Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Είναι παιδί, δεν καταλαβαίνει!


Συχνά ακούμε την παραπάνω απαξιωτική φράση να βγαίνει από τα στόματα των ενηλίκων. Πόσο ψέμμα μπορεί να κουβαλάει μια τέτοια φράση; Ένα παιδί έχει και χρησιμοποιεί αισθητήρες που ίσως ένας ενήλικας να τους έχει χάσει υπό το βάρος της καθημερινότητας και των διαφόρων πεποιθήσεων που κουβαλάει. Έτσι, λοιπόν, μια ζωγραφιά που μπορεί να είναι μουτζούρα στα μάτια ενηλίκων, για ένα παιδί κρύβει έναν ολόκληρο κόσμο.

Όπως αυτή η «μουντζούρα» που ενώ ήταν έτοιμη να πεταχτεί από κάποιον ενήλικα τελικά μπήκε σε έκθεση γιατί ο ενήλικας σκέφτηκε να ρωτήσει το μικρό παιδί τι μπορεί να απεικονίζει.

Η μουντζούρα, λοιπόν, είναι η φονική φωτιά στο Μάτι. Το κόκκινο χρώμα είναι οι άνθρωποι που καίγονται, το μαύρο είναι η καταστροφή και ο χαλασμός της φωτιάς, τα καμένα δέντρα, η μαυρίλα του κάρβουνου. Πάνω δεξιά μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα αμάξι, εξ ίσου με μαύρο χρώμα, ενώ η πράσινη γραμμή που περικλείει την «μουντζούρα» είναι το δάσος που έμεινε ανέπαφο γύρω απ’ την φωτιά.
Μια συγκλονιστική αποτύπωση ενός φονικού γεγονότος μέσα από τον ψυχισμό ενός παιδιού, που μπορεί να μην ξέρει να αποτυπώσει με λόγια αυτό που έζησε ένα χρόνο πριν, ενδεχομένως μέσα από τηλεοράσεις και συζητήσεις ενηλίκων, αλλά μπορεί να σχεδιάσει στο χαρτί την αίσθηση και την ουσία ενός τέτοιου γεγονότος.

Για το λόγο αυτό ας προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών, να ρωτήσουμε να μας πουν, τι βλέπουν, γιατί έκαναν το τάδε ή το δείνα και ας μην βγάζουμε τα δικά μας ενήλικα συμπεράσματα που πολλές φορές είναι μουτζούρες στα μάτια των παιδιών.

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/7/19 06:58

    Εμείς, όλοι μας, από του παρελθόντος αιώνος, υφιστάμεθα έναν ασταμάτητο και εντεινόμενο πνευματικό βιασμό.

    Η γνώση σώζει. Αλλά ακόμη δεν εγράφη η ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Ούτε της νεοελληνικής μουσικής. Η δε τιμή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη επιμόνως διασύρεται.

    Ευλογητή η ιερή αλήθια.

    Οι έλληνες, σαν λαός γνησίων χατζαϊβάτηδων, είθισται να πρεσβεύουν αλλότριες ιδέες.

    Παιδιόθεν, συμπιέζουν στην κεφαλή μας τους ενάριθμους Λουδοβίκους και Ερίκους και Ναπολέοντες.

    Τίποτα, όμως, δεν μας δίδαξαν για τους σουλτάνους, που, χθες ακόμη, τύποις και ουσία, βασίλευαν στον τόπο μας.

    Και τίποτα δεν μάθαμε για τον μαγικό περσικό πολιτισμό και τον ισάξιό του πολιτισμό των αράβων.

    Η λεγόμενη εθνική παιδεία είναι πλέον αναγκασμένη να καθιερώσει την ενδελεχή διδασκαλία της τουρκικής ιστορίας. Αν, φυσικά, επιθυμούμε να εφαρμόσουμε το δελφικό γνώθι σαυτόν.

