Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

To λόμπι που αποφασίζει τι θα τρως... και στην Ελλάδα


Άρης Χατζηστεφάνου
  
Μια νέα έρευνα αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα τη διάβρωση επιτροπών του ΟΗΕ και της Ε.Ε. από τα λόμπι κολοσσών της βιομηχανίας τροφίμων. Πολύ λιγότερα γράφτηκαν για τη «διάβρωση» ελληνικών μέσων ενημέρωσης από τα ίδια λόμπι.

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ έλαβε μια απόφαση που άλλαξε για πάντα τις διατροφικές συνήθειες της γειτονικής χώρας. Με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που ενίσχυαν συγκεκριμένους καλλιεργητές και εμπόρους μετέτρεψε τους Τούρκους από δεινούς καφεπότες σε ένα έθνος που προτιμούσε φανατικά το τσάι.

Σήμερα η κίνησή του ίσως φαντάζει απολυταρχική. Ο «πατέρας των Τούρκων» όμως εκτός από αυταρχικός ήταν και γνήσιος αστός και όπως δεκάδες άλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες της τάξης του γνώριζε ότι μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες ενός ολόκληρου λαού με βάση πολιτικά και οικονομικά κριτήρια.


Το σημαντικότερο παράδειγμα που αναφέρουν συχνά ιστορικοί και διατροφολόγοι ήταν η επιτυχία εταιρειών όπως η Kellogs να επιβάλουν το ελαφρύ πρωινό με δημητριακά, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η σημασία του πρωινού ως του πιο «σημαντικού γεύματος» το οποίο «δεν παχαίνει αλλά προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για όλη την ημέρα» ήταν άγνωστη.

Οι αγρότες στις ΗΠΑ συνήθως έτρωγαν ό,τι είχε περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα - ένα σύστημα διατροφής που έπρεπε να αλλάξει όταν μετατράπηκαν σε βιομηχανικούς εργάτες με διαφορετικά ωράρια και συνθήκες εργασίας.

Ο φανατικά θρησκευόμενος Χάρβεϊ Κέλογκ (που υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι οι νιφάδες καλαμποκιού μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα από το πρόβλημα του… αυνανισμού!) κατάφερε να ηγηθεί επιχειρηματικά στη νέα εποχή με έναν συνδυασμό επιθετικού μάρκετινγκ και φανατικής προσήλωσης σε αρχές ενός ακραίου υγιεινισμού με χαρακτηριστικά θρησκευτικής σέκτας.

Εκτοτε η επιβολή των διατροφικών συνηθειών στον πληθυσμό, η οποία έπρεπε να έχει την έγκριση κρατικών υπηρεσιών υγείας, πέρασε στα λόμπι των μεγαλύτερων πολυεθνικών της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων.

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά κάτι που όλοι υποψιάζονταν εδώ και δεκαετίες: ότι το αμερικανικό λόμπι των εταιρειών τροφίμων είχε διαβρώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Ε.Ε., τοποθετώντας στελέχη του και επιλεγμένους επιστήμονες σε ειδικές επιτροπές που έπαιρναν στρατηγικές αποφάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μιλάνου εξέτασαν 17.000 σελίδες εγγράφων που αποδεικνύουν τον ρόλο που παίζει σε αυτή τη διαδικασία το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής (ILSI), ένα λόμπι με έδρα την Ουάσινγκτον το οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από εταιρείες τροφίμων και χημικών όπως η Coca Cola, η BASF, η Bayer, η DuPont, η Syngenta, η McDonalds κ.ά.

Αυτό που λιγότεροι παρατήρησαν ήταν ότι αρκετά από τα μηνύματα που προωθεί το ILSI αναδημοσιεύονται σχεδόν χωρίς κανέναν έλεγχο από δεκάδες μέσα ενημέρωσης και στην Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια, λόγου χάρη, βομβαρδιζόμασταν από «ρεπορτάζ» που έλεγαν ότι «τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν βλάπτουν την υγεία».

Μοναδική πηγή των κειμένων (όταν αναφερόταν πηγή) ήταν οι «επιστήμονες του ILSI». Καθόλου παράδοξο βέβαια αφού ένας από τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε το ILSI ήταν να απενοχοποιήσει την καφεΐνη που περιείχε η Coca Cola – στοιχείο το οποίο η εταιρεία υποχρεώθηκε να αναγράφει στις συσκευασίες της από τις αρχές της δεκαετίας του '70. Οπως αναφέρει μάλιστα ο ερευνητής Μπαρτ Ελμορ, στο βιβλίο του «Citizen Coke: The Making of Coca-Cola Capitalism» («Πολίτης Coke: η δημιουργία του καπιταλισμού της Coca Cola»), ένα από τα πρώτα μεγάλα διεθνή συνέδρια που διοργάνωσε το ILSI για να υπερασπιστεί την καφεΐνη πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 1982.

