Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Ο Πόλεμος της «πέμπτης γενιάς»


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σίγουρα δεν εξέπληξε πολλούς ειδικούς την περασμένη Παρασκευή, όταν από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης έκανε λόγο για «τον τεχνολογικό παγκόσμιο πόλεμο που έχει ήδη ξεσπάσει».

Αφορμή στον Πούτιν έδωσε η επιβολή κυρώσεων κατά του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei από τις αμερικανικές αρχές. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ με τον Πούτιν ξέσπασε σε χειροκροτήματα, βλέποντας στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου έναν σημαντικό σύμμαχο σε αυτή τη σύγκρουση με την Ουάσινγκτον. «Η μάχη για τον έλεγχο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς προκαλεί μια γεωπολιτική σύγκρουση που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πήτερ, Γερμανός ειδικός που παρακολουθούσε επίσης το Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ζητώντας μας ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του.«Οι επικοινωνίες και οι ανάγκες άμυνας μιας χώρας, έχουν μετατρέψει το δίκτυο 5G σε ένα γεωπολιτικό ζήτημα και στο αγαπημένο όπλο του νέου ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Το βέτο του Προέδρου Τραμπ στον κινεζικό όμιλο Huawei, τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου 5G στον κόσμο, είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη σύγκρουση» λέει ο Γερμανός ειδικός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας ή 5G όπως είναι γνωστή, θα προκαλέσει ένα γιγαντιαίο άλμα στην ασύρματη τεχνολογία παρόμοιο με αυτό που έφερε η εφεύρεση του επιτραπέζιου υπολογιστή», τονίζει ο Γερμανός επιστήμονας.

Ήδη η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατηγορείται ότι κατασκόπευε τη Huawei και τον ιδρυτή της κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση ασκεί λογοκρισία σε γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook ή η Amazon.

Αν στις 19 Αυγούστου, ο πρόεδρος Tραμπ κάνει την απειλή του πραγματικότητα και ολοκληρώσει το εμπάργκο κατά της Huawei, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν κυρώσεις. «Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν αμφισβητεί την τεχνολογική πρωτοπορία των δικτύων 5G που η Huawei διαθέτει και ότι ο αποκλεισμός της μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της 5G στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Οι αντίπαλοι του νέου Ψυχρού Πολέμου

Σε αυτόν τον ψυχρό πόλεμο του 5G, τα μπλοκ δεν είναι ακόμα πολύ καθορισμένα. Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας έχουν ευθυγραμμιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαία στάση. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα δίκτυα της Huawei και η Ισπανία δεν έχει ακόμη καθορισμένη θέση, περιμένοντας την κοινή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ περιορίστηκε στην εκπόνηση ενός αόριστου σχεδίου για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Επιτροπή ξεκίνησε το «5G για την Ευρώπη: ένα σχέδιο δράσης», το οποίο καθιέρωσε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη και τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές 5G στην ΕΕ. Τα κράτη πρέπει να αναθέσουν τη ζώνη συχνοτήτων που υποστηρίζει το 5G το 2020, στη συνέχεια να εγγυηθούν τις πρώτες εμπορικές εφαρμογές στο δίκτυο 5G και να προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του μέχρι το 2025.Όσον αφορά στην ασφάλεια των δικτύων, η δέσμευση είναι αρκετά ασαφής. Εναπόκειται απλώς στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA), για να ολοκληρωθεί μια συντονισμένη αξιολόγηση του 5G το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, 2019.

Η καθυστέρηση πάντως της ΕΕ στο 5G σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπως η Ασία (Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμφανής. Λίγες χώρες έχουν ανακοινώσει την έναρξη του δικτύου 5G. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η EE (Everything Everywhere), θυγατρική της BT, ξεκίνησε το πρώτο δίκτυο 5G σε περιορισμένες περιοχές σε έξι πόλεις (Μπέλφαστ, Μπέρμιγχαμ, Κάρντιφ, Εδιμβούργο, Λονδίνο και Μάντσεστερ). Στην Ιταλία, η Vodafone ξεκίνησε το 5G στο Μιλάνο, στη Ρώμη, στο Τορίνο, στην Μπολόνια και στη Νάπολη. Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα έχουν εμπορική χρήση 5G μέχρι το τέλος του 2020. Και μόνο σε μικρές χώρες όπως η Φινλανδία και το Σαν Μαρίνο θα λειτουργήσει φέτος το δίκτυο με τη νέα τεχνολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα από το δίκτυο 5G θα φθάσουν τα 225 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025. Σε τομείς τόσο στρατηγικούς όσο και παραδοσιακούς όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η γεωργία ή οι επικοινωνίες θα συντελεστεί μια πλήρης επανάσταση με τα νέα δίκτυα. Μια πίτα πάρα πολύ σημαντική για να χωρέσει στο τραπεζομάντιλο της γεωπολιτικής.