    Ή, τουλάχιστον, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε έναν αναρχικό από έναν χαφιέ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/7/19 09:07

    εισαι λαθος.ο ευρωπαικος πολιτισμος ειναι ελληνογενης αν και υστερει του ελληνικου.εμεις εχουμε τον γνησιο αρχαιο ελληνικο που ειναι πολυ μπροστα και πολυ αναπαραγωγικος.καμμια σχεση με την ανατολη.οι τουρκοι βρεθηκαν εδω επειδη νικησαν την ανατολικη ρωμαικη αυτοκρατορια κι οχι τους ελληνες.οι ελληνες που ζουσαν ισοτιμοι ως ρωμαιοι πολιτες εξ ου και ρωμιοι βρεθηκαν σε συνθηκες σκλαβιας γιατι δεν ειχαν ελληνικο στρατευμα.μετα απο αλλεπαληλες επαναστασεις και εκατονταετη πολεμο απελευθερωθηκαν.οι μονοι στα βαλκανια αυτοδυναμα.το μελλον μας ειναι στα αρχαια μας κειμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/7/19 09:11



    -
    Ημερομηνία: 23 Απριλίου 2014 - 1:10 μ.μ.
    Θέμα: Fw: Τεχνικές προπαγάνδας που εφαρμόζει η κυβέρνηση : αναγνωρίζετε καποιες απ΄ αυτές; Μήπως ΟΛΕΣ, τώρα που ξέρετε;
    Προς:


    On Wednesday, April 23, 2014 11:56 AM, Alli Angeliki wrote:

    HERR BARTZOPOULOS, GUTEN MORGEN …


    Ad hominem: Επίθεση στον άνθρωπο και όχι στα επιχειρήματά του
    Ad nauseam: Επανάληψη του ίδιου επιχειρήματος (“μέχρι ναυτίας”) σε μορφή σλόγκαν μέχρι να γίνει πιστευτό. Λειτουργεί καλύτερα οτάν τα μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα.
    Επίκληση αυθεντιών: Όταν διάφοροι “ειδικοί” υποστηρίζουν αυτό που η προπαγάνδα θέλει να αποδείξει ως την μόνη αλήθεια
    Χρήση φόβου: Εδραίωση αισθημάτων αγωνίας και πανικού στον γενικό πληθυσμό συνήθως με την επίκληση ενός ανώτερου εξωτερικού μεγάλου κινδύνου
    Χρήση στερεότυπων και προκαταλήψεων: Εκμετάλλευση προκαταλήψεων του κοινού- στόχου για επίταση των φόβων και αντιπαθειών τους συνήθως με χρήση αναπόδεικτων συσχετισμών. π.χ. ΌΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, ΟΛΟΙ οι μετανάστες είναι παράνομοι.
    Πολύ Μεγάλα Ψέματα: Το ψέμα είναι τόσο μεγάλο και παράλογο ώστε αυτός που το ακούει να συμπεράνει ότι αποκλείται να λέγεται ένα τόσο μεγάλο ψέμα σε όλο τον κόσμο τόσο ξεδιάντροπα, ώστε τελικά να το πιστέψει.
    Μονόδρομος: Αφού όλοι το κάνουν, κάντο κι εσύ ως την μόνη δυνατή πιθανότητα επιτυχίας (χρήση ψυχολογίας της μάζας)
    Άσπρο-Μαύρο: “Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εχθρός μας”.
    Ο Απλός Άνθρωπος: Η θέση της προπαγάνδας παρουσιάζεται ως η θέση του απλού ανθρώπου ώστε ο τελευταίος να νιώσει ασφάλεια και να ταυτιστεί με αυτήν.
    Δαιμονοποίηση της Αντίθετης ‘Αποψης: Οι έχοντες άλλη άποψη εμφανίζονται ως τρελοί ή κακοί
    Παραπληροφόρηση: Παραποίηση Στοιχείων, Μοντάζ Φωτογραφίων, Μοντάζ Ομιλιών και Δηλώσεων, Τεχνητό κλίμα ευφορίας: Επιβραβεύσεις από ξένες εξουσίες κλπ.
    Αποκοπή Φράσεων: Επιλεκτική χρήση φράσεων του αντιπάλου για την αλλοίωση του νοήματος και της πρόθεσης τους
    Ύψωμα Σημαίας: Επίκληση πατριωτισμού ακόμη και για ενέργειες τελείως παράλογες ή άσχετες με την έννοια του πατριωτισμού
    Αστραφτερές Γενικεύσεις: Όμορφα λόγια με κενό ουσίας και περιεχομένου
    Μισή Αλήθεια: Απόκρυψη της πλήρους εικόνας, π.χ. ποσοστιαία μείωση ελλείμματος χωρίς παράλληλη αναφορά στην ανεργία ή στο χρέος
    Επιτηδευμένες Γενικότητες: Χρήση ασαφών στόχων ώστε να αποφευχθεί η ευθύνη σε περίπτωση αθέτησης
    Ευφημισμοί και Δυσφημισμοί: χρήση “ταμπέλας”. π.χ. χρήση της λέξης φιλελεύθερος (ποιός δεν είναι φίλος της ελευθερίας;!) ως ευφημισμός για να υποδηλώσει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι η “φιλελεύθερη” πολιτική ή π.χ. χρήση της λέξης συντηρητικός για να αποδειχτεί οπισθοδρομισμός κ.α.
    Φορτισμένες Λέξεις: Λέξεις που σημαίνουν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να είναι π.χ. απλές αλλαγές ονομάζονται μεταρρυθμίσεις
    Αρνητικοί Χαρακτηρισμοί: Χρήση χαρακτηρισμών που εμπεριέχουν λογικό σφάλμα αλλά δημιουργούν συνειρμούς που ευνοούν αυτό που η προπαγάνδα θέλει να αποδείξει.
    Υπεραπλούστευση: Χρήση γενικεύσεων για την περιγραφή περίπλοκων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων
    Εκλογίκευση: Χρήση ασαφών και ευχάριστων φράσεων για την την εκλογίκευση παράλογων φαινομένων
    Λογική Πλάνη: Χρήση αδιαμφισβήτητης αλήθειας που ωστόσο είναι άσχετη με το προκείμενο
    Επανάληψη: Χρήση ίδιας φράσης κάνοντας “πλύση εγκεφάλου” ώστε να αδυνατεί ο εγκέφαλος να σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Συνήθως συνδέεται με την χρήση σλόγκαν.
    Συνειρμική Μεταφορά: Χρήση συμβόλων, φράσεων με θετικό συνειρμό, π.χ. ανάπτυξη που είναι εκ φύσεων κάτι θετικό, για την αποδοχή δυσμενών μέτρων
    Υπόνοια: Σε συνδυασμό με την προηγούμενη τεχνική, αφήνεται να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη θα είναι για το καλό των πολιτών, κάτι που θα ήταν αδύνατον να γίνει αποδεκτό αν γινόταν σαφής εξήγηση του τι ακριβώς σημαίνει ανάπτυξη και ποιους θα ωφελήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/7/19 09:29

