Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

«Αυτοί είμαστε κύριοι. Αποτύχαμε»


Μαρτυρεί ο Θάνος Πασχάλης
Ειδικευόμενος Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Εφημερία. Απογευματάκι χτυπάει το τηλέφωνο. »Τον εφημερεύων νευροχειρουργό θέλω, στα ΤΕΠ της Παιδιατρικής για ένα παιδάκι που χτύπησε…» 
Ένα τέταρτο μετά, διεκπεραιώνοντας κάποια διαδικαστικά θέματα της κλινικής κατεβαίνω να το δω. Μου είχε πει ήδη η συνάδελφος στο τηλέφωνο ότι το παιδί είναι »πίσω αναπτυξιακά» (έχουμε ξεπεράσει τους όρους καθυστερημένο και αυτιστικό το 2016), ότι δε μιλάει παρα μόνον δείχνει και δεν περπατάει. 
Μπαίνω στο εξεταστήριο της παιδιατρικής. Βλέπω έναν τέλειο ζουζουνο να με κοιτάει, τον ρωτάω πώς το λενε. Δεν μου απαντάει. Δίπλα του κάθεται ένα κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά, η Ελευθερία, 13 χρονών. 
«Εσυ τι εισαι;» της λεω.
«Αδελφή του.»
«Και με ποιον είναι το παιδάκι;»
«Με μένα » απαντάει. 

Ρωτάω το ιστορικό εν τάχει στην μικρή πριγκίπισσα και καταλαβαίνω ότι είναι μια μικρή κάκωση κεφαλής, χωρίς σημεία ενδοκράνιας υπέρτασης με ένα χαμηλής ταχύτητας μηχανισμό κάκωσης. Λέω στο μικρό. «Είσαι καλα; Θές να μου πεις τίποτα;»
«ΠΕΙΝΑΩ». Λέει το »πισω αναπτυξιακά » παιδί. Ρωτάω την αδερφή του τι θέλουν να φάνε να το φροντίσουμε. Με κοιτάει στα μάτια κατακκόκινη απο ντροπή και λέει «τίποτα, ευχαριστούμε».
Λίγα λεπτά μετά μιλώντας με τη συνάδελφο ανακαλύπτω ότι η Ελευθερία είναι κηδεμόνας των μικρών αδελφών της (δεν εμαθα ακριβή αριθμό), τα ταϊζει, τα προσέχει. Δεν έμαθα αν πάνε σχολείο. Και ράγισα.
Αυτοί είμαστε κύριοι. ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ. Όταν έρχεται ένα παιδί στα επείγοντα και ΠΕΙΝΑΕΙ και δεν έχει διάγνωση από τα γεννοφάσκια του, ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ. Με ένα θολό οικογενειακό περιβάλλον, με ένα μηδενικό υπόβαθρο, που δε θέλω να αναφέρω εδώ τα παιδιά αυτά παλεύαν για να ζήσουν.
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΩΡΓΟ, ΚΩΣΤΑ, ΑΝΤΩΝΗ, ΑΛΕΞΗ; ΠΟΥ;;;
Αισθάνομαι σήμερα πιο αχρηστος απο ποτε. Πρέπει να ντρεπόμαστε. Όλοι μας. Μας σιχάθηκα.

«Ἐσεῖς ποὺ βρήκατε τὸν ἄνθρωπά σας
κι ἔχετε ἕνα χέρι νὰ σᾶς σφίγγει τρυφερά,
ἕναν ὦμο ν᾿ ἀκουμπᾶτε τὴν πίκρα σας,
ἕνα κορμὶ νὰ ὑπερασπίζει τὴν ἔξαψή σας,

κοκκινίσατε ἄραγε γιὰ τὴν τόση εὐτυχία σας,
ἔστω καὶ μία φορά;
Εἴπατε νὰ κρατήσετε ἑνὸς λεπτοῦ σιγή
γιὰ τοὺς ἀπεγνωσμένους;”“
Ν.Χριστιανόπουλος

