Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Για ένα «πουκάμισο αδειανό»


Ο παππούς γύρισε απ’ τη Μικρασία το 22.  Τρία ολόκληρα χρόνια έλειπε.  Έφερε πίσω ένα σκελετωμένο κορμί τυλιγμένο σε κουρέλια. Σακατεμένος. Με ένα μόνο πόδι. Γάγγραινα είπαν. Το άλλο το έθαψαν κάπου στο Σαγγάριο. Πλάι πλάι με τη Μεγάλη Ιδέα.  Η εκστρατεία είχε αφήσει τα σημάδια της.  Κυρτωμένοι ώμοι, ρυτίδες  παντού. Ο ήλιος της Ανατολίας είχε ψήσει το πρόσωπο και το λαιμό του. Αξύριστα γένια, μακρύ μουστάκι. Ήταν το πρόσωπο ενός ηττημένου. Και το  βλέμμα  του σκληρό σαν τη γη.  Που τον περίμενε να την τσαπίσει για να καρπίσει.


Ώρες ώρες χανόταν στο παρελθόν.  Ένα παρελθόν που το μάντευες τρομακτικό, γεμάτο μυστικά.  Σαν ένα σκοτεινό κελάρι που φοβάσαι να μπεις. Και τα βράδια κοιμόταν αγκαλιά  με μια στρατιά από φαντάσματα. Οι συμπολεμιστές του.  Με σκισμένες στολές και σάπιες σάρκες. Με την οδύνη της προδοσίας φορτωμένη στις πλάτες τους. Όταν επέστρεφε στον κόσμο των ζωντανών το κορμί του πονούσε.  Σαν να ήταν μελανιασμένο απ’  την κορυφή ως τα νύχια.

Πόσες απώλειες, τι ματαιότητα! Για ένα «πουκάμισο αδειανό»!

Μαργαρίτα Μανώλη


6 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα μισθοδοτούνται οι κληρικοί, θα επιδοτούνται. Όπως δεν είναι τρόικα, είναι θεσμοί, δεν είναι μνημόνιο, είναι πρόγραμμα, δεν είναι ΤΑΙΠΕΔ, είναι Υπερταμείο , δεν πουλάμε, αξιοποιούμε κλπ κλπ

Ανώνυμος είπε...

Αν ΔΕΝ το καταλαβες στο επεξηγω,ΧΤΕΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

10000 eleytheres job positions

Ανώνυμος είπε...

κριθηκε υπερ του Τσιπρα με 10000προσληψεις και με τον "διαχωρισμο" να μην διαφωνει ουτε η ΝΔ

Ανώνυμος είπε...

Το γλανιτσιωτικο εγγλεζικο εχει μια αλλη χαρη τι να λεμε τωρα!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Και που να δείς το γλανιτσιώτικο γαλλικό !!!!