Τι θα φέρει η επανάσταση 5G

Χάρη στην τεχνολογία 5G για παράδειγμα, η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα θα είναι πλέον μια ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία. Δεν θα χρειάζεται καν η τηλεόραση. Με τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ο θεατής θα παρακολουθεί τον αγώνα πριν καν αρχίσει, μέσα στα αποδυτήρια.Αλλά και πιο χρήσιμα πράγματα: Αν σε ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι σας αρρωστήσετε σοβαρά, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε για μια επέμβαση. Ο χειρουργός θα σας εγχειρήσει εξ αποστάσεως χάρη σε χειρουργικά ρομπότ που θα υπακούουν αμέσως στις εντολές του, αν και θα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στα χωράφια οι αγρότες δεν θα φυτεύουν μόνο τους σπόρους, αλλά μικρά chips που θα ελέγχουν όλες τις εργασίες, από τη σπορά μέχρι την άρδευση και τη συγκομιδή με αυτοματοποιημένα τρακτέρ.

«Σπίτια, εργοστάσια, αυτόνομα αυτοκίνητα και, δυστυχώς, ακόμη και οπλοστάσια θα μπορούν επίσης να ελέγχονται εξ αποστάσεως χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης γιατί όταν πατηθεί το πλήκτρο, το μηχάνημα ή η συσκευή θα απαντήσει σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου» εξηγεί η ισπανική El Pais και προσθέτει: «Δεν πρόκειται για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον. Αυτές οι εμπειρίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικά ή στο εργαστήριο. Και σύντομα θα είναι καθημερινές χάρη στην τεχνολογία 5G».

16 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Δεν πα να έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη, δεν πα να έρχονται ασύλληπτες εφαρμογές με τα ρομπότ, το βλέμμα του βοδιού (του κόπρου της ραφήνας) πάντα θα βρίσκει τον τόπο για να εκδηλωθεί (ράφτινγκ στον βοϊδομάτη)...

ε ρε μαύρε μου, τον θεωρείς ακόμα εθνικό κεφάλαιο???


Ο τυπάκος ουσιαστικά χρεοκόπησε τη χώρα με το να μην κάνει ΤΙΠΟΤΑ και το όνειδος της αριστεράς στηρίχτηκε στο κυκλωματάκι του εργασιομανούς για να σταθεί 4-5 χρόνια στη νομή της εξουσίας....

Τον δε άλλο συντελεστή κυρίως της χρεοκοπίας, με τις μονιμοποιήσεις χιλιάδων (ως υπουργός του εργασιομανούς) τον τίμησε με το ύπατο αξίωμα......

Περίμενε εσύ τώρα χαϊρι και προκοπή από τον ακρονεοφιλελεύθερο μονεταριστικό διάδοχο......

Και ΄κει που νόμιζες ότι ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει την υπεύθυνη θέση και στάση του κεντροαριστερού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας στην ελλάδα, σούρχεται σβουριχτή με τη Βάνα και τον Στάθη να σηματοδοτούν τι????

Το βράδυ στις 7 του Ιούλη θα γίνει σίγουρα ταμείο.....

Ο χοντρός φταίει, πάντως συντροφο-πατριώτη....

Δεν υπάρχει ΕΛΕΟΣ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα
έρχεται μπόρα και παγωνιά

Η νύχτα έρχεται, η μπόρα δυναμώνει
κι όλα είναι χαμένα και προπολεμικά

διονύσης σαββόπουλος

Ανώνυμος είπε...

πινιμενος μπιτι ακουγεσαι αλλα μην κανεις ετσι ρε,εχει και τσιπρα να γουσταρουμε.ετσι κ αλλιως απο την κεντροαριστερη σοσιαλδημοκρατια..[χαχαχαχα λεμε τωρα] θα φυγεις.gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Για Μακεδόνα θέλω κι άλλα ξέρεις? Ο καλύτερος του χωριού!!

Ανώνυμος είπε...

Το χειρότερο είναι να σου κάνουν γκιος στο μάτι....φτούνο πώς τόχεις!!

Ανώνυμος είπε...


η αυστριακή Βουλή ενέκρινε, τη θέσπιση 12ωρης ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομάδας εργασίας.
Χέρι – χέρι, νεοφιλελεύθεροι, φασίστες και ακροδεξιοί προχώρησαν στη νομοθέτηση της εργασιακής ημέρας των 12ωρών επαναφέροντας συνθήκες προ «Σικάγου εποχής» για τους εργαζομένους της χώρας!