Παιδί φτωχής χριστιανικής οικογένειας του Πακιστάν. Κατηγορήθηκε για "βλασφημία" κατά του Ισλάμ το 2009. Στο χωριό της την εκδικήθηκαν έτσι επειδή ήπιε λέει νερό απ' το ίδιο κύπελλο με τους πιστούς του Προφήτη. Ποινή απαγχονισμός. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να καταπέσει η εξωφρενική και ολότελα αστήρικτη καταδίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στο μεταξύ ο φανατικός όχλος έκανε ό,τι μπορούσε για να τη δει κρεμασμένη. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν επανειλημμένα εναντίον της. Εκατομμύρια κατέβηκαν σε απεργία με το ίδιο αίτημα. Η προγραμμένη οικογένειά της ζει κυνηγημένη. Πολιτικοί που τόλμησαν να την υπερασπιστούν, δολοφονήθηκαν. Οι δικαστές που την αθώωσαν απειλούνται με λυντσάρισμα. Οι δικηγόροι της φυγαδεύτηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Ολλανδία. Και η κυβέρνηση του Πακιστάν, φίλα προσκείμενη στον όχλο, την κρατά δέσμια παρά την αθώωσή της σε τελικό βαθμό, ζητώντας την "επανεξέταση" της υπόθεσης. Άσια Μπίμπι, τ' όνομά της. Απ' αυτά που τ' αναφέρει η Ιστορία στα ψιλά της γράμματα.

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/11/18 11:59

    Η εκκλησία ήταν μια μπίζνα με χρορηγό το κράτος. Με τις παπαριές του Τσίπρα η εκκλησία παραμένει μια μπίζνα με χορηγό το κράτος. Τι αλλάζει.
    1. Αυξάνει η εξουσία των δεσποτάδων που τώρα θα ελέγχουν τους παπάδες καλύτερα αφού αυτοί θα μοιράζουν τους μισθούς.
    2. Αυξάνει η εκκλησιαστική περιουσία αφού δίνεται στην εκκλησία η ιδιοκτησία όλων των δικεδικούμενων οικοπέδων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων έναντι του 50% των εσόδων από την εκμετάλευσή τους.
    3. Αλλάζουν οι σχέσεις σύναμης εντός του παπαδαριού αφού αναβαθμίζεται ο Τζερόνυμο έναντι του Βαρθολομαίου καθώς οι παπάδες του Βερθολομαίου (δωδεκάνησα, Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη) θα πληρώνονται από το Τζερόνυμο. Αυτό συμφέρει τον πατριάρχη Μόσχας που γουστάρει να το παίξει "αφέντης των πιστών" στο πλαίσιο των εθνικισμών στα βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη αλλά μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ του Βαρθολομαίου αν οι Αμερικάνοι αναβαθμίσουν το δικό του μαγαζί σε ένα είδος Βατικανού της ανατολής.
    4. Αναβαθμίζεται αποφασιστικά η σχέση και η συγχώνευση του κράτους με την εκκλησία αφού το κράτος και χορηγός παραμένει και σε καινούργιες μπίζινες μπάινει.
    Ένας λόγος που όλα αυτά γίνονται τώρα έχει να κάνει με το ότι ο Τσίπρας δεν παίρνει τις συντάξεις εξ ού και οι γελοίες αναφορές Τζανακόπουλου για 10.000 διορισμούς. Όπως και με τα μνημονικά αντίμετρα και τα υπόλοιπα ταξίματα και αυτά θα αποδειχθούν φούμαρα. Τι θα μείνει μα ο αναβαθμισμένος ρόλος της εκκλησίας που και τον προυπολογισμό θα επιβαρύνει και τον αναχρονιστικό της ρόλο θα συνεχίσει να πάιζει από ισχυρότερες θέσεις μάλιστα πυροδοτώντας τον εθνικισμό και τη μισαλοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/11/18 13:33

    τι να λες να ξερα.εδω κοντευει να βγαλει δεσποταδες στο δρομο με κοκκινη σημαια τις συνταξεις δεν θα παρει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/11/18 16:43

    δεν ειναι καλο να τα βαζετε με την εκκλησια.εχει το θαρρος κανενας να πει δε θελω παπα θα κανω πολιτικη κηδεια δε θα βαφτισω το παιδι μου δε θα παντρευτω φτανει ο πολιτικος γαμος; κανενας.ετσι τρωτε τ αντερα σας κι αρνιοσαστε τα παντα..μεχρι την πατριδα..οι γειτονες ζητανε τα κομματια μας κι εμεις χαριζουμε την ιστορια μας τη φυλη μας τα παντα.ο λαος μας ειναι ξεπεσμενος στην συντριπτικη του πλειοψηφια..αβουλος και μοιραιος.οσφυοκαμπτης του καθε πολιτικου που τον κατεστρεψε.ντροπη και παλι ντροπη..η εκκλησια εχει ενω εσεις δεν μπαζωσατε και δεν μπαζωνετε ακομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/11/18 19:35

    μπερδεγουεη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.