    Καρτέσιος: Σκέφτομαι, άρα υπάρχω
    πολιτικος: Δε σκέφτεστε, άρα υπάρχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/7/19 17:58

    δηλαδή άμα σκεφτόσαστε δεν θα υπήρχε ο πολιτικός.....

    προφανώς εννοεί ότι θα υπήρχε κάποιος καραβανάς ή κανένας γαλαζοαίματος, μας γράφει ο αποπάνω κασιδιαριστί......

    κσι όμως αυτός ψηφίζει....

    ρε ξεσκίστε τα πιθήκια όπου τα πετυχαίνετε.....δεν ξεμαγάρισαν ακόμα, απλά λουφάζουν.....γόνοι χιτών και ταγματασφαλιτών είναι και δυστυχώς σε τούτη τη χώρα δεν κρέμασαν δοσίλογους και ήταν και πολλοί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/7/19 22:10

    ΝΟΜΊΖΕΙς ΠΩΣ ΣΚΈΠΤΕΣΑΙ?
    Επανάληψη του ίδιου επιχειρήματος (“μέχρι ναυτίας”) σε μορφή σλόγκαν μέχρι να γίνει πιστευτό. Λειτουργεί καλύτερα οτάν τα μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα.
    Επίκληση αυθεντιών: Όταν διάφοροι “ειδικοί” υποστηρίζουν αυτό που η προπαγάνδα θέλει να αποδείξει ως την μόνη αλήθεια

    ΑΥΤΟΣ ΕΙΣΑΙ! ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΗΚΙΣΜΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/7/19 22:29

    κάθεται ψηλά και αγναντεύει το βαθύ Πράσινο όπως μας έγραφε και ΨΗΦΊΖΕΙ Ο σκεπτόμενος το βαθύ πράσινο χειροκροτώντας και επιβεβαιώνοντας την πιο χειροπιαστή ΑΠΑΤΗ που έζησε ο τόπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/7/19 09:20

    ρε ποσο καιρο εχετε να ρθειτε στη γλανιτσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.