Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Για ένα «πουκάμισο αδειανό»


Ο παππούς γύρισε απ’ τη Μικρασία το 22.  Τρία ολόκληρα χρόνια έλειπε.  Έφερε πίσω ένα σκελετωμένο κορμί τυλιγμένο σε κουρέλια. Σακατεμένος. Με ένα μόνο πόδι. Γάγγραινα είπαν. Το άλλο το έθαψαν κάπου στο Σαγγάριο. Πλάι πλάι με τη Μεγάλη Ιδέα.  Η εκστρατεία είχε αφήσει τα σημάδια της.  Κυρτωμένοι ώμοι, ρυτίδες  παντού. Ο ήλιος της Ανατολίας είχε ψήσει το πρόσωπο και το λαιμό του. Αξύριστα γένια, μακρύ μουστάκι. Ήταν το πρόσωπο ενός ηττημένου. Και το  βλέμμα  του σκληρό σαν τη γη.  Που τον περίμενε να την τσαπίσει για να καρπίσει.


Ώρες ώρες χανόταν στο παρελθόν.  Ένα παρελθόν που το μάντευες τρομακτικό, γεμάτο μυστικά.  Σαν ένα σκοτεινό κελάρι που φοβάσαι να μπεις. Και τα βράδια κοιμόταν αγκαλιά  με μια στρατιά από φαντάσματα. Οι συμπολεμιστές του.  Με σκισμένες στολές και σάπιες σάρκες. Με την οδύνη της προδοσίας φορτωμένη στις πλάτες τους. Όταν επέστρεφε στον κόσμο των ζωντανών το κορμί του πονούσε.  Σαν να ήταν μελανιασμένο απ’  την κορυφή ως τα νύχια.

Πόσες απώλειες, τι ματαιότητα! Για ένα «πουκάμισο αδειανό»!

Μαργαρίτα Μανώλη


6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος6/11/18 22:05

    Δεν θα μισθοδοτούνται οι κληρικοί, θα επιδοτούνται. Όπως δεν είναι τρόικα, είναι θεσμοί, δεν είναι μνημόνιο, είναι πρόγραμμα, δεν είναι ΤΑΙΠΕΔ, είναι Υπερταμείο , δεν πουλάμε, αξιοποιούμε κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/11/18 15:47

    Αν ΔΕΝ το καταλαβες στο επεξηγω,ΧΤΕΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/11/18 20:58

    10000 eleytheres job positions

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/11/18 21:04

    κριθηκε υπερ του Τσιπρα με 10000προσληψεις και με τον "διαχωρισμο" να μην διαφωνει ουτε η ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/11/18 23:30

    Το γλανιτσιωτικο εγγλεζικο εχει μια αλλη χαρη τι να λεμε τωρα!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/11/18 09:42

    Και που να δείς το γλανιτσιώτικο γαλλικό !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.