη αποπανου...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/7/19 16:06

    την αλήθεια πάντα λέω ΄γω και δε σε λυπάμαι μπίτι άμα σε λουπουνιάσει η γρια...και με το δίκιο της...τόχασες για τα καλά και όσο φέγει από το πάνω κεφάλι τόσο κατεβαίνει στο κάτου...

    Υ/Γ εδώ που τα λέμε το ζήλεψα το τιράσκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/7/19 17:28

    εμ βεβαια συγγενεια της γριας εισαι τι να καρτερω εγω!!gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/7/19 19:33

    εν τω μεταξυ ο πατριωτης μας θα δωσει μαχη να γινει ΠτΔ ο μεγας Μπενυ προς μεγαλη χαρα του δασκαλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/7/19 23:12

    αυτό είναι εύκολο καημένε, εδώ έκανε ο ταμτάκος τον κούλη πρωθυπουργό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/7/19 11:48

    Άμα δεν είχες πάρει από το σόι δε θα έβγαινες στην αγορά....και δωπά να συγχωράς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/7/19 14:58

    για δωπα σε ηθελα Πετρακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.