Η νύχτα έρχεται, η μπόρα δυναμώνει
κι όλα είναι χαμένα και προπολεμικά

joan είπε...

Γερολυκε, πάντα απολαυστικός
Χψ, επιτέλους είδες και λίγο τα εσωτερικά σου...
Γιάννα

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
ενα συννεφο πλανιεται δεκα χρονια τωρα πανω απο τη χωρα.για πρωτη φορα παγκοσμια αν εξαιρεσουμε τις αποικιες μια χωρα που δεν τηρησε ενδοευρωπαικη συνθηκη τιμωρηθηκε με ΔΝΤ χωρις να συντρεχουν οι συνηθισμενες περιστασεις γι αυτο.ετσι ενω ηταν στα συνηθισμενα μετρα ουτε να πτωχευσει ουτε να μπει σε διεθνη ελεγχο τιμωρηθηκε απο περιεργα κεντρα αποφασεων ερημην του λαου της.κι ενω ο λαος εδειξε αμεσα σημαδια αντιστασης στα ισοβια οικονομικα δεσμα που του επεβαλλαν ως μεταρρυθμιση ενω ηταν μια τιμωρια που αναγεται σε ιστορικους και μονο λογους σιγα σιγα το φρονημα του καμφθηκε πριν προλαβει να οργανωσει αποτελεσματικη αντισταση στο εισαγομενο κακο της οικονομικης υποδουλωσης.ετσι επεσε στα χερια των ανικανων που τον κατεστρεψαν και στην ελπιδα των επισης ανικανων που δε μπορεσαν να τον οργανωσουν σε εθνικη και οικονομικη αντισταση.ηδη βρισκομαστε στην παραμονη της παλλινορθωσης ενος μνημονιακου κομματος που εκτος απο την ευθυνη του για την επελευση της τροικας εχει ευθυνη και για τη διαχειριση της κρισης που επηλθε με τα μνημονια οπου και απετυχε.τα δεκαδες σε επιπεδο πολιτιστικου σωματειου κομματα αδυνατουν να ενωθουν και να αναδειξουν εναλλακτικη λυση της υποταγης των ελληνων σε δουλοπαροικη κατασταση.καποιοι κρατανε τη φωτια της ανεξαρτησιας αναμμενη.αυτοι με ενδιαφερουν..οι αλλοι ας κανουν αυτο που εκαναν εδω και δεκα χρονια τουλαχιστον
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ

Ανώνυμος είπε...

καλως τα παιδια και γιαννα με 2 νν ακομα και γιωρη,, μμμμ αποκτα ενδιαφερον......φανερωσου και εσυ ρεεε ασε το πορτραιτο της βανας πια....οσο και να το προσκυνας δεν γινεται ογκολιθος gerolykos

Ανώνυμος είπε...

πάντα μας ζήλευες εμάς τους κοσμοπολίτες του σοσιαλισμού γιατί μας πλαίσιωναν όμορφες γυναίκες!!!!!! ενώ εσείς οι σοσιαλιστές της επανάστασης είχατε αλλού το νου σας.....

joan είπε...

Τώρα που θα πάει κι η Πάολα με το Γιανη θα δούμε χαΐρι!
Γιάννα

Ανώνυμος είπε...

σας πλαισιωναν και σας ροβοληκανε κατα τη γυρια και σας ρυξανε μεσα....gerolykos

Ανώνυμος είπε...

σιγουρο χαιρι Γιαννα σαν κατι αλλους με το τζεησον αντιγονη.gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Αυτό, όμως εγινη σύμβουλος

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε ναι ή όχι χώρα συνταξιούχων?????

Με ποια οπτασία μεγαλώσαμε????

Αυτήν θέλουμε υποψήφια και θα βαρέσουμε διψήφιο ποσοστό!!!!!!

Τώρα οι πάολες κα τα τζέισον δεν πιάνουν μπάζα μπροστά στη Βάνα, γιατί το τώρα δε γράφει σε μας τους γέρους, αλλά οι θύμισες είναι γραμμένες και τα παλιά θυμόμαστε!!!!!

Απλά τα πραματάκια.....άμα βάλεις και το Στάθη απόκοντα να μας θυμίζει τα "επαναστατικά" μας νιάτα μετά τη χούντα, τότε μην εκπλαγείτε αν δείτε τη Φωτεινή κυρίαρχο!!!!!!

Υ/Γ είδες τετράγωνη λογική

Ανώνυμος είπε...

αιντε και βγηκε διψηφιο πεσε τι γινεται τοτε??ΔΩΣΕ γραμμη!!!!!!!!!!!!κατα τον εφταημερο ηηη κατα τον αχαστο??gerolykos