Η δεύτερη μεγάλη εκστρατεία στα ελληνικά ΜΜΕ, η οποία στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό σε πληροφορίες επιστημόνων του ILSI, ήταν η προώθηση των λεγόμενων ολιγοθερμικών γλυκαντικών, τα οποία «συμπτωματικά» χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα στα προϊόντα εταιρειών που χρηματοδοτούν το ILSI.

Το γεγονός βέβαια ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής χρηματοδοτείται από επιχειρηματικούς κολοσσούς που προωθούν συγκεκριμένα συμφέροντα στους καταναλωτές αλλά και τους νομοθέτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν σημαίνει ότι δεν διεξάγει και πραγματικά χρήσιμες και επιστημονικά άρτιες έρευνες. Αυτές άλλωστε προσφέρουν στο λόμπι το απαιτούμενο κύρος που του επιτρέπει να παρεισφρέει σε επιτροπές διεθνών οργανισμών.

Ούτε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν στα συνέδριά του ή εργάζονται για λογαριασμό του εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία προδίδοντας την επιστήμη τους και την εμπιστοσύνη του κοινού. Όπως εξηγούσε όμως εδώ και χρόνια το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO), η στοχευμένη χορήγηση κονδυλίων σε συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα που συμπίπτουν με τα συμφέροντα των εταιρειών πίσω από το ILSI μπορεί να κατευθύνει την επιστημονική και πολιτική συζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάποιες φορές αυτή η παρέμβαση είναι τόσο αριστοτεχνικά κρυμμένη που δεν γίνεται αντιληπτή ούτε από τους ίδιους τους επιστήμονες. Άλλες φορές είναι τόσο χοντροκομμένη που προκαλεί μόνο οργή. Όπως εκείνες οι εκθέσεις του 2000 που προσπαθούσαν να πείσουν την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η παχυσαρκία δεν οφείλεται στη θερμιδική κατανάλωση (των αναψυκτικών της Coca Cola ή των χάμπουργκερ των McDonalds) αλλά στην έλλειψη γυμναστικής. Όπερ μεθερμηνευόμενον, εμείς θα σε ταΐζουμε και εσύ θα τρέχεις.
πηγη

