Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

Το μονοπάτι που έχει συνδέσει το όνομά του με τη θρυλική καπετάνισσα

Ανακαλύψτε τη Σκάλα της Τζαβέλαινας - Δείτε τις φωτογραφίες
Ένα μονοπάτι που σε ταξιδεύει πίσω στην ιστορία, αλλά και σε εικόνες μαγικές στο παρόν που κόβουν την ανάσα, είναι η περίφημη Σκάλα της Τζαβέλαινας. Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια, στα στενά του ποταμού Αχέροντα που εκτός από το απαράμιλλο φυσικό του κάλλος, κουβαλά και τη δική του ένδοξη ιστορία. Ειδικά, όσον αφορά το όνομά του και από πού προέρχεται, υπάρχουν διάφορες εκδοχές, που όλες έχουν να κάνουν με τη θρυλική καπετάνισσα Τζαβέλαινα.

Η μία εκδοχή θέλει την Τζαβέλαινα να έπεσε στο μέρος αυτό με το άλογό της και σκοτώθηκε. Η άλλη λέει ότι το παλιό αυτό μονοπάτι των Σουλιωτών, το έφτιαξε η ίδια με τους συντρόφους της κρεμασμένη από τα βράχια.


Η Σκάλα της Τζαβέλαινας είναι ένα κλιμακωτό μονοπάτι, σκαλισμένο στο βράχο και απόκρημνο σε μερικά σημεία, που οδηγεί στο ένδοξο Σούλι κι εκεί μέσω του γεφυριού της Ντάλας στο χωριό Σαμονίβα όπου ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το κάστρο της Κιάφας και το μαρτυρικό Κούγκι.

Η Σκάλα της Τζαβέλαινας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους φυσιολάτρες. Γιατί, δεν υπάρχει ωραιότερο και πιο εντυπωσιακό τοπίο με θέα που κόβει την ανάσα και τον ποταμό Αχέροντα να περνά ανάμεσα από τα λευκά βράχια. Μάλιστα, οι θρύλοι που κουβαλά ο «ποταμός του θανάτου», όπως έλεγαν τον Αχέροντα, έρχονται να προσθέσουν τη δική τους πινελιά μυστηρίου στο όλο σκηνικό.

Η Σκάλα βρίσκεται έξω από το χωριό Γλυκή στον Αχέροντα, ενώ για να τη βρείτε θα πρέπει αρχικά να στρίψετε αριστερά αμέσως μετά την μεταλλική γέφυρα στη Γλυκή.

6 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

nis επηγες εκει πανου?gerolykos

Nis είπε...

κόντεψα ...

Ανώνυμος είπε...

εσκιαχτης? gerolykos

Nis είπε...

λιμάρισα!!

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχχα.....το ιδιο.gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτης Τσούνης
Πολλοί στη Ελλάδα δεν μπορούν να καταλαβουν, τι ακριβώς "παίζει" στην μακρυνή Βενεζουέλα : -Λοιπόν, γίνεται μια μεγάλη προεκλογική συγκετρωση στο Σύνταγμα με κεντρικό ομιλητή το Μητσοτάκη . Και ξαφνινά εκει που κανείς δεν το περμένει αυτοαναγορεύται προσωρινός πρωθυπουργός της Ελάδος. Αυτό ακριβώς έκανε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βενεζουέλας Χουάν Γκουνάδιο. Υ.Γ. Κάτι μου λέει ότι ο Μητσοτάκης ζηλεύει τον Χουάν...Αιντε τώρα να περιμένεις μέχρι τον Οκτωβρη και χωρίς να ειναι και τίποτε σίγουρο...