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/6/19 10:05

    της Ελενας Ακρίτα

    Να αυτά τα πολύ ναζιστικά δεν μπορώ.
    Διότι πρώτον το πολύ ναζιστικό, αυτό το φωσφοριζέ που βγάζει μάτι, όσο να πεις σε δεσμεύει στα αξεσουάρ. Ενώ το πιο διακριτικό, το παστέλ ταιριάζει με όλα. Ειδικά το ναζιστικό το απαλό nude, ω μα είναι έξοχο. Φοράς ό,τι θέλεις κι αναδεικνύει θεσπέσια το μανικιούρ.
    Θέλω να πω τον καταλαβαίνω τον Βελόπουλο. Να είμαστε ναζιστές αλλά να μην το παρακάνουμε, βρε παιδιά. Εντάξει να μας κλείσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – ή σε στρατόπεδα αιχμαλώτων όπως πρότεινε ο έτερος..
    Καππαδόκης ο Αιβαλιώτης της ΝΔ. Εντάξει να μας κάνουν φάλαγγα και να μας βγάλουν τα δόντια με τανάλιες. Εντάξει να μας εξοντώσουν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς.
    Αλλά να μάς κάνουν και σαπούνι από πάνω;
    Να αυτά τα πολύ ναζιστικά δεν μπορώ.
    Ο ναζισμός θέλει μέτρο για να μην είναι κιτς. Ναι, να τον πλακώσεις στο σκατόξυλο τον ημεδαπό, τον αλλοδαπό, τον μετανάστη, τον γκέι, τον στρέιτ, τον παχύσαρκο, τον δύσμορφο, τον όποιον. Ναι, να τον σκοτώσεις να ξεβρωμίσει οι τόπος. Αλλά όμως να τον ρίξεις μετά στα σκυλιά να φάνε τις σάρκες του; Είναι χριστιανικό τώρα αυτό;
    Γιατί εγώ ψάχνω και δεν βρίσκω σε ποιο χειρόγραφο του Χριστού το βρήκαμε γραμμένο. Σίγουρα ο Βελόπουλος που όσο να πεις έχει άλλο θάρρος με τον Ιησού μπορεί να μας διαφωτίσει.
    «Να αυτά τα πολύ ναζιστικά δεν μπορώ».
    Είπε ο Βελόπουλος αλλά κόρακας κοράκου μάτι μια χαρά το βγάζει τελικά. Ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής τον έκραξε μετά πολλών επαίνων.
    «Δε θυμάσαι» του λέει «Κυριάκο, που μας παρακαλούσες να σε πάρουμε στη ΧΑ; Δε θυμάσαι σε ποιο μαγαζί τρώγαμε; Να σου πω και τι παραγγείλαμε;»
    Δεν του είπε τι παραγγείλανε διότι όλως τυχαίως δεν τον ρώτησε ο άλλος. Μούγκα. Λέμε κι εμείς οι οπαδοί Βελόπουλου που τις κεραλοιφές του τις έχουμε εικόνισμα πάνω στο προσκέφαλο μας «τώρα θα απαντήσει ο Κυριάκος της καρδιάς μας. Τώρα θα τον ρουμπώσει τον Παναγιώταρο».
    Μπα. Τίποτα. Κιχ. Φαίνεται ότι το 2015 μια χαρά τα μπορούσε τα ‘πολύ’ ναζιστικά. Κι όχι μόνο τα μπορούσε, αλλά εκλιπαρούσε κι από πάνω, έλα όμως που οι χρυσαυγίτες δεν τον θέλανε. Τώρα τα γιατί και τα πώς τα ντεσού γενικώς δεν τα γνωρίζω, δεν είναι φίλοι μου τα παιδιά, εγώ είμαι από της νύφης το σόι.
    Πάντως μπράβο του. Ναι όχι μπράβο του. Κι αυτό το λίιιιγο ναζιστικό που προανήγγειλε, μπράβο του: να βάλουμε λέει ηλεκτροφόρα σύρματα στα σύνορα. Να το τσουρουφλίζουμε έως θανάτου το μωρό. Και τη γριούλα. Και τον άντρα και τη γυναίκα κι όλους αυτούς που ο τρόμος κι η απόγνωση ξέβρασε στην πατρίδα μας.
    Και την θανατική ποινή που ευαγγελίζεται οκ δεν τη λες και πολύ ναζιστική. Λίγο, ελάχιστα, όσο πατάει η γάτα. Τι δίκες και τι δικαιοσύνες και πράσινα άλογα. Θα τον στήνουμε τον άλλον στη μέση της πλατείας. Είσαι ένοχος κύριε; Είμαι. Χραπ παρτον κάτω με τη χατζάρα, να περάσει ο επόμενος. Είστε ένοχη, μαντάμ, ναι είμαι, χραπ η χατζάρα. Απλά πράγματα. Και δεν είναι και κοστοβόρα ρε παιδί μου εδώ χρειάζεται λιτότης για να ανακάμψει η οικονομία μας.. Αλλά μη μου πείτε να τον τεμαχίσουμε ζωντανό, γιατί να αυτά τα πολύ ναζιστικά δεν μπορώ.
    Και βέβαια να τον βάλετε και στη Βουλή εσείς που τον ψηφίσατε. Εσείς που δρεν είστε σε θέση να καταλάβετε τα στοιχειώδη: η Ελλάδα πολέμησε και τον φασισμό και τον ναζισμό.
    Άιντε. Άιντε που κρεμάτε μια σημαία στο μπαλκόνι σας και μετά πάτε ψηφίζετε όλους αυτούς που αιματοκύλισαν αυτή τη σημαία.
    Άιντε. Μην πω τίποτα χειρότερο.

    ​​​​​​​- το κείμενο της Έλενας Ακρίτα είναι από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (08/6/2019)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/6/19 10:06

    Δεν ντρέπεται;

    Δεν ντρέπεται και στο ελάχιστο ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Τσίπρας,

    κι όλο αυτό το συνονθύλευμα

    που έχει μαζέψει από ακροδεξιούς στην κυβέρνησή του, μέχρι το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, το διεφθαρμένο, και όλους αυτούς,

    να μιλάει με τέτοιο τρόπο για το ΚΚΕ και να έχει το θράσος να απευθύνεται στους οπαδούς του ΚΚΕ, στους ψηφοφόρους;"

    Κουτσούμπας Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/6/19 11:41

    Τσίτσοοοοοοο το λιμάνι φεύγειειειει......

    "για πρώτη φορά αριστερά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/6/19 22:04

    ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΖΟΡΙΣΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ..ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ..ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ..ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΟΥ ΠΑΛΙ ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/6/19 10:40

    Maria Pelekanou
    Στην πραγματικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν υποτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κύριος αντίπαλός τους. Δεν υποτιμούν τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν ουσιαστική κριτική στις θέσεις της Ν.Δ. Υποτιμούν πρωτίστως τον ελληνικό λαό, που πρέπει να αποδεχτεί την ενδεχόμενη νίκη τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όχι ως νίκη προγράμματος και θέσεων για το μέλλον της χώρας, αλλά ως μοιραίο γεγονός. Κάτι σαν φυσικό φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.